Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde tiby visan » 05 Feb 2013, 19:27

am fost si eu pe la stupii mei ,si toti erau prezenti la zbor.La noi aici temperaturile au fost de 12-13* mai multe zile incepind cu luna ianuarie m-am uitat si-n ei putin, cei adevarat ,mai repejor si am constatatla vr-o 2-3 umiditate si in special la,lazile care au urdinis pe mijloc,cuibul fiind pus in dreptul urdinisului care este pe 5 rame,am gasit la coltul unei rame la leatul de sus mucegai si unele rame (fagurii) putin alburii cred ca tot de mucegai in rest totul OK,consumul nu a fost mare.Ce sfat imi dati ?ce sa fac cu acesti faguri dupa ce scapam de iarna?
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde jenica67 » 05 Feb 2013, 20:37

Pai anul asta a fost cald, pana tarziu. Daca in 2 septembrie, ai constat ca nu au hrana suficienta, in cat timp, ai facut competarile ? In mod normal, in 10-14 zile, completai toate ramele, daca era un stup, de iernat. Si din ce spune Janese, sigur ca are dreptate, dar stuparul trebuie sa stie clar, ce a lasat in lada. Daca nu are mancare, trebuie sa dea turte. Dar dupa mine, parca mai bine era ca stuparul, sa isi faca treaba in toamna si sa stea linistit toata iarna, decat sa sufle toata iarna in stup, ca sa nu ii inghete albina. Dar cred ca s-a discutat de nenumarate ori, ca albina are peste iarna, de foarte putine lucruri : hrana, impachetare care ii conserve caldura, atmosfera uscata, liniste si popor. Daca ii slaba, ori unificari, ori doua intr-un stup.
jenica67

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 05 Feb 2013, 21:05

Pe rame erau cunva niste pete de diaree? Mie asa mi se pare, sper sa ma insel :?:
Eu iernez cate doua familii in acelasi stup si nu cred ca or sa fie probleme.
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde talex » 05 Feb 2013, 21:52

am si eu o intrebare, s-ar putea sa fie idioata. lucru pentru care imi si cer scuze. intrebarea ar suna cam asa. e posibil sa asculti un stup cu furtunul 5 zile la rand, sa auzi zumzait ok, constant, iar in a 6 zi, familia sa fie moarta?
talex

Mesajde marian carstea » 05 Feb 2013, 22:03

la tine zumzaitu ok afost un fosnet slab albinele erau pe moarte.
marian carstea

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 05 Feb 2013, 22:05

talex scrie:am si eu o intrebare, s-ar putea sa fie idioata. lucru pentru care imi si cer scuze. intrebarea ar suna cam asa. e posibil sa asculti un stup cu furtunul 5 zile la rand, sa auzi zumzait ok, constant, iar in a 6 zi, familia sa fie moarta?

Poate nu ai interpretat bine sunetele auzite. Albinele sanatoase scot un sunet scurt si se linistesc, la ciocanirea peretilor lazi.

Mesajde Trantorul@ » 05 Feb 2013, 22:29

Am gasit si eu unu rece ( 4 rame , marginile ful cu miere capacit de sus pana jos si mijlocul treisfert eu zic ca erau in jur de 11- 12 kg in ele) cu o matca meseriasa ( 2012) care sigur a pontat in decembrie atfel nu-mi explic comsumul exagerat de miere , nici macar un strop de miere nu mai era , mai ramasese in 2 faguri ceva pastura da foarte putina , cum am mai scris sper sa se incadreze in 10% astea meseriase si nici consumuri din astea nu am mai avut pana anul asta , daca aveam zbor le depistam da nu pot umbla in ei asta este ( in 12 - 13 asa fugitiv m-am uitat , si doi i-am spart la inceput de ianuarie si am gasit puiet capacit si oua de 1 ,2 si 3 zile ), si asa unii au pete de diaree, bineinteles ca si asta rece mia patat fagurii , da daca as fi avut zbor nu ias fi pierdut din cauza mancarii ca i-as fi depistat pe cei cu consumuri enorme de miere si le-as fi dat in cap cu papa si sigur scapau daca ar fi avut zbor daca nu mai greu , asa ca nu va mai luati dupa carte cu minim 12 kg ca in unele cazuri nu sunt de ajuns :lol: .
Nici eu nu sunt de acord nici cu turtele nici cu alte cele mai ales in timpul iernii mai ales cand au miere { si nu am vandut albine} (in cazuri extreme le dai orice numa sa-i scoti), si eu am avut cazuri cand nu am avut suficienta papa in unii si stiam in care da spre norucul meu ma ajutat si vremea cateodata si am putut da miere nu turte .... (i-am mai si pierdut cateodata ), da cand ai aprox 12 kg de miere in stup peste 90% capacita , si albina ciorchine pentru cele 4 rame ,eu zic ca ar trebuii sa stai linistit in privinta respectivului , da matca respectiva nu si nu .. eu cresc puiet in decembrie!!! si nu-i singura!!!! :lol:
Deci in concluzie tot stuparul ii de vina! :lol:
Am si io multe pe constiinta da pe astia cu matcile astea meseriase care or pontat in decembrie chiar nu o sa-i am !
SI in unele zone mai este cale foarte lunga pana in primavara!!! asa ca va urez sa ne intalnim cu toate daca se poate sau cu cit mai multe in primavara.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 05 Feb 2013, 23:22

jenica67 scrie: Dar cred ca s-a discutat de nenumarate ori, ca albina are peste iarna, de foarte putine lucruri : hrana, impachetare care ii conserve caldura, atmosfera uscata, liniste si popor. Daca ii slaba, ori unificari, ori doua intr-un stup.

Sau incercati sa faceti macar un stup din ala cu care o tot da Bunka :lol: Delon , dati cu un roi in el si vedeti ca o sa puteti ierna in el si fara asa mult popor fara nici o problema ( musai pe 2 corpuri minim ,pe 1 corp crapa din orice pozitie), si o sa vedeti si cum se comport albina in ei , daca sunt la cotele care tre (intre ramele de sus si jos ) nici nu tre sa stii ce tre sa faci, nu crapa sub nici o forma albina in nici un corp , mai ales in corpul de jos cum o tot dau unii ca pierd contactul cu una alta .. .... :lol:
Pararea mea ca nu pierdeti nimic , si daca vreti sa vedeti mai bine intariti roiul ala si faceti -l cum tre si da-tii si o matca selctionata si mai vb ...
Mai ales cei care fac numa stationar pacat sa nu-l incerce.
Nu fac reclama la nimic da am vreo 2000 de bucati de genu si nu stiu cum sa scap de ele ............. :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde talex » 06 Feb 2013, 00:24

era o intrebare pur teoretica. nu mi-a murit nici un stup (inca). sunt toti vii, chiar si unu caruia nu-i dadeam nici o sansa (pe 3 rame), dar am observat la roiuri (5 rame) ca ghemul a ajuns in spate de tot, albina nu e ridicata. vad ceva albina printre rame,(privesc prin sita podisorului) dar nu-mi pot da seama cata si daca nu cumva este si o parte moarta pe fundul stupului. ascult cu furtunul si pare ok. de aia am intrebat. daca un stup moare repede din cauza ca nu are hrana sau de la periferie spre centru? da, cand lovesc stupul zgomotul e mai mare, dupa care revine la normal.

multam!
talex

Mesajde aliuta2000 » 06 Feb 2013, 10:09

talex scrie:era o intrebare pur teoretica. nu mi-a murit nici un stup (inca). sunt toti vii, chiar si unu caruia nu-i dadeam nici o sansa (pe 3 rame), dar am observat la roiuri (5 rame) ca ghemul a ajuns in spate de tot, albina nu e ridicata. vad ceva albina printre rame,(privesc prin sita podisorului) dar nu-mi pot da seama cata si daca nu cumva este si o parte moarta pe fundul stupului. ascult cu furtunul si pare ok. de aia am intrebat. daca un stup moare repede din cauza ca nu are hrana sau de la periferie spre centru? da, cand lovesc stupul zgomotul e mai mare, dupa care revine la normal.

multam!

ala incepe sa ramana fara hrana cred .... cand urca sus si-a terminat treaba .... deci in zilele calde e bine sa ii pui si lui ceva catalizator ca sa poata gasi cand urca sus . S-a scris mult pe forum ... de cele mai multe ori (nu obligatoriu ) ghemul se formeaza in fata si deplasarea lui este catre sus si catre spate , si cand ajunge sus si in partea din spate e clar ca nu mai are unde sa se duca , mai ales ca la ora actuala cred ca sunt foarte putini stupi care sa nu prezinte puiet la cautare (nu incurajez verificarea de puiet la aceasta data pentru ca dranjul este mult prea mare ), pentru ca vremea a fost relativ calda .

Si eu ii am pe toti prezenti , si si ieri au iesit afara ... unul singur nu a vrut sa iasa pana acum decat aprox 10-20 albine (din decembrie pana acum ), dar cred ca stie el ce stie .... raspunde prezent , este in bataia soarelui acum , deci lemnul se incalzeste , restul prin rotatie au iesit in diverse ocazii bine la curatiere .
@Bunka bafta multa si te asteptam cu noutati...
A.D.
aliuta2000

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 06 Feb 2013, 10:33

Turta o pui indiferent de vreme, daca consideri ca nu mai au mancare, intervenim rapid.
Sper si eu ca pe vineri sa am zbor, o sa fie cald si in zona mea dupa cate am vazut ;)

Mesajde talex » 06 Feb 2013, 10:54

multumesc pentru sfaturi! deci daca inca nu a ajuns sus nu e grav de tot, oricum astora care ajung in spate o sa le pun niste apifonda. pacat doar ca nu am avut zbor de curatire. a fost o incercare, insa slab de tot.
talex

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 06 Feb 2013, 12:07

talex scrie:multumesc pentru sfaturi! deci daca inca nu a ajuns sus nu e grav de tot, oricum astora care ajung in spate o sa le pun niste apifonda. pacat doar ca nu am avut zbor de curatire. a fost o incercare, insa slab de tot.

Pune-le si turta, suntem in februarie, sa te asiguri ca nu vor muri de foame, pt sapt viitoare se anunta vreme rece si nu cred ca vrei sa umbli atunci, atata timp cat vineri vor fi temp ridicate, 10-12 grade. Daca au miere pe faguri nu vor consuma turta pusa. Faci cum vrei, am dat un sfat.

Mesajde andrei_calinescu » 06 Feb 2013, 13:23

In pozele astea e mult caca pe leaturile superioare(asa disting eu).
Poate a fost lipsa de matca, au consumat excesiv si fara zbor de curatire s-a dus.
andrei_calinescu

Mesajde danielus71 » 06 Feb 2013, 15:07

andrei calinescu
ca sa incarci o poza trebuie sa mergi incarca fisier atasat,ca de nu vedem ....nimic :lol:
P.S. Iar aduc nastrusnicele astea polen chiar daca nu e asa cald-chemarea naturii- ;)
danielus71

Mesajde licap » 06 Feb 2013, 15:34

Intrebare : 1 - mierea pe care am scos-o din cei doi stupi care au murit , capacita si necapacita si care este din sirop de zahar , poate fi reintrebuintata ??? La gust si miros se prezinta in stare buna . Se mai poate folosi la stupi ??
2 - am observat ca la unii stupi aveau caca mult pe leaturi , la altii dimpotriva - totul curat , in conditiile in care l-i s-a servit tuturor acelasi sirop , si acelasi tratament . Care sa fie cauza ?? . Are vre-o legatura umiditatea prea mare cu diareea ???
licap

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR