Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde ignatov andrei » 26 Noi 2020, 21:28

Balian scrie:
tiih scrie:Intrebare de "baraj"....
1Care e procentul de "albine zburatoare" din total albine,intr-o familie de albine :?:

Precis veți răspunde la această întrebare.
Sau nu. :)

CORECT! :lol:
ignatov andrei

Mesajde kiloz » 27 Noi 2020, 00:55

Care e procentul albinei viabile, iesite din puietul familiei in diferite perioade al anului.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde yuonyuon » 27 Noi 2020, 09:21

ignatov andrei scrie:
1Care e procentul de "albine zburatoare" din total albine,intr-o familie de trantori :lol:

Normal ca o sa vii sa ne spui ca 95% zboara, dar ca nu te-ai referit decat la culegatoare! :lol:
Daca tot vorbiram de structura familiei, procentajul pentru albinele care ies la zbor (sau care trebuie sa iasa, ma refer la cele de iarna) este:
- 60% in sezon activ;
- minim 85% pentru albina ce intra pe iarna;
- primavara, la schimbarea generatiilor... cam fifti-fifti!
Ai grija ce nota dai, ca ma duc la comisie pentru contestatie! :lol:
acum o sa vina domnu tiih ...sa va contrazica.....sunt cazuri( la el in stupina )cand ...ies si 80-90% .... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Noi 2020, 09:27

kiloz scrie:Care e procentul albinei viabile, iesite din puietul familiei in diferite perioade al anului.
la cei ce pierd stupi pe iarna...au viabilitate zero in luna august....

Parca asa era ecuatia de gradu unu cu o necunoscuta...totu e in revers....dam timpu inapoi si avem toate raspunsurile...sau cel putin stim pe anu viitor.. :D
yuonyuon

Mesajde tiih » 27 Noi 2020, 10:16

ignatov andrei scrie:
1Care e procentul de "albine zburatoare" din total albine,intr-o familie de trantori :lol:

Normal ca o sa vii sa ne spui ca 95% zboara, dar ca nu te-ai referit decat la culegatoare! :lol:
Daca tot vorbiram de structura familiei, procentajul pentru albinele care ies la zbor (sau care trebuie sa iasa, ma refer la cele de iarna) este:
- 60% in sezon activ;

Raspuns corect,nota maxima.....
Daca era un chestionar gen circulatie trebuia trecut liniuta -..nu e un procent fix..!
Imi permit sa fac o singura observatie !
1.La intrarea in iarna ,noiembrie...procentul e de 100% pentru albina Carpatina 100%(care isi inceteaza ponta deobicei,cel mai tarziu pe 10---15 septembrie) ,si 85% sau mai mic,pentru toate rasele si corciturile inclusiv bk care au puiet in octombrie -noiembrie-decembrie...(si nu mai apuca saracutele sa faca zbor de recunoastere nici in martie...caci si-au dat deja duhul) :lol:
tiih

Mesajde Balian » 27 Noi 2020, 11:42

tiih scrie:
ignatov andrei scrie:

- 60% in sezon activ;

Raspuns corect,nota maxima.....
Daca era un chestionar gen circulatie trebuia trecut liniuta -..nu e un procent fix..!
1.La intrarea in iarna ,noiembrie...procentul e de 100% pentru albina Carpatina 100%(care isi inceteaza ponta deobicei,cel mai tarziu pe 10---15 septembrie) ,si 85% sau mai mic,pentru toate rasele si corciturile inclusiv bk care au puiet in octombrie -noiembrie-decembrie...(si nu mai apuca saracutele sa faca zbor de recunoastere nici in martie...caci si-au dat deja duhul) :lol:

Am rezolvat și pe asta cu bine.
Am avea dacă se poate și eu o îmntrebare. Ați avut în stupina d-voastră altă rasă decăt carpatine? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 27 Noi 2020, 12:32

Am avut pentru observatie cu ceva ani in urma cand nu eram in UE.Ligustica adusa direct si ilegal din italia,Caucaziana veritabila cand inca nu se destramase U.R.S.S..,matci din Urali...Am un nepot si fratele care acum 4...5 ani au cumparat BK cand era la moda,posibil din Neamt...
Am mai zis..int-un clasament stict in ce priveste productia de miere,rezistenta la boli,rentabilitate...toate au fost in primele 50 din 100 stupi..niciuna in top 10...20...
PS.Pentru cine are posibilitatea sa procure -DIRECT DE LA SURSA-matci autentic Caucaziene, merita macar pentru observatie....propolizeaza,rezistente la iernare,relativ blande si ce m-a impresionat..primele care ies la temperaturi scazute si ultimele care vin in stup noaptea tarziu.!...
PS2.O intamplare reala de acum ceva ani.In vara m-am trezit cand inca nu se luminase bine sa ma duc in piata sa cumpar un purcelus.Am peste tot talpa gastii si era in floare....Am ramas surprins ca vad albine culegand de la talpa gastii ....Apoi m-am uitat in stupina..erau doar vreo 3 roisori care activau,toti proveniti de la matci caucaziene....cand afara era mai mult intuneric decat lumina....!!!!
PS3.Toti hibrizii care proveneau de la aceste matci(ligustica si caucaziana) i-am vandut in anii aia "nebuni" cand se cereau familii de albine si iti dadea arvuna si cu 5 luni inainte....avar dupa bani..... :oops:.(Oamenii plateau bine cand vedeau stupi buni,dar plateau bine si cand vedeau aproape toti trantorii galbeni- rosiatici,inclusiv matca,pana la ultimul inel. :lol: )
tiih

Mesajde Balian » 27 Noi 2020, 13:31

tiih scrie:Am avut pentru observatie cu ceva ani in urma cand nu eram in UE.Ligustica adusa direct si ilegal din italia,Caucaziana veritabila cand inca nu se destramase U.R.S.S..,matci din Urali...Am un nepot si fratele care acum 4...5 ani au cumparat BK cand era la moda,posibil din Neamt...
Am mai zis..int-un clasament stict in ce priveste productia de miere,rezistenta la boli,rentabilitate...toate au fost in primele 50 din 100 stupi..niciuna in top 10...20...
PS.Pentru cine are posibilitatea sa procure -DIRECT DE LA SURSA-matci autentic Caucaziene, merita macar pentru observatie....propolizeaza,rezistente la iernare,relativ blande si ce m-a impresionat..primele care ies la temperaturi scazute si ultimele care vin in stup noaptea tarziu.!...
PS2.O intamplare reala de acum ceva ani.In vara m-am trezit cand inca nu se luminase bine sa ma duc in piata sa cumpar un purcelus.Am peste tot talpa gastii si era in floare....Am ramas surprins ca vad albine culegand de la talpa gastii ....Apoi m-am uitat in stupina..erau doar vreo 3 roisori care activau,toti proveniti de la matci caucaziene....cand afara era mai mult intuneric decat lumina....!!!!
PS3.Toti hibrizii care proveneau de la aceste matci(ligustica si caucaziana) i-am vandut in anii aia "nebuni" cand se cereau familii de albine si iti dadea arvuna si cu 5 luni inainte....avar dupa bani..... :oops:.(Oamenii plateau bine cand vedeau stupi buni,dar plateau bine si cand vedeau aproape toti trantorii galbeni- rosiatici,inclusiv matca,pana la ultimul inel. :lol: )

Deci concluzie finală, vi s-a părut bune sau rele să mă exprim ca un laic? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde ignatov andrei » 27 Noi 2020, 13:54

tiih scrie:Am avut pentru observatie cu ceva ani in urma cand nu eram in UE.Ligustica adusa direct si ilegal din italia,Caucaziana veritabila cand inca nu se destramase U.R.S.S..,matci din Urali...Am un nepot si fratele care acum 4...5 ani au cumparat BK cand era la moda,posibil din Neamt...

Linia mea, cea pe care am inceput s-o ameliorez din 1988, este obtinuta din Carpatina (matci negre) si Caucaziana (matci luate cand a aparut Perestroika, de la Krasnaia Poliana crescatoria de langa Soci, acum desfiintata).
Si acum, dupa 32 de ani, albinele mele ies dimineata devreme, pe intuneric si vin seara tarziu, cand se intuneca! Albina este foarte blanda. Propolizeaza mult, dar nu cladesc punti pe orizontala intre rame, doar punti pe verticala. Ierneaza foarte bine, chiar daca la mine, de cele mai multe ori, sunt cele mai scazute temperaturi din tara, uneori si cele mai ridicate temperaturi!
Daca afara ploua in asa fel incat sa permita zborul, ies la cules, in timp ce albinele din celelalte stupine stau "la caldurica". Lucru verificat in pastoral de catre toti care au luat matci de la mine!
Si in Rusia, dar si in Regiunea Caucaz, nu prea mai gasesti ceva pur, ca si la noi si ca peste tot in lume!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 27 Noi 2020, 14:01

vin eu sa va "contrazic" ...faptru ca la mine anu asta la 10 grade si pe ploaie ieseau albinele la cules masiv....drept dovada la mine a iesit salcamul negru ..fata de ceilalti vecini......pentru ca au cules de toate in special mana....
am o carpatina din zona bacau...de la bunici ce stiu eu cel putin 30 de ani ....cu siguranta e un ghiveci dar cata de cat selectionat....
altele cred ca sunt cea ce face ca albina sa culeaca si pe frig.....bineintele albinele nordice carpatina si caucaziana au aceste calitati....
yuonyuon

Mesajde tiih » 27 Noi 2020, 15:47

Ptr dl Baliant..Concluzia mea....1Sa fugiti de ligustica....
2.Caucaziana aia ,inainte de destramarea URSS nu o mai gasesti,cum nu mai gasesti nici renumitele matci de Poieni din anii 1985-1995.In rasa pura e o comoara....
3. In spiritul adevarului, dl. ignatov are dreptate.....
tiih

Mesajde Balian » 27 Noi 2020, 16:08

Lingustica ce am avut avea popor de nu știam ce să fac cu el.Tot timpul
avea problemă cu hrana. Producție nesemnificativă. Dacă era lingustica. :?
Culoarea avea deschisă.
Mă gândesc la cei care multiplică mătci, ar fi fost o sursă bună de albine
pentru nuclee. (N-aș da sfat la nimen că nu mă pricep la multiplicat.) :)
Balian

Mesajde jonny_it » 27 Noi 2020, 16:40

tiih scrie:Am un nepot si fratele care acum 4...5 ani au cumparat BK cand era la moda,posibil din Neamt...

Care este numele lor, sa stiu daca este de la mine sau nu?
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 27 Noi 2020, 16:43

tiih scrie: 2.Caucaziana aia ,inainte de destramarea URSS nu o mai gasesti,cum nu mai gasesti nici renumitele matci de Poieni din anii 1985-1995.In rasa pura e o comoara....
3. In spiritul adevarului, dl. ignatov are dreptate.....

Multumesc, draga domnule!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 27 Noi 2020, 16:47

Balian scrie:Lingustica ce am avut avea popor de nu știam ce să fac cu el.Tot timpul
avea problemă cu hrana. Producție nesemnificativă. Dacă era lingustica. :?
Culoarea avea deschisă.
Mă gândesc la cei care multiplică mătci, ar fi fost o sursă bună de albine
pentru nuclee. (N-aș da sfat la nimen că nu mă pricep la multiplicat.) :)

Daca nu-si asigura hrana, nucleele ajung sa fie o corvoada!
Sunt care folosesc ligustica (denumire din popor "stupi de carne"), dar pentru nuclee extrem de mici.
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 27 Noi 2020, 17:00

tiih scrie:Raspuns corect,nota maxima.....
1.La intrarea in iarna ,noiembrie...procentul e de 100% pentru albina Carpatina 100%(care isi inceteaza ponta deobicei,cel mai tarziu pe 10---15 septembrie) ,si 85% sau mai mic,pentru toate rasele si corciturile inclusiv bk care au puiet in octombrie -noiembrie-decembrie...(si nu mai apuca saracutele sa faca zbor de recunoastere nici in martie...caci si-au dat deja duhul)

O sa va filmez sambata/duminica sa vedeti cum stau saracele BK care nu au avut timp sa isi faca zborul de recunoastere. Mare este gradina ... :lol:

Pe vatra din Vaslui ultimul puiet a fost pe la inceput de septembrie si la munte am gasit ultimul puiet capacit(nu mai erau oua/larve) pe 18 septembrie.

Am si eu carpatina, am si inseminat cateva, este chiar buna, dar are mofturile ei, la fel cum are si BK-ul pe ale lui.
Ligustica la primele temperaturi mai scazute(7-8 grade) oprea brusc ponta, carpatina si BK nu fac asta.
Tocmai de aceea am renuntat la ea acum cativa ani.
Chiar as vrea o ligustica din aia care ponteaza pana in noiembrie dar nu am mai gasit, o sa mai caut.

PS: Nu confundati BK cu ligustica, si la BK de obicei majoritatea liniilor sunt cu inele portocalii dar nu inseamna ca depune oua pana tarziu cum face ligustica de exemplu.
Multi care au avut BK au luat de la un mare crescator, care a adus mii de regine de la John Batsis, poate si de aceea multi s-au plans ca au depus oua pana tarziu si nu vor sa mai auda de BK. John Batsis este renumit pentru combinatiile lui de BK x ligustica si ligustica x cecropia.
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR