Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde FLORINELU » 29 Oct 2012, 22:04

si eu as fi procedat tot cam asa,albinele o sa bage mierea in cuib in mod cert atunci cand este destul de cald .ca o vor pune pe rama cu puiet sau pe alta,e o alta poveste,dar va ajunge in cuib.
dupa mine problema se pune si altfel:pentru orice cantitate de miere scoasa din rama descapacita,transportata in alta rama,depozitata si curatat rama goala ele depun o munca pentru care consuma o buna parte din mierea respectiva si in conditiile secetei din anul acesta trebuie dramuita orice cantitate de miere.pe de alta parte se mai vehiculeaza si ideea ca puietul din octombrie e mai bine sa nu fie deoarece se consuma prea mult pentru cresterea lui. :?:
FLORINELU

Mesajde stefanmadalin » 29 Oct 2012, 22:07

Cred ca o vor capacii pe cea pe care o vor lua din rama descapacita pt ca este miere naturala(banuiesc).
De curiozitate, este matca de anul asta? cat puiet mai avea?
stefanmadalin

Mesajde Jean Valjean » 30 Oct 2012, 08:51

Matca e de anul trecut, insa e introdusa in acel stup in toamna asta in locul uneia care nu mai avea doua picioare.
De capacit nu cred ca o mai capaceste acum, cel putin asa am citit pe aici pe forum.

Ce vreau sa mai intreb: ceara crescuta sub folie, pe leaturile superioare ale ramelor, se inlatura pe timp de iarna sau se lasa ca sa tina folia in sus sa se miste albinele pe dedesubt?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde un OM » 30 Oct 2012, 09:45

Ar fi bine de inlaturat.In cazul in care esti sigur ca rezervele de iernare ajung, inlocuiesti crescaturile de ceara cu ceva betisoare, pentru a inlesni circulatia. Si pentru cazul in care nu esti sigur de rezerve este bine ca aceste crescaturi sa fie inlaturate. Vei putea pune turta fara a deranja inutil familia.
un OM

Mesajde Jean Valjean » 30 Oct 2012, 09:48

Va multumesc.
Jean Valjean

Mesajde iunicu » 24 Dec 2012, 18:07

Craciun fericit!
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Razvan HD » 25 Dec 2012, 01:42

Craciun fericit sa aveti alaturi de familie si cei dragi !
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

Mesajde Jean Valjean » 17 Ian 2013, 18:14

- Ieri, gratie spiritului ingust al cfr-istilor care au facut greva spontana pentru ca nu au primit salariul alaltaieri, a trebuit sa-mi iau subit o zi de concediu si sa vad de treburile gospodaresti.
Numai bine ca s-a nimerit o zi mai calda si, din cei cinci stupi ai mei, trei au iesit la zbor. Un zbor timid, anemic, dupa cum a fost si soarele.
Chiar si asa, sa mă fi vazut cum urmaream albinele sa văd daca le pica ceva din dos. Nu am vazut mai nimic.

- Ce am mai observat: din cei 5 stupi, 3 sunt vopsiti in verde-verde deschis iar ceilalti 2 sunt lemn-natur, dati cu lac. La zbor au iesit doar cele din stupii vopsiti, ceea ce ma face sa cred ca o culoare deschisa dezavantajeaza stupul exact cand ai nevoie mai mare: la iernare.
Ca vara, daca ai fund AV, nu-ti mai faci probleme de ventilare.

- La 2 din ei albinele sunt sus pe rame şi nu stiu daca sa intervin sau nu. Pana acum, urmand sfaturile greilor de pe forum, nu am intervenit cu nimic. Însă îmi ţâţâie pardonul de fiecare dată cînd merg să pun urechea la urdiniş. Aşa că mi-am făcut comandă de 15 KG Apimel, care sper să vină in timp util. Că Apifonda, graţie colegului Bunka, nu mai prezintă încredere pentru mine (nu că aş fi folosit vreodată).

Intrebare : până vine Apimelul, as putea folosi turta din miere cu zahar pudra? Am oprit 3 Kg de miere de asta vara special pentru a o da in iarna, insa nu a cristalizat si nu o pot administra lichida.
Alta intrebare: este posibil ca albinele sa iasă la zbor de curatire fără sa se curete?
Jean Valjean

Mesajde jenica67 » 17 Ian 2013, 19:04

Albinele cand ies la zbor de curatire, se curata sigur. Dar daca nu au incarcata punga prea tare, s-ar putea sa nu observi mai nimic.
jenica67

Mesajde Jean Valjean » 18 Ian 2013, 15:36

Cateva lucruri care mi-au atras atentia in cartea Aspecte noi si vechi in ingrijirea albinelor, a lui Daniel Popovici:

- pagina 54: " daca se include NaCl in mancare, se reduce longevitatea: la 0.125% sare albinele mor dupa 17 zile, iar la 1% sare mor dupa 4 zile" -Ca sa vezi!!! Si de cate ori nu am vazut pe forum sfaturi cum ca e bine in adapator sa pui si un pic de sare .

- pagina 72:" pastura nu este cu nimic mai bogata din punct de vedere al cantitatii si calitatii proteinelor care o compun si nici al efectului pe care il are...loturile hranite cu pastura au hranit un numar usor mai scazut de larve, [dar] nu datorita (corect ar fi: nu din cauza) calitatii diferite a acesteia fata de polen, ci datorita consumului mai lent" - aveam impresia ca pastura e mai buna decat polenul dar se pare ca nu .

- pagina 165: " Pierderea reginelor pe parcursul iernii, cand acestea nu pot fi inlocuite, se produce in principal, datorita (corect ar fi: din cauza) infectiei cu Nosema" - bine de stiut

- pagina 132: "polenul este un vector pentru sporii de Nosema si un contaminant, nu un factor care ajuta in vreun fel parazitul" - care va sa zica, nu ajuta cu nimic parazitul, dar ii inlesneste accesul in corpul albinei.
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 19 Ian 2013, 18:33

As fi foarte recunoscator daca m-ati sfatui cum este mai bine sa procedez in continuare.
Pozele arata cum se prezinta stupii mei azi, la o temperatura scazuta, dar nu foarte scazuta deoarece nu inghetase apa de pe capace.
Pana acum nu le-am dat nici o turta, credeam ca azi o sa primesc Apimelul, dar se pare ca abia luni il pot primi, insa pana sambata viitoare nu mai pot umbla la ei deoarece ajung seara tarziu acasa in timpul saptamanii.
Prin urmare singura varianta ar fi sa le dau ceva maine, insa nu am decat 3 Kg cu miere care nu a cristalizat deloc si am luat zahar pudra, deci as putea sa fac cateva turtite. Numai ca nu ma incat ideea de a le da zahar.
Fişiere ataşate
Stup 3.jpg
stup 3
Stup 2.jpg
Stup 2
Stup 1.jpg
Stup 1
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 19 Ian 2013, 18:34

Iar cel de mai jos e un roi de anul asta.

Mai am un roi, dar la acela nu vad albine printre rame, doar se aud bazaind, ceeea ce cred ca e un semn bun.
Fişiere ataşate
Roi.jpg
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 20 Ian 2013, 23:39

]Un sfat de la cei care se ocupa si cu tamplaria: oare o sa tina lipiturile dintre scanduri la stupii pe care m-am gandit eu sa mi-i fac si care arata ca in pozele de mai jos? Sau sa mai intaresc panourile cu niste baghete verticale?

Un panou l-am lipit gresit si cand am vrut sa desfac s-a rupt o scandura, nicidecum nu a cedat de la lipitura. Insa ma gandesc ca in timp adezivul poate-si pierde din proprietati si se desface (am folosit Express Wood Moment, de la Henkel).
Fişiere ataşate
Constructie stup.jpg
Ce-a iesit
Constructie stup 2.jpg
Panouri
Jean Valjean

Mesajde proapis13 » 21 Ian 2013, 00:08

Jean Valjean scrie:Iar cel de mai jos e un roi de anul asta..

Nu e bine ce se vede in poza aia;da-i ceva ca-l pierzi in curind
Daca albina fosgaie alene in ghem sus pe rame NU E BINE \Eu asta am vazut in poza aia,sper sa ma insel si sa nu fie de rele

De ce nu intaresti stupul si cu ceva ,,negrese'' de 35??
Una e sa-l tii pe loc si altfel se v-a comporta in pastoral
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Jean Valjean » 21 Ian 2013, 00:25

Maine urmeaza sa primesc Apimelul si sa le bag la toate cate un kilogram.

In ceea ce priveste stupul, nu are suruburi pentru ca nu este definitivat, l-am imbinat doar sa vad ce a iesit.
Jean Valjean

Mesajde Razvan HD » 21 Ian 2013, 00:32

Tot cu Express Wood Moment am lipit si eu panourile la o roinita dar le-am ma-i prins si cu niste negrese de 4 !
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?