Cristian IONITA scrie:A ... pai zi asa tizule ... tu ai (aveai) acolo TOATE caturile ... nu doar pe cele cu rame pline.
Dar oricum ai de ce sa fii multumit.
Să-ți explic cum fac eu la extras.
Las în general să se termine un cules.
Folosesc fie izgonitorul, fie suflanta, după caz.
În caturi sunt și rame pline și rame goale. Sunt uneori corpuri care au urme de miere. Se întâmplă să mai dau unor stupi 1 cat în plus, iar culesul să cadă fix în ziua aceea. Când iau caturile, dacă simt că are ceva miere în el și nu vreau ca mierea respectivă să se întâlnească cu mierea care urmează să vină, atunci scot tot, chiar și dacă are urme de miere. Așa fac la rapiță mai ales.
Așa se face că în camera de extras ajung și corpuri cu rame goale sau cu rame mai ușoare. Evit manopera care-mi mănâncă timp. Să iau ramele din cat la mână și să le sortez care merg la extras, care rămân pe stup, așa ceva nu fac decât foarte rar și când nu mai pot cu cheful de lucru.
La salcâm a fost altă discuție, când caturile erau uniforme și grele, o medie de peste 11 kg pe corp, miere extrasă.
Acum a fost puțin diferit. Le-am pus magaziile pe ei, să aibă unde pune mierea, dar culesul de la FS din acest an a mers cum n-am vrut eu, cu perioade foarte bune urmate de perioade slabe.
Dar, a fost foarte bine când mă uit în butoaie.