Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Balian » 05 Iul 2022, 18:27

Nu demult și proteina dată de mine era pe lista neagră. Spunând că
găsește albina polen întotdeauna. Viața este schimbătoare. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Iul 2022, 18:30

Balian scrie:Nu demult și proteina dată de mine era pe lista neagră. Spunând că

rezultate cva?

o fi buna o fi rea ...dar rezultatele contează.....DOVADA!!!! :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Iul 2022, 18:37

cristi_vidican scrie:Balian,
Nu dau nimic din ce dai tu și pot să zic că stupii mei nu-s în urmă tare față de ai tăi :lol:
Îți recomand să ai loturi martor ca să vezi diferențele.
Fumagilina e bună, dar ca orice medicament, are și efecte adverse.

Nu zică să nu le dai, dar întreb, oare merită?

Singurul lucru care merită dat e proteina, care de multe ori e necesară.
Și, dacă nu dau, poate mai cade câte un stup. Nu-i bai, acela va primi regină două sau se desființează. În felul acesta elimin pe cei slabi.

Toamna se schimbă orice regină care a ieșit la pensie (indiferent cât de bună a fost), orice regină agresivă sau care nu a performat. Fără milă.
Le schimb cu regine din nuclee unde au avut timp să-și arate mușchii.
cat de crunta a fost seceta la mine in zona ...ramele sunt pline cu pastura /polen asta daca au miere destula in stupi...ca ele sa aduca doar polenul si apa...
de ce as da bani pe proteina artificiala? ...asta e intrebarea
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Iul 2022, 19:42

Ce propuneți să fac "mâine de zori" să am polen/păstură? :?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Iul 2022, 20:26

Balian scrie:Ce propuneți să fac "mâine de zori" să am polen/păstură? :?
pai daca la voi la fs se blocheaza cuiburile normal ca nu aveti polen.....
polen in natura este mai mereu...si il va aduce in stup daca in stup este puiet larvar ,suficenta hrana si suficient spatiu.....
altfel nu este (nu aduce)....
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 05 Iul 2022, 21:04

La FS, exact ca și la salcâm și la orice cules masiv, albina neglijează creșterea de puiet.
Și din cauza asta nici nu se aduce polen.
FS ar avea polen din abundență, dar albina preferă nectarul, că polen va mai fi, dar nectar nu prea.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 05 Iul 2022, 22:23

cristi_vidican scrie:La FS, exact ca și la salcâm și la orice cules masiv, albina neglijează creșterea de puiet.
Și din cauza asta nici nu se aduce polen.
FS ar avea polen din abundență, dar albina preferă nectarul, că polen va mai fi, dar nectar nu prea.
acum chiar am sa va contrazic :D
de ce un stup cu mai mult puiet larvar aduce mai putin nectar ?...chiar in timpul culesului acesta aduce polen si are grija de puiet...
spre deosebire de altu ce are numa capacit si se blocheaza cu miere ..de productie nu mai zic ca aduce dublu sau triplu...

important cum intrii in cules....cum e organizat stupul....
cu cva ani in urma cand faceam pastoral am ramas masca cand am vazut ca unii stupi record la FS aveau si mult puiet si multa miere dar si pastura ....
iar restu ba erau blocati ba nu aduceau ba coronite etc si atunci am inteles ca nu lucram bine ...mai ales cum pregateam stupii de ultimul cules....

este vorba de lipsa de cules dintre salcam si tei sau fs....acolo se deregleaza stupii....nu trebuie sa lasati matca sa se odihneasca

suntem in iulie stupii ar trebuii sa nu incapa in 20 de rame...imposibil
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Iul 2022, 22:27

Cum văd eu hotara de uscată, nu știu de unde va fi strop de polen în jurul meu.
Vizavi de casa mea este gard viu plantat din comunism. Deci peste 30 de an.
Anul ăsta s-a dat capăt zilelor. În jurul vetrei de tineret se uscă tufișul. Așa
ceva încă nu am văzut. Ce polen? :?
Balian

Mesajde Balian » 05 Iul 2022, 22:40

yuonyuon scrie:

rezultate cva?

Screenshot 2022-07-05 at 22-35-09 Stupi Custom graphs refreshed every 30 sec.jpg
Uitați la această diagramă de evoluție cântar
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Iul 2022, 22:42

Balian scrie:Cum văd eu hotara de uscată, nu știu de unde va fi strop de polen în jurul meu.
Vizavi de casa mea este gard viu plantat din comunism. Deci peste 30 de an.
Anul ăsta s-a dat capăt zilelor. În jurul vetrei de tineret se uscă tufișul. Așa
ceva încă nu am văzut. Ce polen? :?

ce cautati cu stupi acolo? ...ce cules aveti acum?
din cate stiu la tei si floarea soarelui este polen din abundenta

spre deosebire de nectar .....polenul este si pe seceta ..cat de putin....dar coditia e sa fie miere in stupi....destula!!!
daca e miere atunci e larvar ....iar daca e larvar albina se dedica doar culesului de polen....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Iul 2022, 22:50

Balian scrie:
yuonyuon scrie:

rezultate cva?

Screenshot 2022-07-05 at 22-35-09 Stupi Custom graphs refreshed every 30 sec.jpg
acum aveti si cantarul la FS nu mai puteti sa spuneti ca nu ati avut polen..sau sansa sa aveti polen din abundenta...
stiu ca toti vrem sa fie polen in natura continuu si la orce ora dar in realitate sunt reprize de polen urmate de perioade cu mai putin ...poate si deloc
deaceia albina cand are prea mult il stocheaza si face pastura ..ca sa poata trece perioadele cu lipsuri(seceta/iarna)

ca idee culesul la fs mereu e mai slab fata de cantarele de la tei salcam..care depasesc 10 kg ....
cum se face ca la FS se blocheaza mai tare?
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Iul 2022, 23:11

inainte de culesul de floarea soarelui sau de tei este o saptamana sau doua in care nuprea este cules mai deloc ...si asta cam prin toata tara....
combinat cu naravul multor apicultori de a lua toata miere din cat si lasa acolo 2 rame in cuib pe principu ca ajunge...pana la urmatorul cules plus "ce ,mai aduna ele"

ce se intampla?!:
1 o parte din puietul ecluzionat nu va avea ce manca ...va fi hranit prost
2 larvele nu mai sunt luate in crestere
3 matca nu mai este hranita si ponteaza mai putin..scade suprafata puietului larvar dar vedem oua care sunt degeaba cum devin larve sunt scoase afar pentru a fi inlocuite cu alte oua

cand incepe culesul (surpriza pentru albine)matca ponteaza putin..deci nuprea mai e larvar(adica nu mai exista "zona de actiune a matcii unde albinele deblochează si curata celulele mereu)
si atunci mierea va fi pusa peste tot..chiar si unde ecluzioneaza puiet ....se creaza blocaj si nefiind puiet larvar ....albinele, desii este polen din abundenta ....nu aduc! doar pe final cand se mai deblocheaza un pic si floarea e aproape gata
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 06 Iul 2022, 08:19

Și totuși, cum faceți ca la intrarea în FS să avem larvar cât de mult?
Doar din mâncare?

Am un stup pe care nu l-am extras anul acesta, decât că i-am luat mierea de mană. A fost mai prăpădit în toamnă și l-am lăsat să se descurce de capul lui. are acum pe el 1 magazie căpăcită de la pomi și ceva rapiță și 1 de la salcâm. Sub ele este una care acum e stropită cu ceva FS, care în zona unde este el nu prea dă mai nimic nectar. O să-l desfac zilele astea să văd cum stă cu puietul. Stupul acesta a avut la dispoziție tot ce-i trebuie să facă puiet. Plus că are o regină sănătoasă.
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 06 Iul 2022, 08:26

cristi_vidican scrie:
Cristian IONITA scrie:Dispunerea aceasta cu "gradinita" in fata o folosesti mereu sau doar in cules? ....

Pe acea locație, grădinița stă acolo.
Am observat că grădinița culege albină destul de bine de la stupii din spate.
Ultimul rând (cel mai îndepărtat de nuclee și roi) cedează cea mai multă albină.
Nu-mi place asta și mă gândesc să-i rearanjez.

Partea bună e că roii și nucleele se întăresc foarte bine.
Și, tot la mine rămâne albina.

Acest fenomen e mai pregnant în cules masiv. după ce culesul de domolește sau scade, această migrare a albinei nu mai este vizibilă.

Multumesc de lamurire ... taman pentru acest principiu ... ca ultimele rànduri cedeaza albina catre primele (si aici este o discutie .... ce inseamna "primul" rand ... strict dupa asezare stupilor .... sursa de cules, etc) eu le organizez invers .... in fata varfurile iar la coada restantierii ....
Nu inteleg cu ce te ajuta faptul ca roii preiau culegatoare de la stupii de profuctie ... asta duce in fapt la miere mai putina in magazine ... cu ceva plus la dezvoltarea roiurilor ... dar care plus se obtine mai simplu prin adaugare de rame cand crezi tu ... nu in plin cules. Eu intaresc roii cu rame din stupii de productie doar cand stiu ca urmeaza o perioada mai mare de lipsa de cules.

Daca in timpul sezonului un stup slabeste (roire, epuizare regina, etc) este mutat in spate, iar culegatoara de la el intareste "natural" stupii din vecini;
Cand am nevoie de albina/puiet pentru roiuri ... jegmanesc pe codasi ... si nu slabesc pe cei "meritosi".
Roii / nucleii noi formati sunt pozitionati tot in spate.

Peste iarna ... repozitionez familiile in functie de productia din anul precedent .... cei care au cules bine merg in fata .... cei slabi (care nu au fost deja relocati la coada in sezon) pleaca in spate.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 06 Iul 2022, 08:29

Balian scrie:
Cristian IONITA scrie:...Daca se poate sa ne spui schema de medicamente / stimulente administrata in sirop.

Multumesc,

Spun că nimic nu este secret pentru mine, dar nu știu dacă ce fac, fac bine.
Urmăresc o posibilă apărare de boli. Primăvara înainte de înflorire a caisului
(cca. 20 martie) dau 3-4 administrări de sirop cu Fumidil + Apicomplex (nu sunt
fan ICDA, dar cred că Apicomplex este bun oricând). La pregătirea de iarnă la
completare de iarnă mai dau tot Fumidil de 3-4 ori + Apicomplex. Astea în sirop.
Când populația este mai puțină cum îmi place mie mai pun Startovit. Ăsta însă
este destul de periculos că sporește f mult ponta și putem cădea în capcană să
le dezvoltăm familiile prea mult. Deci mare atenție!
( Câteodată sunt f aproape cu albine de stupine din Ungaria unde carantinarea
stupinelor din cauza infestării cu loca este luat f serios. La noi nu există locă. :lol:
Sau cel puțin nu am auzit să iasă vreo analiză pozitiv de locă. Sau nici de altceva.
Deci preventiv mai dozez și ceva contra acestei boli. Oxitetraciclina sau ce găsesc.
În nici un caz nu în apropierea culesurilor. Mai mult toamna. Sunt f atent să nu las
prea multă miere pentru iarnă, să nu rămână miere de iarnă în stoarcerile de primăvară.)
Cam asta e schema mea pentru altceva de varroua. Varroa e alt capitol. :)

Multumesc frumos,

Pana acum eu nu am facut deloc tratamente preventive .... dar tot aud in jur (mai ales youtuberi bine conectati la comerciantii de astfel de stimulente) diverse scheme .... si cum de felul meu sunt reticent la reclama nesimtita incerc sa ma informez din surse obiective.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 06 Iul 2022, 09:30

Cristian IONITA scrie:Nu inteleg cu ce te ajuta faptul ca roii preiau culegatoare de la stupii de profuctie ... asta duce in fapt la miere mai putina in magazine ... cu ceva plus la dezvoltarea roiurilor ... dar care plus se obtine mai simplu prin adaugare de rame cand crezi tu ... nu in plin cules. Eu intaresc roii cu rame din stupii de productie doar cand stiu ca urmeaza o perioada mai mare de lipsa de cules.

Mă ajută pt că roii îi fac mai slăbuți și se întăresc brusc în iulie. Cei mai tari au primit acum C2 gol cu rame construite, care, dacă merge bine culesul, se umple.
Dar, o să regândesc așezarea lor pe acea vatră.

Eu mut stupii după cules.
Vatra din poză e vatra de iernare, unde stupii rămân până la rapiță, când de regulă îi duc în altă parte. Apoi la salcâm și tei sunt pe altă vatră. Acolo aranjarea e mai bună, ca să nu se depopuleze stupii.
La FS revin de regulă pe vatra din poza de mai sus.

Când m-am referit la numărul de rânduri, ultimul rând e cel mai departe de nuclee. Orientarea e pe S, iar acum culesul vine dinspre S și SV.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR