kovacslg scrie:Argumente putem avea cu toții, dar nu izvorâte din practica. (Situație mai fericita)
Mare adevar! La fel isi dau multi cu parerea despre masini, fotbal, rase de albine si femei

, si ei defapt vorbesc doar din auzite ca nu au experienta.
Eu am lucrat din 2000 si pana prin 2014 cu ME, ma gandesc eu si din ce am discutat cu cei care folosesc MER ideea este cam aceeasi, doar ca ai corpuri mai mici.
In cazul meu sunt in dubii daca sa trec pe ME sau pe MER sau sa stau linistit cu modelul actual de stup(care au cam inceput sa putrezeasca si trebuie altii in 2-3-4 ani).
Cea mai mare problema care o vad la MER in zona mea este ca 20 de rame MER nu sunt suficiente pentru cuib. Ar insemna sa folosesc 3 corpuri MER, ceea deja seamana ca si spatiu cu un ME pe 2 corpuri. Asa ca dilema mea este daca sa trec pe MER sau ME si sa folosesc caturi de 1/2 .. asa cum face tovarasul nostru Cristi Ionita. Ma tot uit peste ocean si vad ca ei de multe ori le combina, mai bine zis daca au facut un roi pe 1 corp de ME si are nevoie doar de putin spatiu pune unul de 1/2, si tot asa. Cand au cules bun pun direct corpuri de 3/4.
O sa incerc la vara ambele variante.