Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde victor s » 11 Noi 2011, 23:58

daca tot a-ti adus vorba de acele ''bilute''...nu cred sa existe prajituri de casa mai bune decat acestea (cu renumita visina din visinata la mijloc), mai ales ca nu sufera tratament termic. este ceva gen ''salam de biscuiti''
promit sa ma interesez de reteta si eventual chiar o sa-mi rog sotia sa o si ''aplice'' !
victor s

Mesajde echo » 12 Noi 2011, 04:59

Hai mai ca e simplu.. .
se iau biscuitii cei mai simplii, nu dinania faramiciosi, ci tari, ... cei mai ieftini, vrac. Se dau prin masina de tocat si se obtine baza. Se toarna lapte, putin indulcit daca biscuitii nu sunt prea dulci, atat cat sa iasa o coca foarte tare.. (1/3 umeda doar, sa nu faceti o pleasca acolo..) Se mai pune si o sticla de esenta de rom si se imprumuta o farcurie cu visine de la Liviu.
Se ia cate putina coca dinaceasta, o visina care se baga la mijloc, se face bila care apoi se tavaleste prin cacao.. si gata .
Retete "tunate" mai vin cu adaos de stafine, de bucatele de rahat, si chiar de cocos praf.. dar baza aia e..
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde iunicu » 12 Noi 2011, 16:38

echo scrie:Liviule, daca e chiar asa, cred ca alcoolul a fost prost calitativ, sau nu a fost inchis bine. In ceneral cand alcoolul cobora sub 16 grade incepe o noua fermentatie... de aia eu zic ca alcoolmetru e defect...

Stii tu ceva dar inexact. Nici un lichid care contine alcol peste 14% nu mai fermenteaza(intre noi fie vorba de obicei 14% e mult).
Levurile(drojdiile) au nevoie de oxigen si nutrienti pentru a trai. Atunci cand in cantitatea de plamada scade nivelul oxigenului, levurile din disperare sparg zaharul pentru a-si procura oxigen, obtinem astfel alcoolul. Fermentatia se opreste atunci cand plamada nu mai are nici oxigen, nici zahar si drojdiile mor sufocate, sau cand alcoolemia plamezii creste spre 14% si drojdiile mor ucise tocmai de alcool.
Pentru a masura precis taria unei bauturi, aceasta trebuie sa aibe exact 20 grade Celsius si nu poti masura exact un lichior findca densitatea lui este depreciata de cantitatea de zahar din bautura. Cea mai sigura metoda este amestecarea alcolului etilic cu siropul de visine in proportii calculate dar cea mai buna apreciere o poti face prin degustari repetate. Bautura trebuie sa contina cel putin 20% alcool etilic si sa o simti placut la gust.
O cantitate mai mica de alcool poate dauna bauturii prin aparitia altor procese biochimice.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde echo » 12 Noi 2011, 18:18

Iunicule ... stii tu ceva dar inexact....

nivelul la care mor bacteriile este in jurul valorii de 18 grade. (putin peste)

In felul acesta avem fermentatia alcoolica ce se opreste la 18 grade - vinul si nu la 16 (alfel vinul avea 16 grade si nu 18 - citeste pe orice sticla de vin)

diferenta intre vinul sec si cel dulce este data de continutul de zahar ramas netransformat in alcool de catre bacteriile alcoliste :)

in momentul in care butoiul ramane cu dopul deschis, si alcoolul incepe sa se evapore, scazand spre 16.. 14... incepe cea de a doua fermentatie, de care vorbeam mai sus, respectiv cea acetica - de transformare a alcoolului in acid acetiv (otet)

citeste te rog cu atentie, am scris O NOUA fermentatie... nu ma refeream la cea alcoolica
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde iunicu » 12 Noi 2011, 22:04

Foarte adevarat ce scrii numai ca te contrazic categoric vis-a-vis de alcoolemia la care se opreste fermentatia plamadei, 14 este procentul exact. In fapt arareori aceasta alcoolemie este atinsa findca levurile mor mai devreme putin.
iunicu

Mesajde echo » 12 Noi 2011, 22:43

Ma rog.. cum ziceti dvs... e posibil sa vorbim de chestii diferite, eu ma bazam pe ceva de genul:

"Saccharomyces cerevisiae varietatea ellipsoideus reprezintã 80% din drojdiile mustului aflat în
fermentaþie. Ele au rolul de a fermenta cea mai mare cantitate de zaharuri. Prin selecþie s-au obþinut unele
tulpini de drojdii care pot transforma zahãrul din must, pânã la 17-18% vol. alcool, la temperatura de 10ºC."

nu vreau sa ma contrazic, probabil ca bacteriile dvs sunt mai putin rezistente la beutura.. . :lol: :lol: (luati-o ca o gluma, sper sa nu va supere)

pe de alta parte sper ca realizati ca suntem amandoi off-topic...
echo

Mesajde iunicu » 12 Noi 2011, 23:28

Atata vreeme cat vorbim despre licori comestibile in subiectul dedicat gastronomiei nu suntem offtopic. Trebuie sa stim ce servim la masa, nu?
Eu zic sa ne tutuim prieteneste.
Vinul cu alcoolemie peste 14% se numeste vin licoros.
Vinul licoros poate fi obtinut din must sau vin, precum si din amestecul acestora, cu adaos de must concentrat, must concentrat rectificat, distilat de vin cu taria alcoolica cuprinsa intre 52 si 86% in volume, alcool de origine viticola sau alcool alimentar rectificat, cu taria alcoolica de minimum 96% in volume, mistel, folosite separat sau in amestec. Strugurii folositi ca materie prima pentru producerea vinurilor licoroase trebuie sa aiba, la cules, un continut in zahar de minimum 204g/l. Taria alcoolica dobandita a vinurilor licoroase este cuprinsa intre 15 si 22 % in volume, iar continutul lor in zaharuri este de minimum 80g/l. O parte a tariei alcoolice dobandite a produsului finit, care nu poate fi mai mica de 4% in volume, trebuie sa provina din fermentarea partiala sau totala, a zaharului initial al strugurilor, musturilor sau vinurilor utilizate.
iunicu

Mesajde echo » 12 Noi 2011, 23:46

mda... pana la urma vinul este aliment :D, in special cel rosu, ca cel alb e desert :lol:

Am baut doua vinuri licoroase care mi-au placut, unul din asa numita Rep. Moldova - Kagor, un vin monahal, (o singura data am baut unul bun calitativ) si am mai baut unul alb din Argentina - Mustella, din provincia Mendoza. Desi diferite, iar eu nu sunt adeptul vinurilor dulci, pe amandoua le pot descrie ca fiind ... excelente
echo

Mesajde iunicu » 13 Noi 2011, 00:06

Prin calatoriile mele am avut placerea de a ajuta 2 reporteri portughezi veniti sa faca un reportaj in teatrul de operatii din Irak prin anul 2004. La plecarea lor acasa, mi-au daruit prin comandantul meu, findca eu executam o misiune si lipseam din baza, o sticla cu vin de porto.
Nici nu am mai baut de atunci un vin asa bun. Si acum ii simt parfumul placut pe limba!
iunicu

Mesajde mibu » 13 Noi 2011, 00:43

Dar vin de la Ceptura -Prahova ai baut vreodata ?
Ei ,pai vezi!!!
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde echo » 13 Noi 2011, 00:59

mibu scrie:Dar vin de la Ceptura -Prahova ai baut vreodata ?
Ei ,pai vezi!!!

nu am baut, dar vreau sa incerc. Puteti face rost de o sticla?? contra-cost, bineinteles ..
echo

Mesajde mibu » 13 Noi 2011, 01:16

Cit de mare sa fie recipientul(sticla)Hai zi ca ti-o dau gratis ! Pe cuvint!
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde mibu » 13 Noi 2011, 01:23

victor s scrie:daca tot a-ti adus vorba de acele ''bilute''...nu cred sa existe prajituri de casa mai bune decat acestea (cu renumita visina din visinata la mijloc), mai ales ca nu sufera tratament termic. este ceva gen ''salam de biscuiti''
promit sa ma interesez de reteta si eventual chiar o sa-mi rog sotia sa o si ''aplice'' !

dar de o reteta de prajitura cu miere ce zici ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde liviu1965 » 21 Noi 2011, 00:53

Victor e in plin sezon cu serviciul.

Ca si tata la acest post... trebuie sa-l intelegem

PS : am o reteta de aripioare de pui cu sos....
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 21 Noi 2011, 00:56

mibu scrie:
victor s scrie:daca tot a-ti adus vorba de acele ''bilute''...nu cred sa existe prajituri de casa mai bune decat acestea (cu renumita visina din visinata la mijloc), mai ales ca nu sufera tratament termic. este ceva gen ''salam de biscuiti''

dar de o reteta de prajitura cu miere ce zici ?

Super ideea ta cu prajitura.
Ne spui si noua?
Scuze, am pus la sfarsit " ? ", spune odata ca ..... glanda lui Pavlov lucreaza....
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 21 Noi 2011, 01:02

Observ ca suntem multi ca apetite ... gurmande.
Ce ar fi sa facem si noi intalnirea gurmanzilor....
liviu1965

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CASA SI GRADINA