Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Badea Alin » 12 Feb 2013, 00:36

BUNKA scrie:Cam asa e Nae..raman la parerea ca rusul Vladimir nu-i umbrea de prost..pe 30/30cm spatiu interior si o populare pe verticala pe aproximativ 1m si mai bine inaltime full de albina ventilatia numai prin sita de jos este insuficienta, gaurile frontale in corpuri pot fi de mare ajutor, sau un urdinis superior generos..acolo apare dincolo de temperatura si o umiditate care trebuie eliminata in momentul abundentei de nectar in faguri...eu am mai experimentat treaba asta cu stupul "aerisit" v-am zis, am avut albina multa si corpurile deplasate fatza spate...zburau peste tot, si noaptea ventilau..foarte interesant e ca noaptea blocau cu corpurile lor acele fante pt a mentine o temperatura mai ridicata care sa favorizeze pierderea (evaporarea) apei din nectar si lasau doar in partea superioara un spatiu de 5cm /1,5cm unde ventilau frenetic..asta in cursul noptii, ziua fiind cald albinele nu stateau la ventilat ci zburau la cules, stupii erau bine ventilati in cursul zilei !
Asta ne arata cam ce au ele nevoie..o ventilatie(aerisire) buna in cursul zilei, si un urdinis superior care le ajuta enorm la eliminarea apei din nectar in cursul noptii...de asta nu consider ca e o prostie sa ai cate o gaura pe fiecare corp mai ales daca avem corpuri inalte asa cum am eu la 31cm ...ar insemna 3 gauri pe inaltimea stupului de dimensiunea 2-2,5cm diametru...sa nu uitam ca stupul Delon este mult mai "inghesuit" decat cei Dadant pe care am lucrat cu totii.
Eu cred ca sunt necesare acele gauri mai ales daca nu avem o sita de ventilatie superioara..daca ar exista sita si sus si jos si stupii pe container umbrit...ar mai fi cum ar mai fi, gaurile insa inlesnesc si zborul culegatoarei !

aceeași nelămurire o aveam și eu acum aproape un an:
Re: apicultura naturala o alternativa viabila pe termen lung
de Badea Alin » 12 Mar 2012, 20:06

Mda, am tras cu ochiul pe unele site-uri și în mare parte sunt lămurit (cu siguranță mi-au scăpat multe), însă am și 2 nedumeriri (deocamdată):

1. Delon avea stupina în Alpii francezi, suedezii sunt mai la nord, ei nu au căldurile noastre din timpul verii și nu știu cum se comportă o familie de albine în modelul Delon (clopot) cu 4-5-6 corpuri la 40 grade la umbră (rușii care eu postat filmulețele nu știu în ce zonă a țări sunt situați). Eu o să încerc pentru staționar, însă nu știu cum s-ar comporta în pastoral la floarea soarelui, la soare;
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Ruben » 12 Feb 2013, 10:38

BUNKA scrie:Cred ca ori glumesti, ori faci misto..

Nu glumeam, nici nu faceam misto.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde akmm » 12 Feb 2013, 13:03

jenica67 scrie:Trist dar adevarat :
The Quinby "hives originally made by Moses Quinby and
first adopted by us contained 8 frames measuring 10 1/2x18
inches inside.

Ce e trist aici?
Dupa mine traducerea ar fi cam asa:
,,De ce am preferat rama Quinby?
Pentru ca e cu putin peste doi inci ,,mai adanca’’ decat rama Langstroth, ofera un spatiu mai mare pentru fagure si ofera mai multa miere peste iarna ghemului.''
Adica Dadant a lucrat cu doua rame de baza, Langstroth si Quinby, plus nenumarate altele si ca in final a ales rama Quinby in detrimentul Langstroth, tocmai datorita explicatiei de mai sus.
Pentru cei ce ar prefera rama patrata a scris o carte ,,Petit cours D'Apiculture'', rama patrata fiind una dintre nenumaratele cu care lucrase in experimentul sau.
Am crezut de cuviinta sa fac acest comentariu tocmai pentru a nu se creaa impresia ca Dadant a fost un inconstient ce cauta metode sa-si chinuie albinele.
Nimeni si nimic nu ne impiedica si pe noi in cautarea ramei ideala locale.
In schimb de-a lungul timpului experienta a cam lasat alte tipuri de rame in urma iar Dadant a ramas.Se pare ca o rama mai buna si mai practica nu prea se zareste.
Dupa cum vedeti stupul orizontal pe 20 rame care trece drept Layens, a adoptat in final tot rama Dadant.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 12 Feb 2013, 21:08

In schimb de-a lungul timpului experienta a cam lasat alte tipuri de rame in urma iar Dadant a ramas.Se pare ca o rama mai buna si mai practica nu prea se zareste.
Dupa cum vedeti stupul orizontal pe 20 rame care trece drept Layens, a adoptat in final tot rama Dadant.

Experientza cui a lasat alte tipuri de rame in urma?
Daca ne referim la marea masa a apicultorilor care s-au indeletnicit cu asta in ultimii 150 de ani, daca ei s-au comportat ca o turma la fel ca noi toti din timpurile noastre atunci e clar !!
Eu personal ca orice incepator am cumparat albine de la niste mosi pe rama asta, pe atunci nu aveam nici o idee despre albine..adica ceva ceva spicuit de prin carti, am mers pe asta, mi-am ales laditza pe 10 rame nu mai stiu care a fost criteriul...oricum initial am folosit un cat de 1/2, apoi am mai adaugat unul pt ca intrau repede in criza de spatiu, apoi am incercat un cat de 3/4..am vazut tot ce poate pe sistemele astea, nu m-au atras niciodata lazile pe 12 rame, am avut mereu acelasi tip[ de problema l;a iernare de care am tot discutat si este general valabila..colegii intre timp vorbeaau de ME si MER, am inceput sa cochetez cu ideea unui ME, MER-ul neinspirandu-mi prea multa incredere din cauza fragmentarii fagurilor, am inteles beneficiile ME-ului dar am inteles ca are aceeasi meteahna ca si rama mare 1/1..apoi m-am tot gandit la Layens, era perfect..i-am gasit totusi nod in papura, nu atat ca nu era bun pt albina, din contra era perfect...dar nu era perfect pt lucrul profesionist, trebuia acelasi tip de corp si rama, ceva usor de utilizat, versatil...intre timp ma uitam de la distantza la Warre si mi se parea O GLUMA BUNA...pana cand am dat de PDF-ul lui Roger Delon, am ramas putin uimit sa vad similitudinea de corp cu Warre, am inceput sa vad ca de fapt este un Layens fragmentat, avea toate calitatile unui Layens plus inca ceva, versatilitatea si usurintza unui ME...cand i-am vazut pe rusi pe Vladimir Khomich si ce face el cu Delonul sau modificat am ramas uimit si in acelasi timp am inceput sa cred in el...am inceput sa fac calcule, volume, dm patrati de fagure, cautam similitudini cu Layens, incercam sa-i caut defectul...inainte sa-l pun in practica am capatat o incredere uriasa in el pentru ca teoretic mi s-a parut foarte bun, si pe deasupra aveam dovada punerii lui cu succes in practica a lui Roger Delon si a rusului Vladimir..plus ca argumentele lui Delon mi-au deschis mintea si m-au ajutat sa inteleg ca ce facusem pana acum fusese gresit!
Am inceput sa-mi pun intrebarea...de ce lumea nu observa radacina problemelor simple, grave cu care se confrunta in fiecare an...care este motivul pt care refuza macar sa ia in calcul o ipoteza, sa faca un experiment...raspunsul este trist, se pare ca ne place sa mergem inainte cu ceea ce am primit ca informatie, ca invatatura de la parinti bunici, colegi fara ca sa incercam sa intelegem sa gandim sa cautam o solutie la o anumita problema, dar nu o solutie de avarie care doar sa puna un petec ci o rezolvare a cauzei care produce problema.
Am observat imediat care a fost cauza esecului partial al colegilor care au testat Warre, am vazut insa si plusurile...am vazut niste faguri superbi construiti in Warre, am si postat in mai multe locuri acesti faguri pt ca mai multa lume sa inteleaga si sa vada ca nu sunt necesare foitele, albina stie ce sa faca daca o lasam...mi-am cerut scuze de la colegii care erau apartinatorii pozelor..am facut-o cu un scop sincer!

Cu toate astea domnule AKM nu inteleg ce ati vrut sa ziceti cu cuvintele astea...daca va referiti ca Layens foloseste aceleasi dimensiuni aproximative ale ramei numai ca pozitionate vertical...pai diferenta este uriasa chiar daca ele sunt sensibil identice tocmai prin pozitie !
Va salut!
BUNKA

Mesajde akmm » 13 Feb 2013, 16:37

Ani multi in urma, pe cand ma apucasem de albine si citeam cat nu puteau oamenii sa editeze, imi formasem ideea ca stupul orizontal este Stupul Layens.Desi citisem o gramada de carti, confuzia persista.
Abia dupa ce am citit Apicultura pentru toti am realizat ca stupul Layens este orizontal-prin extindere, iar rama sa este o rama deosebita fata de rama STAS pe care o aveam in circulatie in Romania.
In final conteaza tehnologia de lucru adoptata, extindere pe orizontala sau extindere pe verticala.
Cand alegi extinderea pe orizontala trebuie sa adopti si rama Layens originala cred.
Explicatia pe care o da chiar Dadant pentru rama culcata este ca dupa asezarea lor in pachet rezulta un stup cu baza mai stabila.In final conteaza faptul ca in dcm rezulta aceeasi arie.
Eu nu m-as hazarda in ceea ce place sau nu place albinei.Cineva insa care tine albine de foarte multa vreme sesizeaza ca o sirma (ultima de jos) pusa un pic cam sus, in loc sa fie inglobata in fagure pur si simplu este limita de retezare a fagurelui artificial.Iar in eventualitatea ca din comoditate tai toate botcile la nivelul acestei sarme plasate cam sus, albinele nu prelungesc fagurele necautand sa ne spuna sa facem rama mai adanca.
Hai sa mai adaug si faptul ca distanta parcursa de o matca in plin sezon, atunci cand ponteaza cam 3.000 de oua pe zi este 64m.Tineti cont de dimensiunea ei si raportati la dimensiunea omului.
O rama dreptunghiulara determina matca sa mareasca cuibul in elipsa si nu concentric.Albinele urmeaza acest drum si tinand cont ca hrana larvei difera de la ora la ora, si ele la randul lor in loc sa aibe larvele de aceeasi varsta foarte apropiat una de alta, le au de la un capat la altul. Da asta e deja filozofie de iarna/primavara.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2013, 20:26

Eu nu m-as hazarda in ceea ce place sau nu place albinei.Cineva insa care tine albine de foarte multa vreme sesizeaza ca o sirma (ultima de jos) pusa un pic cam sus, in loc sa fie inglobata in fagure pur si simplu este limita de retezare a fagurelui artificial.Iar in eventualitatea ca din comoditate tai toate botcile la nivelul acestei sarme plasate cam sus, albinele nu prelungesc fagurele necautand sa ne spuna sa facem rama mai adanca.
Hai sa mai adaug si faptul ca distanta parcursa de o matca in plin sezon, atunci cand ponteaza cam 3.000 de oua pe zi este 64m.Tineti cont de dimensiunea ei si raportati la dimensiunea omului.
O rama dreptunghiulara determina matca sa mareasca cuibul in elipsa si nu concentric.Albinele urmeaza acest drum si tinand cont ca hrana larvei difera de la ora la ora, si ele la randul lor in loc sa aibe larvele de aceeasi varsta foarte apropiat una de alta, le au de la un capat la altul. Da asta e deja filozofie de iarna/primavara.

Unde imi e clar nu mai citez..citez in schimb unde nu am inteles foarte bine la ce va referiti...deci, legat de sarma de jos, eu cred ca o puneam undeva la 2-3cm de leaztul inferior, si lipirea foitei o faceam electric...intotdeauna au construit pana jos, daca vb dumneavoastra taiam botci acolo oricum ramanea un spatiu liber unde se cresteau urmatoarele botci fagurele fiind ingrosat si nemaiputandu-se depune puiet pt ca celulele erau stricate...albinele nu ar incerca sa construiasca acolo pt ca fagurele este deformat, celulele distruse, lipite si leatzul inferior fiind foarte aproape ele inteleg ca practic nu au unde..in plus spatiul util de ouat de pe faguri este suficient.
Apoi rama dreptunghiulara face ca zona de puiet sa fie eliptica...o sfera aplatizata pe axa verticala, in situatia unei rame Layens elipsa ar fi cumva aplatizata din lateral, iar intr-un stup gen Delon Warre sau altceva asemanator ar fi o elipsa care ar arata ca un ou pus "in picioare" incadrat perfect in cotele laditei peste care s-ar crea depozitul de miere.
Inteleg ce spuneti de felul cum este depus puietul pe rama Dadant in pozitie orizontala...tot asa se depune si in Layens iar in Delon cu siguranta sunt asemanari cu Layens, diferenta e ca matcile trebuie sa mai urce, sa treaca de spatiul dintre corpuri, dar ele nu au nici o problema sa mai faca asta, nici in MER, nici in ME, nici in Dadant cu caturi de 1/2, nici in Dadant cu cat 3/4 sau 1/1, oricum ar arata configuratia stupului matca daca are nevoie de spatiu in plus de ouat il gaseste...pe un Delon singura varianta este de a se deplasa in sus sau in jos ca sa depuna dupa ce un corp a fost ouat...pe varianta mea de corp cu 30/30cm si adancimea corpului de 31 cm exceptand 2 rame marginase cu hrana deci pe 7 rame spatiul de ouat este de 50,61dm patrati, adica 40488celule adica un spatiu de ouat reprezentand 64,26% din spatiul necesar pt o ponta de 3000 de oua pe zi timp de 21 de zile..la o ponta de 2500oua pe zi, ar fi un total de 52500 oua in 21 de zile...deci undeva la 77,12% din necesar...daca luam in calcul o ponta de 2000 de oua pe zi calculul arata asa:
2000*21=42000 de oua adica 96,4% din necesar.
Extinderea ouatului s-ar realiza in corpul 2 intr-o masura mai mare numai in perioada de maxima ponta.
Nu vad nimic in neregula in peisajul asta!
BUNKA

Mesajde stefanmadalin » 14 Feb 2013, 01:03

Lucreaza pe rama patrata, cu un ciudat afumator.
stefanmadalin

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2013, 04:05

Multumesc MULT de tot pt filmuletul asta..ce puiet frumos!
Nu prea sunt filme pe net cu asa ceva..caut si nu prea dau de ele..inca odata mersi !!
Ladita asta pe 11 rame seamana cu ce voi folosi eu sub ME-uri ca sa construiesc ramele Delon...arata super! :P
De fiecare data cand vad asa ceva la altii ma incanta...abia astept!
Multzam !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2013, 09:55

Am ajuns sa citez din mine :lol: asadar
...daca luam in calcul o ponta de 2000 de oua pe zi calculul arata asa:
2000*21=42000 de oua adica 96,4% din necesar.
Extinderea ouatului s-ar realiza in corpul 2 intr-o masura mai mare numai in perioada de maxima ponta.

Daca la ideea asta suprapuneti imaginea cu rama centrala si cu puietul de pe ea din filmul de mai sus...reiese ca in momentul in care ghemul se gaseste in corpul 2 daca iernez pe doua corpuri, adica la finalul iernii care coincide cu inceperea ouatului, albinele se pot organiza pe un astfel de corp (cum am eu) intr-o sfera perfecta...de aici probabil si iernarea buna si dezvoltarea de primavara buna..din faptul ca sfera asta perfecta are o singura directie de deplasare.

Daca albinele in mod natural s-ar deplasa inainte sau inapoi in ghem fiind, sau lateral inainte de a se deplasa in sus ar fi un semn clar pt noi ca ne-ar trebui niste stupi cu niste rame foarte lungi..treaba insa sta taman invers..de aici trageti concluziile!
BUNKA

Mesajde cantemir » 14 Feb 2013, 18:22

BUNKA scrie:Am ajuns sa citez din mine :lol: asadar ...

Nu-ti face probleme!

Momentan n-am cu te sustine practic (poze, incercari, rezultate, etc!), dar iti citesc cu atentie fiecare postare.
Asa ca: da-i inainte!
cantemir

Mesajde Trantorul@ » 14 Feb 2013, 23:01

BUNKA scrie:Multumesc MULT de tot pt filmuletul asta..ce puiet frumos!
Nu prea sunt filme pe net cu asa ceva..caut si nu prea dau de ele..inca odata mersi !!
Ladita asta pe 11 rame seamana cu ce voi folosi eu sub ME-uri ca sa construiesc ramele Delon...arata super! :P
De fiecare data cand vad asa ceva la altii ma incanta...abia astept!
Multzam !!

Daca platesti bine iti fac si io un film in primavara numa ca rama mea nu-i chiar patrata!
Si deci in final ai ajuns la niste numere exacte sau nu ? sa stiu si io sa ma apuc de treaba, sa nu ma apuc de treaba sa transfer si sa dea putin cu virgula pe urma. :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde BUNKA » 15 Feb 2013, 00:19

Salut Trantorele..la ce numere te referi?..Laditele de 11 rame le folosesc doar temporar pt ca lada ME se sprijine la fix pe ladita cu 11 rame Delon...fac doar cateva pe care le folosesc pt cresterea ramelor, in rest or sa fie corpuri cubice 30/30 cu 31 cm inaltime...3-4 corpuri pe stup.
N-are treaba virgula...o sa fie bine de tot, poate doar inaltimea stupului e problematica, dar se pot face niste containere deplasabile cu o remorca in care stupii sa stea tzapan asigurati.
BUNKA

Mesajde Trantorul@ » 15 Feb 2013, 01:15

Salut bunka, la numerele alea 30/30 /31 ma refeream , chiar vrei tu sa ai rama patrata , deci ii clar te-ai documentat si asta ii finalul , pot sa ma apuc de pruductia in masa de lazi si rame. :)
Si chiar crezi ca se merita sa nu folosesti deloc foita ? Eu zic ca-i un comsum prea mare de miere pentru constructia fagurilor , si daca prinzi un an cum am prins eu anul trecut nu construiam nimic decat cu zahar si se duceau pe copca stupi aia .
Clar se gasesc metode si de transportat nu asta ii problema , totul se poate adapta.
O sa fie chiar foarte bine , o sa te plictisesti toamna si primavara daca nu mai lucrezi cu rama si lucrezi cu catu. :P
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde BUNKA » 15 Feb 2013, 03:14

Da, si nu numai rama e patrata..si corpul e cubic :P
Ramele vor fi usor de construit din cateva motive..abundentza de polen pana in salcam, ceva nectar dau si pomii si le voi mai stimula si eu, apoi lumina ramei nefiind foarte mare 27/26.8cm..nu va fi o treaba dificila pentru albine, apoi mai e si faptul ca le voi construi in cuib intre rame de puiet si nu voi astepta sa coboare ele in corpul cu rame goale...in felul asta as putea sa astept nu construirea de fagurasi noi ci intrarea coloniei in roit! :lol:
Daca merita sa renunt la foite...eu zic ca da, chiar si numai pentru eventualitatea aparitiei unor fenomene benefice ..se merita, poate vor reduce dimensiunea celulelor in timp cu efectele pe care le astept, apoi treaba cu trantorii, cu varoa, cu acarapis woody, cu substantele din foite etc..sunt multe motive pt care vreau sa vad cum e pe fagure 100% natural...si in mod normal in stupii pe care-i cunoastem prea bine daca nu pui rame cu foi la timp te trezesti cu faguri imensi crescuti pe acolo...albinele daca sunt hranite proteic si energetic construiesc, si daca miere nu fac, macar sa fac familii pe doua corpuri Delon si sa-si asigure hrana de iernare si sunt multumit...daca refac efectivele pe asa ceva sunt multumit, este timp si de productii, si de inmultiri..oricum sunt sigur ca se poate face inmultire mult mai usor cu asa ceva!
Sper ca timpul pe care o sa-l castig daca scap de o multime de lucrari care trebuiesc facute la stupii actuali, o sa mi-l ocup cu matcile, cu ceva selectie..sa concep niste containere, treburi mai interesante...observatii pe noul sistem, o sa stau cu okii pe el ca pe butelie sa-l inteleg!
BUNKA

Mesajde stefanmadalin » 15 Feb 2013, 10:31

Ce rama e asta?
stefanmadalin

Mesajde BUNKA » 15 Feb 2013, 12:24

Pare a fi un 40/40cm ...asa imi pare!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR