Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde jonny_it » 04 Feb 2021, 14:07

yuonyuon scrie:nu crezi ca era mai important media pe stup ca reper ....?

Media pe stup nu poate fi dovedita, cantitatea totala vanduta da. Despre asta era vorba.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 04 Feb 2021, 14:09

tiih scrie:Nu e nevoie sa caut articole,,stiu situatia de acum.....multi nu stiu situatia de atunci.Aprope 10 ani apicultura din Brazilia a fost pusa pe chituci.O data cu ea si apicultura tarilor din nord,inclusiv cele din Istmul Panama(Costac Rica,Panama,Honduras,Guatemala)...S-au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a opri albina sa nu ajunga in S.U.A., s-au infiintat Vanatorii se albine Africane....Cand eu citeam despre situatia aia dramatica la un moment dat..poate ca dvs nici nu va apucarati de apicultura...posibil nici sa nu fi fost nascut!

Mai cautati informatii, dupa 2010 :)
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 04 Feb 2021, 14:15

tiih scrie:
yuonyuon scrie:
jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:
Acum cateva saptamani am intrebat aici pe forum daca a produs cineva din cei prezenti pe forum mai mult de 14-15 tone de miere anul trecut(si poate dovedi intr-un fel sau altul), toti au evitat raspunsul. Toti sunt experti in apicultura dar putini produc miere.

nu crezi ca era mai important media pe stup ca reper ....?

.....
Toate sunt importante ca sa arati cat de MARE stupar esti:productia totala de miere,media pe stup:cu ce eforturi ai facut acea medie si cantitate(nr de pastorale,timpul alocat stupinei in anul respectiv) si mai ales profitul mediu obtinut pe familie de albine dupa ce ai inclus in carnetul stupinei ,CU RIGUROZITATE,toate veniturile si toate cheltuielele facute intr-un an apicol.Cati dintre noi au un asemenea carnet ?!.....
Cand vorbesc de calitatea matcii eu iau din start in considerare ca stuparii au o pregatire buna si foarte buna...astfel as posta la rubrica "Pentru incepatori in ale apiculturii"
Cand vorbesc de calitatea matcii dincolo de productia de miere,rezistenta la iernare,blandete,stiinta de a-si apara urdinisul de albine hoate,adaptabilitatea la mediu in care traiesc aceste albine provenite de la matca respectiva(instinctul de a sti cand sa se opreasca din ponta toamna si cand sa reinceapa ponta primavara!)
Cand vorbesc de calitatea matcii vorbesc de STAREA EI DE SANATATE!Spre exemplu eu nu as cumpara o matca nici sa ma pisti cu ceara daca nu stiu sigur ca aceasta matca a fost tratata obligatoriu contra nozemei in nucleul respectiv,inainte de a fi scoasa la vanzare(Fumidil B cum se procedeaza in Austria)sau daca nu o iau eu de pe rame, dupa ce am vazut cum arata puietul pontat de ea in aprilie si cum arata respectiva familie de albine.... ;)
eu zic ca singurul lucru ce conteaza (in calitate de producator de miere) este media pe stup iniferent de cati stupi ai.....
la un efort .fizic si financiar ..MINIM!!!!......
restu nu ma intereseaza ....daca nu se justifica in rezultate..

poate sa fie matca din Groenlanda ...
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 04 Feb 2021, 14:19

tiih scrie:.....
dupa ce ai inclus in carnetul stupinei ,CU RIGUROZITATE,toate veniturile si toate cheltuielele facute intr-un an apicol.Cati dintre noi au un asemenea carnet ?!.....

Nu am carnet apicol, dar am un cont la banca dedicat pt apicultura. Ce cheltuiesc iau de acolo(platesc de obicei cu cardul) si banii care vin tot acolo ajung.
Dureaza 5 secunde sa aflu cati bani am in decembrie in plus fata de anul precedent.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 04 Feb 2021, 14:21

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:nu crezi ca era mai important media pe stup ca reper ....?

Media pe stup nu poate fi dovedita, cantitatea totala vanduta da. Despre asta era vorba.
inseamna ca nam inteles nimic ...eu niciodata nu o sa pot scoate 14 tone cu 80 de stupi ...deci nu o sa ma incadrez nicodata ca apicultor de top....dupa criteriul tau
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 04 Feb 2021, 14:40

yuonyuon scrie:inseamna ca nam inteles nimic ...eu niciodata nu o sa pot scoate 14 tone cu 80 de stupi ...deci nu o sa ma incadrez nicodata ca apicultor de top....dupa criteriul tau

Conteaza si media, una este sa scoti 2 tone de la 100 de familii si una este sa scoti aceeasi cantitate de la 30.
Nu vorbim de nici un top, vorbim de eficienta, cat timp trebuie sa te ocupi pentru a obtine o anumita cantitate de miere.
Una este sa ai 50 de familii si sa stai toata ziua langa ei si una este sa ai 200 si sa te descurci in acelasi interval de timp. Aici conteaza si genetica, daca le place sa se urce prin pomi, daca ierneaza bine si fara sa fie nevoie de interventii, etc.
jonny_it

Mesajde kiloz » 04 Feb 2021, 22:55

De ce asi fii obligat sa vànd mierea în fiecare an?
Mai alles daca num convine pretul. Pur si simplu.
Daca nu esti fortat astepti.
Un crescator sustine ca nu contea media pe familie?
:o
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde jonny_it » 05 Feb 2021, 00:19

kiloz scrie:De ce asi fii obligat sa vànd mierea în fiecare an?
Mai alles daca num convine pretul. Pur si simplu.
Daca nu esti fortat astepti.
Un crescator sustine ca nu contea media pe familie?
:o

Cine isi permite o tine de pe un an pe altul, cine nu poate o vinde imediat, sau cand pretul este ok sau in functie de ce contracte are.
Conteaza, dar degeaba se lauda unii cu productii record daca au 5 familii.
Cand vinzi miere vorbim de cantitati, nu de media pe stup. Nu poti sa te duci la un procesator/client care vrea 5 tone si sa-i zici ca ai doar 2 tone dar ai avut medie buna/stup. :)
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 05 Feb 2021, 00:49

cand vinzi miere vorbim de cantitati
iar cand produci miere vorbim de media pe stup.....vezi ca nu sunt singurul care nu a inteles...? 8-) :D

un apicultor /producator de exceptie are media pe stup peste 50 kg indiferent de an(deci minimul).......in rest fiecare pe nivelul la care vrea sa lucreze ...50-100-600-1000 de stupi ...dupa alegerea fiecaruia

deseori am auzit dicuti de genu "ce sti tu , ca eu am 600 de stupi..." si au productii de cateva tone ....eu am un coleg incepator(e al 3 lea an) si cu 16 stupi a scos 900 kg...pai daca avea 600 de stupi la performanta asta ar insemna ceva ce nu sa mai intalnit in romania....(cel putin eu nustiu)
yuonyuon

Mesajde tiih » 05 Feb 2021, 10:47

jonny_it scrie:
tiih scrie:.....
dupa ce ai inclus in carnetul stupinei ,CU RIGUROZITATE,toate veniturile si toate cheltuielele facute intr-un an apicol.Cati dintre noi au un asemenea carnet ?!.....

Nu am carnet apicol, dar am un cont la banca dedicat pt apicultura. Ce cheltuiesc iau de acolo(platesc de obicei cu cardul) si banii care vin tot acolo ajung.
Dureaza 5 secunde sa aflu cati bani am in decembrie in plus fata de anul precedent.

E bine ca aveti card,dar asta nu poate sa indice cu precizie cat de profitabil am fost in anul respectiv.In carnetul stupinei de care aminteam,si care nu e asemanator cu carnetele ale puse in vanzare pe la filialele A.C.A eu am 3 rubrici:
1.Celtuieli de productie(zahar,biostimulatori,medicamente,benzina,cheltuieli cu forta de munca,AMORTISMENTE,etc
2.Cheltuieli pentru investitii(lazi noi,material biologic,centrifuga,faguri,ceara,rame,rulota,pavilion apicol...etc
3.Cheltuieli auxiliare(galeti,lopeti,camion(le folosesc pentru stupi dar le folosesc si pentru altceva...etc
Cine are cunostinte solide de contabilitate....stie despre ce vorbesc :idea:
tiih

Mesajde kovacslg » 05 Feb 2021, 12:12

Iar fabulam cu producțiile.
Exista repere în toată lumea.
In zona noastră, Romania, Ungaria etc media e 20 de kg.
Abateri de genul 80-100-150 kg sunt fabulații.
Ori nu înțelegem statistica deloc.

Vorbim de medii, multianuale pe stup și în exploatații apicole, nu în stații de cercetare de 30 de stupi.

Se poate face 80 de kg, 100?
Sigur.
In anumite zone
In anumiți ani
Și cu puține familii.
Și alea ajutate (care nu se pun la socoteala)
Alea sunt roi, familii ajutătoare, ele nu se pun::)))
kovacslg

Mesajde kovacslg » 05 Feb 2021, 12:32

In zona noastră nu avem rapiță și fs.
Decât cu pastorale f costisitoare

Prefer sa fac 3 kg de pomi fructiferi și păducel, decât 15 de kg de rapiță.
In primul rand valorează de 3 ori mai mult.
Deci deja am echivalent la 9 kg
Restul până la 15 se duc pe cheltuieli de pastoral
Plus riscuri, nervi, munca.

Așadar, 3 kg poate fi egal cu 15 kg

Sa nu credeți că în zonă mai friguroasă și cu toată flora rămasă in urma, e mai ușor să faci 3 kg de fructiferi, decât în zona calda 15 kg de rapiță.
kovacslg

Mesajde BMihai » 05 Feb 2021, 14:18

Faci o medie de producție cu toate familiile? Faci o medie doar cu familiile pregătite/destinate culesului?

Poate eu am anul ăsta 5% puse să îmi clădească rame pentru că am nevoie de ele. Din 10% fac roi/starteri pentru mătci. Nu îmi scade media de kg/familie?

Părerea mea e că media o faci pe numărul de familii de la care ai stors, restul sunt auxiliare.
BMihai

Mesajde jonny_it » 05 Feb 2021, 16:42

kovacslg scrie:Iar fabulam cu producțiile.
Exista repere în toată lumea.
In zona noastră, Romania, Ungaria etc media e 20 de kg.
Abateri de genul 80-100-150 kg sunt fabulații.
Ori nu înțelegem statistica deloc.

Vorbim de medii, multianuale pe stup și în exploatații apicole, nu în stații de cercetare de 30 de stupi.

Se poate face 80 de kg, 100?
Sigur.
In anumite zone
In anumiți ani
Și cu puține familii.
Și alea ajutate (care nu se pun la socoteala)
Alea sunt roi, familii ajutătoare, ele nu se pun::)))

Inseamna ca "fabulez" de 20 de ani. :lol:

20 de kg au facut anul acesta multi la rapita, sau la tei, deci la un singur cules.
Intrebati pe Bucovineanu(asta daca vreti pe cineva care are carpatina) sau pe oricine are albine in zona de munte ce medie au avut anul acesta, o sa spuneti ca fabuleaza si ei.
Daca nu va pricepeti dvs sau nu aveti zona buna nu inseamna ca la toti este la fel.

PS: Nu lucrez cu famili ajutatoare si nici nu fac pastoral. Cand au 3-5 caturi pline cu albine parca nu ai vrea sa fie si mai inalti.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 05 Feb 2021, 16:54

tiih scrie:
E bine ca aveti card,dar asta nu poate sa indice cu precizie cat de profitabil am fost in anul respectiv.In carnetul stupinei de care aminteam,si care nu e asemanator cu carnetele ale puse in vanzare pe la filialele A.C.A eu am 3 rubrici:
1.Celtuieli de productie(zahar,biostimulatori,medicamente,benzina,cheltuieli cu forta de munca,AMORTISMENTE,etc
2.Cheltuieli pentru investitii(lazi noi,material biologic,centrifuga,faguri,ceara,rame,rulota,pavilion apicol...etc
3.Cheltuieli auxiliare(galeti,lopeti,camion(le folosesc pentru stupi dar le folosesc si pentru altceva...etc
Cine are cunostinte solide de contabilitate....stie despre ce vorbesc :idea:

Da, nu indica foarte exact cat de profitabil am fost pentru ca pot fi mici cheltuieli care nu sunt platite cu cardul, dar sunt si bani care intra direct in buzunar.
Stiu sa scriu o factura si sa tai o chitanta, sa scriu un contract, nu ma pricep la contabilitate, pentru asta exista contabili, trebuie sa castige si ei un ban. Eu incerc sa fac miere si sa o vand, hartii cat mai putine posibil ca necesita timp si doar o viata avem.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 05 Feb 2021, 16:57

BMihai scrie:Faci o medie de producție cu toate familiile? Faci o medie doar cu familiile pregătite/destinate culesului?

Poate eu am anul ăsta 5% puse să îmi clădească rame pentru că am nevoie de ele. Din 10% fac roi/starteri pentru mătci. Nu îmi scade media de kg/familie?

Părerea mea e că media o faci pe numărul de familii de la care ai stors, restul sunt auxiliare.

Eu fac o medie cu toate familiile, unii fac doar cu familiile cu care se merge la cules, fiecare cum vrea.
Cand ai cules pune artificiali si o sa ai rame suficiente.
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR