Cum să vinzi 2 t la borcan într-un an?
Când am început apicultura abia dacă reușeam să vând 100 kg. Era să mă las de stupi. Dar, între tip lucrurile s-au schimbat în bine. Câteva reguli.
1.Fii consecvent în a vinde miere la borcan. Chiar dacă apar oferte foarte tentante pentru vânzarea la en-gros, nu-ți lăsa clienții fără miere. Au fost ani în care am primit pe toată cantitatea de salcâm, cu banii jos, același preț pe care-l aveam la borcan. Nu am dat-o, mai ales pentru că era și criză de miere și am preferat să am marfă pentru clienții mei. Anul trecut, salcâmul s-a vândut și cu 30 de lei la en-gros. Tentant! Dar anul acesta este altă poveste. La borcan o vinzi cel puțin la fel ca anul trecut.
2.Oferă-le clienților o miere de calitate. Mai ales clienții care cumpără cantități mai mari și care consumă regulat produse apicole, caută să fugă de falsificatori. Dacă te-au mirosit că ești fals, nu mai cumpără de la tine. Ori de câte ori am ocazia, le explic cum stă treaba cu produsele apicole, încerc să-i educ.
3.Folosește mai mulți agenți de vânzări. Cu cât mai multe persoane îți vând marfa, cu atât mai bine. Pe mine mă ajută mama, mătușa, nevasta, prieteni, care atunci când cumpără întreabă tot clanul dacă nu doresc și ei. Cine ajută la revânzare, este răsplătit. Am de-o parte mici cadouri, gen fagure cu miere, căpăceală, o miere mai deosebită, o tinctură de propolis, o punguță cu polen, un borcan în plus, să simtă că primește ceva dacă dă o mână de ajutor.
4.Promovarea pe internet. Facebook, instagram, youtube, sunt platforme care te aduc în fața multor oameni, care sunt bucuroși că cumpere de la tine un produs de calitate.
5.Nu fi lacom la preț. Oamenii se uită și la preț. Dacă vrei să vinzi o cantitate mare, va trebui să ai un preț competitiv. Nu strica piața, dar fă-i pe clienți să simtă că au făcut o afacere bună cumpărând de la tine.
6.Ține legătura cu alți stupari. În fiecare an vând o parte din miere altor stupari. Sunt stupari care, fie nu au un anumit sortiment, fie rămân în pană de miere și au nevoie pentru clienții lor. Ei primesc un preț mai mic decât cel la borcan, dar mai mare decât cel de la engros.
7.Diversifică oferta. Mierea și produsele apicole pot fi vândute în diferite combinații, lucru care va stârni interesul cumpărătorului, care e curios de un gust nou, de un produs interesant.
8.Aspectul comercial. Știind că imaginea vinde prima dată, caută să ai un ambalaj și o prezentare pe măsura calității produselor vândute. Am pus odată mierea în ursuleți, iar unii clienți au sărit imediat pe ei.
9.Fii prezent în viața clienților anunțându-i când ai miere de vânzare.
Continuați voi!