Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde valentin » 06 Feb 2013, 20:30

Mai mult ca sigur raul cel mare se datoreaza siropului de zahar.poti so folosesti acele rame dar la primavara cind au zbor zilnic
valentin

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 09 Feb 2013, 16:56

Un sfat!!!
Astazi am fost la stupi, pentru a vedea daca sunt blocate urdinisurile cu albine moarte. La un stup am gasit pe fundul stupului o larva de albina :?: Acesta ar fi semnul pentru puiet racit, dar....una singura?
Va multumesc pentru raspuns!
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde cavaleriu » 09 Feb 2013, 20:09

regina a ouat mai mult timpul sa mai racit asa ca ghemul sa mai strins un pic
iar larvele marginase au racit daca au mancare pana la primavara nui nici un bai
sanatate si sa auzim de bine
cavaleriu

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 10 Feb 2013, 09:19

cavaleriu scrie:regina a ouat mai mult timpul sa mai racit asa ca ghemul sa mai strins un pic
iar larvele marginase au racit daca au mancare pana la primavara nui nici un bai
sanatate si sa auzim de bine

Mancare au cam 10kg/familie, nu au ajuns nici macar la jumatatea ramei, unii sunt tot deasupra urdinisului.

Mesajde mihaiGrig » 10 Feb 2013, 19:55

janese scrie:1. familia este slaba..nu e bai...dar trebui grija marita!!!grija care a lipsit
2. daca e slaba trebuia sa scuturi ramele sa ramana ciucure pe doua rame-trei cu hrana si albina
3.mierea necapacita nu a fost la indemana ghemului(nu a fost acoperita de albina)
4. ghemul urca pe interval numai in sus,nu si lateral...deci daca ajunge la latul de sus si nu ai pus turta la timpul potrivit inchide ochii cu mierea langa el!..treaba cu ghemul se deplaseaza si pe orizontala in cadrul aceluiasi interval este poveste!

ps...ca o concluzie....voi considerati ca e o rusine sa pui turte inca din decembrie sau noiembrie daca e frig!...cei care propovaduiesc...nu umbla la famile si las-o linistita, acum sa-ti dea albinele inapoi!!!!am mai zis...decat sa inchida ochii mai bine deschide-l si la minus douajdegrade..desfa podisorul si pune-i o turta in cap!!!!!!!...sfatuitorii acum tac malc!!!!!traba cu familii puternice..mancare de calitate...si din belsug...rilu rilu...este o poveste!!!!!! :P ...nu e o rusine sa ai familii mai slabe....ca toata lumea are!!!!doar ca trebui bibilite!!!
durerea este cand ele inchid ochii!...si mai ales la incepatori!!!!

Buna ziua.
Un caz similar am patit si eu:
Am stupi orizontali pe un pavilion ( ramele in pat cald) si astazi 10.02.2013cand i-am ascultat unul nu a zis nimic. A fost un roi pe 4 rame, si a mancat pe lateralul ramelor pana aproximativ sus, iar pe orizontala nu s-a deplasat deloc, astfel incat au murit cu mancare capacita si necapacita functie de rama de sus pana jos.
La stupii orizontali cu doua urdinise plasate pe lungimea lazii ( rame in pat rece) am inteles ca ghemul se deplaseaza de jos in sus catre partea superioara a ramelor dinspre urdinis(urdinis orientat spre sud) si de acolo vin in spate catre locul unde sta apicultorul cand umbla in lada.
Rog pe apicultorii cu pavilioane sa precizeze cum trebuie si unde trebuie facut cuibul la stupii din pavilion.
Stupul cu albinele moarte l-am facut cu cuibul pe 4 rame la urdinis, ele sau deplasat in sus pe verticala ramei ( parte de sud a ramelor si a cuibului) dar nu au vrut sa se deplaseze si pe orizontala ( catre Nord).
Pavilionul este aranjat cu axa longitudinala Nord- Sud ( protap la Nord).
Rog pe Janese sa explice de ce nu se deplaseaza pe orizontala, este intradevar o poveste?
Multumesc
mihaiGrig

Mesajde visanc » 10 Feb 2013, 21:10

Salutare,

Pun si eu o intrebare ca tot incepatorul. Ce se intampla daca din cauza caldurilor actuale, matca se pune pe ouat si apoi in martie/aprilie vin friguri si posibil inghet?
PS: Eu le-am completat in ianuarie cu niste miere zaharisita, deci mancare si stimulare exista.

Numa bine.
visanc

Mesajde akmm » 10 Feb 2013, 21:19

Abatele Warre explica de ce mor albinele in stupii cu rama Dadant:
,, Ghemul de albine va ierna pe una din margini, fata sau spate, de regula pe cea expusa la soare. După ce consuma miere din parte in care se afla, ghemul trebuie sa se mute in cealaltă extremitate a ramei unde inca mai sunt rezerve.
In cazul in care temperatura va fi joasa, albinele nu vor fi in stare sa facă aceasta deplasare deoarece nu vor găsi proviziile de miere necesare si pe mijlocul ramei. Vor muri de foame in locul in care se afla, chiar cu rezervele langa ele. Acesta este marele dezavantaj al stupilor cu rama îngusta si lunga.''
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde justy » 10 Feb 2013, 21:26

[quote="visanc"]Salutare,

Pun si eu o intrebare ca tot incepatorul. Ce se intampla daca din cauza caldurilor actuale, matca se pune pe ouat si apoi in martie/aprilie vin friguri si posibil inghet?

cercetati subiectele legate de extinderea cuiburilor primavara si in paralel folositi: http://www.accuweather.com/ro/ro/romania-weather
Albina e cuminte cât ai minte
justy

Mesajde nae » 10 Feb 2013, 21:50

Colegule Justy,daca matca(albina)nu se intelegea cu meteo murea de mult .Problema albinei nu e meteo ci omul care gandeste in locul ei(iernare in adapost/modificarea genetica a plantelor /api...draci ).
nae

Mesajde aliuta2000 » 11 Feb 2013, 10:01

daca impachetarea a fost corecta si se face o adaptarea a volumului lasat pentru albina in perioada imediat urmatoare nu ar trebui sa fie probleme .
daca in schimb au spatiu ca la balamuc si se rasfira un pic ghemul si mai vine si o vreme mai calda care indeamna si mai mult matca sa oua ... atunci cred ca va fi o problema valul de frig .
si asa cum s-a mai spus ... noi gresim intervenind in mersul normal al lucrurilor .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Alexu » 11 Feb 2013, 10:30

akmm scrie:Abatele Warre explica de ce mor albinele in stupii cu rama Dadant:
,, Ghemul de albine va ierna pe una din margini, fata sau spate, de regula pe cea expusa la soare. După ce consuma miere din parte in care se afla, ghemul trebuie sa se mute in cealaltă extremitate a ramei unde inca mai sunt rezerve.
In cazul in care temperatura va fi joasa, albinele nu vor fi in stare sa facă aceasta deplasare deoarece nu vor găsi proviziile de miere necesare si pe mijlocul ramei. Vor muri de foame in locul in care se afla, chiar cu rezervele langa ele. Acesta este marele dezavantaj al stupilor cu rama îngusta si lunga.''

Singurul stup care mi-a picat iarna asta a murit din cauza asta : :(
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde ignatov andrei » 11 Feb 2013, 11:03

Problema nu este forma ramei si a stupului. La intrarea in iarna se face o greseala elementara: se aranjeaza cuibul de catre apicultor! Hrana pentru iernat trebuie sa fie in stup, din timp, pentru ca ALBINELE sa aiba timp s-o aranjeze!
ignatov andrei

Mesajde manu8388 » 11 Feb 2013, 12:03

Ieri am verificat un pic cei 6 stupi ai mei. la ascultare 4 dintre ei bazaiau mai tare si doi naproape deloc. cand am ciocnit un pic cei 2 s-a auzit un zumzet mai accentuat dupa care a scazut in intensitate. cei 2 au intrat pe 3-4 intervale ceilalti 4 , mai puternic pe 5-6. oare in cei 4 a pontat matca mai mult si de aceea sunt mai agitati? sau e posibil sa ramana fara mancare. la doi dintre ei am ferit putin podisorul si am vazut albina in partea de sus, pe mijlocul rameimai multa decat era acum 2 saptamani. afara erau 2 grade. ma gandesc sa pun la toti cate o punga cu 1-1.5 kg de miere deasupra ca sa fiu sigur, ce ma sfatuiti?
manu8388

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 12:45

ignatov andrei scrie:Problema nu este forma ramei si a stupului. La intrarea in iarna se face o greseala elementara: se aranjeaza cuibul de catre apicultor! Hrana pentru iernat trebuie sa fie in stup, din timp, pentru ca ALBINELE sa aiba timp s-o aranjeze!

Gresit!
Intrebare..cata experientza ai?
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 12:50

manu8388 scrie:Ieri am verificat un pic cei 6 stupi ai mei. la ascultare 4 dintre ei bazaiau mai tare si doi naproape deloc. cand am ciocnit un pic cei 2 s-a auzit un zumzet mai accentuat dupa care a scazut in intensitate. cei 2 au intrat pe 3-4 intervale ceilalti 4 , mai puternic pe 5-6. oare in cei 4 a pontat matca mai mult si de aceea sunt mai agitati? sau e posibil sa ramana fara mancare. la doi dintre ei am ferit putin podisorul si am vazut albina in partea de sus, pe mijlocul rameimai multa decat era acum 2 saptamani. afara erau 2 grade. ma gandesc sa pun la toti cate o punga cu 1-1.5 kg de miere deasupra ca sa fiu sigur, ce ma sfatuiti?

E posibil sa fi dat drumul la ouat aia 4, totusi nu neaparat..ele au momente in care zumzaie mai puternic, atunci produc caldura dupa care o conserva..deci nu stau cu turatia ridicata continuu..asculta-i mai des si vezi daca intensitatea zgomotului mai scade, daca se linistesc..
Aia 2 par a fi ok..pune pungile pe mijloc sa nu ai surprize neplacute..acum o mierlesc cel mai usor, daca au inceput cu puietul si vin cateva zile de frig cam aia e !
BUNKA

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 11 Feb 2013, 12:51

manu8388 scrie:Ieri am verificat un pic cei 6 stupi ai mei. la ascultare 4 dintre ei bazaiau mai tare si doi naproape deloc. cand am ciocnit un pic cei 2 s-a auzit un zumzet mai accentuat dupa care a scazut in intensitate. cei 2 au intrat pe 3-4 intervale ceilalti 4 , mai puternic pe 5-6. oare in cei 4 a pontat matca mai mult si de aceea sunt mai agitati? sau e posibil sa ramana fara mancare. la doi dintre ei am ferit putin podisorul si am vazut albina in partea de sus, pe mijlocul rameimai multa decat era acum 2 saptamani. afara erau 2 grade. ma gandesc sa pun la toti cate o punga cu 1-1.5 kg de miere deasupra ca sa fiu sigur, ce ma sfatuiti?

Citeste randurile de mai jos si trage concluzia sau mai detaliat un pic in privinta zgomotului scos de cei doi stupi

În urma controlului auditiv, putem constata următoarele situații:

- un zumzet moderat și uniform indică o iernare normală;
- zumzetul se intensifică, dar este tot uniform, când frigul este mai pătrunzător; la o bătaie scurtă și ușoară în peretele stupului zumzetul se intensifică puternic și revine la normal în 2-3 secunde;
- un zumzet foarte slab, însoțit de un foșnet de frunze, indică o stare de flămânzire a albinelor;
- un zumzet puternic, plângător, continuu, cu scăderi și intensificări alternânde, sugerează că familia este orfană;
- un zumzet puternic, fără intensificări sau scăderi, arătând o agitație permanentă, denotă îmbolnăvirea familiei de albine;
- absența oricărui zumzet, chiar după bătăi repetate în pereții stupului, este urmare a morții albinelor sau a amorțirii lor, fapt ce solicită intervenția imediată;
- dacă temperatura exterioară nu este prea scăzută și în stup se aude totuși un zumzet puternic, semn al neliniștii albinelor, înseamnă ca umiditatea este prea mare din cauza ventilației insuficiente.

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR