Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde ignatov andrei » 03 Dec 2020, 14:12

Balian scrie:Greșit să se înțeleagă că am critica orice alt sistem. Cine a încercat, (accentuez încercat!)
poate avea, cu suport de argumente o părere despre MER. Părerea a cineva cine nici nu a
încercat ce valoare poate să aibă? Vă rog! :)

Nu trebuie sa-ti bati capul, ca nu vede nimeni nicio critica!
Apoi, la drept vorbind, se vede din Cosmos care e avantajul lucrului cu acelasi tip de rama, fie Langstroth, Dadant sau diferite versiuni (vezi rama patrata de la Mila 23) etc.
ignatov andrei

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 14:52

Argumente putem avea cu toții, dar nu izvorâte din practica. (Situație mai fericita)
Așa că, cei care utilizați MER scrieți exhaustiv.

Dar sa scrieți și de dezavantaje alaturi de lucrurile bune.
Respectiv de ce din punctul.dvs balanta înclină în favoarea MER.

Putem exclude situațiile marginale.
Adică activitate la final, in restrângere, nu se trece la alt sistem daca nu ai in perspectiva cel puțin 10-15 ani
Dimensiune mica a exploatației
Sistem orizontal sau 12 dadant vertical, sau stupi cu fund fix, unde costurile ar fi mari.

Eu de ex ar trebui sa modific, sa vând 150 de corpuri dadant și gata. Restul.ramane.
kovacslg

Mesajde jonny_it » 03 Dec 2020, 15:04

tiih scrie:Nu stiu daca ati putea sa va dati seama stiind numele lor...ca nu a prezentat nici un buletin....
Concret.si cu mai multe detalii...nepotul a cumparat bk de la un magazin privat din barlad in 2017....si are stupii aproape de mine in judetul Galati..
Fratele de la cineva particular din Targu Neamt...specializat pe cresteri si multiplicare bk..in 2018....si are stupii linga Pascani...
Ideea de baza e alta...stiu cu ce se mananca bk...e sub carpatina....si numai un "adevarat concurs" ar demonstra ca am dreptate.....dar acest lucru nu se va intampla prea curand.... caci la multi "mari crescatori" le-ar strica afacerile.........
Acum se vinde in Europa fel si fel de bk...de dragul comertului....si mai putin a eficientei....

Eu nu sunt din Tg Neamt dar trec prin zona. Pe la Pascani am vandut unui domn medic veterinar acum cativa ani si mi-a trimis cel putin 5-10 clienti.

tiih scrie:Un bk "originala" si cara costa destul de scump, sute de euro ,e o combinatie care ar trebui sa contina cel putin doua rase obligatorii: apis ligustica plus rasa autohtona (apis mellifica mellifica,apis carnica...)
.............

Asta este cea mai buna gluma pe care am auzit-o despre BK. :lol:

PS: BK-ul "original" nu se obtine prin incrucisarea unor rase anume(asta s-a facut acum 90-100 de ani). Se foloseste BK si cam atat. Din cand in cand crescatorii pentru a imbunatati anumite caractere combina si cu alte rase, asa se obtin hibrizi adevarati cu toate plusurile si minusurile. Apoi se mai fac si alte combinatii tot cu BK pur pentru a creste stabilitatea si a fixa anumite caractere(foarte rar se foloseste hibridul rezultat din prima combinatie).
jonny_it

Mesajde jonny_it » 03 Dec 2020, 15:07

kovacslg scrie:Multi au ajuns la concluzia asta.

Numai sa ai vetre care să dea un cules la poliflora acceptabil și piata de desfacere pt ea.
Daca o dai la procesator la preț de fs, adică 8-9 lei nu merge.

La salcâm 1 nu merita renunțat, chiar daca ești axat pe stationar.
Valoare mare, plus că nu ai alternativa de cules acasă.

Contează mult sa fi mecanizat.
Să ridicăm mai puțin, sa gestionam storsul mierii mai eficient, mai rapid.
Asta cuplat la o dimensiune anume a stupinei e considerat sistem industrializat??...???

Sau daca produci suficient de multa incat si la 8-9 lei sa obtii suficient de multi bani. :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 03 Dec 2020, 15:17

ignatov andrei scrie:Lasand la o parte particularitatea MER-ului, corpuri mici si usor de manevrat, eu am afirmat de multe ori marele avantaj al iernarii pe ansamble de corpuri!

Problema mea de anul acesta ... dadant cu rame pline ochi cu miere. Si-au facut cuibul in partea din fata, plin de albine si pe peretele stupului si in spatiul dintre rame si perete plus sub rame. Daca era MER le puneam un corp gol sub si stateau cuminti acolo.
Consumul pana acum este nesemnificativ, alaltaieri noapte am avut minus 14 dar ziua ajunge la zero.
jonny_it

Mesajde Balian » 03 Dec 2020, 15:19

MER = multietajat redus. Rama acestui sistem este asta:
http://mieremures.blogspot.com/2014/03/ ... edusa.html
Kiloz folosește. Nu am auzit pe altcineva.
Avantajul acestei dimensiuni și cred că Kiloz de asta și-a ales că în două
corpuri intră perfect rama Dadant 1/1:
http://mieremures.blogspot.com/2014/03/ ... nt-11.html
Așa este? :D
Rama Dadant 1/2 este ceva special. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 15:24

Eu știu un sortiment unde daca produci suficient obții bani multi și dacă o dai cu 5 Ron.
Glumesc...

Da sunt apicultori (poate majoritatea) care cu 60-120 de familii pac pastoral cu 6-7 mutari inclusiv la fs de 8-9 lei.

La aceasta, e alternativa: sa ramai stationar, cu mutari doar la salcâm.
4-8-12 vetre cu cate 40 de fam...

Adineauri am incercat sa virez nițel către MER, dar e interesant și acest subiect.
Poate putem cauta un topic unde sa continuam.
kovacslg

Mesajde jonny_it » 03 Dec 2020, 15:29

kovacslg scrie:Argumente putem avea cu toții, dar nu izvorâte din practica. (Situație mai fericita)

Mare adevar! La fel isi dau multi cu parerea despre masini, fotbal, rase de albine si femei :lol: , si ei defapt vorbesc doar din auzite ca nu au experienta.

Eu am lucrat din 2000 si pana prin 2014 cu ME, ma gandesc eu si din ce am discutat cu cei care folosesc MER ideea este cam aceeasi, doar ca ai corpuri mai mici.
In cazul meu sunt in dubii daca sa trec pe ME sau pe MER sau sa stau linistit cu modelul actual de stup(care au cam inceput sa putrezeasca si trebuie altii in 2-3-4 ani).

Cea mai mare problema care o vad la MER in zona mea este ca 20 de rame MER nu sunt suficiente pentru cuib. Ar insemna sa folosesc 3 corpuri MER, ceea deja seamana ca si spatiu cu un ME pe 2 corpuri. Asa ca dilema mea este daca sa trec pe MER sau ME si sa folosesc caturi de 1/2 .. asa cum face tovarasul nostru Cristi Ionita. Ma tot uit peste ocean si vad ca ei de multe ori le combina, mai bine zis daca au facut un roi pe 1 corp de ME si are nevoie doar de putin spatiu pune unul de 1/2, si tot asa. Cand au cules bun pun direct corpuri de 3/4.

O sa incerc la vara ambele variante. :)
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 03 Dec 2020, 16:10

Este interesanta discutia despre modele de stupi. Stupul ideal nu exista. Fiecare model are avantaje si dezavantaje. Din aceasta cauza exista asa de multe modele, fiecare creator a cautat sa corecteze neajunsurile stupilor existenti deja. Despre MER nu pot spune multe deoarece nu am lucrat cu aces model. In functie de ce fel de apicultura facem, pastoral sau stationar putem alege modelul care ni se potriveste. Orice tip de apicultura facem, avem un mare avantaj atunci cand folosim un singur tip de rama. Dar astea sunt lucruri stiute de cei care au albine de ceva vreme.
Ultima oară modificat de Vasile_Bucovineanu pe 03 Dec 2020, 16:27, modificat 1 dată în total.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 03 Dec 2020, 16:24

Stupul mujltietajat ME este standardizat și în țara noastră:
http://apilink.ro/utile/stupi-si-echipa ... -8128-1977
ME este preluat după dimensiunile stupului Langstroth care este cel mai răspândit sistem din lume.
Sunt sigur că apicultorii de pretutindeni din cauza ramei unice au ales acest sistem.
De aici numai un pas las MER. Este copilul lui ME adaptat condițiilor noastre, unde aglomerația de
albine pe km2 este destul de mare și puterea bazei melifere sugerează trepte de volum mai scăzut.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kiloz » 03 Dec 2020, 16:30

Cel mai mare dezavantaj nestandardizarea ramelor si a corpurilor.
Pe vremea lui Zorici am incercat sa obtin ceva ajutor in directia asta. Dar hârtiile au disparut in sertarele lui.
De atunci fiecare dupa ale lui.
Ultima oară modificat de kiloz pe 03 Dec 2020, 16:31, modificat 1 dată în total.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 16:31

La începuturi am avut orizontal, adică un singur tip de rama.
Intr o stupina de producție, care trece de o anumită dimensiune, rama intreaga e un impediment major.
Chiar daca uniformitatea ramelor are avantaje, dezavantajele ramei 1/1, le surclasează.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 16:39

Fara mecanizare completa me pentru mine e prea grea.
Asadar nu mă gândesc la ea că la o opțiune.
Eventual pt cuib...

Deși am văzut mai înainte că cineva zicea că acum ar trebui sa avem familiile în MER pe 3 corpuri.
(Atunci cum să ajungă un corp ME la iernat?)
Trei corpuri, adică un corp cu miere, și două cu ghemul.de iernare...
Consider că dacă ghemul de iernat încape pe o rama dadant sub coroana, atunci încape și în 2 corpuri de 1/2.
kovacslg

Mesajde jonny_it » 03 Dec 2020, 16:56

kovacslg scrie:Fara mecanizare completa me pentru mine e prea grea.
Asadar nu mă gândesc la ea că la o opțiune.
Eventual pt cuib...

Deși am văzut mai înainte că cineva zicea că acum ar trebui sa avem familiile în MER pe 3 corpuri.
(Atunci cum să ajungă un corp ME la iernat?)
Trei corpuri, adică un corp cu miere, și două cu ghemul.de iernare...
Consider că dacă ghemul de iernat încape pe o rama dadant sub coroana, atunci încape și în 2 corpuri de 1/2.

Un singur corp ME nu este suficient pentru o iernare cu un consum redus de hrana si pentru o dezvoltare buna in prima parte a primaverii.
La fel cum la dadant nu este suficient un corp pe 10 rame. Oricat am vrea noi acolo o sa fie si polen o sa fie si ceva miere, celule de trantore, probabil aceeasi problema si la MER. Daca vrem familii puternice trebuie sa le putem da spatiu. Avantajul la MER este ca se poate da spatiu fara sa fie exagerat de mult.
La ME de exemplu in aprilie/mai de multe ori trebuia sa pun al 3-lea corp, dar tot atunci de foarte multe ori noaptea am avut 4-5 grade. Toata caldura se duce sus ...
jonny_it

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 17:08

Înțeleg bine, că un corp 1/1 nu ajunge la iernat?
În sezon e altceva.
Chiar și în primăvara...

La MER extinzi cu pași mai mici fiind corpul mai mic. Asta e un avantaj, nu?

Curios cum se descurca cei cu magazii de 1/1 :)
kovacslg

Mesajde Balian » 03 Dec 2020, 17:26

Fundul detașabil este un lucru f util. Poți lăsa un loc refugiu variabil sub rame.
Un fel de subsol. Așa se evită barba la urdiniș. Avantaj la mutare. Nu stau afară.
Ca să nu construiească scărițe în subsol în care de obicei sunt celule de trântori
se poate pune grilaj. Între soclu și corp intră colectorul de polen de fund. Și am
ajuns la multcriticat fund antivarroa cu grilaj. Se spune că stupul poate pierde
echilibrul termic. Adevărat. Dar nu trebuie ținut neapăreat deschis. Tot anul poate
fi închis. O placă albă sau polistiren sub grilaj se pot vedea detalii despre ce este
în stup. Mai ales iarna. Pe placa albă vezi unde este și cât de mare e ghemul. Ce și
cât a consumat. Inclusiv dacă a avut atac de vespi dacă găsesc piese de albină roasă......
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR