jonny_it scrie:andrei_calinescu scrie:Singurul caruia i-am pus turta, singurul care era mai sus, desi miere mai avea. Am facut-o ca sa pozitionez ghemul pe coroana cu miere care e pana jos pe rame.
La multi ani, sanatate si tot ce iti doresti in noul an!
Sa trecem la apicultura
Nu se vede ce este pe rame dar la prima vedere nimic neobisnuit(putin cam slaba familia, dar toata lumea are si din astea) si nu prea vad de ce ai da o turta acum cand nici nu a inceput bine iarna.
Familia a format ghemul in spate/fata/jos si se deplaseaza catre partea opusa pe masura ce consuma din miere. Si 10 kg daca ar avea in total cel putin 3/4 din ea o sa intre in contact cu ghemul.
La familiile unde exista acum cel putin 10 kg de miere(ar trebui sa fie si mai multa, dar aproximativ 10 sa zicem ca este un minim) nu "ajuta" decat cu putina uzura, foarte posibil condens si timp pierdut. O familie slaba care primeste si 2 turte pe timp de iarna sigur nu o sa faca mare lucru in ce priveste productia si o sa fie tot timpul o povara, adica o sa necesite mult mai multe interventii si ajutor din partea apicultorului.
Dupa ce apare cules de polen/se incalzeste vremea putem vorbi de turte, stimulare si alte detalii. Asta daca vrem albine sanaoase in primavara si sa nu ajungem la lucrari gen "stramtorarea cuibului". O familie normala si care a iernat corespunzator indiferent de puterea ei primavara nu trebuie sa aiba scaderi vizibile a numarului de albine(valabil si la familiile pe 9 intervale si la alea pe 4).
Ce am scris mai sus nu este pentru tine(nu vand castraveti gradinarului), este pentru altii care chinuie rau de tot albinele.

Ioane,
Ai perfecta dreptate. Motive nu aveam sa pun turta, dar el e unul din cei 2 pe 3 rame. Stii cum sunt parintii cu mai multi copii : "Asta e ala mic, il leganam pe picioare si ii dam mai mult papa".
Bineinteles ca vina imi apartine 100%, caci in loc sa-i duc de la 1 august la polen, am asteptat ploile pana aproape de sfarsitul lui august. Daca ii duceam de la 1 august pe vatra cu polen, aveam inca un interval in ghem. Dar ampreferat sa-i am in spatele casei pentru comoditatea stimularilor.
Ce ma bucura e ca pana acum nu observ depopulari mari nici in astia, semn ca Varroua nu si-a facut datoria in august, sau mai bine zis , VARACHETUL SI-A FACUT DATORIA IN AUGUST.
Am scris asta cu majuscule, special pentru PAB, pe care-l salut cu drag.
Acum anecdotic, despre iernat, rememorez stupii bunicului meu(ii fabrica singur).
De scandura nu vorbesc, caci era de 5 cm grosime, insa capacele nu pot sa le uit. Erau din lemn si erau invelite cu carton asfaltat. Aveau fund plin detasabil. Nu aveam niciodata condens in ei.
De capacele alea imi aduc aminte insa ca erau benefice zborului de curatire, negrul cartonului retinand caldura primelor raze de soare.
Asta am spus-o pentru un coleg care avea parca probleme cu condensul si avea doar lemn pe capace, se interoga daca cartonul asfaltat era bun sau nu.
Nu e bun, ci e perfect.