Prima pagină BAZAR STUPARITUL VANZARI - CUMPARARI MATERIAL BIOLOGIC

Familii albine, roiuri, matci

Re: Regine imperecheate/neimperecheate si inseminate artific

Mesajde cristi_vidican » 19 Oct 2021, 21:35

Balian scrie:
5rame scrie:...Nu trebuie lasata regina sa insamanteze suprafete mari intr-o perioada foarte scurta !...

Aici mă gândesc cum se realizează asta în practică. :)

O să-ți povestesc eu la anu treaba asta pe MER.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 20 Oct 2021, 22:14

cristi_vidican scrie:Într-un an....
Doar că la acea rapiță, el a făcut 300 de kg, eu 800....
El a venit cu stupii slăbiți din iarnă și, spre fericirea lui, n-a avut probleme cu roirea.

O omisiune " abila": nu se spune cati stupi avea fiecare si tipul de stupi! În rest, privind prin gard, vedem ca ii tii partea ( nu este un lucru rau), lui Jonny nost! Nu ca ar avea nevoie, dar nu inteleg ( si nici inainte), de ce vânzătorii de regine promit însușiri pe care clientul le cere iar apoi, cand cumpărătorul il trage de mana ( nene, roieste in draci si bk-ul in unele zone din tara), negustorul da vina pe stupar: du-te bah ca nu stii tu sa lucri cu ele!
Acum o intrebare si pentru Jonny nost: ce ai dom'le cu bietele regine de vrei sa le chinui cu însemnarea artificială? Dumitale ti-ar conveni sa-ti indese cineva o tulumba in dos pe motiv că nu poți sa faci copiii...blonzi ( am dat un exemplu aleatoriu)? Nu ar fi mai bine sa lăsăm natura sa isi urmeze drumul ei, fără să o " poluam" noi cu tot felul de experimente , in numele unor avantaje efemere? Intreb si eu?
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 21 Oct 2021, 06:11

shrek,
Omul meu avea exact atâția stupi ca mine. Și tot pe MER.

Referitor la Jonny nost, în momentul de față eu colaborez cu el. E o colaborare bună. E, oarecum, normal să-i țin partea.

Referitor la inseminare, întrebarea nu-ți face cinste deloc. Toată lumea știe de ce se fac inseminări artificiale la mătci.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 21 Oct 2021, 13:13

Shrek scrie: În rest, privind prin gard, vedem ca ii tii partea ( nu este un lucru rau), lui Jonny nost! Nu ca ar avea nevoie, dar nu inteleg ( si nici inainte), de ce vânzătorii de regine promit însușiri pe care clientul le cere iar apoi, cand cumpărătorul il trage de mana ( nene, roieste in draci si bk-ul in unele zone din tara), negustorul da vina pe stupar: du-te bah ca nu stii tu sa lucri cu ele!

BK roieste, dar nu roieste pe cat o fac alte rase.
Este normal ca un client nemultumit sa traga de maneca pe crescatorul de regine. Nu este normal sa faca circ...

Shrek scrie:Acum o intrebare si pentru Jonny nost: ce ai dom'le cu bietele regine de vrei sa le chinui cu însemnarea artificială? Dumitale ti-ar conveni sa-ti indese cineva o tulumba in dos pe motiv că nu poți sa faci copiii...blonzi ( am dat un exemplu aleatoriu)? Nu ar fi mai bine sa lăsăm natura sa isi urmeze drumul ei, fără să o " poluam" noi cu tot felul de experimente , in numele unor avantaje efemere? Intreb si eu?

Inseminarea artificiala se foloseste cu un scop, cred ca il stii si nu este nevoie sa iti explic eu. Sub 5% din reginele pe care le cresc sunt inseminate artificial.
Daca as avea o insula prin zona as renunta la inseminare. La munte imperecherea este dificila, din aprox 100 de nuclee duse anul acesta am scos 3 regine.

PS: Aia cu "imperechere semiizolata" sunt cele mai bune glume apicole. :)
jonny_it

Mesajde Shrek » 21 Oct 2021, 14:03

Precizez inca de acum ca nu am absolut nimic de împărțit sau reproșat lui Jonny nost. Aici a apărut subiectul si, daca ne permite mai chibitam oleacă, daca nu , taie!
Deci sa revenim! La începutul anilor 90, s-a adus în țară rasa holstein, ca alternativa la " baltatele" si " brunele" noastre ca nah, blânde, lapte mult, viței care cresc repede, ce mai, masini de făcut bani. La început au adus material seminal. Nu prea a mers. Metisii nu se ridicau la nivelul speranțelor. Viței prea mari, probleme la fatari. Apoi s-au importat junici originale. Ceva mai bine, dar tot nu se ridicau la nivelul așteptărilor ( si banilor ceruti, evident). Apoi au importat si tehnologia creșterii vitelor holstein, cu tot tacâmul, tratamente, testări, vaccinuri, stimulente, hormoni, si nu in ultimul rand, hrana dedicată. Țăranii autohtoni din zona de deal sau montana, care si pe vremea lui ceasca, cresteau cateva vite si duceau lapte la " laptarie", au ajuns la concluzia ca cheltuiala pentru a obține producții mari de lapte, slab calitativ, nu se justifică, astfel ca multi au renunțat si s-au întors la " vitele" autohtone. Doar ca au trebuit importate si acestea, pentru ca nu mai existau exemplare cât de cât " curate" din punct de vedere genetic . Asta , după ce au pierdut tinerețea făcând încercări sau punând botu' la reclama cu ciocolată milka.
Cam acelaș lucru se va întâmpla și cu albinele din rase " importate"! Ele se pretează la tehnologii intensive, specializate anume pe producție de miere sau producție de polen sau pentru multiplicare. In nici un caz, o singură rasa, hibrid, , variație, f0, ori cum i se mai spune, va avea cumulate toate calitățile. Pentru cei ce fac stuparit hobby, este important sa stie ca inclusiv " insamantarea artificiala" este tot o păcăleală ( poate nu sigur, doar probabil), la fel ca " împerechere controlata" f0, s.a.md. pentru simplul motiv ca la noi nu poate exista o statie izolata de restul lumii, la distante apreciabile, care sa excludă orice contaminare genetică cu trantori externi ( exista roiuri sălbatice, sau câte un vecin curios ce aduce si el câțiva stupi ). Ca sa nu mai vorbesc despre asa zise importuri de material seminal pentru regine. Albina autohtona, carpatina sau cum s-o numi ea, va avea de suferit, pentru simplul motiv ca trantorii proveniți din asazise " rase importate", sunt niste ciurucuri nedefinite, care poarta chei genetice de cele mai multe ori fara valoare, vor polua si mai mult , stricand si bruma de albina....dacica! Dar se pare ca la anul, găselniță va fi, inseminarea artificială, la fel ca f0. Balta are peste!
Shrek

Mesajde jonny_it » 21 Oct 2021, 14:46

Shrek scrie:Precizez inca de acum ca nu am absolut nimic de împărțit sau reproșat lui Jonny nost. Aici a apărut subiectul si, daca ne permite mai chibitam oleacă, daca nu , taie!
Deci sa revenim! La începutul anilor 90, s-a adus în țară rasa holstein, ca alternativa la " baltatele" si " brunele" noastre ca nah, blânde, lapte mult, viței care cresc repede, ce mai, masini de făcut bani. La început au adus material seminal. Nu prea a mers. Metisii nu se ridicau la nivelul speranțelor. Viței prea mari, probleme la fatari. Apoi s-au importat junici originale. Ceva mai bine, dar tot nu se ridicau la nivelul așteptărilor ( si banilor ceruti, evident). Apoi au importat si tehnologia creșterii vitelor holstein, cu tot tacâmul, tratamente, testări, vaccinuri, stimulente, hormoni, si nu in ultimul rand, hrana dedicată. Țăranii autohtoni din zona de deal sau montana, care si pe vremea lui ceasca, cresteau cateva vite si duceau lapte la " laptarie", au ajuns la concluzia ca cheltuiala pentru a obține producții mari de lapte, slab calitativ, nu se justifică, astfel ca multi au renunțat si s-au întors la " vitele" autohtone. Doar ca au trebuit importate si acestea, pentru ca nu mai existau exemplare cât de cât " curate" din punct de vedere genetic . Asta , după ce au pierdut tinerețea făcând încercări sau punând botu' la reclama cu ciocolată milka.
Cam acelaș lucru se va întâmpla și cu albinele din rase " importate"! Ele se pretează la tehnologii intensive, specializate anume pe producție de miere sau producție de polen sau pentru multiplicare. In nici un caz, o singură rasa, hibrid, , variație, f0, ori cum i se mai spune, va avea cumulate toate calitățile. Pentru cei ce fac stuparit hobby, este important sa stie ca inclusiv " insamantarea artificiala" este tot o păcăleală ( poate nu sigur, doar probabil), la fel ca " împerechere controlata" f0, s.a.md. pentru simplul motiv ca la noi nu poate exista o statie izolata de restul lumii, la distante apreciabile, care sa excludă orice contaminare genetică cu trantori externi ( exista roiuri sălbatice, sau câte un vecin curios ce aduce si el câțiva stupi ). Ca sa nu mai vorbesc despre asa zise importuri de material seminal pentru regine. Albina autohtona, carpatina sau cum s-o numi ea, va avea de suferit, pentru simplul motiv ca trantorii proveniți din asazise " rase importate", sunt niste ciurucuri nedefinite, care poarta chei genetice de cele mai multe ori fara valoare, vor polua si mai mult , stricand si bruma de albina....dacica! Dar se pare ca la anul, găselniță va fi, inseminarea artificială, la fel ca f0. Balta are peste!

La munte, inca exista vaci de rasa, in ultimii ani cei cu 1-2 vaci au disparut si locul lor a fost luat de mici ferme care fac si o prelucrare a laptelui, in special dupa ce firma care controleaza fabrica "Dorna" a ales sa aduca mai mult lapte din Polonia pentru ca este mai ieftin.
Cei care vor sa supravetuiasca trebuie sa foloseasca genetica superioara si tehnologie sau sa se lase de meserie, asa o sa fie si in apicultura, in special in anii care vor urma.

Shrek scrie:Pentru cei ce fac stuparit hobby, este important sa stie ca inclusiv " insamantarea artificiala" este tot o păcăleală ( poate nu sigur, doar probabil), la fel ca " împerechere controlata" f0, s.a.md. pentru simplul motiv ca la noi nu poate exista o statie izolata de restul lumii, la distante apreciabile, care sa excludă orice contaminare genetică cu trantori externi ( exista roiuri sălbatice, sau câte un vecin curios ce aduce si el câțiva stupi ).

Ce treaba are inseminarea artificiala cu izolarea??

Mai in gluma... inca nu am vazut pe nimeni din cei care folosesc BK sa intrebe pe facebook cand intra minimisul. Asta este cea mai buna reclama pt BK. In rest in timp o sa vedem cine a avut dreptate.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 21 Oct 2021, 16:02

Shrek scrie:Precizez inca de acum ca nu am absolut nimic de împărțit sau reproșat lui Jonny nost. Aici a apărut subiectul si, daca ne permite mai chibitam oleacă, daca nu , taie!
ce inseamna sa ai o varsta...icepi sa vezi istoria cum se repeta.....
cu alte cuvinte am dat cioara din mana pe vrabia de pe gard... ca mai tarziu sa aflam ca de cioara(maidaneza noastra) aveam nevoie....

imediat ce se subtiaza buzunarele apicultorilor producatori....cei mari isi vor face singuri matci iar cei mici vor zice pass.......si uite asa "moda " cu BK se incheie......

in romania faza cu matci exceptionale e facultativa....nu se regaseste (in realitate) ca motiv al productiilor ...e mai mult pe hartie...marketing sau mofturi cum vreti sa i spuneti...

bK a fost si va ramane o schema de afacere....odata cu valul mare de apicultori incepatori (care a fost) au aparut si multe "afaceri auxiliare"...care vor pierii odata cu "pinguinii"...(sau cum e termenul)...asa ca jonny bate fieru cat e cald ...(orcum doar noi mai scriem pe forum.....deci nu afecteaza businessul.. :lol: )

shrek bine punctat ..la vinclu :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 21 Oct 2021, 16:04

Am presupus ca inseminarea artificială, inseamna folosirea unui material seminal ( nu stiu daca de la trantori ii spune tot asa) de proveniență controlata, de regulă de la exemplare " de elita", cu scopul de a reproduce la urmasi niste trăsături vizibile la " donator" si gazda! Gresesc? Daca da, corectează-mă! Din cate stiu eu ( nu am educație genetica) , folosirea insamantarilor( inseminarilor), se face cu scopul de a obține urmasi cat mai apropiați de original. Acelaș lucru il urmăresc si cei ce se ocupa cu " statii de imperechere" izolate ( asa spun ei). Pe de altă parte se încearcă evitarea consangvinizarii.
Asadar, la inseminarea artificială, cine garantează calitatea materialului? Fie ca este importat din sursa sigura ( mint de rup), sau " muls" la fata locului?
Intotdeauna am apreciat abilitățile dumitale de negustor! Nota maxima ( chiar nu glumesc)! Dar hai sa spunem oamenilor, viitori clienti , tot adevărul. Adica sansa de a obtine regine de calitate premium, este la fel de probabila ca la sase din patruzeci si noua. Omisiunea informației, este un fel de minciună elaborata!
PS. Din cate vad eu, încerci să abandonezi apicultura. Asta se intampla cand devii profesor.......
Shrek

Mesajde jonny_it » 21 Oct 2021, 16:52

yuonyuon scrie:bK a fost si va ramane o schema de afacere....odata cu valul mare de apicultori incepatori (care a fost) au aparut si multe "afaceri auxiliare"...care vor pierii odata cu "pinguinii"...(sau cum e termenul)...asa ca jonny bate fieru cat e cald ...(orcum doar noi mai scriem pe forum.....deci nu afecteaza businessul.. :lol: )

shrek bine punctat ..la vinclu :lol:

Valul mare de apicultori incepatori a fost in 2012 - 2014, de atunci tot scade chiar daca pe hartie/statistici arata altceva. Majoritatea vor regine aproape gratis prin PNA, la mine vin cei care vor altceva si oricum incepatorii nu prea cumpara regine.

BK am din 2003, au vandut unii inca de acum 13-15 ani BK. De ce credeti ca in 2021 din ce in ce mai multi vor BK in conditiile in care numarul total de apicultori scade?
Repet, timpul o sa decida cine are dreptate.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 21 Oct 2021, 17:15

Shrek scrie:Am presupus ca inseminarea artificială, inseamna folosirea unui material seminal ( nu stiu daca de la trantori ii spune tot asa) de proveniență controlata, de regulă de la exemplare " de elita", cu scopul de a reproduce la urmasi niste trăsături vizibile la " donator" si gazda! Gresesc? Daca da, corectează-mă! Din cate stiu eu ( nu am educație genetica) , folosirea insamantarilor( inseminarilor), se face cu scopul de a obține urmasi cat mai apropiați de original. Acelaș lucru il urmăresc si cei ce se ocupa cu " statii de imperechere" izolate ( asa spun ei). Pe de altă parte se încearcă evitarea consangvinizarii.
Asadar, la inseminarea artificială, cine garantează calitatea materialului? Fie ca este importat din sursa sigura ( mint de rup), sau " muls" la fata locului?
Intotdeauna am apreciat abilitățile dumitale de negustor! Nota maxima ( chiar nu glumesc)! Dar hai sa spunem oamenilor, viitori clienti , tot adevărul. Adica sansa de a obtine regine de calitate premium, este la fel de probabila ca la sase din patruzeci si noua. Omisiunea informației, este un fel de minciună elaborata!
PS. Din cate vad eu, încerci să abandonezi apicultura. Asta se intampla cand devii profesor.......

Materialul seminal este "muls" la fata locului si folosit cand este nevoie. Trantorii provin din familii surori si tocmai de aceea apare o uniformitate a caracteristicilor cu toate avantajele si dezavantajele. Uniformitate foarte mare se obtine cand se imperecheaza regina cu un singur trantore.
Inainte sa vand o regina inseminata eu testez cel putin 1 an fiice din combinatia respectiva. Daca reginele ar trai mai mult de 10 ani prin selectie si imperecheri controlate am putea obtine albine care cand ridici podisorul sa stea drepti, sa faca piruete sau daca vrei tu sa fie verzi. :)

In general consangvinizarile nu se fac in aceeasi generatie, sunt metode mai "avansate" de lucru, dar care puse pe hartie si in practica nu sunt atat de greu de folosit si in plus se evita multe probleme ce apar la consangvinizarea clasica. Iti atasez o imagine cu o parte dintr-un pedigree unde ti-am incercuit sa vezi unde este conangvinizarea.

Vad ca la partea de trantori nu iti este clar. Pune intrebarile cat mai clar si iti raspund.
Fişiere ataşate
ped1352.png
jonny_it

Mesajde Balian » 21 Oct 2021, 17:19

Nici nu prea înțeleg. Dacă cumpăr un motan siamez, nu-i convine
vecinului care are o corcitură de pisică că-i va ieși pui cu păr lung? :shock:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 21 Oct 2021, 17:49

Balian scrie:Nici nu prea înțeleg. Dacă cumpăr un motan siamez, nu-i convine

Si mai grav este daca iese pisica cu parul portocaliu. :lol:

Oamenilor le fie frica de ce nu inteleg, valabil in apicultura si nu numai.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 21 Oct 2021, 18:32

jonny_it scrie:
Balian scrie:Nici nu prea înțeleg. Dacă cumpăr un motan siamez, nu-i convine

Si mai grav este daca iese pisica cu parul portocaliu. :lol:

Oamenilor le fie frica de ce nu inteleg, valabil in apicultura si nu numai.
pai daca iese pisica cu paru portocaliu ...inseamna ca e buckfast :lol:
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 21 Oct 2021, 18:41

yuonyuon scrie:pai daca iese pisica cu paru portocaliu ...inseamna ca e buckfast :lol:

Daca eram asa bun comerciant cum zice Shrek va vindeam si pisici buckfast, dar nu-s. :lol:
Oricum imi place ca parca s-a mai animat putin si forumul.
jonny_it

Mesajde Balian » 21 Oct 2021, 19:06

Uitați eu sunt pe carnica, dar am luat bk de la Jonny. Și sunt mulțumit în sensul
că albina este mai blândă și chiar nu roiește ca,,, carnica. În condiții de aceeași
tehnologie. Așa că mai iau de la el. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kiloz » 21 Oct 2021, 20:44

"La munte imperecherea este dificila, din aprox 100 de nuclee duse anul acesta am scos 3 regine.
PS: Aia cu "imperechere semiizolata" sunt cele mai bune glume apicole. 
jonny_itPiatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo"

Vezi .!! :!: Dacă aveai Grănlandeze si nu BK rata era de 100%.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VANZARI - CUMPARARI MATERIAL BIOLOGIC