1. Imi cer scuze domnului nae, nici nu stiu ce vrea (poate nici el nu stie prea bine). M-am simtit tratat cu prezumtia de vinovatie – ca mincinos, impostor, smecher din tonul in care am primit intrebari de la dumnealui. Stiam bine ca nu am avut intentia sa mint (daca am omis ceva a fost fara intentie), nici sa smecheresc pe cineva. L-as ruga pe aceasta cale sa intrebe mai civilizat si mai clar, iar eu ma voi stradui sa raspund cat de didactic ma pricep. Poate l-ar ajuta mai bine sa isi clarifice lui si noua ce vrea pana la urma – eu nu am nici un motiv sa nu-i raspund sincer la intrebari.
2. In legatura cu selectia – nu o reuseste nimeni in 3 ani, nici in 8 (cazul meu). Ideea era ca 5 ani am muncit APARENT de pomana (si imi roiau si prin colector, fara ca eu sa stiu ce inseamna rapita pentru ca nu se cultiva inca)
nae scrie:...
Folositi colectorul, ca metoda,pt prevenirea roitului -DIMINUATI proteina ,adica ;anul acesta,fara rapita-proteina,nu-i un an de referinta ,zic ...
In 2009, nu stiu ce ati inteles, dar la ce conditii le-am oferit cred ca roiau indiferent ce nume avea rasa sau proprietarul lor. Cireasa de pe tort este faptul ca 2 familii n-au roit nici atunci si nici toata viata lor n-au avut macar cupe de botci pentru (friguri de) roire. Le-am considerat ca prim rezultat al selectiei.
Urmatoarele rezultate au aprut prin faprtul ca am inceput sa fiu multumit eu de matcile cu care lucram (dezvoltare buna + instinct de roire diminuat, usor de strunit prin metode tehnologice, cel putin comparativ cu primii 7-8 ani de experienta). NU DECLAR NIMIC INCHEIAT. NU MA ASTPT SA DISPARA SURPRIZELE.
3. In legatura cu Malaiu – nu l-am contrazis niciodata. Doar ca nu i-am gasit argumentele. In aceasta primavara am in studiu un experiment cu drojdie si voi da ocazia ALBINELOR MELE sa-l contrazica sau sa-i confirme spusele.
4. Recomand colectarea de polen:
- in perioada aprilie-iunie,
- cu placi active din comert, nu care sa omoare stupul,
- la familii in dezvoltare, nu la familii intarite artificial si
- din mai incepand recomand:
- atentie la spatiul oferit raportat la marimea populatiei SI
- AERISIRE SUFICIENTA (s-a inventat fundul antivarroa, iar pentru cei care nu au, se poate aplica podisor cu sita)
5. - Poti sa te orientezi pe miere cu familii „bomba”, chiar intarite prin adaos de puiet – DACA ai cat de cat asteptari la surse serioase de nectar. (poate cu un oarecare risc – redus prin calitatea rasei, daca o ai)
- Poti sa te orientezi pe polen + roiuri, nu-ti trebuie nu stiu ce rasa.
- Poti sa incerci polen primavara, APOI miere incepand cu rapita, salcamul sau (cum a fost cazul meu in 2012) cu floarea soarelui, ceva mai sigur ca nu risti, dar nu cu pretentii de sute de kg / familie, insa cu emotii ceva mai reduse ca roieste.
- Poti sa mergi cu familii medii, sub pragul de roire tot sezonul (cum face domnul Popescu de la ICDA sau Mihai Baravul), scoti orice rama de puiet care duce familia in riscul de roire, faci o productie de miere acceptabila, poate nu record, dar esti sigur ca nu roieste si vinzi si roi (exista calcule care, cel putin pentru albina comuna romaneasca, demonstreaza ca productia de miere intr-o astfel de stupina e superioara primei variante datorita lipsei de pierderi prin friguri)
- Poti merge pe tehnologia nemteasca – roi dupa salcam la fiecare familie, apoi unificare in toamna – fiecare familie cu propriul roi, de asemenea cu riscuri mult diminuate.
Eu unul nu mai am de gand sa aplic fiecarei familii colector, decat matcilor tinere pentru testare si sa-mi fac o stupinda pentru polen (cu selectie pe acest caracter) + roiuri.