Da` matale nu ti-au ajuns albinele la speteze, ca esti pe Dadant si-i e moda ca la Dadand sa roada leatzul in ianuarie
alt stupar scrie:BUNKA scrie:Da mai Paul dar ei judeca lucrurile strict raportandu-se la ei...nu la ansamblu, ei nu stiu ca pe la noi e olecutza altfel!
Da lasa ca nu toti stuparii stau jos...mai sunt si astia de stau mai sus si astia sigur inteleg altfel lucrurile!
Pai aici ar fi... marea noastra greseala - sa judecam lucrurile raportandu-ne la un fel de pseudoiernare ce-o ofera vremea prin unele zone ale tarii !
La fel am avut si iarna trecuta situatii cand omul deja obisnuit cu surogaturi de ierni a nimerit intr-o iarna adevarata si rezultatele s-au vazut... fluviu de vaicareli la un topic al lui Giurgila care a facut istorie... "marea lovitura ce a primit-o apicultura in iarna aceasta"
Cine crede ca noi aici in vest, ma gandesc ca si sudistii zic la fel... se pot pune stupii la iernat pe ba baza lui "las` ca n-o fi iarna asa grea" acum nu are decat sa traga ponoasele.
Oltenia e save, s-a zburat bine, spre vest inca se sta pe lada...
alt stupar scrie:treaba ta Bunka... si a celorlalti care se avanta cu tot elanul in lucruri incomplet testate in apicultura reala (aici intru si eu cu MER-ul)
Amintesc doar ce se stie... ca in general viatza elimina de la sine cea mai mare parte din erorile care la momentul inventarii lor pareau mari descoperiri... si daca Dadantul si ME-ul au rezistat la proba timpului pe plan mondial si alte Orszagosuri/Cunciuri/Antonescu/Laions/rame rotative nu... trage tu concluziile. E pacat sa cheltuim timp bani si energie in inovatii la care de fapt altii au renuntat demult. Si daca ar fi vorba numai de stuparul roman, hai ca astuia inainte de 89 i-a fost bagat pe gat niste STAS-uri.
Dar pe plan mondial ? Toti or fi optuzi ?
alt stupar scrie:E simplu... ca in proverbul cu ulciorul: incepi de la 3-4 stupi, anual dublezi/triplezi efectivul ca esti norocos de prinzi iernari usoare si scapa cam toti matzii lesinati din lazi, mergi asa vreo trei iernari pana devine obisnuinta si intr-a patra iarna natura se obrazniceste si are nesimtirea sa-ti ofere o iarna adevarata si TE-A CURĂŢAT !
si... binenteles ca natura / lada / medicamentele/ soarta e de vina. Niciodată stuparul.
alt stupar scrie:paul scrie:alt stupar scrie:
Iar mai la nord de voi, in Ucraina, care este modelul de rama cel mai uzitat ???
Pai ... Dadant !
Asa.
si la mai la nord, la rusi ? Sau la canadieni, ca tot geruri aspre sunt si la ei ?
A... ca nu e Dadant ci Langstroot... totuna mi-e, vorbim de latimea ramei si cat afecteaza aceasta latime calitatea iernarii, nu ?
@Bunka, ai studiat in amanunt clipurile celor de la FreenchBeeFarm. Ce latime au aia la rama ?
alt stupar scrie:Da Nae, si eu sper sa reuseassca... pentru ca Bunka chiar ni-e simpatic, altfel nici nu "ma luptam" cu o cauza pierduta apriori... sa reuseasca a intelege ca altele sunt verigile slabe la iernare, nu sistemul folosit...
alt stupar scrie:Nea Costica... ori am vazut pozele astea de zece ori in en`nspe locuri ori mai multe nu![]()
Da` matale nu ti-au ajuns albinele la speteze, ca esti pe Dadant si-i e moda ca la Dadand sa roada leatzul in ianuarie?
BUNKA scrie:
Depinde cate gaze are acolo !
alt stupar scrie:E simplu... ca in proverbul cu ulciorul: incepi de la 3-4 stupi, anual dublezi/triplezi efectivul ca esti norocos de prinzi iernari usoare si scapa cam toti matzii lesinati din lazi, mergi asa vreo trei iernari pana devine obisnuinta si intr-a patra iarna natura se obrazniceste si are nesimtirea sa-ti ofere o iarna adevarata si TE-A CURĂŢAT !
si... binenteles ca natura / lada / medicamentele/ soarta e de vina. Niciodată stuparul.
florinapi scrie:Acuma trebuie sa zic si eu,totusi...nu mor albinele iarna din cauza ramei,poate mai de graba din cauza stuparului.
Adevarat ca stupii pe rama Dadant trebuie aranjati putin cand se face pragatirea pentru iernare,stransi si inpachetati,nu exagerat,dar trebuie.Insasi Dadant recomanda folosirea diafragmei.
In 15 ierni am pierdut 4 stupi pe rama Dadant,daia zic, ca sigur nu rama este baiul.
Parerea mea pentru Paul:-in timpul asta mai bine de cat sa-i lasi in pace nu cred ca poti sa le faci nimic si nu te speria,cateva pete pe rame nu este chiar asa grav,se intampla si in stupine mai mari.
valigorj scrie:draga trintorele iexplicami si mie[noua],cum fac 2 corpuri de langsroth 1 de dadant
Trantorul@ scrie:
am numai 4 langstroth putin modificati toamna numa revizie si atat la ei , isi pun singuri mierea in cap , nu strinsi , nu diafragme nu nimic indiferent de cata albina ii, 2 corpuri sunt exact echivalentul a 10 rame dadant 1/1 , nu condens , si se dezvolta tot timpul mai bine si mai repede decat dadantii , vin de sus in jos , fac miere ca si dadantii aproximativ
Trantorul@ scrie: bineinteles ca nu sunt recomandati la pastoral, volum mult din cauza multe corpuri , in stationar sunt ok.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 57 vizitatori