Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde BUNKA » 11 Ian 2013, 23:52

Cum ierneaza cei in Warre?? Nu zice nimeni nik??
BUNKA

Mesajde vsv » 22 Ian 2013, 15:54

Salut,

Aici in primul video este un warre modificat, ce parere aveti?
http://www.houseofbees.com/ al doilea filmulet e chiar tare cu dulapiorul ala.

In acest topic, domunul Akmm, zicea ca ii pare rau ca a facut warre cu falturi si ca nu a facut corpurile fara.
Daca se poate o explicatie ar fi binevenita.

Mersi fain.
vsv

Mesajde akmm » 23 Ian 2013, 08:46

Falturile presupun imbinarea unui corp peste alt corp in asa fel incat unul intra in altul.
Atunci cand se intervine in familie, din orice motive, intrucat sunt realizate scarite intre fagurii de sus si leaturile de jos, prin simpla ridicare a corpului avem sansa sa rupem fagurii.Pentru a evita acest lucru, inainte de ridicare, corpul se roteste un pic stg-dr.In final se poate face si o rotatie completa insa nu e nevoie.Dupa aceasta rotire legaturile dintre corpuri cedeaza iar ridicarea poate fi realizata fara probleme.
Daca insa avem falturi intre caturi, corpurile nu pot fi desprinse decat prin ridicare, cu toate consecintele/inconvenientele care apar.
Sigur, daca am avea corpurile rotunde etc, perfect rotunde, atunci.....ce rost are sa te incurci cu asa ceva.
Iernarea la warre nu a fost in nici o iarna o problema.Odata hrana asigurata la cat de mare e cuibul, stau infofoliti ca in suba.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde flavian » 23 Ian 2013, 10:15

Pe mine in ultima vreme ma roade forma corpurilor. Ma tot uit la variantele hexagonale: http://warre.biobees.com/hexagon.htm

Asa ceva nu pare greu de realizat: http://petalumabees.net/hexhive.htm

Iar alea octogonale sau rotunde sunt si mai frumoase: http://warre.biobees.com/round_and_polygonal.htm

Ma gandeam ca poate gasesc un mester de butoaie sa-mi faca si mie vreo 30 de bucati la 20 de litri cat are un corp warre: http://butoaie.ro/

Gasisem aici un calculator foarte util al suprafetelor si dimensiunilor necesare: http://warre.biobees.com/calc/

Iar daca muncesti sa faci stupi rotunzi apoi musai cu faguri naturali, se intelege de la sine ca o varianta de tip japonez ar fi ideala: http://warre.biobees.com/japan.htm

Stiu ca pentru unii poate parea o complicatie inutila, forma patrata fiind mult mai convenabila si usor de realizat.

Dar pentru cine vrea vreo 10 familii de hobby n-ar fi chiar mare bai sa faca asa ceva ca sa aibe niste albine fericite si sanatoase... :)
flavian

Mesajde akmm » 23 Ian 2013, 15:25

Dupa ce ne trece de dorul formelor de stupi o realitate ramane: albinele nu stiu daca stupul e din lemn cariat sau poleit cu aur.Rostul lor este sa creasca pui si sa stranga hrana.
O stupina in stationar ca hoby poate avea in componenta orice stup, de orice forma si culoare.In fond e dupa gustul fiecaruia.Cine are posibilitatea sa-si faca singur stupii, e o distractie, cine nu-mai bine lipsa.
akmm

Mesajde flavian » 23 Ian 2013, 16:57

Stiu ele saracele, dar se chinuie sa-si faca treaba in oricare din ele.

Oricum, atunci cand am ajuns la forma rotunda nu am plecat cu gandul la aspect si infrumusetarea exterioara.

Ci de la faptul ca forma rotunda este ideala pentru ghemul de iernat, lipsa curentilor de aer, distributia cat mai uniforma a caldurii si alte avantaje.
flavian

Mesajde vsv » 24 Ian 2013, 18:27

Salut,

Multumesc de raspuns domnule Akmm, daca nu ma insel in cartea sa Warre specifica folosirea unei sarme, ptr. taierea facurilor intre corpuri(ma gandesc ca folosea aceasta metoda la recoltat).
In cazul stupului R. Delon, prin folosirea ramei, cred ca faguri nu mai sunt uniti intre corpuri deci nu va fi nevoie de rotire.

Din punct de vedere: al apei a sigurantei stupului , un stup cu falt(pe toate laturile folosind scandura de 3 cm), este mai bun decat unu fara?
Merita efortul?

Legat de stupi rotunzi sau mai bine zis, perfect rotunzi, nu cred ca albinele au gasit intodeauna o scorbura sau o crapatura perfect rotunda, daca tot ne referim la mediul natural al albinei.
Sunt frumosi asa sa ai in gradina, pentru poze, dar nu cred ca ajuta mai mult decat un stup patrat de ex.

Mersi fain,

Sebastian
vsv

Mesajde sammy » 24 Ian 2013, 19:09

VA SALUT!
Am lecturat topicul in totalitate, inclusiv vechiul forum, am stat cu sufletul la gura in anticiparea rezultatelor voastre, m/am entuziasmat.Totusi, fratilor, ceva nu e in regula . Rezultatele voastre contrazic cercetarile lui Warre + multe alte pagini de literatura gen, e.g."swarming is greatly reduced in the Warré hive because of its potentially infi nite brood nest expansion and ample space for bees to hang under the developing comb." DAca n/ar fi vorba de Warre, de abatele Warre, as fi tentat sa cred ca teoria asta e falsa. Dar asa intreb: UNDE E HIBA?
Toate Bune!
sammy

Mesajde un OM » 24 Ian 2013, 23:55

Hiba, eu o vad in cules. Una este un cules indelungat si bunicel, alta este culesul scurt si bogat in nectar.
un OM

Mesajde sammy » 25 Ian 2013, 16:10

un OM scrie:Hiba, eu o vad in cules. Una este un cules indelungat si bunicel, alta este culesul scurt si bogat in nectar.

S-ar putea sa aveti dreptate. Cules asa cum ziceti dvs nu cred ca mai e decat la munte sau deal, unde nu este agricultura ci flora spontana si mai si ploua regulat. Daca a incercat sistemul Warre cineva dintr-o asemenea zona ar putea sa confirme sau nu teza aceasta. Ce-i drept, multe s-au schimbat in ecosisteme de la jumatatea secolului trecut incoace. S-ar putea deci sa nu se mai potriveasca rezultatele abatelui la conditiile de azi. Daca e asa, iubitorul de Warre trebuie sa-si puna gandirea in miscare pentru a depasi problema.
Spor la lucru!
sammy

Mesajde flavian » 25 Ian 2013, 19:48

Eu sunt din Brasov, iar la noi am incredere ca o sa mearga Warre. Doar ca deocamdata-s incepator in ale albinaritului asa ca mai dureaza la mine pana sa pot trage o concluzie.

Tot apropo de faptul ca albinele prefera stupul fara colturi in care sa se adune mucegai si curenti de aer citeam asta: http://warre.biobees.com/round_warre_hives.pdf

Zice acolo ca nenea ala mergea pe varianta cuib rotund cu faguri ficsi plus magazin cu rame mobile. Iar fagurele din cuib il schimba la 6-8 ani. Acuma intrebarea mea este:

Cum fac in natura albinele cu fagurii vechi ? Ii inlocuiesc natural, treptat, la anumita perioada ? Sau dupa 6-8 ani cand fagurele devine prea vechi parasesc scorbura si gata ?
flavian

Mesajde valigorj » 26 Ian 2013, 00:13

schimbarea climatica,poluarea,culesuri scurte cu pauze intre ele,varoa si virusii de tot felul fac ca obtinerea de rezultate multumitoare in sistemul Warre sa nu se materializeze.la acestea daca mai adaugam refuzul albinelor de a continua cladirea de faguri in cel de al 3-lea corp si intrarea in frigurile roitului condamna acest sistem sa ramina la stadiul de HOBY.cei care doresc mai mult de atit sint obligati fie sa treaca la folosirea de rame si corpuri adaugate deasupra la culesuri,fie sa incerce si altceva,de ex rame de 33,5mm,cum ne-a aratat dl NICOLAE ALEXANDRU cu ceva ani in urma.bineinteles ca pot fi incercate si alte variante singurul lucru care conteaza fiind obtinerea de rezultate cit mai bune.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde sammy » 26 Ian 2013, 12:21

valigorj scrie:schimbarea climatica,poluarea,culesuri scurte cu pauze intre ele,varoa si virusii de tot felul fac ca obtinerea de rezultate multumitoare in sistemul Warre sa nu se materializeze.la acestea daca mai adaugam refuzul albinelor de a continua cladirea de faguri in cel de al 3-lea corp si intrarea in frigurile roitului condamna acest sistem sa ramina la stadiul de HOBY

Din cate se pare si din pacate nimeni de pe acest forum nu va poate contrazice pe baza unor rezultate practice.
sammy

Mesajde Gicuta » 27 Ian 2013, 00:13

Buna seara! Eu sunt la primul an de Warre. Pot sa spun ca ierneaza foarte bine in acest stup. De asemenea, mai cred ca trebuie sa avem in vedere tehnici prin care sa umblam cat mai putin in stup. In acest fel vom reduce incidenta bolilor. Nu se poate in totalitate. nici noi oamenii suntem toti sanatosi.
Iernare usoara in continuare :)
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde sammy » 27 Ian 2013, 12:33

Gicuta scrie:Buna seara! Eu sunt la primul an de Warre. Pot sa spun ca ierneaza foarte bine in acest stup. De asemenea, mai cred ca trebuie sa avem in vedere tehnici prin care sa umblam cat mai putin in stup. In acest fel vom reduce incidenta bolilor. Nu se poate in totalitate. nici noi oamenii suntem toti sanatosi.
Iernare usoara in continuare :)

E clar ca trebuie sa facem ceva in directia asta. Problemele care au aparut in occident , e.g. CCD, ne indeamna . Nu cred ca noi vom scapa de plante modificate genetic, pesticide etc.

Din ce am reusit sa pricep pana acum , sunt de luat in calcul urmatoarele masuri:
-stup climatic stabul Warre/Delon
-distanta intre faguri 32/33
-faguri naturali
-tratament av acid oxalic, zahar pudra

+(cine isi permite asa ceva)

-sistem cu leat (top bar)= ajuta la mentinerea caldurii si a mirosului specific in stup, pt ca se creeaza pe fiecare interval dintre faguri un spatiu inchis, gen fund de sac. Mirosul specific se pare ca are legatura cu sistemul imunitar al stupului, pe care, nu-i asa, trebuie sa-l vedem ca pe un organism.
-cuibul coloniei sa fie pe un singur corp suficient de mare(standard Demeter)
Se pare ca ca nici macar a oxalic nu e un tratament lipsit de urmari. El nu lasa urme in sensul in care o fac subst de sinteza, dar distruge parte din microorganismele folosite de albine la fermentarea pasturii, de exemplu.
Situatia ideala, la care trebuie sa conduca toate masurile astea, ar fi ca albina sa se adapteze la varoa.
Toate bune!
sammy

Mesajde akmm » 27 Ian 2013, 18:10

sammy scrie:Se pare ca ca nici macar a oxalic nu e un tratament lipsit de urmari. El nu lasa urme in sensul in care o fac subst de sinteza, dar distruge parte din microorganismele folosite de albine la fermentarea pasturii, de exemplu.

Avand in vedere perioada cand se aplica acidul oxalic, pastura este conservata deja in celule.(NOV-DEC)
Pana la noua pastura albinele care au primit acid oxalic vor fi deja moarte.Este valabil poate in situatiile in care se utilizeaza acidul oxalic la roiuri.Daca insa acidul oxalic a fost deja administrat iarna atunci el nu se mai da roiurilor.
Contra varroa destructor mai poate fi folosit acidul formic.Pe vremuri, pe cand era pe lista medicamentelor subventionate, aparea si bee vital.Acum tacere.Si ce bun era cand era.
Personal nu trec stupul warre la bun sau rau.Pe moment, faptul ca se intretine singur, este un lucru bun.Nu necesita decat cutia si roiul, dupa care, daca nu se epuizeaza prin roire, isi vede de treaba lui.
Cat priveste ce se intampla cu fagurii vechi in natura exista cateva variante:
-cuibul se extinde cat permite spatiul iar fagurii vechi se umplu cu miere, cei noi fiiind adaugati permanent.S-au gasit roiuri in crapaturi de case cu rezerve mai mari de 100kg.
-fagurii vechi sunt pur si simplu rosi, in locul lor cladindu-se altii noi
-familia se epuizeaza prin roire dupa care gaselnita elibereaza locul lasand o curatenie exemplara in urma
Vreau sa cred ca acolo unde spatiul permite iar rezervele generoase in permanenta o roire pana la epuizare este mai rara(dar posibila prin pierderea matcii la imperechere), caz in care chiar un numar mic de albine ramase poate supravietui ele neavand sarcina adunarii rezervelor.
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR