Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cobi » 29 Ian 2021, 21:52

ignatov andrei scrie:
cobi scrie:
ignatov andrei scrie:trebuie evitate TOATE publicatiile referitoare la hraniri cu produse ce inlocuiesc hrana de baza: miere si polen!

Inclusiv cartea lui A Malaiu - Sporirea productiei de miere, 1976?

Din pacate, este foarte greu sa avem multe familii de albine (>50) pe o singura vatra, hranite doar pe miere ( nu " alba" vorba lui nea Marin) si polen.

Era doar ca idee, adica sa nu citesti o carte cu gandul numai la "Fantastic ultra bee", "Fantastic Caca-maca", hrana de kkt si apicultura... p...a!
Cartile lui Malaiu sunt cele mai proaste culegeri de texte. Malaiu n-a fost in stare sa scrie, de unul singur, macar o idee buna despre albine!
Daca vrem sa invatam apicultura... Malaiu e pe ultimul loc.
"Mortul de la groapa, nu se mai intoarce"...adica nu mai pot sterge ce ti-am recomandat!
Asta am patit si eu cu tine: mi-am racit gura degeaba, recomandand carti reprezentative, pe cand tu vrei altceva... ca stiinta apicola CIU-CIU!
Imi pare rau!

D-l Andrei, cred ca biologia albinei e mai prioritar de stiut decat notiunile de furajarea albinei cu orice pret, idee ce ati sustinut-o si d-voastra in referintele recomandate. Asa ca, nu va intristati fara motive. Pur si simplu, imi adusesem aminte de Bunka, moldovean de-al d-voastra, si cele doua carti ale lui Malaiu.... :)

Personal, am folosit inlocuitorii de polen, insa cu rezultate dezamagitoare, asa ca am trecut peste senzatia de "fantastic caca-maca" :lol:
Sanatate!
cobi

Mesajde kovacslg » 29 Ian 2021, 23:06

Cea mai mare gafă pe care o pot face apicultorii e sa lărgească neinspirat, prea mult, in momente neprielnice primăvara.

Un stup / o familie daca e lăsat mai larg iarna și lăsat singur sa se dezvolte, nu va "face greșeli" cât pot sa faca apicultorii cu stupii strânși și apoi lărgiți greșit.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 29 Ian 2021, 23:11

Bineînțeles o familie slabă, medie printr o strângere corecta la demarajul puietului in primăvara e múlt ajutata in dezvoltare.

Însă lărgit la momente oportune.

Nu strica nici o turta proteica in Martie. Zic eu.
kovacslg

Mesajde peterneamt » 29 Ian 2021, 23:38

kovacslg scrie:Cea mai mare gafă pe care o pot face apicultorii e sa lărgească neinspirat, prea mult, in momente neprielnice primăvara.

Un stup / o familie daca e lăsat mai larg iarna și lăsat singur sa se dezvolte, nu va "face greșeli" cât pot sa faca apicultorii cu stupii strânși și apoi lărgiți greșit.

Corect ! Din mai multe motive este indicat ca reducerea cuiburilor să se facă doar primăvara și numai la stupii care au avut depopulări mari ( mi de ani nu le-a strâns nimeni cuibul ....) Dar mai sunt multe alte greșeli pe care le facem : aerisire deficitară, caturi adăugate fără folie la rapiță , rame la crescut ce devin diafragme pentru matcă și stacnează dezvoltarea..., hrăniri excesive cu siropuri ce blochează cuiburile și răcesc celulele cu puiet învecinate când apa din sirop se evaporă.... , intervenții în cuib pentru a stabilii cantitatea de puiet în luna Martie, sau a vedea regina, .... care răcesc cuibul , administrarea de sirop după diafragmă și nu în cuib când încă este frig....etc ! ;)

ps. un stup foarte strâns, face ca albinele să iese după apă sau cules, în condiții nu tocmai favorabile (mai devreme... ) și multe albine sunt surprinse de un nor sau de vânt ( de o schimbare bruscă de temperatură ) și....
peterneamt

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2021, 09:47

peterneamt scrie:
kovacslg scrie:Cea mai mare gafă pe care o pot face apicultorii e sa lărgească neinspirat, prea mult, in momente neprielnice primăvara.

Corect ! Dar mai sunt multe alte greșeli pe care le facem : aerisire deficitară, rame la crescut ce devin diafragme pentru matcă și stacnează dezvoltarea..

As adauga: folosirea ramelor necorespunzatoare, acele rame care, privite din fata par albe, dar privite de la stinghia superioara, sunt maro. Pe acele rame nu se depune hrana, nu se depune puiet, adica franeaza dezvoltarea familiei din toate punctele de vedere!
Dintre toti cunoscutii mei (cateva mii), stiu ca doar doi apicultori identifica acei faguri (poate s-au inmultit, dupa ce le-am aratat care sunt acei faguri)!
ignatov andrei

Mesajde kovacslg » 30 Ian 2021, 10:59

O familie foarte stransa si "bine" izolata (in exces), ierneaza in semighem sau chiar rasfirat perioade lungi, provocand uzura inutila la albina de iernare.
Cea mai mica uzura e cand ghemul sta f strans, albinele aproape "amortite", si asa perioade cat mai lungi.

Familiile asa stranse si izolate incep mai repede puietul, o extind prea repede, si asta in plina iarna, fara polen, fara zbor.
Iar uzura si albina noua viabila putina.
kovacslg

Mesajde 5rame » 30 Ian 2021, 20:16

ignatov andrei scrie:
peterneamt scrie:

Corect ! Dar mai sunt multe alte greșeli pe care le facem : aerisire deficitară, rame la crescut ce devin diafragme pentru matcă și stacnează dezvoltarea..

As adauga: folosirea ramelor necorespunzatoare, acele rame care, privite din fata par albe, dar privite de la stinghia superioara, sunt maro. Pe acele rame nu se depune hrana, nu se depune puiet, adica franeaza dezvoltarea familiei din toate punctele de vedere!
Dintre toti cunoscutii mei (cateva mii), stiu ca doar doi apicultori identifica acei faguri (poate s-au inmultit, dupa ce le-am aratat care sunt acei faguri)!

Domnul Ignatov, ce ati spus mai sus este valabil doar la ramele albe crescute in anul trecut sau si la unii faguri maro?
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde yuonyuon » 30 Ian 2021, 21:53

https://i.ytimg.com/vi/TmMdRPtcdA0/maxresdefault.jpg

uitete pe margiea hexagoanelor ..este de culoare cenusie(negreala)
si mai sunt si ramele rosiatice/rozii ...tot asa ..iti vine sa le rupi pe genunchi

mai merg in cules abundent sau cand e lipsa de spatiu ...le mai iarta...numa sa le recunosti
yuonyuon

Mesajde Shrek » 30 Ian 2021, 22:10

Si mai periculoase sunt cele care ,privind " de sus", au pete( multe) maronii pe speteaza, pe fagurii, prin celule......
Deh, pandemie! Nu sa gasit hârtie igienică.....
Shrek

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2021, 22:12

5rame scrie:
ignatov andrei scrie:
peterneamt scrie:

Domnul Ignatov, ce ati spus mai sus este valabil doar la ramele albe crescute in anul trecut sau si la unii faguri maro?

Ala afost doar un exemplu. Acele rame se invechesc si ele, iar cand se inchid la culoare... putini le mai recunosc! La un moment dat, unele din ele vor ajunge sa fie umplute cu miere, dar cu puiet... NICIODATA! Ajung sa aiba diferite aspecte, de ceea am zis ca putini apicultori le recunosc!
In functie de locul in lada, pot bulversa TOTAL dezvoltarea unei familii. Nu de putine ori, "special man" da vina pe matca si desfiinteaza familia, facand roi. Daca o rama din aia ajunge intr-un roi pe 3 rame... e mare belea! Soarta roiului e pecetluita, daca "special man" nu casca ochii! :lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2021, 22:15

Shrek scrie:Si mai periculoase sunt cele care ,privind " de sus", au pete( multe) maronii pe speteaza, pe fagurii, prin celule......
Deh, pandemie! Nu sa gasit hârtie igienică.....

Periculoase sau nu, daca rama a avut "de toate" pe ea, albinele o iau in lucru fara probleme!
Ca se pot imbolnavi... e alta mancare de ciuperci! De foarte multe ori nu se intampla nimic in familie, doar stuparul doarme agitat!
ignatov andrei

Mesajde tiih » 01 Feb 2021, 10:34

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:
jonny_it scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Din ce se vede in poza ghemul nu o fi sfera perfecta. Are mai degraba forma de calota sferica, adica lipseste o parte din sfera in partea urdinisului. In partea din fata a stupului au reusit sa consume o parte din rezerve si acolo au incercat sa formeze "sfera". Partea din spate a ramelor e probabil inca plina de miere si din aceasta cauza albinele s-au inghesuit acolo unde e mai gol. Oricum in timpul perioadei de frig de saptamana trecuta si-au facut mai mult loc.

Aveti dreptate cu ghemul, cu gerul nu stiu ce sa zic, a tinut doar cateva zile, dar cu ce au mai consumat inainte si-au facut loc unde sa-si intinda aripile.
Mai suportabil gerul de la munte fata de -1 grad(langa Iasi) dar cu umiditate, vant si lapovita.

[b]Sper sa revina candva iernile de altadata. Iarna este cel mai bun prieten al apicultorului[/b].

Fereasca Sfantul... sa se revina la iernile de altadat.Multi stupi ar fi cazut la datorie precum mustele sau si mai sugestiv precum soldatii care ieseau din transee in fata mitralierelor,in primul razboi mondial!
Nu ati observat ca in ultimii ani ,cu iernile astea blande nu prea se mai posteaza la topicul "Bilant,pierderi familii de albine la mijlocul lunii ianuarie"?! ;) :lol:

Te pomenesti ca-ti tremura pantalonii! :lol:
Iernile de altadata ar face sa scada suprafata plina cu ciuperci otravitoare, aparute dupa ploaie (adica pomana) si care sufoca lumea apicola!
Faptul ca nu se mai posteaza in topicul amintit de dumneata, are o explicatie:
- sunt prea multe pierderi!
Cred ca ar trebui infiintat un alt topic: "CU CE AM MAI RAMAS..." :lol:[
/quote]
...........................................
Multumesc pentru raspunsul,concis,la obiect si foarte sugestiv formulat ,referitor la intrebarea mea despre topicul vechi....M-a facut sa rad,haz de necaz,.. si sa imi aduca aminte de melodia aia a lui Nicu Paleru(eu nu am alergie la unele manele!)
CU CE AM RAMAS IN VIATA..
CE AM BAUT SI CE AM MANCAT....
SI CU CE AM STRANS IN BRATE! :lol:

ps.sincer ,e prima data in ultimii 14 ai cand am emotii....faptul ca am fost bonlav in septembrie- octombrie si nu i-am pregatit ,ca la carte sau mai precis cum vroiam eu....nu e o scuza......
tiih

Mesajde tiih » 01 Feb 2021, 10:45

kovacslg scrie:1.O familie foarte stransa si "bine" izolata (in exces), ierneaza in semighem sau chiar rasfirat perioade lungi, provocand uzura inutila la albina de iernare.
2.Cea mai mica uzura e cand ghemul sta f strans, albinele aproape "amortite", si asa perioade cat mai lungi.

3.Familiile asa stranse si izolate incep mai repede puietul, o extind prea repede, si asta in plina iarna, fara polen, fara zbor.

Referitor la fraza 3 nu sunt de acord,,,sunt atatea "secrtete" care determina familiile de albine sa inceapa mai repede puietul, incat afirmatia dvs. desi reala ...e pe la coada in ce priveste adevaratele cauze!Parerea mea.
tiih

Mesajde Balian » 01 Feb 2021, 11:02

tiih scrie:
kovacslg scrie:1.O familie foarte stransa si "bine" izolata (in exces), ierneaza in semighem sau chiar rasfirat perioade lungi, provocand uzura inutila la albina de iernare.
2.Cea mai mica uzura e cand ghemul sta f strans, albinele aproape "amortite", si asa perioade cat mai lungi.

3.Familiile asa stranse si izolate incep mai repede puietul, o extind prea repede, si asta in plina iarna, fara polen, fara zbor.

Referitor la fraza 3 nu sunt de acord,,,sunt atatea "secrtete" care determina familiile de albine sa inceapa mai repede puietul, incat afirmatia dvs. desi reala ...e pe la coada in ce priveste adevaratele cauze!Parerea mea.

Deci care este părerea d-voastră? :?:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 01 Feb 2021, 11:11

Parerea mea am mai spus-o in treacat..Principalele cauze care declanseaza ponta prematura a matci(a se citi ponta inainte de 15...20 februarie cel mai devreme :idea:) sunt:
1.MATCA(originile hemolimfei)
2.Stimularile cu turta...
3.Interventiile in cuib(chiar si simpla ridicare a podisorului ...incepand cu 1 februarie..)
4Zgomotul,deranjul repetat a pasarilor de curte si a celor salbatice la urdinis..........
5...etc
6..etc
7.expunerea stupilor la soare..si data zborului de curatire TOTAL ...
8.cuib foarte stans
9.impachetaj
10...etc
tiih

Mesajde Balian » 01 Feb 2021, 12:21

tiih scrie:Parerea mea am mai spus-o in treacat..Principalele cauze care declanseaza ponta prematura a matci(a se citi ponta inainte de 15...20 februarie cel mai devreme :idea:) sunt:
1.MATCA(originile hemolimfei)
2.Stimularile cu turta...
3.Interventiile in cuib(chiar si simpla ridicare a podisorului ...incepand cu 1 februarie..)
4Zgomotul,deranjul repetat a pasarilor de curte si a celor salbatice la urdinis..........
5...etc
6..etc
7.expunerea stupilor la soare..si data zborului de curatire TOTAL ...
8.cuib foarte stans
9.impachetaj
10...etc

Da. Așa este. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR