namzeb scrie:Sa nu fie cu suparare,la extractie cum procedati? cred ca si centrifuga este adaptata pentru astfel de faguri,stim ca in perioada de extractie fagurii sint foarte fragili si se distrug foarte usor.Cu respect
Pana sa ma gandesc la extractie mai e putin de munca, trebuie sa maresc numarul coloniilor pe sistemul asta si la anul sa creez o grupa de stupi de astia care sa aiba matci provenite din colonia care pisca...am scris acum la warre despre ea..daca va fi miere o voi repartiza in roiurile pe care le voi forma deci cu exttasul nu am pb deocamdata.
Fiecare stup de asta care iese din iarna va primi o nota si functie de nota isi va pastta matca si va da fiice pt diversitate genetica in stupina sau nu si o voi schimba cu matca provenita din colonia piscatoare.
Cand stupii vor ajunge la 4-5 corpuri fac roi pe un corp cu faguri preferabil goi fara puiet capacit si faguri cu miere cu zburatoarea si matca imperecheata...si tot asa..dupa cum se vede e o metoda prin care vreau sa controlez varoa..adica in fiecare sezon voi avea colonii mai curate de varoa pt ca vor proveni din roi cu culegatoare fara capacit, si colonii care vor duce greul din punctul asta de vedere si la care va trebui sa fiu mai atent...mi-ar place sa pot dirija varoa in coloniile piscatoare, acolo ar trebui sa apara prima data VAROA SENSITIVE HYGiENE...adica puiet infestat scos de albina afara, ar trebui sa descapaceasca si sa traga pupa afectata afara, eu cred ca se va intampla lucrul asta.
Cand va veni timpul voi face o centrifuga special pt tipul asta de rama de mare capacitate dar miza cea mare este varoa.
Initial ma gandisem la distantieri tinte insa am facut hofman pana la urma pt ca voi descapaci cu cutite in v infalzite cu aburi si voi face acele cutite sa prinda fix lumina ramei ...cutitele vor fi pe ambele parti si directia de deplasare va fi pe verticala...ma rog am niste idei bune in cap legat de aspectul asta.
Ca tot mi-a scris cineva ca in fond eficienta economica conteaza...asa este, si de aia ka tot gandesc ca o ceara pura are alt pret, un fagure cu miere natural e mult mai atractiv, o albina rezistenta adaptata la paraziti la fel..si o lada care sa te scuteasca de batai de cap nu poate fi decat ok.