Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 17:21

activ scrie:
Faceti o filmare cu tehnica respectiva la un urdinis normal ....dar pe o suprafata mai mare si o sa vedeti adevarate drame......la nivelul solului.

Fi mai explicit nea Teiule si scoate-mă din ceată , fiindca mă băgaşi rău în ceaţă cu exprimarea de mai sus.

Probabil se refera la furtisag si la lupta albinelor si mortalitatea cauzata de aceasta...dar eu sunt probabil printre putinii care au experimentat treburi d-astilea...contrar celor ce le-am invatzat cu totii despre albine in anii pe care i-am trait langa albine...culmea, nu se intampla ceea ce banuim cu totii ca s-ar intampla, si anume furtisagul...mi-aduc aminte ca au venit niste colegi stupari sa vada ce fac eu la salcam, si au vazut stupii pe 3 corpuri dadant cu corpuile deplasate fata spate si albina iesind prin fantele create si au facut okii mari..."pai cum?..asa, nu se fura?..nu se ataca intre ei?"
Si eu le-am zis..."vedeti vreo albina moarta pe jos, vreo lupta la "urdinise"??
Au plecat de la mine cu probabil mai multe intrebari decat raspunsuri! :lol:
In pozele de mai jos am matcile jos in corpurile de la baza, gratie si apoi corpurile urmatoare sunt trase in spate in asa fel incat peste gratie se formeaza o fanta pe unde se zbura la liber...la unii am urdinis jos, unul pe la mijloc si unul sus..se zbura peste tot la toate nivelele ..oricum un singur urdinis nu face fatza la asa ceva, e vorba si de ventilatie, desi aveam site pe fund nu erau suficiente.
Fişiere ataşate
ok_166173.jpg
ok_166173.jpg (24.78 KiB) Vizualizat de 10914 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 17:36

Inca una...deci daca este albina in lada suficienta nu se pune problema furtisagului cat timp este cules...daca inceteaza culesul si e foame e alta poveste!

La un Delon din 3 corpuri de ale mele rama are 7,23dm patrati nu 7,15dm cum am calculat anterior...as avea aceeasi suprafata de fagure ca un Dadant 1/1 pe 17,5 rame...e bine, daca ajunge la dezvoltarea asta inainte de salcam e perfect, am 65,07dm patrati pe 9 rame cat intra pe corp...asta ar insemna cam 52056 celule/corp.
La o ponta de 2500 oua/zi ar insemna cam un necesar de 52500 de celule pt 21 de zile, ceva mai mult de un corp de puiet restul fiind spatiu destinat mierii, la o ponta maxima de 3000oua/zi (se poate ajunge si la asa ceva), necesarul pt 21 de zile este de 63000celule, asta inseamna 78,75dm patrati de fagure adica 10,8faguri de astia de ai mei...adica 11 rame, exceptand marginasele din corpul de la baza i-ar mai trebui cam 4 rame din corpul 2..dar asta numai daca se ajunge la o ponta de 3000/zi...in principiu cu corpul de la baza si ceva ceva pe corpul 2 ar face fatza fara probleme pt cuib, iar dupa calculele mele ar exista spatiu pt aproximativ 30kg de miere fara probleme.
Problema este ventialtia...o simpla sita pe fund nu este suficienta, gaurile ar putea fi o solutie si pt zborul facil al albinelor, si pentru ventilatie si reglarea temperaturii si evacuarea umiditatii...trebuie multe dopuri de damingeana :lol: , asta e..ca vine si iarna la un moment dat si trebuie obturate!
Oricum aici discutia e mai larga..
Fişiere ataşate
ok_166187.jpg
ok_166187.jpg (26.94 KiB) Vizualizat de 10911 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 17:46

un OM scrie:Tocmai ce am vizionat clipul cu zborul albinei la gaura. In afara de alte ganduri referitor la "gaura", mi-a atras atentia greutatea aterizarii albinei la un astfel de urdinis.

Daca imediat sub gaura fixa o bucatica de lemn de 2/2cm in sectiune si lunga de 5 cm era suficient...nu au nevoie de mai mult, avand atatea "usi" pe care pot intra...e important pt ventilatie, eu nu sunt cu totul impotriva lor...mai bine zis n-am nik cu ele, atata doar ca la stupii slabi n-ai ce sa umbli cu atatea gauri...dar la cei care crapa is bune, sunt mai multe locuri pe unde poate sa iasa regina cand isi face bagajele :lol: :lol:

Cred ca in al doilea film e vb de un zbor la un cules destul de puternic...toate albinele care vin sunt foarte grele...cum e la noi la salcam.
BUNKA

Mesajde cristi-serban » 03 Feb 2013, 18:45

Am trecut pe acest sistem de la un sistem vechi german din banat(v.poza 14rame jos-14rame sus)de 3 ani.Anul trecut am reusit si eu sa ajung sa spun ca am avut fam de productie(nu am ajuns inmultire,proiect).Cuibul este pe 2 corpuri=20rame si 1sau2 caturi de recolta.Iarna a trecut f bine,a iesit cu multa miere in primavara ,a umplut cu puiet cam pe la 15 apr sus si matca a coborat jos la pontat, nu am inversat caturile.Cam pe 20 apr am pus colectoarele de polen 2sapt pana la salcam, atunci matca si 2 rame cu albina si puiet si restul goale le-am izolat jos cu gratie iar restul de rame cu puiet si goale 2 caturi deasupra.Salcamul a picat ca asa a fost, iar matcile din roire au roit fiind blocat catul tabla cu puiet iar cele neroitoare au fost ok si am luat gratia si gata pana in 25iul cand am luat un cat de miere plin(la dadant cam 30%).Nu scot nici o rama din cuiburi cu puiet din contra mai dau.Mentionez ca fac numai stationar cu ei.MAI AM SI EU DE LUCRU CU EI PT STATIONAR dar concluzia este ca am f putin de lucru la ei si fac si miere chiar daca a fost si seceta, o sa vad anul acesta la salcam am schimbat aproape toate matcile crescute de mine si voi merge pe cat mai multa simplitate,mataca ponteaza in catul de sus si voi izola cu folie de catul inf lasand o fanta de 2-3 degete pt accesul albinelor ,dupa ce se umple cu puiet scot folia fara sa inversez iar cand este matca jos si oua inversez caturile.VOM VEDEA
Fişiere ataşate
156196_125861217474606_3203053_n.jpg
cristi-serban

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 18:49

De cand te asteptam Cristi! Bine ai revenit ! Povesteste-ne tot ce stii...suntem cu urechea cat ligheanul!
Pana acum avem de la tine o informatie valoroasa...consuma putin la iernat, deci stupii tai confirma banuielile noastre si cele descrise de Roger Delon, plus ca se dezvolta bine in primavara, daca zici ca la 15 aprilie aveai sus plin cu puiet inseamna ca 8 rame de ale tale excluzand marginasele sunt cam 57,04dm patrati de fagure, adica vreo 45632 de celule cu puiet in diferite stadii...ok sa zicem ca mai era si polen in celule, dar ca idee matcile tale in situatia asta ar fi ajuns la o ponta de 2172 de oua pe zi..daca luam in calcul polenul di rame si faptul ca au luat-o in jos cu ouatul putem aproxima ca sigur au ajuns la 2000 de oua pe zi...pai e mai mult decat bine la 15 aprilie...inseamna ca prind salcamul foarte bine pregatiti, si-l valorifica frumos!
Te salut!

PS Daca baga mierica chiar si in conditii de seceta si de stationar atunci e o alta treaba care se verifica in practica, respectiv experimentul ala facut de Delon in Muntii Carpati ...un an foarte prost si o comparatie intre Delon si Dadant...Dadantul a dat in medie 2kg miere in timp ce Delon a dat in medie 22kg miere!
Suna ...cum zice cantecu` ...bini di tat!! :mrgreen:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 12:02

O problema pt domnul Activ...Aline, o sa avem probleme cu matcile pe containere...spatiile intre urdinise vor fi mici adica undeva la 35cm la mine si la tine cred ca undeva la 38cm...riscul de pierdere a matcilor la imperechere e foarte mare daca vrei sa faci asta pe container asa cum ne gandim noi sa facem.
Va trebui sa imperechem matcile in afara pavilionului pe jos, si sa le introducem cu ajutorul custilor dupa metodele profesionale, asta o sa ne dea multa bataie de cap...riscul de roire peste un anumit prag e mare...la mine daca se depaseste dezvoltarea unei colonii normale neajutate la peste 17,5rame Dadant in echivalentul a ce fac eu...e belea, ar insemna ca valorific bine salcamul dupa care tre sa iau masuri, adica sa am matci impercheate pe jos cate 2 pe un corp..ar trebui 20 de corpuri in care sa imperechez 40 de matci, necesarul pt un container cu 40 de stupi, si la final de salcam sa scot matcile batrane din colonii, cel putin acum la inceput cativa ani pana mai selectionez ceva mai slab roitor...
La urma urmei daca extrag tot la salcam si iau din cele 3 corpuri unul cu matca batrana si-l bag la crescut pana in toamna la cel putin 2 corpuri tot e bine...si la celelalte 2 corpuri care raman pe container sa dau MT imperecheata si un corp la construit pana la tei...ar merge!!

O sa avem batai de cap la capitolul asta !
Pe un corp de al meu ar trebui sa pun o diafragma si cate 4 rame in fiecare compartiment si sa imperechez acolo..cu urdinise fatza /spate!
In rest cred ca ar produce bine !
BUNKA

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 21:58

BUNKA scrie:O problema pt domnul Activ...Aline, o sa avem probleme cu matcile pe containere...spatiile intre urdinise vor fi mici adica undeva la 35cm la mine si la tine cred ca undeva la 38cm...riscul de pierdere a matcilor la imperechere e foarte mare daca vrei sa faci asta pe container asa cum ne gandim noi sa facem.

Diferenta intre MEA(activ de 38cm ) si Dadant(vertical si orizontal in pat cald de 42cm ) este de doar 4cm pe latura urdiniselor, ... distanta de 4cm nu cred ca o sa faca diferenta la imperecherea matcilor pe minipavilioane, mai ales daca aceasta distanta de 4cm se va corecta prin lungimea maxima a urdiniselor, ... sa zicem ca in cules la Dadant avem urdinisul de maxim de 38 cm iar la MEA il avem tot la maxim (vezi schitele ce vor urma) de 22cm. In aceste conditii difernta de distanta de 4cm a fost eliminata si chiar depasita, adica e mai mare distanta ditre urdinisele MEA decat distanta dintre urdinisele Dadanat pe un minipavilion (pavilion).
BUNKA scrie:Va trebui sa imperechem matcile in afara pavilionului pe jos, si sa le introducem cu ajutorul custilor dupa metodele profesionale, asta o sa ne dea multa bataie de cap...
.
Oricum, daca vrem sa tindem spre apicultura moderna si profi, ar trebuie sa avem acasa, pe una din vetre, o minicrescatorie de matci si eventual ceva roisori, la care sa apelam la ananghie, ... iar cand ne cade sau dispare o matca din familile de productie din pastoral doar venim cu matca fecundata gata si probata, in cusca, pentru familia cu pricina si nu mai asteptam N zile sa eclozioneze, sa se imperecheze si sa oua, ca s-a dus familia respectiv in jos, ... iar la pregatire de iernat daca avem familii cu matci batrane care nu au albina suficienta pentru o iernare usoara se uneste cu unul din roiurie facute in vara cu matca tanara si probata, pastrand-o pe aceasta din urma in familia unificata.

PS. Eu la ora actuala am 60 de nuclei de jumatate de rama Dadant (sectionata pe verticale) pregatiti pentru populare la primavara-vara, ... iar daca stupii MEA imi vor confirma asteptarile, voi face nuclei pe rama si in caturi de MEA, ... si astfel e mult mai usor de lucrat cu aceiasi rama: in nucleu, in roi, in cuib si in cat, ... misto nu ? ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 22:13

In urmatoarele SCHITE va voi prezenta, din toate unghiurile si in toate etapele de constructie, cu tot cu dimensiuni, FUNDUL STUPULUI MEA conceput cap-coada de mine, cu aerisire (FA) si colector de polen.
..........................................................................................................................
Vedere : din FATA (1), din LATERAL (2) ... si din SPATE (3).
Fişiere ataşate
FUND MEA - vedere fata (Medium).png
FUND MEA - vedere lateral (Medium).png
FUND MEA - vedere spate (Medium).png
Ultima oară modificat de activ pe 05 Feb 2013, 22:29, modificat 1 dată în total.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 22:21

Vedere de SUS (1) ... si de JOS (2) :
Fişiere ataşate
FUND MEA - vedere de sus (Medium).png
FUND MEA - vedere de jos (Medium).png
activ

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 22:26

Vedere din FATA : de SUS (1) ... si de JOS (2)
Fişiere ataşate
FUND MEA - vedere fata de sus (Medium).png
FUND MEA - vedere fata de jos (Medium).png
activ

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 22:33

Vedere din SPATE : de SUS (1) ... si de JOS (2).
Fişiere ataşate
FUND MEA - vedere spate de sus (Medium).png
FUND MEA - vedere spate de jos (Medium).png
activ

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 22:39

Vedere DIAGONALA de SUS : din FATA (1) ... si din SPATE (2).
Fişiere ataşate
FUND MEA - vedere diagonal fata de sus (Medium).png
FUND MEA - vedere diagonal spate de sus (Medium).png
activ

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 23:16

Dimensiuni TALPICI si CADRU IMBINAT :
Fişiere ataşate
FUND talpici - dimensiuni (Medium).png
FUND - cadru imbinat -vedere de sus - dimensiuni (Medium).png
FUND - cadru imbinat - vedere laterala - dimensiuni (Medium).png
activ

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 23:24

Dimensiuni TALPICI, CADRU IMBINAT si SITA(AV) :
Fişiere ataşate
FUND - dublu imbinat - dimensiuni (Medium).png
FUND - dublu imbinat - dimensiuni 2 (Medium).png
FUND - dublu imbinat cu sita - dimensiuni (Medium).png
activ

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 23:34

Dimensiuni FUND MEA :
Fişiere ataşate
FUND - triplu imbinat cu sita - dimensiuni 4 (Medium).png
FUND -  triplu imbinat cu sita - dimensiuni 3 (Medium).png
FUND -  triplu imbinat cu sita - dimensiuni (Medium).png
activ

Mesajde activ » 05 Feb 2013, 23:40

Dimensiuni FUND MEA :
Fişiere ataşate
FUND - triplu imbinat element spate - dimensiuni (Medium).png
FUND - triplu imbinatl fata - dimensiuni (Medium).png
FUND - triplu imbinat lateral - dimensiuni (Medium).png
activ

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR