Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 19:42

pst_claudiu scrie:Bunka, descoperirile importante in apicultura s-au facut acum 100-150 de ani.Astea ce sunt acum sunt apa de ploaie.Anul trecut erai pe multietajat. In cat timp ti-ai amortizat lazile de multietajat? Nu de alta da sunt incepatori care te iau in serios, isi modifica lazile si constata ca nu au faguri pentru ramele tale, ca manipularea lor e greoaie, ca ei sunt mult mai la sud decat tine si nu prea au nevoie de rama magica. Ce constati pentru tine ca e bine e una, sa mergi si sa declari ca pentru toata apicultura ce ai descoperit tu e alta!Mersul pe jos si apa calda s-au descoperit demult!

Datoria incepatorilor este sa se informeze si sa isi traga singuri concluziile..eu nu dau sfaturi!
Lazile de ME le vand, si daca nu sunt doritori..dar sunt..le transform in Delon, nimic nu se pierde/totul se transforma, ca si in stup :mrgreen:

Ce constati pentru tine ca e bine e una, sa mergi si sa declari ca pentru toata apicultura ce ai descoperit tu e alta!Mersul pe jos si apa calda s-au descoperit demult!

Stai ca nu inteleg ce vrei sa zici...eu intotdeauna scriu despre ce constat eu si ce vreau eu sa fac, nu pun pe nimeni sa faca ce fac eu...sau ai senzatia ca sunt vre-un GURU care e urmat orbeste.. :lol: ...hai maaa Claudiu, chiar asa...fiecare face ce vrea, stie cat stie, invata cat vrea si aplica cat vrea..sau eu de acum sunt raspunzator pt toti care-si schimba lazile functie de ce zice BUNKA :lol: ...ma faci sa rad, inseamna ca sunt raspunzator de prabusirea apiculturii in Romania...cer sa fiu spanzurat de limba sau ars pe rug...dam cu banul! :lol:
Apropos de apa calda...cred ca si Delon se inscrie la categoria asta si Warre...numai ca nu l-am bagat noi in seama...ete ca e bagat in seama acum...si incepatorii n-au decat sa stea 10 ani pe dadant, sa-si faca 500 de lazi pe care e problema lor daca o sa constate ca nu sunt chiar OK si or sa vrea sa le schimbe....mama cate probleme de constiintza tre` sa-mi fac eu!!
E o gluma!
BUNKA

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 19:55

Dragos2006 scrie:dadant nu este vinovat si de incompetenta stuparului !

Am trait indeajuns s-a o fac si pe asta... sa fiu intrutotul deacord cu afirmatia lui Dragos :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 20:03

Si pana la a arunca in carca Dadantului toate belelele ce ne vin in minte... cred ca ar ajuta infinit mai mult ca inainte de a ne pune problema cat de bun e Dadantul pentru iernare sa ne intrebam la modul cel mai serios cata albina am bagat la iernare intr-o lada Dadant
Simplu, nu ?
Trei albine pe cinci rame --->>> crapa dracului de epuizare --->>> Dadantul e vinovat ( niciodata stuparul :oops: )
Cocluzie ? --->>> la anu` schimbam sistemul, trecem pe Antonescu, ca putem ierna doua albine pe sase rame :P . Deci progresul este evident, nu ?
alt stupar

Mesajde gica.mosu » 03 Feb 2013, 20:09

paul scrie:Pete de diaree ... cam 5-6 pe rama ! Sper sa nu se agraveze situatia ! Am vazut la vreo 5-6 familii ... cred ! Fagurii nu erau patati deloc la familia decedata ! Si ea avea cam 5-6 pete pe rama , pana in 10 cred ...
Reiterez ... ar ajuta cu ceva sau ar fi profund gresit sa administrez pe spetezele superioare ale ramelor , cu o seringa , sirop caldut cu protofil ??? Deocamdata ... nu vreau sa iau in calcul siropul cu ... streptomicina !!! :o :o :o

PAULE,....Nene tu ai patit ca ala cu aschia....s- a in virtit si pina la urma tot in f...d m-a nimerit :roll: Pe tine te doare capul de citeva pete,ce-ai fi vrut sa gasesti :?: stelute aurite cind le-ai dat tooate KKt..Ie in loc de miere,in loc sa te preocupi cum sa faci sa mai salvezi ce se poate ???? Si inca ceva eu nu am vazut doftor sa te consulte(DE LA DISTANTA) sa-ti de-a reteta, ba sa te mai si opereze!!!!Mai CITESTE odata mesajele mele cu atentie,suna-l si pe Genutiu iar daca vremea te v-a ajuta totul v-a fi O.K...Cu respect-G.M!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 03 Feb 2013, 20:11

In stupul Antonescu, mortalitatea este mai mare decat la dadant si dezvoltarea mai lenta.
jenica67

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 20:13

Nu credeti ca dupa atatia ani cu discutii despre ce greu ii este stuparului roman la jumatatea iernarii ar fi momentul sa recunoastem cinstit si sa dam (in fine) dreptate celor care inca de acum multe zeci de ani stabileau ca o colonie de albine bagata la iernat cu populatie fireasca, hrana suficienta si de calitate plus linistea asigurata nu are nicio problema sa ajunga superOk la intalnirea cu primavara, absolut indiferent ca este adapostita in Dadant, Lanstroot ori Layens ?
alt stupar

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 20:28

Alt-stupare...eu inteleg ca tu nuantezi problema foarte elegant..dar ca sa umpli un Dadant cu albina cat trebuie pt o iernare buna presupune ceva dincolo de a manageria o colonie cap-coada cum trebuie...in mod natural nici o colonie de albine nu va intra la iernat cu atata albina cat sa ocupe complet un corp Dadant rama 1/1 ..si chiar daca e o super colonie care in septembrie octombrie are 10 rame blana ceea ce nu se prea intampla, cand vine gerul se strangte de abia ocupa 5-6 rame, de aici nevoia de a comprima albinele din toamna pe spatiul asta...e o realitate asta, daca colonia e mai normala ghemul se plaseaza in fatza sau in spate, niciodata nu ocupa cele 5-6 rame complet si de aici nevoia de a se deplasa in spate /fatza, nevoia de turte ETC...deci, concluzia e ca un tamplar care nu avea habar de albine a facut o lada si niste rame pe care albinele nu s-au adaptat niciodata si care a fost preluata de toata lumea si in ziua de azi folosindu-se pe scara larga nu pe motivul ca ar fi cea mai buna ci pe motiv ca asa sunt lazile, asa am mostenit de la parinti, bunici etc
Inca o problema...daca 100-150 de ani vi se pare mult in evolutia stuparitului apoi va spun eu ca nu e mult deloc...atata timp cat mai sunt bunici de 80 de ani in viatza inseamna ca nu e mult deloc 100-150 de ani...se tot aduce in discutie chestiunea asta, Dom-le iti dai seama ce mare evolutie a avut stuparitul in 100-150 de ani...se vede ce evolutie a avut!
Au fost cateva capete luminate care chiar au facut ce trebuia, in rest...INSTINCT DE TURMA cum era si normal!
Inca o treaba, in scurta mea experientza cu albinele am experimentat si iernarea coloniilor fara ajutor, bine dezvoltate..si iernarea coloniilor super puternice si concluziile sunt destul de clare cel putin pentru mine...sa stau acum la povesti, e mult de tastat, nu stiu daca are rost sau daca am rabdare!!
Eu nu sfatuiesc pe nimeni sa experimenteze, sau sa se avante in a pierde timp si bani, in a experimenta ani, in a studia...e mai simplu sa mearga pe carari batute, si satisfaciile vor fi pe masura !!...depinde fiecare ce urmareste, eu unul nu mai cred in Dadant...asa cum nu mi-as pune albinele niciodata in plexiglas, sau in poliuretan sau in polistiren asa nici forma si configuratia Dadantului nu mai cred ca satisface necesitatile albinei.
Albina are nevoie de un spatiu in care sa se poata autoguverna...pe Dadant daca nu faci acele lucrari toamna exista riscul ca familia sa moara desi exista in lada 20 de kg de hrana...nu e normal, de ce trebuie sa fim noi "stupari experimentati"??...sa suplinim niste defecte perpetuate la nesfarsit ale unei lazi nepotrivite!
De ce atata munca, si consum de timp cu niste lucrari pe care ar putea sa le faca albina, de ce sa ne pierdem timpul cu banalitati...descapaciri, pus diafragme, aranjat de cuib etc?
Daca se poate altfel de ce nu o facem?...ca sa fim "stupari experimentati"???
Gandul la ideea asta ma face sa zambesc!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 20:34

alt stupar scrie:Nu credeti ca dupa atatia ani cu discutii despre ce greu ii este stuparului roman la jumatatea iernarii ar fi momentul sa recunoastem cinstit si sa dam (in fine) dreptate celor care inca de acum multe zeci de ani stabileau ca o colonie de albine bagata la iernat cu populatie fireasca, hrana suficienta si de calitate plus linistea asigurata nu are nicio problema sa ajunga superOk la intalnirea cu primavara, absolut indiferent ca este adapostita in Dadant, Lanstroot ori Layens ?

No...gresit, indiferent e daca e in Dadant sau Langstroth..nu amesteca Layensul aici, in Layens au chiar sanse foarte mari de supravietuire...in celelalte modele fara interventia stuparului au chiar foarte mari sanse sa nu mai prinda primavara desi au papa insirata pe toate ramele!

Inteleg ca sustinerea unei asemenea idei, confirmata de practica ar putea sa ai faca pe unii care au 400-500 de stupi Dadant sa regrete ca nu au stiut, sau nu au studiat aspectele astea inainte de a face investitiile mari..asta e!
Una e cand ai de strans cuiburi, si pus diafragme si facut impachetari si bibilit la 400 de stupi si alta e sa nu le faci nik, atat.. sa aiba un cub de 15-20 kg de papa in cap ...e suficient!
E o mica-mare-uriasa diferentza!
BUNKA

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 20:49

Bunka dragule, iti garantez ca o colonie care ocupa bine 5 intervale Dadant, deci o colonie medie, avand la dispozitie 6 rame pline pe trei sferturi cu rezerve de calitate si beneficiind de liniste si aerisire corespunzatoare NU ARE NEVOIE de niciun fel de turte inainte de 1 martie
Nu ma intereseaza ca se pozitioneaza in spate, in fata ori pe mijlocul ramelor... daca toate celelalte conditii sunt indeplinite exclus sa moara de foame. FIZIC, NU ESTE POSIBIL SA CONSUME REZERVELE PANA SUB SPETEZE !
Si inca ceva... cand majoritatea coloniilor dintr-o stupina au nevoie de turta la jumateatea lunii ianuarie... parerea mea este ca "apicultorul" ar fi bine sa incerce si alte meserii sau hobby-uri. Poate sa ma injuri cine si cat vrea... acesta e adevarul gol-golutz. :oops:
alt stupar

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 20:55

alt stupar scrie:Bunka dragule, iti garantez ca o colonie care ocupa bine 5 intervale Dadant, deci o colonie medie, avand la dispozitie 6 rame pline pe trei sferturi cu rezerve de calitate si beneficiind de liniste si aerisire corespunzatoare NU ARE NEVOIE de niciun fel de turte inainte de 1 martie
Nu ma intereseaza ca se pozitioneaza in spate, in fata ori pe mijlocul ramelor... daca toate celelalte conditii sunt indeplinite exclus sa moara de foame. FIZIC, NU ESTE POSIBIL SA CONSUME REZERVELE PANA SUB SPETEZE !
Si inca ceva... cand o familie are nevoie de turta la jumateatea lunii ianuarie... parerea mea este ca apicultorul ar fi bine sa incerce si alte meserii. Poate sa ma injuri cine si cat vrea... acesta e adevarul gol-golutz. :oops:

Sa inteleg ca nu ai vazut niciodata rame asa cum spui tu pe jumatate golite, depus puiet in zona curatzata de toata hrana si jumatate pline si capacite...si familia moarta...atunci esti printre putinii de pe forumul asta si nu numai care nu au avut o astfel de experientza!
S-a discutat problema asta la maxim...aia toti is nebuni, mincinosi?
Eu nu m-am bagat in discutii pt ca stiam ca asa e si nu avea rost sa intaresc un fapt cert, acceptat de toata lumea...a fost ca o confirmare pt mine!!
Si chiar daca la mine sau la altii se intampla diferit fata de cum se intampla la tine :?: asta nu e un motiv sa caut o alta meserie..poate e un motiv sa gasesc o solutie la problema...adica o alta rama/lada care sa satisfaca cerintele albinei!
Asa vad eu treaba asta!
BUNKA

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 20:56

BUNKA scrie:
Inteleg ca sustinerea unei asemenea idei, confirmata de practica ar putea sa ai faca pe unii care au 400-500 de stupi Dadant sa regrete ca nu au stiut, sau nu au studiat aspectele astea inainte de a face investitiile mari..asta e!
E o mica-mare-uriasa diferentza

"mica-marea diferenta" nu se face la iernare, daca vorbim de apicultori cu 400-500... fi convins ca in vederea iernarii astia fac ce este de facut si ierneaza ok indiferent de rama folosita.
Mica-marea... uriasa diferenta... se face in sezonul activ !
Ca nu tine nimeni stupi doar ca sa se mire la ei ce frumos ierneaza... unii mai vor si productie !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 20:59

BUNKA scrie:
Sa inteleg ca nu ai vazut niciodata rame asa cum spui tu pe jumatate golite, depus puiet in zona curatzata de toata hrana si jumatate pline si capacite...si familia moarta...atunci esti printre putinii de pe forumul asta si nu numai care nu au avut o astfel de experientza!

Ba da, din nefericire am vazut prea multe astfel de cazuri... la mine sau la altii la care am fost chemat sa-mi dau cu parerea post-morten.
Dar in toate cazurile familiile care au mierlit-o astfel aveau o problema la capitolul pregatire pentru iernare.
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 21:04

Paul ( ca tine la tavaleala, nu ? :D ) zicea asta-toamna ca se incapataneaza sa ierneze roisorii aia la care jumatate de albina a murit inecata in sirop... zicea ca musai vrea sa-i ierneze pe toti chiar de-ar fi sa-i bage sub pat...
Si-atunci ?
Faptul ca au inceput sa "cada" mai este o surpriza ?
In lada Antonescu erau mai buni ?
alt stupar

Mesajde Dragos2006 » 03 Feb 2013, 21:10

Orice model de stup in afara de dadant are un mare dezavantaj : nu prea ai cui sa vinzi familii . Lumea cumpara roi si familii pe dadand in principal si cativa Langstrot restul sunt pentru frumusete. .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 21:11

alt stupar scrie:
BUNKA scrie:
E o mica-mare-uriasa diferentza

"mica-marea diferenta" nu se face la iernare, daca vorbim de apicultori cu 400-500... fi convins ca in vederea iernarii astia fac ce este de facut si ierneaza ok indiferent de rama folosita.
Mica-marea... uriasa diferenta... se face in sezonul activ !
Ca nu tine nimeni stupi doar ca sa se mire la ei ce frumos ierneaza... unii mai vor si productie !

Pai si cine zice ca astia nu produc?...de ex eu din 3 corpuri modificate ajung la echivalentul in rame dadant 1/1 a 17,5 rame..adica ce e rau?
De ce sa nu produca?...o iernare mai sigura si ATENTIE...o dezvoltare mai buna in primavara, te gaseste cu ei numai buni de facut salcam sau roiuri, se simplifica lucrarile...asta pur si simplu a iernat urcand pe miere, apoi in primavara depune miere coborand cu puietul..efectiv se autoguverneaza, trebuie doar sa fii atent sa nu se blocheze, sau sa nu roiasca...dar aici intram in selectie etc
In principiu poate fi la fel de voluminos si cel putin la fel de productiv...ai vazut filmele cu rusii banuiesc ca-s vechi si rumegate de toata lumea!!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 21:14

Dragos2006 scrie:Orice model de stup in afara de dadant are un mare dezavantaj : nu prea ai cui sa vinzi familii . Lumea cumpara roi si familii pe dadand in principal si cativa Langstrot restul sunt pentru frumusete. .

Poti sa faci oricand roi pe 5-6 foi Dadant si albina scuturata plus ceva hrana..sau roi la pachet..asta nu e un impediment sau un motiv pt care sa renunti la atat de importante avantaje oferite de Delon !
Si apoi nu ai de unde sa stii..cu timpul s-ar putea sa fie cerere si pt el!
Sunt deja multi interesati sa testeze..maine poimaine o sa fie interesati sa cumpere dupa ce o sa vada si o sa se cunoasca ce poate!
Sa nu fim conservatori ca..nu se stie!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR