Deci ... experienta si-a spus cuvintul nene !
La vechimea lui, trebuia sa stie ce-l asteapta cu roi secundar si apropierea ploii ...
Si-a imaginat ca o sa "mearga" daca rupe creanga ... asa si cu diafragma aia minune in stupul cu buzunar.
In astfel de cazuri, sacul din poza este foarte bun.
Se elimina ( cu o foarfeca de tuns via s-au cu un patent ) crengutele care impiedica invelirea roiului cu sacul.Se inveleste roiul cu sacul si se scutura energic. Imediat dupa ce roiul a cazut in sac, se unesc manerele si se ruleaza repede sacul pina se inchide de tot.
Astfel am dus roii si i-am turnat in lada, direct la locul unde mi-am stabilit vatra ceilalti roi artificiali.
Daca trebuie dus la distanta mai mare de 100 m, dupa 2 - 3 minute se poate
si trebuie deschis sacul pt. a primi aer.
Asa, nu mai e nevoie sa mai faci un drum seara, ca sa iei roinita. Pregatesti lada cu rame, te duci cu sacul si foarfeca, scuturi roiul si-l aduci la lada. Il torni in lada ca din galeata, inchizi lada si ... gata.
Poa' sa vina altul la rind.
Alta varianta ... si mai buna decat sacul, este o roinitza cu 1 rama de puiet larvar, flancata de alte 2 rame. Se poate folosi cu succes, in special cand roiul s-a asezat pe tulpina copacului ori pe crengi groase care nu pot fi scuturate.
Roinita se leaga de creanga, sub roi, cat mai aproape de el. Daca se poate, sa intre o parte din albine in roinita ori printre rame. Adesea a intrat singur in roinita. Daca nu vroia, le obligam cu peria.
Uneori am legat ramele de olalta si apoi de pom, lipite de roi. Daca nu s-au dus toate pe rame, atunci am distantat putin ramele de pom.