Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 11 Feb 2013, 00:04

jenica67 scrie:Sa sti ca Layens era deja mort, cand Dadant si-a fundamentat stupul, deci il cunostea foarte bine.

Deci pana la urma, cine pe cine a contestat ... ? :lol:
PS. Eu stiu ca cel tanar (Layens) l-a contestat pe cel mai batran (Dadant). Acum ca Layens a avut "mosor" mai scurt si a dat coltul mai devreme decat Dadant ... si ca Dadant a mai avut un fiu apicultor care i-a promovat stupul, asta-i altceva.
Ce si cum si-au argumentat fiecare inventia acum aproximativ 150 ani, e irelevant pentru mine atata timp cat pot foarte usor sa verific in detaliu, in prezent, evolutia fiecaruia dintre modele, edificadu-ma ... si nu mergand mai departe pe prezumtii. ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde Ruben » 11 Feb 2013, 00:11

jenica67 scrie:Apropo, spune ca a trecut la rama larga, tocmai datorita conditiilor mai bune de iernare. :o :lol:

Cea mai buna gluma de pe topic. :o
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde activ » 11 Feb 2013, 00:20

activ scrie:
jenica67 scrie:Sa sti ca Layens era deja mort, cand Dadant si-a fundamentat stupul, deci il cunostea foarte bine.

Deci pana la urma, cine pe cine a contestat ... ? :lol:
PS. Eu stiu ca cel tanar (Layens) l-a contestat pe cel mai batran (Dadant). Acum ca Layens a avut "mosor" mai scurt si a dat coltul mai devreme decat Dadant ... si ca Dadant a mai avut un fiu apicultor care i-a promovat stupul, asta-i altceva.
Ce si cum si-au argumentat fiecare inventia acum aproximativ 150 ani, e irelevant pentru mine atata timp cat pot foarte usor sa verific in detaliu, in prezent, evolutia fiecaruia dintre modele, edificadu-ma ... si nu mergand mai departe pe prezumtii. ;)

Prefer sa stric 20-30 de cutii, construind 2-3 tipuri de stupi pe care sa le exploatez in paralel pentru a ma convinge singur, ... decat sa stric vreo 200-300 cutii luand Dadantul sau alt model de stup ca sfant (de bun), dupa care sa realizez ca nu mi se potriveste sau ca se putea si mai bine cu alt model. :idea:
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 00:28

Seara buna!
Rusul folosea o vopsea speciala exact dupa recomandarile lui R Delon, si ai umbrea cu prelate albe...cred ca nu facea asta "de prost"..stupii astia au o problema cu ventilatia, chiar daca punem sita pe fund, suprafata cu sita nu e mare si trebuie musai inca ceva..v-ati gandit la asta?
In sezon sunt temperaturi mari si nectarul trebuie ventilat, au nevoie sa poata scoate acea umiditate din stup cat mai usor ce solutii ar fi?

Ierneaza pe 4 corpuri de alea de 108mm inaltime deci spatiul de iernare nu are mai mult de 45cm inaltime..la tine Aline ar trebui cam 2 corpuri la mine tot doua dar ar iesi ceva mai inalt..la 60cm...pe cat e de bun la iernare in ce priveste stabilitatea climatica pe atat de problematic e in toiul verii asa am eu senzatia..rusii aia nu sunt tampiti, am vazut un efect interesant, reusesc sa matureze usor mierea si se capaceste rapid !
Daca va uitati atent la filmulete se pot invatza multe numai din imagini...pacat ca nu avem pe unul care sa inteleaga ce povesteste rusul.
BUNKA

Mesajde Ruben » 11 Feb 2013, 13:40

BUNKA scrie:Seara buna!
In sezon sunt temperaturi mari si nectarul trebuie ventilat, au nevoie sa poata scoate acea umiditate din stup cat mai usor ce solutii ar fi?

Nu am observat probleme legate de ventilatie la Layens+Layens nici fara AV. :) Nu cred ca ar fi probleme la MEA.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde jenica67 » 11 Feb 2013, 14:48

Ruben scrie:
jenica67 scrie:Apropo, spune ca a trecut la rama larga, tocmai datorita conditiilor mai bune de iernare. :o :lol:

Cea mai buna gluma de pe topic. :o

Trist dar adevarat :
The Quinby "hives originally made by Moses Quinby and
first adopted by us contained 8 frames measuring 10 1/2x18
inches inside.
Fişiere ataşate
Dadant system of beekeeping - C.Dadant 1920.jpg
jenica67

Mesajde nae » 11 Feb 2013, 15:03

Ruben scrie:
BUNKA scrie:Seara buna!

Nu am observat probleme legate de ventilatie la Layens+Layens nici fara AV. :) Nu cred ca ar fi probleme la MEA.

L+L de care faci vorbire are configuratia patrata,30/30 ?,daca nu observatia nu-i corecta .
Sa-l intrebam pe DM de ce foloseste urdinisul superior(sa nu-mi ziceti de zapada )?
FundulAV teoretic face fata doar ca e OBTURAT de cuib ; la DB ramele nu sunt ouate toate si nici complet = raman spatii de ventilare care nu deranjeaza cuibul . + Fara un urdinis superior la 10Kg/zi aport de nectar ori se opresc in cuib si-l blocheaza ori trec PRIN cuib(n-are spatiu ''gol'')si-l ''bulverseaza'' .
Cosurile de aerisire au gaura sus nu jos, jos au o ''gaura'' pt decompresia vidului - altfel nu trag .Sa nu-mi dati ex cu scorbura ca nu ma satisfac (in scorbura nu ai 3 galeti de albina ), folosesc sintagma ''3 galeti'' nu pt ca am eu - nu am- ci sa atrag atentia .
nae

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 15:32

Cam asa e Nae..raman la parerea ca rusul Vladimir nu-i umbrea de prost..pe 30/30cm spatiu interior si o populare pe verticala pe aproximativ 1m si mai bine inaltime full de albina ventilatia numai prin sita de jos este insuficienta, gaurile frontale in corpuri pot fi de mare ajutor, sau un urdinis superior generos..acolo apare dincolo de temperatura si o umiditate care trebuie eliminata in momentul abundentei de nectar in faguri...eu am mai experimentat treaba asta cu stupul "aerisit" v-am zis, am avut albina multa si corpurile deplasate fatza spate...zburau peste tot, si noaptea ventilau..foarte interesant e ca noaptea blocau cu corpurile lor acele fante pt a mentine o temperatura mai ridicata care sa favorizeze pierderea (evaporarea) apei din nectar si lasau doar in partea superioara un spatiu de 5cm /1,5cm unde ventilau frenetic..asta in cursul noptii, ziua fiind cald albinele nu stateau la ventilat ci zburau la cules, stupii erau bine ventilati in cursul zilei !
Asta ne arata cam ce au ele nevoie..o ventilatie(aerisire) buna in cursul zilei, si un urdinis superior care le ajuta enorm la eliminarea apei din nectar in cursul noptii...de asta nu consider ca e o prostie sa ai cate o gaura pe fiecare corp mai ales daca avem corpuri inalte asa cum am eu la 31cm ...ar insemna 3 gauri pe inaltimea stupului de dimensiunea 2-2,5cm diametru...sa nu uitam ca stupul Delon este mult mai "inghesuit" decat cei Dadant pe care am lucrat cu totii.
Eu cred ca sunt necesare acele gauri mai ales daca nu avem o sita de ventilatie superioara..daca ar exista sita si sus si jos si stupii pe container umbrit...ar mai fi cum ar mai fi, gaurile insa inlesnesc si zborul culegatoarei !
BUNKA

Mesajde Ruben » 11 Feb 2013, 19:00

nae scrie:L+L de care faci vorbire are configuratia patrata,30/30 ?,daca nu observatia nu-i corecta .

Al meu are 45/31. De ce 30/30 e mult diferit? :)

La activ aria interioara este: 1139 cm2, la mine 1395 cm2.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde nae » 11 Feb 2013, 19:32

Daca cele 12 rame L(45) sunt cuprinse de ''ghem'' atunci nu sunt ''diferente'';din cele 12 cel putin 3 nu sunt ouate (sau firav+pastura ) si rezulta mari diferente .
Fac precizarea ca vorbesc din ''carti'', nu am experienta in practica ;postarile mele trebuiesc interpretate asa :-Eu cred ca ...
nae

Mesajde Ruben » 11 Feb 2013, 19:41

:)Nu-i problema ca vorbesti "din carti" :) , doar putem discuta.

Nici cele 10 rame de la MEA nu vor fi cuprinse de ghemul de iernare complet. Un stup puternic va ocupa rama pe toata latimea ei-de aici avantajul MEA/Layens, dar nu obtureaza curentii de aer.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 20:12

Dar la cei cu 30/30cm la interior , cu 7mm intre lada si leatul ramelor, cu lumina ramei de 27/26,8cm...cam cum o fi cu curentii si ghemul?
Una e daca ai spatii de 7mm pe unde e posibil sa se mai faca schimb de gaz, si alta e daca e vb de zeci de cm...Delon vorbeste despre un control al maselor de aer pe care ghemul reuseste sa-l faca el ocupand cam tot spatiul pe care-l are la dispozitie in stupii cu 30/30cm interior...mai spune ca stupul trebuie foarte bine etansat in partea superioara, deja nu mai e vorba de curenti...ci de o miscare a aerului lenta controlata de ghem...CO2-ul oricum se lasa jos, ce e important e ca pierderile termice sunt limitate tocmai din cauza ca nu exista spatii laterale pe langa ghem goale si pt ca lemnul este impregnat cu ceara la interior si cu u;lei pe exterior, nu se uda si izoleaza oricum mai bine decat daca e umed.
Trebuie privit in ansamblu si experimentat...pana nu vom experimenta umblam pe bajbaite..eu am mare incredere in el, ca e el de 108mm inaltime corpul cum are Vladimir Komich, ca e de 24cm inaltime cum il face Activ (Alin), ca e de 31cm inaltime cum il fac eu,
Sunt curios daca vor aparea diferente intre ce fac eu si Alin dintr-un punct de vedere...nu cel al inaltimii corpului sau ramei...ci din punctul de vedere al faptului ca eu voi avea 30/30cm la interior si el are ceva mai mult, 34/34cm...e, aici tre sa vedem cum va decurge iernarea!
BUNKA

Mesajde Ruben » 11 Feb 2013, 20:42

BUNKA scrie:Dar la cei cu 30/30cm la interior , cu 7mm intre lada si leatul ramelor, cu lumina ramei de 27/26,8cm...cam cum o fi cu curentii si ghemul?

Ai mei au 31 in interior, cu lumina ramei 27,5. :) La 30/30, ramane spatiu gol pe langa toti cei 4 pereti.

Dar MEA nu e 30/30, parca.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 21:26

Ruben scrie:
BUNKA scrie:Dar la cei cu 30/30cm la interior , cu 7mm intre lada si leatul ramelor, cu lumina ramei de 27/26,8cm...cam cum o fi cu curentii si ghemul?

Ai mei au 31 in interior, cu lumina ramei 27,5. :) La 30/30, ramane spatiu gol pe langa toti cei 4 pereti.

Dar MEA nu e 30/30, parca.

Nu stiu...eu te intreb ca asa mi-i fac eu!
Eu am lumina 26,8cm /27cm ..27 fiind pe inaltime..incerc sa-mi imaginez un ghem strans pe asa o rama si unul infoiat.
BUNKA

Mesajde Ruben » 11 Feb 2013, 22:42

Bunka, daca tot il faci mic, ce zici de 25/25 interior la corp :?: :D

In felul acesta am forta ghemul sa incalzeasca peretii(izolati) ai stupilor. Zic, nu dau cu parul. Ce s-ar intampla? Sus o izolare care sa permita eliminarea umiditatii(oare se face condens?) dar sa nu piarda caldura multa.

Adica, vreau sa zic, ghemul sa simta frigul doar jos. Ce parere ai/aveti?
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 22:56

Cred ca ori glumesti, ori faci misto..Delon e verificat in practica pe efective serioase de stupi..tre sa fiu nebun sa cobor sub dimensiunile astea..ce ma apuc sa fac nuclei de imperechere? :lol:
Chestii interesante mai putem citi pe aici http://www.sbai.org.uk/sbai_forum/showt ... mich/page3
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR