de mihai33 » 13 Feb 2013, 18:35
Sincer acum am vazut topicul.
Italienii se ajuta intre ei, nu tin secrete, se intalnesc, discuta si discuta mult..decat sa te pui la discutie cu un italian mai bine fugi.
Isi pun pe forumuri tot felul de inventii, si ei se unesc si pun in practica..sa vada daca da rezultate,..la noi nu..va dau un exemplu,..vedeti topicul deschis de mine roinita 6 rame..cati dintre dvs a spus, domnule eu sunt dispus sa incerc?..va spun eu nici unul...la noi daca poate sa faca Mihai experimente este perfect..dc sa fac si eu...samd...la italieni este invers...se strang intr-un grup si experimenteaza...
la italieni sunt 4 grupuri...1.pana in 10 stupi pt consum propriu, 2.pana in 50 hobisti, 3. pana in 150 semiprofesionisti, 4. peste 150 profesionistii...si aici sunt foarte multi profesionisti,..la noi un profesionist spune ca are aproximativ 200-250...la ei chiar daca au 200, nu spun ca sunt profesionisti...ci hobisti......cand se da telefon la un producator de matci si se face o cerere pt luna x...nu se face comanda de 10 matci, cum se face la noi,...vreau 10 matci..si nici alea nu le ridica de la producator cateodata...in italia comanda este LUNARA, pt luna x am nevoie de 300, pt luna y am nevoie de 200 samd, problema este ca cererea de matci este foarte mare iar producatorii nu fac fata.
va mai dau un exemplu...eu in stupina am 2 regine de reproductie, in primavara mai primesc 3, fara sa dau vreun ban pe cele 3, vor fi luate de la un alt profesionist care le-a urmarit evolutia 2 ani, prieten cu seful meu,...la noi? cum este?...am 3 regine bune...dc sa i le dau lui nea x-ulescu sa imi ia rasa, si sa vanda el matci..la noi este mult egoism...italienii sunt uniti.
Un roman, nu are nici o sansa sa intre la ei pe teritoriul lor, fara o sustinere a unuia dintre ei, si fara sa aiba recomandare puternica....cum am reusit eu? cu noroc....am un prieten italian, care in momentul angajarii mele la actualul sef anul trecut, a garantat pentru mine, actualul sef, garanteaza in acest moment pentru mine, si asa usor usor in decursul anului trecut am reusit sa sar la ei in curte, iar acum am inceput sa ma integrez , este mult pana esti -citit- daca le cazi la suflet ai reusit...daca nu...iei primul avion.
In Romania vezi o poienita a statului ..pui repede stupii si cu D-zeu inainte....aici nu..toate terenurile sunt proprietate, trebuie sa vezi ce apicultori sunt in zona, sa vb cu ei, nu poti intra pe zonele lor de cules, la italieni foarte multe probleme se rezolva cu o strangere de mana, dar vorba-i vorba, si la ei sunt uscaciuni dar nu multe, in breazla asta cel putin eu nu am auzit.
Noi romanii, lucram pe 50 de modele de stup , italienii nu...la ei este una si buna,..dadant 9-10-12 rame, si magazie de jumatate, am vazut foarte multe stupine, nu am vazut caturi de trei sferturi, si nici multietajati...or fi...dar eu nu am vazut.
Italienii nu risca cu siropuri la vanzare, sau alte inverturi...nu extrag din cuib, daca cuiburile sunt blocate depoziteaza ramele cu miere si fac ulterior roi sau le folosesc in caz de urgenta,...
Organizarea lor este simpla...ori merg pe miere, ori pe matci si laptisor, sunt si aici apicultori profesionisti care isi produc singuri reginele, in general cei care au angajati de incredere care sa poata duce familiile de productie, chiar si asa, sunt clienti producatorilor de matci.
Se face pastoral, extractia numai in laborator, ei nu concep extrasul in camp, si nici catul lasat pe iarba,..se face pastoral ori de cate ori este nevoie, cel mai mult pe o vatra am avut 50 de familii, in general 40-42, nu este o regula aici, prefera sa mai faca 4 drumuri in plus dar sa faca miere.
Clima si lingustica ii ajuta, dar ii omoara varooa si mancarea primavara,...calculat la buzunarul nostru ii costa mult, calculat la al lor fix pix, dar le place sa se vaite.
un exemplu, la 1200 de roi pt completarea rezervelor s-au folosit 3000 kg zahar...este putin, ei se vaita, dar nu extrag cuibul, isi pun rezerve.
si mai sunt multe...revin un pic mai tarziu
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!