Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde jonny_it » 28 Ian 2021, 18:55

Vasile_Bucovineanu scrie:Din ce se vede in poza ghemul nu o fi sfera perfecta. Are mai degraba forma de calota sferica, adica lipseste o parte din sfera in partea urdinisului. In partea din fata a stupului au reusit sa consume o parte din rezerve si acolo au incercat sa formeze "sfera". Partea din spate a ramelor e probabil inca plina de miere si din aceasta cauza albinele s-au inghesuit acolo unde e mai gol. Oricum in timpul perioadei de frig de saptamana trecuta si-au facut mai mult loc. :) :)

Aveti dreptate cu ghemul, cu gerul nu stiu ce sa zic, a tinut doar cateva zile, dar cu ce au mai consumat inainte si-au facut loc unde sa-si intinda aripile.
Mai suportabil gerul de la munte fata de -1 grad(langa Iasi) dar cu umiditate, vant si lapovita. :?

Sper sa revina candva iernile de altadata. Iarna este cel mai bun prieten al apicultorului.
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 28 Ian 2021, 19:08

cobi scrie:Pentru roii sau familiile slabe pe sistem MER este necesar sa fie restranse ramele pentru iarna?

Ce înseamnă roii și familii slabe? câte intervale la iernat?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 28 Ian 2021, 19:11

jonny_it scrie:
La ME cuibul sta sub miere. Daca corpul 2 este plin ghemul ocupa o parte din corpul de jos, spatiul dintre corpuri si atinge putin ramele de sus. Asa arata familiile ok in decembrie. Dupa urca treptat sus dar doar dupa ce au puiet o sa vedem albine in numar mai mare stand deasupra ramelor.

La mine ghemul se poziționează sus pt că am polistiren în capac, care culcă bine pe folie. Unde nu am pus polistiren, ghemul s-a format sub miere.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 28 Ian 2021, 20:14

cristi_vidican scrie:
jonny_it scrie:
La ME cuibul sta sub miere. Daca corpul 2 este plin ghemul ocupa o parte din corpul de jos, spatiul dintre corpuri si atinge putin ramele de sus. Asa arata familiile ok in decembrie. Dupa urca treptat sus dar doar dupa ce au puiet o sa vedem albine in numar mai mare stand deasupra ramelor.

La mine ghemul se poziționează sus pt că am polistiren în capac, care culcă bine pe folie. Unde nu am pus polistiren, ghemul s-a format sub miere.

Si eu am polistiren in capac, dar am ambele aerisiri deschise tot timpul. Pot sa cultiv ciuperci daca le inchid. La munte aerul este umed tot timpul, iarna mai scap de umiditatea peste 50%.
In ultimul timp am inceput sa dau jos polistirenul, mai mult ma incurca decat sa ma ajute.
Cand o sa fac alte lazi o sa renunt de tot la podisoare si o sa fac capace cu urdinis superior si gata. Am testat deja si se rezolva multe probleme. Totusi o sa le pun tabla pe ele.
jonny_it

Mesajde 5rame » 28 Ian 2021, 22:37

jonny_it scrie:
cristi_vidican scrie:
jonny_it scrie:

Si eu am polistiren in capac, dar am ambele aerisiri deschise tot timpul. Pot sa cultiv ciuperci daca le inchid. La munte aerul este umed tot timpul, iarna mai scap de umiditatea peste 50%.
In ultimul timp am inceput sa dau jos polistirenul, mai mult ma incurca decat sa ma ajute.
Cand o sa fac alte lazi o sa renunt de tot la podisoare si o sa fac capace cu urdinis superior si gata. Am testat deja si se rezolva multe probleme. Totusi o sa le pun tabla pe ele.

Va rog, sa ne sputeti mai multe despre aceste capace.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 29 Ian 2021, 13:53

cobi scrie:Pentru roii sau familiile slabe pe sistem MER este necesar sa fie restranse ramele pentru iarna?

Pentru a obtine rezultate multumitoare la MER si de altfel la toate modelele de stupi verticali e nevoie de familii puternice.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 29 Ian 2021, 15:09

Vasile_Bucovineanu scrie:

Pentru a obtine rezultate multumitoare la MER si de altfel la toate modelele de stupi verticali e nevoie de familii puternice.

Eu as zice ca este valabil si la aia orizontali si la toti stupii.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 29 Ian 2021, 15:10

5rame scrie:Va rog, sa ne sputeti mai multe despre aceste capace.

Vreau sa fac mai multe capace cum au cei din Canada. Doar ca o sa le pun si o bucata de polistiren in interior si o sa-i acopar cu tabla.
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 29 Ian 2021, 15:27

jonny_it scrie:

Eu as zice ca este valabil si la aia orizontali si la toti stupii.

Este adevarat ca e nevoie de familii puternice, orice model de stupi am folosi. Am sustinut acest lucru de mai multe ori. Daca la orizontali se mai poate redresa o familie slaba, la verticali nu ai nici o sansa cu mate lesinate.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 29 Ian 2021, 15:35

jonny_it scrie:
ignatov andrei scrie:Uite asa se trag concluziile pripite! :lol:
Cand umbli la familie, oricat de atent ai umbla, datorita spatiului dintre corpuri, ghemul se extinde foarte rapid, dand impresia ca e mai turtit!
Dupa ce inchizi, isi revine - mai lent - la forma de sfera!

Nea Andrei, uitati aici un ghem care sigur nu este sfera. :D
Nu se vede dar spatiul dintre rame si peretele stupului este plin de albine o portiune(10 cm sub partea superioara a ramelor si aproape pana la urdinis).
Pe urdinis se vedeau multe albine sub rame in partea din fata.
Ramele au fost pline cu miere din colt in colt. Nu am vrut sa-i indop dar au dus tot din caturi in cuib. Am mai avut un an cand au fost ghemurile asa plasate. Nu este la toti asa, dar sunt cativa.

Fotografie din 13 sau 14 ianuarie 2021.

Imagine

Prea multa miere si prea multe rame introduse la iernare, comparativ cu puterea familiei(1 noiembrie).In atare conditii albinele sunt nevoite se ignore cunoatintele de geometrie si recurg la improvizatii....calota sferica cum bine spunea dl Bucovineanu,elipsoid,geoid,etc!
tiih

Mesajde tiih » 29 Ian 2021, 15:45

jonny_it scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Din ce se vede in poza ghemul nu o fi sfera perfecta. Are mai degraba forma de calota sferica, adica lipseste o parte din sfera in partea urdinisului. In partea din fata a stupului au reusit sa consume o parte din rezerve si acolo au incercat sa formeze "sfera". Partea din spate a ramelor e probabil inca plina de miere si din aceasta cauza albinele s-au inghesuit acolo unde e mai gol. Oricum in timpul perioadei de frig de saptamana trecuta si-au facut mai mult loc. :) :)

Aveti dreptate cu ghemul, cu gerul nu stiu ce sa zic, a tinut doar cateva zile, dar cu ce au mai consumat inainte si-au facut loc unde sa-si intinda aripile.
Mai suportabil gerul de la munte fata de -1 grad(langa Iasi) dar cu umiditate, vant si lapovita. :?

[b]Sper sa revina candva iernile de altadata. Iarna este cel mai bun prieten al apicultorului[/b].

Fereasca Sfantul... sa se revina la iernile de altadat.Multi stupi ar fi cazut la datorie precum mustele sau si mai sugestiv precum soldatii care ieseau din transee in fata mitralierelor,in primul razboi mondial!
Nu ati observat ca in ultimii ani ,cu iernile astea blande nu prea se mai posteaza la topicul "Bilant,pierderi familii de albine la mijlocul lunii ianuarie"?! ;) :lol:
tiih

Mesajde jonny_it » 29 Ian 2021, 15:51

tiih scrie:Prea multa miere si prea multe rame introduse la iernare, comparativ cu puterea familiei(1 noiembrie).In atare conditii albinele sunt nevoite se ignore cunoatintele de geometrie si recurg la improvizatii....calota sferica cum bine spunea dl Bucovineanu,elipsoid,geoid,etc!

Fotografia este de la jumatatea lui ianuarie.
Da, miere este cam multa, dar daca era o toamna+iarna normala nu mai arata ghemul asa. Consumul a fost foarte redus + au adus nectar si polen pana tarziu.
Cat despre numarul de rame o sa va arat familia in martie/aprilie sa vedeti cum ocupa complet 12 rame din colt in colt. Nu mai fac greseala din anii trecuti cand in martie adaugam rame pentru ca m-am luat si eu dupa altii si le-am restras mai mult decat trebuia. Pe viitor nu o sa mai scot rame deloc la familiile de productie, este pierdere de timp.
Cand 100 de nebuni sar peste gard si cel sanatatos este tentat sa o faca. Asa este si cu restrangerea cuiburilor mai mult decat trebuie. :lol:

jonny_it

Mesajde jonny_it » 29 Ian 2021, 15:57

tiih scrie:Fereasca Sfantul... sa se revina la iernile de altadat.Multi stupi ar fi cazut la datorie precum mustele sau si mai sugestiv precum soldatii care ieseau din transee in fata mitralierelor,in primul razboi mondial!
Nu ati observat ca in ultimii ani ,cu iernile astea blande nu prea se mai posteaza la topicul "Bilant,pierderi familii de albine la mijlocul lunii ianuarie"?! ;) :lol:

Multi nu posteaza acolo pentru ca pe internet sunt mari si tari si nu prea le pica bina sa recunoasca pierderile.
Daca am avea ierni normale am sti una si buna, pregatim rezerve pana in aprilie si gata. Acum eu pregatesc rezerve care sa le ajunga pana in aprilie/urmatorul cules si ele in martie abia daca au spatiu pentru ponta din cauza mierii. Nici asa nu este bine, aia care vand turte poate vor un ban si de la mine :lol:

Am 6 pana acum trecuti la pierderi.
4- lipsa regina, i-am pus langa altii pentru a salva albinele
2- goi, probabil furtisag in toamna(unul pare ca s-a pierdut regina si a incercat sa faca alta prin septembrie cel mai probabil)
Toti pe vatra din Vaslui.
jonny_it

Mesajde Balian » 29 Ian 2021, 18:30

După literarură, familiile trebui strânse cât mai bine pentru iarnă. Cine mai are timp pentru restrâns și pus rame înapoi. Să așteptăm litaleratura nouă. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cobi » 29 Ian 2021, 18:46

cristi_vidican scrie:

Ce înseamnă roii și familii slabe? câte intervale la iernat?

4-5 Rame
cobi

Mesajde cobi » 29 Ian 2021, 18:50

Adevarat, insa in toamna parca nu ne da mana sa unim chiar tot ceea ce este "slab" din diferite considerente, mai ales cand pica o regina in timpul iernii si trebuie unita familia orfana.
cobi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR