jonny_it scrie:tiih scrie:Raspuns corect,nota maxima.....
Daca era un chestionar gen circulatie trebuia trecut liniuta -..nu e un procent fix..!
Imi permit sa fac o singura observatie !
1.La intrarea in iarna ,noiembrie...procentul e de 100% pentru albina Carpatina 100%(care isi inceteaza ponta deobicei,cel mai tarziu pe 10---15 septembrie) ,si 85% sau mai mic,pentru toate rasele si corciturile inclusiv bk care au puiet in octombrie -noiembrie-decembrie...(si nu mai apuca saracutele sa faca zbor de recunoastere nici in martie...caci si-au dat deja duhul)
O sa va filmez sambata/duminica sa vedeti cum stau saracele BK care nu au avut timp sa isi faca zborul de recunoastere. Mare este gradina ...![]()
Pe vatra din Vaslui ultimul puiet a fost pe la inceput de septembrie si la munte am gasit ultimul puiet capacit(nu mai erau oua/larve) pe 18 septembrie.
Am si eu carpatina, am si inseminat cateva, este chiar buna, dar are mofturile ei, la fel cum are si BK-ul pe ale lui.
Ligustica la primele temperaturi mai scazute(7-8 grade) oprea brusc ponta, carpatina si BK nu fac asta.
Tocmai de aceea am renuntat la ea acum cativa ani.
Chiar as vrea o ligustica din aia care ponteaza pana in noiembrie dar nu am mai gasit, o sa mai caut.
PS: Nu confundati BK cu ligustica, si la BK de obicei majoritatea liniilor sunt cu inele portocalii dar nu inseamna ca depune oua pana tarziu cum face ligustica de exemplu.
Multi care au avut BK au luat de la un mare crescator, care a adus mii de regine de la John Batsis, poate si de aceea multi s-au plans ca au depus oua pana tarziu si nu vor sa mai auda de BK. John Batsis este renumit pentru combinatiile lui de BK x ligustica si ligustica x cecropia.
Iertați-mă dar văd o contradicție în aceste două propoziții.