BUNKA scrie:Cam asa e Nae..raman la parerea ca rusul Vladimir nu-i umbrea de prost..pe 30/30cm spatiu interior si o populare pe verticala pe aproximativ 1m si mai bine inaltime full de albina ventilatia numai prin sita de jos este insuficienta, gaurile frontale in corpuri pot fi de mare ajutor, sau un urdinis superior generos..acolo apare dincolo de temperatura si o umiditate care trebuie eliminata in momentul abundentei de nectar in faguri...eu am mai experimentat treaba asta cu stupul "aerisit" v-am zis, am avut albina multa si corpurile deplasate fatza spate...zburau peste tot, si noaptea ventilau..foarte interesant e ca noaptea blocau cu corpurile lor acele fante pt a mentine o temperatura mai ridicata care sa favorizeze pierderea (evaporarea) apei din nectar si lasau doar in partea superioara un spatiu de 5cm /1,5cm unde ventilau frenetic..asta in cursul noptii, ziua fiind cald albinele nu stateau la ventilat ci zburau la cules, stupii erau bine ventilati in cursul zilei !
Asta ne arata cam ce au ele nevoie..o ventilatie(aerisire) buna in cursul zilei, si un urdinis superior care le ajuta enorm la eliminarea apei din nectar in cursul noptii...de asta nu consider ca e o prostie sa ai cate o gaura pe fiecare corp mai ales daca avem corpuri inalte asa cum am eu la 31cm ...ar insemna 3 gauri pe inaltimea stupului de dimensiunea 2-2,5cm diametru...sa nu uitam ca stupul Delon este mult mai "inghesuit" decat cei Dadant pe care am lucrat cu totii.
Eu cred ca sunt necesare acele gauri mai ales daca nu avem o sita de ventilatie superioara..daca ar exista sita si sus si jos si stupii pe container umbrit...ar mai fi cum ar mai fi, gaurile insa inlesnesc si zborul culegatoarei !
aceeași nelămurire o aveam și eu acum aproape un an:
Re: apicultura naturala o alternativa viabila pe termen lung
de Badea Alin » 12 Mar 2012, 20:06
Mda, am tras cu ochiul pe unele site-uri și în mare parte sunt lămurit (cu siguranță mi-au scăpat multe), însă am și 2 nedumeriri (deocamdată):
1. Delon avea stupina în Alpii francezi, suedezii sunt mai la nord, ei nu au căldurile noastre din timpul verii și nu știu cum se comportă o familie de albine în modelul Delon (clopot) cu 4-5-6 corpuri la 40 grade la umbră (rușii care eu postat filmulețele nu știu în ce zonă a țări sunt situați). Eu o să încerc pentru staționar, însă nu știu cum s-ar comporta în pastoral la floarea soarelui, la soare;