Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Zbor de curatire 2012

Mesajde Hropaciov » 27 Ian 2013, 20:13

Tocmai am vazut prognoza meteo pentru saptamana viitoare.Pe joi se anunta din nou 11-12 grade in sud si sud-vest.Pregatim niste turte mai mici de 3-400 g pentru ultimele 2-3 saptamani ale iernii.
Hropaciov

Mesajde apivasmob » 27 Ian 2013, 20:15

Hropaciov scrie:pentru ultimele 2-3 saptamani ale iernii.

chiar crezi ca atat mai ramane din iarna ;) ;)
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde Hropaciov » 27 Ian 2013, 20:43

Da,consider iarna ca a trecut daca in februarie exista 3-4 zile in care se vor face zboruri de curatire.Gerul si viscolul nu mai au taria si durata in zile din decembrie -ianuarie.
Hropaciov

Mesajde nicu » 27 Ian 2013, 21:15

sa treaca luna femartie si mai vedem dupa..... :)
vremea vine...vremea trece...sa nu uitam ca suntem muritori.
cumpar intelepciune...
nicu

Mesajde DoruAN2 » 27 Ian 2013, 21:22

Nu va grabiti,baieti. Cum bobocii se numara toamna ,la noi,familiile de albine se numara dupa sfarsitul lunii martie.
Toate cele bune!
DoruAN2

Mesajde stefanmadalin » 27 Ian 2013, 22:52

Calensaristic, iarna are 3 luni : DEcembrie,ianuarie si februarie. Mai e mult pana departe..
stefanmadalin

Mesajde bostina constantin » 27 Ian 2013, 23:03

Conform vorbelor moestenite din batrani, iarna poate fii [in Romania] in toate lunile cu ..R'' ; septembrie, octombrie.......martie, aprilie ;)
Deci mare atentie!! :)
bostina constantin

Mesajde csaa » 28 Ian 2013, 14:14

Pai normal, la dumneata la Candesti ncici inceputul lui mai nu e "prea in primavara"!
csaa

Mesajde elisavtizoh » 28 Ian 2013, 19:57

csaa scrie:Pai normal, la dumneata la Candesti ncici inceputul lui mai nu e "prea in primavara"!

Astazi le-am pus prima turta de apifonda. La cel mai bun stup am gasit foarte multa cacao! si miros intepator!. N-au mai avut zbor din 30 noiembrie. Cred ca trebuie sa le fac urgent o tranvazare. Cum m-am gandit eu s-o fac: incalzesc o camera, aduc stupul, il las o ora sa se linisteasca, apoi, in cel mai scurt timp, scutur toate ramele intr-un stup curat care s-a incalzit si el. Treaba o voi face spre seara sa nu fie prea multa lumina in camera si sa iasa albina pe care nu as mai recupera-o. las stupul pana a doua zi, cu urdinisul inchis, dupa care il duc la locul lui in pavilion. Chiar daca pierd ceva puiet, asta in cazul cand mai am regina. Ce parere aveti?
elisavtizoh

Mesajde elisavtizoh » 28 Ian 2013, 20:43

elisavtizoh scrie:
csaa scrie:Pai normal, la dumneata la Candesti ncici inceputul lui mai nu e "prea in primavara"!

Astazi le-am pus prima turta de apifonda. La cel mai bun stup am gasit foarte multa cacao! si miros intepator!. N-au mai avut zbor din 30 noiembrie. Cred ca trebuie sa le fac urgent o tranvazare. Cum m-am gandit eu s-o fac: incalzesc o camera, aduc stupul, il las o ora sa se linisteasca, apoi, in cel mai scurt timp, scutur toate ramele intr-un stup curat care s-a incalzit si el. Treaba o voi face spre seara sa nu fie prea multa lumina in camera si sa iasa albina pe care nu as mai recupera-o. las stupul pana a doua zi, cu urdinisul inchis, dupa care il duc la locul lui in pavilion. Chiar daca pierd ceva puiet, asta in cazul cand mai am regina. Ce parere aveti?

dar oare pot sa scutur ramele daca au regina pe ele? Sa caut regina, nu se imprastie albina? cum o mai recuperez din toata camera? Naspa la prima iernare!
Va multumesc pentru sfaturi!
elisavtizoh

Mesajde L. Apis » 28 Ian 2013, 21:39

Ma tem ca in zona Romanului nu vom vedea zbor de curatire in luna februarie. Chiar daca se anunta cald ; da ,dar nu la noi.
L. Apis

Mesajde bostina constantin » 28 Ian 2013, 21:54

Csaa, eu stiam ca si Oltenita face parte din Romania, si ca sa dovedesc adevarul iesit di vorbele batranilor, acum catva ani Invierea Domnului [Pastele] a cazut pe 1 mai, si in acea zi a nins :o

Elisavtizoh [greu mi-a fost sa scriu numele]
Te rog da ceva detalii despre familia aceia [impachetare, felul hranei pt iernare, felul cutiei etc], ca cine se pricepe sa poata sa-ti dea sfaturi in cunostinta de cauza.
Nu e suficient sa inlaturi efectul, daca nu depistezi cauza si o inlaturi, necazul se repeta.
Numa bine!! :)
bostina constantin

Mesajde csaa » 28 Ian 2013, 22:03

Oltenita e mai "la vale" decat Candestiul. Aici vara e sahariana si iarna....e iarna. Frumos este primavara si toamna.
Candestiul e un pic mai sus de Vernesti, daca nu ma insel, iar zona este submontana. De aia am spus ca pe la dumneata sunt ani in care primavara pica intr-o ....joi dupa amiaza. Gresesc?
Daca da te astept pe malul batranului Danubius sa-mi spal rusinea cu un tap de bere. Sanatate multa!
csaa

Mesajde elisavtizoh » 28 Ian 2013, 22:16

bostina constantin scrie:Csaa, eu stiam ca si Oltenita face parte din Romania, si ca sa dovedesc adevarul iesit di vorbele batranilor, acum catva ani Invierea Domnului [Pastele] a cazut pe 1 mai, si in acea zi a nins :o

Elisavtizoh [greu mi-a fost sa scriu numele]
Te rog da ceva detalii despre familia aceia [impachetare, felul hranei pt iernare, felul cutiei etc], ca cine se pricepe sa poata sa-ti dea sfaturi in cunostinta de cauza.
Nu e suficient sa inlaturi efectul, daca nu depistezi cauza si o inlaturi, necazul se repeta.
Numa bine!! :)

mai putin important este numele, mai grea e problema, este stup pe 10 rame din care 5 rame cu 4 intervale, le-am lasat mancare buna, nu mana, si suficienta, ca mai au si acum. Am zis sa le dau si o apifonda, este pentru prima data cand umblu la ei in iarna asta, si ... surpriza, la asta care-i cel mai bun. Ceilalti sunt pe 4-5 rame si nuam gasit la niciunul problema asta - cu toate ramele pline de cacao si miros greu... stupul este in pavilion pe randul de sus mai aproape de geamurile de sticla care sunt pe ambele parti. vanzatorul, de la care l-am luat in primavara anului ttrecut, mi-=a zis ca nu a avut astfel de problema si nu stie ce sa-mi spuna, probabil fiind mai aproape de geamuri a fost mai "harnic". Dumnezeu stie! In toamna au primit hrana de completare prin sirop 2/1 cu apifonda. Si destul de multa!
elisavtizoh

Mesajde bostina constantin » 28 Ian 2013, 22:20

csaa scrie:cu un tap de bere. Sanatate multa!

Zgarcitule :lol: :lol: :lol:
Cred ca stii de gluma ;)
Numa bine :)
bostina constantin

Mesajde genutzu » 28 Ian 2013, 22:27

elisavtizoh scrie:

o parere......proasta. daca nu ai zbor de curatire si temperaturi favorabile in perioada imediat urmatoare verdictul pentru aceasta familie este REZERVAT. Adica dupa parerea mea pana cand inloreste ciresul crapa toate una cate una. Daca le scuturi acum ele avand intestinul incarcat din ceea ce spui tu la socul datorat scuturarii se caca si mai tare pe ele. Cu siguranta se caac pe ele datorita unei stari patologice si nu pt ca nu au mai avut zbor din 30 nov , asta dupa cum si tu ai observat la restul coloniilor. daca ai timp bun si le transvazezi dupa un zbor bun de curatire pe alte rame si faci tratament contra Nosema mai sunt ceva sanse dar foarte mici. e prea devreme cu cacarea pe ele sa mai poti indrepta.
Asta e , nu te descuraja in stupina poate fi vorba si de selectia naturala. Considera ca familia respectiva era mai sensibila la Nosema decat altele sau avea alte carente asa ca daca a fost eliminata nu e rau, adica nu vei perpetua ceva neperformant!
genutzu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR