Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde alt stupar » 13 Feb 2013, 22:53

stiu Paul...
intradins am specificat... vorbesc de ce-a fost pan`acum in zona mea.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Gudas Valentin » 13 Feb 2013, 23:02

Azi au avut zbor general si la mine,consum ceva mai mare fata de alte ierni,probabil ceata multa din aceasta iarna + stolurile de pitigusi,pierderi inca nu am,dar ATENTIE pierderile in general se produc la sfarsitul ierni,dupa inceperea pontei in serios.

Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011
Gudas Valentin

Mesajde akmm » 14 Feb 2013, 08:57

alt stupar scrie:Asadar,
Asta N-A FOST IARNA !

Doi pensionari, fosi colegi de armata se intalnesc intamplator intr-un parc.Povestesc de una de alta si inevitabil vine intrebarea:
-tu mai tragi cate un tun cu baba ta?
-mai, nu asa ca la tinerete, doar iarna daca afara ninge, e ger eu stau la gura sobei si ma gandesc...
-anu asta ai tras ceva?
-da ce, asta a fost iarna?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Geocrin » 14 Feb 2013, 20:30

Scorul inregistrat azi este 8-0..pentru albine bineinteles....ca doar nu bate steaua cu scorul asta! :lol:
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde letsoc » 14 Feb 2013, 22:52

astazi au zburat binisor si pe Valea Muresului, primul zbor mai acatarii din 30 noiembrie incoa`
am "bagat mana" in cativa de-i stiam mai subtiri plus inca cativa din lotul de "teste"
deci... parerea mea este ca ce-a fost pan-acum este o gluma de iarna (din pct. de vedere al albinei )
sunt vii si sanatosi inclusiv 3 matzi de roisori pe 2-3 rame carora le dadeam sanse de supravietuire apropiate de nula, defapt soarta lor era sa testeze iernarea unitatilor biologice salbe pe rama MER. Si... au tupeul sa reziste inca :lol:
Asta N-A FOST IARNA !
In moldova ''iarna nu-i ca ...'' la voi !In Moldova, iarna asta a fost iarna !Dar ...suntem optimisti si nu numai atat, chiar credem ca vine primavara!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 15 Feb 2013, 01:08

Speram ... Si zilele astea a nins cam 30-40 cm si sunt temperaturi si de -15 grade :(
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde BUNKA » 15 Feb 2013, 03:22

letsoc scrie:
astazi au zburat binisor si pe Valea Muresului, primul zbor mai acatarii din 30 noiembrie incoa`
am "bagat mana" in cativa de-i stiam mai subtiri plus inca cativa din lotul de "teste"
deci... parerea mea este ca ce-a fost pan-acum este o gluma de iarna (din pct. de vedere al albinei )
sunt vii si sanatosi inclusiv 3 matzi de roisori pe 2-3 rame carora le dadeam sanse de supravietuire apropiate de nula, defapt soarta lor era sa testeze iernarea unitatilor biologice salbe pe rama MER. Si... au tupeul sa reziste inca :lol:
Asta N-A FOST IARNA !
In moldova ''iarna nu-i ca ...'' la voi !In Moldova, iarna asta a fost iarna !Dar ...suntem optimisti si nu numai atat, chiar credem ca vine primavara!

De venit vine sigur...vine in fiecare an, si noi o asteptam mereu la fel...cu multa nerabdare!
BUNKA

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2013, 09:09

alt stupar scrie:Asta N-A FOST IARNA !

Da! De la anu nu cred că o să mai ai așa multă forță să-i tragi de urechi pe cei care iernează pe 2-3 rame :lol:
Gata, te-ai compromis! :lol:
Și or să vină în toamna aceasta și o să spună: am iernat pe 2-3 rame, chiar o să te citeze și vor trage concluzia că se poate.
Dar, nu toate iernile-s la fel. Consider și eu că (până acum) a fost o iarnă blândă, dar la consum nu am văzut diferențe față de iarna trecută, care a fost mai grea. Parcă la unii consumul a fost mai mare anul acesta.
Până acum n-am pierderi. Încă trag să-l ajung pe moșu din sat care până la sfârșitul lui martie nu caută la stupi. Zice către mine: de ce să-i deschid, ce să le fac?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde akmm » 15 Feb 2013, 09:29

cristi_vidican scrie: Încă trag să-l ajung pe moșu din sat care până la sfârșitul lui martie nu caută la stupi. Zice către mine: de ce să-i deschid, ce să le fac?

E culmea tupeului cu mosu' asta!
El nu intra pe forum sa ne spuna unde e pozitionat ghemul la ora asta? E in urma cu curiozitatea...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BotaPaul » 15 Feb 2013, 10:14

Stiu si eu un
"mos"
dinala Cristi,nu umbla in stupi deloc pana in primavara,ce tu turta ,NIMIC !...Vara trecuta l-am cunoscut cand mi-am dus stupii la salcam,am avut ocazia pentru prima data sa vad si eu un stup cum arata inauntru la mari insistente ,deoarece chiar nu deschidea stupii mai deloc....Am stat 2 saptamani si nu a deschis stupii ,si asta se intampla la salcam.Si are undeva la 200 familii,acum ori de cate ori am ceva il sun si imi spune orice...se ocupa de albini cam de 35 ani :D Acest
mos
mai are inca 2 frati gemeni,iei au undeva la 1300 familii,m-au ajutat anul trecut cu niste matci,de asemeneea nici ei nu deschid familiile de albini.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde gigiploesteanu » 15 Feb 2013, 14:39

Nu îi cunosc pe acei moşi, dar sunt şi eu frate cu ei. Felicitări pentru acei moşi !
Să ştii să lupţi, când vrei să ai, Să nu regreţi când pierzi sau dai
gigiploesteanu

Mesajde filip » 15 Feb 2013, 14:48

cristi_vidican,
In iarna 2011-2012 am iernat 6 roi pe 3 rame Dadant 1/1.Am primit matcile si am facut roii la finele lunii iulie.M-am incapatanat sa nu-i ajut cu rame cu puiet.Am iernat TIP Clopot.Toti au scapat si a fost iarna mai grea ca anul asta.
filip

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2013, 16:04

Nea Filip,
un stup iernat pe 3 rame la dumneata e diferit de cel iernat la mine și poate total diferit de cel iernat la un începător care trage tare să facă numărul mare că el e hotărât să plătească cât mai mult impozit.
Nu zic că nu-s excepții și că și un ghem mic trece iarna, dar cine se respectă are așa ceva doar ca test sau din neglijență.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2013, 16:09

Legat de Moșu,
L-am vizitat într-o primăvară. Era spre seară și atunci desfăcea prima dată stupii. Era mai bătrân și albinele îl luau deseori pe dinainte. Nu mai știu ce perioadă era, dar știu că la cel desfăcut atunci a găsit 2 faguri laterali crescuți de albine, plini cu trântori.
Legat de ce zicea Paul, la fel era moșu meu. Nu deschidea nici un stup pentru vreun curios. Cel mult mi-a deschis odată podișorul și mă înțelegeam de minune cu el.
Zicea că dacă vine la mine cineva să nu fiu curios să-i arăt matca, că matca nu-i ca și cățelu ca să i-l arăți.

Suntem la finalul iernii și din câte aud (nu cunosc multe) se pare că mortalitățile din această iarnă sunt mai mici ca cele din iarna trecută.
cristi_vidican

Mesajde BotaPaul » 15 Feb 2013, 16:15

imi zicea cineva " mai cand te uiti la unu asa mai tanar si il analizezi bine zici : Ia uite ma un smecher, iar cand te uiti la un batranel zici ,hmm...doi smecheri " :lol: :lol: :lol:
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde filip » 15 Feb 2013, 16:22

Cand zic roi pe 3 rame .Astea trebuie sa cuprinda'' Doua rame ful de miere si pastura capacita si unul coronite pana la jumatatea ramei miere.Cum se face,e tehnica de impachetare in 2 pasi ,cu formare de cuib de iernat in Octombrie cu ram la furat dupa diafragma.In lipsa de puiet se strange la 3 rame bine acoperite de albine.Ghemul se formeaza pe rama din mijloc cu variante stanga dreapta.
filip

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR