Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: insarmarea ramelor

Mesajde lache » 11 Feb 2013, 21:24

Nu am asa experienta dar, ma iau in seama si-mi dau si eu cu parerea: ramele 1/1 le insirmez orizontal cu 5 sirme cu distante luate cu ...cutia de chibrituri iar cele 1/2 le insirmez tot orizontal cu 3 sirme. Foita o alatur de leatul de sus si folosesc un redresor pentru insirmare.Albinele le lipesc si sus si jos si le construiesc foarte frumos. Din vreo doua sute de rame din care am extras, doar 3-4 le-am indoit pentru ca am dat viteza prea mare de la inceput la centrifuga. E adevarat ca fiecare rama o intorc de 2 ori la extragere. Nu am folosit ondulator sa intind sirma mai mult. Este recomandat si pentru insirmari orizontale.
lache

Mesajde kamy » 11 Feb 2013, 21:30

lache scrie:Nu am asa experienta dar, ma iau in seama si-mi dau si eu cu parerea: ramele 1/1 le insirmez orizontal cu 5 sirme cu distante luate cu ...cutia de chibrituri iar cele 1/2 le insirmez tot orizontal cu 3 sirme. Foita o alatur de leatul de sus si folosesc un redresor pentru insirmare.Albinele le lipesc si sus si jos si le construiesc foarte frumos. Din vreo doua sute de rame din care am extras, doar 3-4 le-am indoit pentru ca am dat viteza prea mare de la inceput la centrifuga. E adevarat ca fiecare rama o intorc de 2 ori la extragere. Nu am folosit ondulator sa intind sirma mai mult. Este recomandat si pentru insirmari orizontale.

nu considera ca desconsider modul tau de sarmare dar dupa doua trei trambalari si oleaca de canicula si oleaca de nectar o sa ai niscai randuri de celule alungite care devin de trantor cu toate ca in fagurele pus toate celulele ereau de albine!tomna d-aia am recomandat volkswagenu!
kamy

Mesajde lache » 12 Feb 2013, 11:31

Sunt convins ca aveti dreptate, domnule Kamy !Mi-ati dat deja o tema serioasa de reflexie mai ales ca tocmai am terminat de insirmat vreo suta cincizeci de rame cum va explicam ieri...
Cer scuze autorului topicului ca m-am bagat cu problemele mele dar sunt convins ca problemele atinse pot fi utile si pentru alti incepatorl.
Iernare usoara va doresc in continuare !
lache

Mesajde lache » 12 Feb 2013, 11:35

O intrebare care ma roade: Folosirea ondulatorului pentru sirmele orizontale este recomandata ? La centrifugare nu se intind onduleurile ? Nu de alta dar tot este tirg la Rimnicu-Sarat in acest weekend si sa stiu daca-mi mai completez trusa si cu acest dispozitiv...
lache

Mesajde un OM » 12 Feb 2013, 12:14

Onduleurile nu se intind. Fii insa atent cum tii ondulatorul, in plan paralel cu leaturile verticale, caci altfel nu acopera onduleurile fagurele artificial (nu vrei sa iasa onduleurile in celule).
un OM

Mesajde RazvanTi » 12 Feb 2013, 12:56

in plan perpendicular fata de cel al ramei ai vrut sa zici...
RazvanTi

Mesajde lache » 13 Feb 2013, 09:47

OK ! Multumesc !
lache

Mesajde un OM » 13 Feb 2013, 10:50

Ondulatorul il folosesti cand insarmezi cu inox, cu sarma zincata nu am incercat, mi s-a spus ca se intinde, torsioneaza ciudat sarma.
un OM

Mesajde lache » 13 Feb 2013, 17:57

un OM scrie:Ondulatorul il folosesti cand insarmezi cu inox, cu sarma zincata nu am incercat, mi s-a spus ca se intinde, torsioneaza ciudat sarma.

Foarte buna precizarea. Multumesc din nou ! Chiar voiam sa mai intreb care sirma este mai buna pentru rame ?
Este evident ca cea inox (de care nu am folosit pina acum pe motive de buget) pentru faptul ca nu oxideaza dar cum se comporta ca rezistenta mecanica ? Sirma obisnuita se intinde, se alungeste putin, chestie simtita cind intindem sirma pe rama. mai nou, am folosit si capse (pentru hirtie) care sa limiteze penetrarea sirmei in lemnul ramei, o metoda ieftina si buna dupa umila mea parerea dar care nu permite sirmei sa alunece prea usor la intindere si atunci se mai si rupe. Voi vedea cum se comporta si la extractie.
Parca si sirma de inox este de mai multe feluri, in special in functie de diametrul acesteia. Ce recomandati sa folosesc ?
Multam anticipat !
lache

Mesajde un OM » 13 Feb 2013, 22:27

De 0,3.
un OM

Mesajde kamy » 13 Feb 2013, 22:46

Io am lluat din targ din blaj sarma de inox de 04 si-mi pare rau ca n-am luat de 05.
Ondulatorul e bine sa-l ai in stupina,sant multi care sarmeaza ramele de iarna si vara constati ca nu mai poti canta la sarme,atunci decat sa desfaci si sa intinzi sarmele,e mai rapid sa te joci nitel cu ondulatoru,sau daca folosesti sarma de inox,se rupe un fagure nou incarcat de nectar din cauza caldurii,il transformi frumos in sectiuni intinzi putin sarmele si altul la rand,dar aveti grija se cam incarca ondulatoru cu ceara si nu mai functioneste la parametri!
kamy

Mesajde lache » 14 Feb 2013, 22:27

Stie cineva citi metri sunt intr-un kg de sirma de inox de 0,4 sau 0,5 ?
lache

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2013, 22:52

lache scrie: Foarte buna precizarea. Multumesc din nou ! Chiar voiam sa mai intreb care sirma este mai buna pentru rame ?

Depinde.

Daca folosesti insarmare obisnuita, direct pe lemn, e bine sa fie sarma mai groasa, sa nu intre in rama datorita greutatii mierii. Se intampla in timp.

Daca folosesti insarmare cu capse, sarma mai subtire e mai buna, ai mai multa lungime la kg. Doar sa fie de inox, sa aiba rezistenta.

Sarma de inox e de obicei de 0,4mm. De 0,5 mm nu am incercat inca.

Merge si galvanizata de 0,5mm, dar nu are rezistenta inoxului.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapis13 » 14 Feb 2013, 22:56

lache scrie:Stie cineva citi metri sunt intr-un kg de sirma de inox de 0,4 sau 0,5 ?

Intre 900-110m depinde de grosimea sirmei
Mie mi-au iesit 475 de rame dintr-o bobina de 1 kg de sirma de inox de 0,4
Am rame su 6 gauri si insirmez vertical iar la o insirmare cu aparatul intra 2m
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 14 Feb 2013, 23:23

Eu folosesc sarma obisnuita de 0,3 cu capse la fiecare gaura, cu 6 randuri la 1\1 si 5 la 3\4 pe orizontal si inca un"V" rasturnat pe vertical, iar capetele le prind cu tinte.Sarma o intind prin trecerea degetului de 2-3 ori apasat, fagurele il lipesc de leatul de jos si nu am nici o problema! Fagurele il prind cu o scula in forma de evantai care ingroapa perfect sarma.Daca fagurele este gaurit sau ros de albine ori acesta nu e de calitate, ori albina n-are ventilatie, dar calitatea conteaza cel mai mult!In fiecare an insarmez din ianuarie iar sarma nu are de suferit absolut deloc.
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde liviutzbogos » 19 Feb 2013, 20:08

Am vazut capsele dinalea si cred ca sunt foarte bune. Intrebarea e: ai cumva nevoie de capsator pt ele sau se pot pune manual?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR