- Si uite asa, incet, incet, incep unii sa descopere pasiunea pentru scris…
Patrascule, LUPU’ ALBINELOR, alias Damblarin, este un personaj hatru si mucalit, care se exprima prin sarcasm, printr-un un umor negru si acid. Sigur, omul din spatele personajului nu este chiar atat de nihilist. Exagerez in scop stilistic. Dezvolt un anumit mod de a scrie, un anumit ‘brand’ daca vrei, propriu si personal.
Ma bucur ca cel putin partial iti place !
Acum as vrea sa supun atentiei o analiza semantica a expresiei : « Sunt mandru ca sunt… »…« Sunt mandru ca sunt roman », « Sunt mandru ca sunt german », etc…
Multe persoane folosesc cu superficialitate aceasta formula si in mod gresit, considerand ca isi subliniaza propria valoare.
De fapt, expresia nu transmite absolut nimic despre valoarea ca persoana a utilizatorului. El poate fi genial (depasindu-si contextul apartinator), sau un ratat (mult sub nivelul contextului apartinator).
Ideea transmisa de expresia asta, devenita cliseu, trimite la valoarea contextului la care individul se raporteaza ca apartinand. Cu alte cuvinte, cat as fi eu de betivan ratat, sunt totusi neamtz ( ca exemplu). Ceea ce imi ridica si mie valoarea, prin simplu fapt ca apartin acestui popor, care si-a construit de-a lungul timpului o reputatie si o faima pozitive, recunoscute pe plan international.
Acum incearca acelasi efect, folosind expresia « Sunt mandru ca sunt roman ! »
E dreptul tau. Dar eu te voi intreba pe ce calitati deosebite, demonstrate istoric si pe ce faima pozitiva recunoscuta international, te bazezi cand afirmi ca apartenenta ta la poporul roman (ne referim la majoritate si la istoria de ansamblu nu la exceptii), te face sa te simti mandru ?
Ce anume din valoarea colectiva a poporului roman iti ridica si tie valoarea ca individ in asa masura incat sa te faca mandru ca aparti lui ? Te simti pus in valoare de contextul istoric mediocru si de decadenta societate romaneasca din prezent ?
Permite-mi sa ma indoiesc . As putea chiar plusa, mergand mai departe. Tu pari sa reprezinti genul de persoana care se situeaza deasupra conditiei generale de roman.
Iesi in afara si vei vedea cum pierzi din apreciere ca individ, pentru simplu fapt ca afirmi ca esti roman. Si atunci poate vei intelege deplin ceea ce am vrut sa subliniez cu aceasta ocazie .
LU’