Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: insarmarea ramelor

Mesajde CATALIN » 06 Dec 2011, 15:46

eu le insiarmez vertical si le strang de pe acum atat de mult cat pot cu mana iar la primavara folosesc ondulatorul si le lipesc cu doua fire de la o baterie unu il tin fix intro parte si cu celalalt punctez usor incep de la misloc nu are cum sa nu-ti iese din prim incep de la misloc iar foaia de ceara o lipesc de leatul de sus nu am avut probleme sa nu o creasca frum sau sa o roada
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde catalin_viezure_6 » 06 Dec 2011, 20:08

CATALIN scrie:eu le insiarmez vertical si le strang de pe acum atat de mult cat pot cu mana iar la primavara folosesc ondulatorul si le lipesc cu doua fire de la o baterie unu il tin fix intro parte si cu celalalt punctez usor incep de la misloc nu are cum sa nu-ti iese din prim incep de la misloc iar foaia de ceara o lipesc de leatul de sus nu am avut probleme sa nu o creasca frum sau sa o roada

alti folosesc pistoale de lipit si le a-m urmat exemplu acum cred ca o sa incerc si cu bateria
catalin_viezure_6

Mesajde alt stupar » 06 Dec 2011, 22:22

perfect vertical la sase sarme ondulate, nu am avut cazuri de prabusire a fagurilor nou construiti.
folosesc, in functie de locatie, atat un redresor auto cat si o sursa de calculator, ambele cu randament bun, difera doar timpii de scurt-circuitare.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde jonny_it » 06 Dec 2011, 22:32

Folosesc rame ME.
3 sarme orizontale si atat! nu folosesc cuie, tinte, capse, si alte materiale decat rama + sarma.
Fixarea sarmei se face prin 2 legaturi la ambele capete ale sarmei( o sa explic cum se face in momentul cand icep sa insarmez).
Nu am avut probleme.
Incerc sa fac totul cat mai simplu, in special cand am nevoie de multe sute/mii de rame.
Fişiere ataşate
DSC01038.JPG
DSC01039.JPG
jonny_it

Mesajde catalin_viezure_6 » 06 Dec 2011, 22:41

jonny_it scrie:Folosesc rame ME.
3 sarme orizontale si atat! nu folosesc cuie, tinte, capse, si alte materiale decat rama + sarma.
Fixarea sarmei se face prin 2 legaturi la ambele capete ale sarmei( o sa explic cum se face in momentul cand icep sa insarmez).
Nu am avut probleme.
Incerc sa fac totul cat mai simplu, in special cand am nevoie de multe sute/mii de rame.

destul de simplu si practic nu ti sa rupt nici una la extragere ?
catalin_viezure_6

Mesajde un OM » 07 Dec 2011, 00:30

Pentru ca sarma să nu se slăbească, atunci cand însarmez, eu nu leg sarma la unul dintre capete. Operaţia aceasta o fac înainte de lipirea fagurilor.
un OM

Mesajde cristi_vidican » 07 Dec 2011, 08:32

Am avut niste rame de 3/4 pe care le-am insarmat orizontal. Am avut si cateva, din acelea late. Toate cate au fost insarmate orizontal cu 3 fire se rupeau la extragere. E adevarat ca conteaza foarte mult si cum extragi. Trebuie rabdare la inceput. Multe se rup si dupa 4-5 ani de folosire ca rame de recolta.
la insarmarea verticala nu pastesc asta nici cu rama noua. Dar, pt insarmarea verticala trebuie ca leatul de jos sa fie de 2/1 cm.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde dorindafi » 07 Dec 2011, 09:09

:mrgreen: ca shi colegul jonny insarmez la fel ramele de 3/4shi nu sau rupt nici la extractzie shi nici atunci cand a trebuit sa deplasez stupina cu ramele incarcate.
parerea mea este ca daca sarma este intinsa foarte bine nu sunt probleme.
dorindafi

Mesajde alt stupar » 07 Dec 2011, 11:09

Dorine,
ia stoarce tu ramele alea insarmate orizontal intr-o radiala, sa vezi atunci faguri pulverizati prin cuva... :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 11 Feb 2013, 19:01

Ce părere aveți de acest tip de însârmare? Eu folosesc o sârmă orizontală și 6 verticale, dar mi se pare interesant acest model. Ar anula sârma orizontală.
Știu că pică din start la cei cu mașina de găurire.
Mulțumesc MyBees pentru poză!
Fişiere ataşate
8460988967_fd411683b7_z.jpg
cristi_vidican

Mesajde CristiTm » 11 Feb 2013, 19:20

cristi_vidican scrie:
Cristian IONITA scrie:Apropo de fagure, eu il lipesc (de fapt pozitionez ca nu-l lipesc cu ceara) intodeauna de leatul de jos si nu de cel de sus, a mai fost discutata aceasta pba .... albinele vor creste mai repede spatiul de sus decat cel de jos, si chiar daca cresc acolo celule de trantor nu-i grav ca in majoritatea cazurilor acele celule sunt pline de miere.

Am pozitinoat si eu acum 2 ani foaia jos si nu sus, cum eram obisnuit. Dar, am observat ca albinele rodeau partea de jos a fagurelui, iar la insarmarea verticala au obiceiul ca rod fagurele si in zona sarmelor. Au ros fagurele jos chiar daca am sita pe fund si teoretic trebuiau sa aiba aerisire suficienta. Mentionez ca asta s-a intamplat doar la rama de 1/1. La rama de 1/2 nu apar aceste probleme

si mie mi-au ros in putin in jurul sarmelor si le-am avut insarmate orizontal eu cred ca rosul fagurelui sa datorat faptului ca era culesul era pe gatate si nu mai aveau chef de construit am scos afara toti FA care erau construit pe jumatate sau inceputi si vreau sa-i dau acum in primavara la la primul cules mai puternic.
CristiTm

Mesajde proapis13 » 11 Feb 2013, 19:33

Simplu si eficient cred ca o sa incerc in primavara
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 11 Feb 2013, 19:44

proapis13
Părerea mea că la ramele mai lungi, chiar și cele de 1/1, rămâne o suprafață destul de mare fără susținere, iar la centrifugare, sigur se rup fagurii.
Nu știu cum se comportă acest tip de însârmare la cele 1/2?
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Feb 2013, 20:00

Da de asta ce ziceti ??? :P :P :P
Fişiere ataşate
rsz_1dscn4098.jpg
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 11 Feb 2013, 20:14

ves.lucian.zabrani scrie:Da de asta ce ziceti ??? :P :P :P

Eu zic că pe mijloc, când fagurele e nou și plin cu miere, se va rupe.
Din câte știu, Ioan Guist însârmează așa.
Ne zici la vară când îi bagi în centrifugă
cristi_vidican

Mesajde kamy » 11 Feb 2013, 20:27

io-s mai prost sarmez 3x3 si cu noduri peste cele orizontale,da nu va recomand ca faceti bataturi la intelighentie de atata manopera mai bine dati-va cu ww-ul lui guist,sau treceti pe faguri de plastic si va boieriti cu tatul!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR