Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde sammy » 16 Iul 2013, 22:37

Intelesesem ca ai in vedere o rama fara Hofman cu distantieri sus si jos, de asta am intrebat de distantieri.
Daca ar fi valabile fie si numai jumatate din avantajele pe care le semnaleaza cei care au lucrat in sistem natural si tot merita incercat.
sammy

Mesajde namzeb » 17 Iul 2013, 07:34

Sa nu fie cu suparare,la extractie cum procedati? cred ca si centrifuga este adaptata pentru astfel de faguri,stim ca in perioada de extractie fagurii sint foarte fragili si se distrug foarte usor.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde BUNKA » 17 Iul 2013, 09:59

namzeb scrie:Sa nu fie cu suparare,la extractie cum procedati? cred ca si centrifuga este adaptata pentru astfel de faguri,stim ca in perioada de extractie fagurii sint foarte fragili si se distrug foarte usor.Cu respect

Pana sa ma gandesc la extractie mai e putin de munca, trebuie sa maresc numarul coloniilor pe sistemul asta si la anul sa creez o grupa de stupi de astia care sa aiba matci provenite din colonia care pisca...am scris acum la warre despre ea..daca va fi miere o voi repartiza in roiurile pe care le voi forma deci cu exttasul nu am pb deocamdata.
Fiecare stup de asta care iese din iarna va primi o nota si functie de nota isi va pastta matca si va da fiice pt diversitate genetica in stupina sau nu si o voi schimba cu matca provenita din colonia piscatoare.
Cand stupii vor ajunge la 4-5 corpuri fac roi pe un corp cu faguri preferabil goi fara puiet capacit si faguri cu miere cu zburatoarea si matca imperecheata...si tot asa..dupa cum se vede e o metoda prin care vreau sa controlez varoa..adica in fiecare sezon voi avea colonii mai curate de varoa pt ca vor proveni din roi cu culegatoare fara capacit, si colonii care vor duce greul din punctul asta de vedere si la care va trebui sa fiu mai atent...mi-ar place sa pot dirija varoa in coloniile piscatoare, acolo ar trebui sa apara prima data VAROA SENSITIVE HYGiENE...adica puiet infestat scos de albina afara, ar trebui sa descapaceasca si sa traga pupa afectata afara, eu cred ca se va intampla lucrul asta.
Cand va veni timpul voi face o centrifuga special pt tipul asta de rama de mare capacitate dar miza cea mare este varoa.
Initial ma gandisem la distantieri tinte insa am facut hofman pana la urma pt ca voi descapaci cu cutite in v infalzite cu aburi si voi face acele cutite sa prinda fix lumina ramei ...cutitele vor fi pe ambele parti si directia de deplasare va fi pe verticala...ma rog am niste idei bune in cap legat de aspectul asta.
Ca tot mi-a scris cineva ca in fond eficienta economica conteaza...asa este, si de aia ka tot gandesc ca o ceara pura are alt pret, un fagure cu miere natural e mult mai atractiv, o albina rezistenta adaptata la paraziti la fel..si o lada care sa te scuteasca de batai de cap nu poate fi decat ok.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Iul 2013, 10:14

namzeb scrie:Sa nu fie cu suparare,la extractie cum procedati? cred ca si centrifuga este adaptata pentru astfel de faguri,stim ca in perioada de extractie fagurii sint foarte fragili si se distrug foarte usor.Cu respect

Am tinut in mana ramele...fagurii sunt la fel de rezistenti..trebuie extrasi numai cei lipiti bine de margini dar asta oricum e o treaba pe care albinele o fac in mod uzual..stiu ca va preocupa pe toti chestia asta pt ca e un lucru nou pt noi fagurele fara foita dar va asigur ca nu sunt probleme.
Timpul le va lamuri pe toate ...problema e ca cei curajosi vor fi cu un pas inainte.
BUNKA

Mesajde Cristian Chirculescu » 17 Iul 2013, 12:09

Ce este albina piscatoare? agresiva cumva? ca ce am vazut in video asa sunt.
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde BUNKA » 17 Iul 2013, 14:36

Pai am zis, pisca cu mandibulele de piele, nu mai e la fel de agresiva de cand e pe faguri naturali...face mult zgomot dar nu inteapa la fel ca inainte.
BUNKA

Mesajde visanc » 17 Iul 2013, 14:40

E prima data cand aud de asa ceva. Deci este acelasi soi de albina, doar ca nu mai inteapa, ea musca? Dar de ce nu am auzit pana acum deloc de comportamentul asta? ca nu cred ca esti primul care le creste doar pe fagure natural. :?:
visanc

Mesajde janese » 17 Iul 2013, 14:42

@visanc
nepoateee :lol: sa traiesti!! tocmai ma pregateam sa-i zic eu lui bunkanu...bunkaneee...m-am dat dracu daca ai facut albina sa muste si sa nu mai intepe!!!! :lol: :lol:
janese

Mesajde BUNKA » 18 Iul 2013, 00:47

visanc scrie:E prima data cand aud de asa ceva. Deci este acelasi soi de albina, doar ca nu mai inteapa, ea musca? Dar de ce nu am auzit pana acum deloc de comportamentul asta? ca nu cred ca esti primul care le creste doar pe fagure natural. :?:

Stii de ce nu am vazut pana acum comportamentul asta...eu de fapt l-am mai vazut dar nu l-am bagat in seama...nu toate fac chestia asta dar e posibil sa fie in fiecare stupina cate una cu comportamentul asta, stiu ca poate parea amuzant dar asta e!
Eu stiu doar de Maximus ca lucreaza cu faguri naturali de vreo 2 ani..in rest nu prea am auzit pe nimeni in tara la noi care sa nu foloseasca foite sau sa foloseasca foite din ceara proprie cu hexagon de 4,9mm...deci chiar facem pionierat in directia asta...ce pot sa va zic e ca albinele isi schimba comportamentul imediat ce sunt lasate sa isi construiasca singura fagurii..instinctele igienice devin mai pronuntate, albinele par mai agresive dar nu sunt..se agita mult dar nu mai inteapa la fel de usor, cele care eclozeaza din faguri naturali sunt foarte blande pe rame..chiar daca bruschezi ramele albinele raman calme, chiar daca prinzi abdomenul uneia din greseala ea nu mai inteapa asa de rapid cum o faceau inainte...precizez ca eu chiar am niste albine care nu se poate spune ca sunt foarte blande.
Cum am ajuns sa le zic piscatoare.. :) ..foarte simplu, in primavara am vazut varoa strans de cap pe tavita, am observat ca spre deosebire de ceilalti pisca de piele...si asta fiind ceea ce o deosebeste de celelalte...asa le-am botezat. :)
Am discutat cu un.apicultor care incerca sa-mi testeze cunostintele..si m-a intrebat.."albinele musca?"..i-am zis ca unele da..a zambit si.mi-a zis..esti primul pe care il aud ca zice asta...nu stiam daca e.de.bine sau de rau dar eu am vazut destule si am raspuns ce am stiut...culmea e ca dupa vreo luna am asociat comportamentul asta cu faptul ca varoa era deformat...am priceput de odata ce se intamplase.
Cert e ca acest caracter va ramane baza selectiei la mine in stupina de acum incolo.
Nea jane...lasa glumele, ai vazut filmul?
Vezi ca maine poimaine te vad stand la rand sa iei matci "piscatoare" de la Bunkan... :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Iul 2013, 01:03

Apropos de blandete...inca nu am ordonat fagurii dupa pozitionarea Housel..cred ca atunci cand voi face asta ele vor fi si mai blande.
Am pus un link cu Dee Lusby cu multe pagini in urma...e un film pe you tube in care se vede acelasi gen de agitatie, atacau foarte tare obiectivul camerei ..se vede acolo cum Dee Lusby aranjeaza fagurii in pozitia Housel.
Se mai observa fagurii de puiet negri din care eclozasera multe generatii de puiet..de ce va zic asta..pt ca am fost intrebat daca din start celula va avea 4,9mm dupa eclozari succesive cum va arata albina...se vede in filmul cu Dee Lusby...am pus foarte multa info de ceva vreme si studiez problema asta cu celula de 2 ani...sunt foarte incantat de primele rezultate.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Iul 2013, 01:04

A intrat mesajul de 2 ori..ce sa va mai zic..sper din tot sufletul ca valul de reticenta sa se transforme intr-unul de entuziasm.
Pana nu demult erau numai remarci negative la toate capitolele legat de fagurele natural, legat de celula naturala, de albinele rezistente la varoa, nu mai zic..lumea privea cu reticenta afirmatiile celor ce au obtinut rezultate...acum parca situatia se mai relaxeaza, am spart gheata..sunt destui dispusi sa testeze..e un prim pas si cred ca filmuletul meu a avut o contributie in treaba asta...inca mai sunt multe lucruri pe care sistemul asta trebuie sa n-i le dezvaluie.
Deocamdata un lucru e clar..albinele nu au nevoie de foite si nici noi..construiesc foarte rapid fagure natural si foarte corect daca facem ce trebuie...e mult de munca dar sunt plin de entuziasm..ca niciodata!
Abia acum simt ca fac ceva cu adevarat important pt albine si pt apicultura.
BUNKA

Mesajde danman » 18 Iul 2013, 13:43

Totusi trebuie sa recunosti ca sunt ceva persoane, care de ceva ani, au ceva stupi Warre in Romania si stii si tu foarte bine ca nu folosesc foite, construiesc faguri cat se poate de naturali, cu celule cat se poate de mici, etc. Singura diferenta e ca majoritatea nu folosesc rame, dar asta e de bine zic eu.... pozitionarea corecta a fagurilor o fac din start albinele. Probabil sunt si persoane care nu trateaza pt varoa. E adevarat ca cine a citit doar cartea abatelui nu prea face aceste legaturi, dar cine a mai studiat un pic si s-a mai uitat si peste ocean stie de ce acolo e din nou la moda stupul warre si este tocmai datorita acestor lucruri. Eu tratez acum doar odata pe an, toamna si ieri la descapacit trantori n-am gasit decat un varoa din foarte multe rame testate - asta se datoreaza eficacitatii tratamentului cu acel furetto.
danman

Mesajde BUNKA » 18 Iul 2013, 17:09

Ce pui in acel furetto?
Parerea mea strict personala e ca degeaba ai warre cu faguri 100% naturali daca nu faci ce trebuie cu el...cum sa o zic mai elegant...e foarte bine ca sunt iubitori de warre dar lucrurile sunt nitzel mai complicate cand vb de imunitatea albinei, productovitate si rezistenta la varoa...avand un warre in fundu curtii pe care il privesti ca pe un bibelou care in loc sa-ti dea si niste miere iti da batai de cap cu roitul si n-apuca sa cladeasca bine 2-3 corpuri ca roieste ...daca-l mai si tratezi cu medicamente conventionale apoi ...cu asta pui capac la tot ce e mai bun la un warre si anume fagurele natural si forma lazii.
Sistemul propus de mine e un sistem integrat unde toate aspectele sunt luate in calcul..e conceput pt productie pt ca are rame care se pot extrage si refolosi asa cum am facut pana acum, are o rama care asigura constructia dreapta si lipirea solida a fagurelui, avem celula naturala, si in nici un caz in asa ceva nu bagam varachet...stupul asta nu roieste ca un warre tocmai pt ca are rama si putem face manevre de largire precise.
Daca tot folosesti celula naturala e o greseala dupa parerea mea sa nu cauti rezistenta la varoa...si asta nu se obtine tratand mai ales cu orice si oricand un astfel de stup.
Ce am facut eu e foarte diferit de warre ca si mod de lucru...e conceput sa poti lucra cu el ca si cu un ME asa cum e folosit ME in state in Canada si in Australia...de aia are si capacul ala sa poti pune apa la roi sa poti da proteic fara sa deranjezi sa poti da sirop fara sa mai rupi sigiliul de propolis al capacului.
Cu toate astea pastreaza legatura cu natura albinei in sensul ca nu primeste nici un fel de fundatie prestabilita in ce priveste dimensiunea celulei...albina e libera sa faca ce face in natura dar intr-un mod mai organizat care sa permita extractia si lucrul cu ramele...avand toate elementele astea ar fi o greseala sa nu urmarim rezistenta la varoa si sa nu incercam sa o obtinem...e o greseala sa tratezi astfel de stup dupa metode "expirate"... Apicultura a ajuns unde a ajuns azi si albinele au problemele pe care le au tocmai pt ca omul a avut o perspectiva de-a dreptul tampita despre cum ar trebui sa mearga lucrurile...de aia stupul dadant a ramas tare pe pozitii, de aia si foitele sunt la fel de iubite chiar daca blestemata asta de marime de 5,4mm e o nascocire a unui om care nu a facut altceva decat a indepartat albina de natura ei.
Ma..inteleg o scoti din scorbura, o pui pe rame ok..macar respecta forma spatiului si dimensiunea celulei daca tot vrei sa crezi ca ai domesticit-o.
S-a gresit foarte mult cu albina in ultima suta de ani.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Iul 2013, 17:37

Am zis si eu ca de cand va chinuiti cu warre asta trebuiau sa vina niste rezultate dar...intrebarea ramane ...warre de ce nu merge warre?
Vreau sa vad unul care are 200-300 de warre si face miere nu umbla cu scara prin copaci.
Delonul si-a dovedit calitatile odata atunci cand a fost utilizat de cel al carui nume il poarta si doi...rusul Vladimir chiar face miere cu el si asta s-a vazut...cu warre nu prea poti sa faci ce face el, am mai zis...warre in forma in care l-ati testat voi ramane doar un stup asa de tinut in fundu' curtii si de admirat cand te relaxezi...cel care a facut cu adevarat ceva cu stupul asta este Roger Delon...Emille Warre ramanand doar cu meritul ca el a fost primul care a folosit o ladita care imita scorbura unui copac.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Iul 2013, 17:48

Cat despre celula naturala...ok, o obtii foarte usor chiar si regresia la 4,9mm o faci..problema e ce faci mai departe cu ea si cu albina naturala...te porti la fel ca si cu albinele din stupii conventionali? ...cum cauti rezistenta la varoa?..cum o obtii?..cu ce tratezi si cand si cum elimini riscurile de a pierde colonii din cauza varoa?.. Care sunt criteriile de selectie si cum pastrezi in acelasi timp diversitatea genetica...sunt multe probleme...ca sa spun altfel ..munca de abia de acum incepe dupa ce obtii albinele reduse.
Nu scrie nicaieri de comportamentul albinelor care pisca fata de varoa...toate chestiile astea trebuie sa le inveti si albina e cel mai bun profesor.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Iul 2013, 18:15

Mai e un lucru intr-un warre o colonie se comporta fix ca intr-o scorbura...si in scorburi coloniile nu ating de regula dezvoltarea pe care vrem sa o obtinem noi in stupii nostri...albinele prefera in natura cavitati de 50-60 de litri in cazul celor europene...stupii nostri au litrajul dublu...scopul in natura este roirea, inmultirea, supravietuirea.
Noi avem alte cerinte de la ele...le vrem mai puternice, le vrem mai putin roitoare si mai productive...de aia un warre asa cum l-ati testat voi in ultimii ani fix dupa specificatiile abatelui nu va merge cum trebuie asa cum ne dorim.
S-a pus intrebarea..de ce discutam despre delon si nu despre warre mai ales daca avem faguri fara fundatie ...pai de aia ca desi are fagure fara fundatie are rama...rama este elementul definitoriu al stupului Roger Delon...de fapt Delon vine cu mult mai mult de atat...cu un sistem de lucru, o schema precisa descrisa de el...asta e mica mare diferenta.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?