Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Lucrul la ferma

Mesajde andrei_calinescu » 07 Ian 2013, 20:43

bostina constantin scrie:De ce nu la-i luat si pe tarzan ? apropo', cu ce crema dai pe ghete, ca nu se vede in poza :?: :lol:

Bine vazut.
E una din cele 2 perechi de bocanci din sezon(apicol).
Si ca sa raspund la intrebare, cu taranele de prin campurile si padurile patriei.
andrei_calinescu

Mesajde jonny_it » 07 Ian 2013, 20:58

andrei_calinescu scrie:Singurul caruia i-am pus turta, singurul care era mai sus, desi miere mai avea. Am facut-o ca sa pozitionez ghemul pe coroana cu miere care e pana jos pe rame.

La multi ani, sanatate si tot ce iti doresti in noul an!

Sa trecem la apicultura :lol:
Nu se vede ce este pe rame dar la prima vedere nimic neobisnuit(putin cam slaba familia, dar toata lumea are si din astea) si nu prea vad de ce ai da o turta acum cand nici nu a inceput bine iarna. :)
Familia a format ghemul in spate/fata/jos si se deplaseaza catre partea opusa pe masura ce consuma din miere. Si 10 kg daca ar avea in total cel putin 3/4 din ea o sa intre in contact cu ghemul.
La familiile unde exista acum cel putin 10 kg de miere(ar trebui sa fie si mai multa, dar aproximativ 10 sa zicem ca este un minim) nu "ajuta" decat cu putina uzura, foarte posibil condens si timp pierdut. O familie slaba care primeste si 2 turte pe timp de iarna sigur nu o sa faca mare lucru in ce priveste productia si o sa fie tot timpul o povara, adica o sa necesite mult mai multe interventii si ajutor din partea apicultorului.

Dupa ce apare cules de polen/se incalzeste vremea putem vorbi de turte, stimulare si alte detalii. Asta daca vrem albine sanaoase in primavara si sa nu ajungem la lucrari gen "stramtorarea cuibului". O familie normala si care a iernat corespunzator indiferent de puterea ei primavara nu trebuie sa aiba scaderi vizibile a numarului de albine(valabil si la familiile pe 9 intervale si la alea pe 4).

Ce am scris mai sus nu este pentru tine(nu vand castraveti gradinarului), este pentru altii care chinuie rau de tot albinele. :)
jonny_it

Mesajde bostina constantin » 07 Ian 2013, 21:12

Un an nou fercit!! :)
Sa nu te superi pe mine, stiu ca ai simtul umorului, si d-aia am vrut sa descretesc fruntea colegilor, care deja au actionat[vezi Florinelu], restul sunt la Sf Ion :lol:

Andrei, acuma hai sa-ti zic de ce mi-a ,,sarit in ochi'' ghetele, eu niciodata nu am fost in stare [nici in armata], sa-mi fac pantofii [bocancii]cu crema si sa le dau lustru, acuma ,,mituiesc'' nevasta sa ma ajute ca sa nu-i lustruiesc de partea din spate a pantalonului :lol: :lol:
Sa fii iubit !!
bostina constantin

Mesajde andrei_calinescu » 08 Ian 2013, 15:36

jonny_it scrie:
andrei_calinescu scrie:Singurul caruia i-am pus turta, singurul care era mai sus, desi miere mai avea. Am facut-o ca sa pozitionez ghemul pe coroana cu miere care e pana jos pe rame.

La multi ani, sanatate si tot ce iti doresti in noul an!

Sa trecem la apicultura :lol:
Nu se vede ce este pe rame dar la prima vedere nimic neobisnuit(putin cam slaba familia, dar toata lumea are si din astea) si nu prea vad de ce ai da o turta acum cand nici nu a inceput bine iarna. :)
Familia a format ghemul in spate/fata/jos si se deplaseaza catre partea opusa pe masura ce consuma din miere. Si 10 kg daca ar avea in total cel putin 3/4 din ea o sa intre in contact cu ghemul.
La familiile unde exista acum cel putin 10 kg de miere(ar trebui sa fie si mai multa, dar aproximativ 10 sa zicem ca este un minim) nu "ajuta" decat cu putina uzura, foarte posibil condens si timp pierdut. O familie slaba care primeste si 2 turte pe timp de iarna sigur nu o sa faca mare lucru in ce priveste productia si o sa fie tot timpul o povara, adica o sa necesite mult mai multe interventii si ajutor din partea apicultorului.

Dupa ce apare cules de polen/se incalzeste vremea putem vorbi de turte, stimulare si alte detalii. Asta daca vrem albine sanaoase in primavara si sa nu ajungem la lucrari gen "stramtorarea cuibului". O familie normala si care a iernat corespunzator indiferent de puterea ei primavara nu trebuie sa aiba scaderi vizibile a numarului de albine(valabil si la familiile pe 9 intervale si la alea pe 4).

Ce am scris mai sus nu este pentru tine(nu vand castraveti gradinarului), este pentru altii care chinuie rau de tot albinele. :)

Ioane,

Ai perfecta dreptate. Motive nu aveam sa pun turta, dar el e unul din cei 2 pe 3 rame. Stii cum sunt parintii cu mai multi copii : "Asta e ala mic, il leganam pe picioare si ii dam mai mult papa".
Bineinteles ca vina imi apartine 100%, caci in loc sa-i duc de la 1 august la polen, am asteptat ploile pana aproape de sfarsitul lui august. Daca ii duceam de la 1 august pe vatra cu polen, aveam inca un interval in ghem. Dar ampreferat sa-i am in spatele casei pentru comoditatea stimularilor.
Ce ma bucura e ca pana acum nu observ depopulari mari nici in astia, semn ca Varroua nu si-a facut datoria in august, sau mai bine zis , VARACHETUL SI-A FACUT DATORIA IN AUGUST.
Am scris asta cu majuscule, special pentru PAB, pe care-l salut cu drag.

Acum anecdotic, despre iernat, rememorez stupii bunicului meu(ii fabrica singur).
De scandura nu vorbesc, caci era de 5 cm grosime, insa capacele nu pot sa le uit. Erau din lemn si erau invelite cu carton asfaltat. Aveau fund plin detasabil. Nu aveam niciodata condens in ei.
De capacele alea imi aduc aminte insa ca erau benefice zborului de curatire, negrul cartonului retinand caldura primelor raze de soare.
Asta am spus-o pentru un coleg care avea parca probleme cu condensul si avea doar lemn pe capace, se interoga daca cartonul asfaltat era bun sau nu.
Nu e bun, ci e perfect.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Ian 2013, 21:40

13 ian 2013
Acum 2 nopti ne-a mai dat o balanica. Micutza dar bunutza.
Fişiere ataşate
IMG_6206 (Small).jpg
balanica
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Ian 2013, 21:42

De dimineata am avut soare stralucitor.
Dupa pranz ceata deasa.
In tainele codrului.
Fişiere ataşate
IMG_6219 (Small).jpg
codrul tainic
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Ian 2013, 21:44

Intr-un zavoi cu salcami(aceiasi bocanci).
Fişiere ataşate
IMG_6216 (Small).jpg
zavoiul cu salcam
andrei_calinescu

Mesajde Badea Alin » 13 Ian 2013, 23:00

pe mine ce-a de-a doua poză m-a dat gata. super fotografii
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde andrei_calinescu » 16 Ian 2013, 16:06

16/01/2013
Azi am facut caca in proportie de poate 80%. La unii a fost zbor dar nu foarte energic, deoarece intre timp soarele a palit.
Fişiere ataşate
IMG_6228 (Small).jpg
caca 1
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 16 Ian 2013, 16:07

caca 2
Fişiere ataşate
IMG_6230 (Small).jpg
16/01/2013
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 16 Ian 2013, 16:14

Si o parte din roi au iesit. Probabil ieseau toti daca mai erau 30 min de caldura.
Am controlat 3 roiuti, deci matci 2012. La doi am gasit o elipsa de circa 20 de celule puiet capacit. A inceput "distractia" cu puietul.
Aici sunt 2 roiuti care au efectuat un zbor de toata frumusetea. Cel din prim plan avea puiet, ghemul e lipit de leatul de sus, miere are in ambele laterale, dar maine ii voi pune o turta. Fara ea, daca matca incepe tare cu ponta,pot fi probleme.
Alta observatie, nu remarc o depopulare masiva, chiar si la roi. Vedem ce va fi peste o luna.
Pacientul englez, cel c*cat pe el nu a zburat, i-am facilitat mai bine aerisirea, deocamdata il cuantific la pierderi.
Fişiere ataşate
IMG_6231 (Small).jpg
andrei_calinescu

Mesajde sakala » 16 Ian 2013, 17:46

andrei_calinescu scrie:16/01/2013
Azi am facut caca in proportie de poate 80%. La unii a fost zbor dar nu foarte energic, deoarece intre timp soarele a palit.

Ce bine de albinutele tale la mine nu ma ajutat conditiile atmosferice sa iasa albinele afara cu toate ca temperatura era de vreo 8 gr, de acum astept pe la inceputul lui februarie un zbor de curatire.
Toate cele bune ;)
sakala

Mesajde Badea Alin » 16 Ian 2013, 23:27

și eu m-am uitat lung prin stupină și ... nimic. Poate mâine, dacă nu spre sfârșitul lunii. N-am avut zbor din 27-28 nov.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde andrei_calinescu » 17 Ian 2013, 18:05

17/01/13
Un roi care era mai sus, caruia i-am pus o turta de control, in primul rand pentru a pozitiona ghemul pe miere.
Fişiere ataşate
IMG_6232 (Small).jpg
roi
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 17 Ian 2013, 18:07

Post-turta
Fişiere ataşate
IMG_6233 (Small).jpg
turta
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 22 Ian 2013, 18:14

22/01/13

Azi am facut caca cu totii. Zbor ca la fructiferi.
Fişiere ataşate
IMG_6236 (Small).jpg
facem caca
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?