Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fat bees / Albine grase

Mesajde BUNKA » 15 Feb 2013, 21:10

Imi pare rau ca nu pot face niste fotografii calumea din carte sa vedeti niste tabele cu continutul diferitilor aminoacizi in polen comparativ cu substituientii cei mai importanti..ca idee, polenul este inferior din punct de vedere nutritiv substituientilor, insa partea interesanta de aici incepe!
Va mai redau o pagina din carte dupa care ma opresc..promit! :P :lol:

"Digestibilitatea substituientilor de polen"

Compozitia chimica a inlocuitorilor de polen reprezinta ca prima informare un criteriu important de apreciere a inlocuitorilor.
Numai pe baza continutului in substante nutritive brute nu se poate insa stabili valoarea nutritiva reala a subsituientilor, pt ca o parte din acest continut brut ingerat nu se digera si nu se absoarbe, ci se elimina prin excremente.
In cantitatea totala a substituientului sunt cuprinse insa si alte substante nutritive ca glucide, grasimi, etc...ca atare RESTURILE NEDIGERATE NU POT DA INFORMATII asupra utilizarii proteinelor de catre albine.
Aprecierea gradului de valorificare a proteinei din substituientii de polen in proteina sintetizata de catre albine, se poate face numai determinandazotul introdus in organism prin hrana si azotul eliminat prin excremente.
In tabelul 19 pe care nu pot sa il pun din pacate se arata cantitatea de azot asimilata de organismul albinelor pt cateva substante care se utilizeaza ca substituienti ai polenului.
De saemenea se indica modul de utilizare a proteinelor asimilate de catre organismul albinelor.
Analizand bilantul azotului prezentat rezulta ca digestibilitatea proteinelor din inlocuitorii de polen urmariti nu este sensibil mai mica decat a pasturii.
De asemenea azotul total asimilat din drojdia de bere este practic EGAL cu cel din pastura...o diferenta ceva mai mare constatandu-se in cazul laptelui praf.
Privind utilizarea proteinelor asimilate fata de pastura, la care repartitia intre puiet si depunerea in corpul albinelor este in general proportionala proteinele asimilate din drojdie sunt asimilate aproape INTEGRAL PRIN DEPUNERE CA REZERVA IN ORGANISMUL ALBINEI..pe cand cele din lapte sunt utilizate aproape in EXCUSIVITATE PT CRESTEREA PUIETULUI.

Aici fac o paranteza..presupunand ca avem puiet in stupi proaspat iesit acesta beneficiaza din plin de drojdia de bere in cazul in care o folosim, creste incarcarea proteica in corpul albinei tinere lucru care in primele 5 zile de viatza este esential deci Drojdia poate avea efecte benefice asupra albinelor tinere..totusi trebuie sa tinem cont si de cresterea puietului larvar care se pare ca merge mai bine pe lapte sau lapte praf... nu inteleg totusi, daca albina care creste puietul daca are rezerve de proteina in corp totusi nu poate creste la fel de usor puiet pe baza vitellogeninului stiind ca ea mai creste puiet si prin cedare de proteina corporala, si mai degraba cresterea larvelor e favorizata de hranirea stimulenta cu lapte praf...tre sa fie o chestie aici...e clar ca pt a avea larvar mult trebuie un mix de polen si lapte praf, iar daca vrem ca si albina tanara sa beneficieze de proteina pt completarea necesarului proteic in primele 5 zile de viata avem devoie si de drojdie...deci, clar trebuie un mix din cele 3 ingrediente in care cu cat ponderea polenului e mai mare cu atat turta este mai atractiva...trebuie sa tinem seama si de cele 12-15% maxim de proteina pe compozitia turtei proteice...sunt multechestii de luat in calcul.

Continui...Acest aspectar parea ca explica nereusita unor cercetari de a creste puiet in conditii normale prin hranire cu drojdii.
Pentru productie trebuie sa tinem seama la folosirea inlocuitorilor de efectu specific al acestora asupra organismului albinelor.
Primavara trebuie sa utilizam in cea mai mare masura hrana proteica care contribuie masiv la cresterea puietului, iar in toamna in ultima faza a hranirilor sa o alegem pe cea care asigura cea mai mare depunere in corpul albinelor pt a pregati organismul acestora in vederea iernarii!"

Deci treaba ...e nitzel mai complicata! ;)
Orice am vrea sa folosim nu trebuie sa uitam de polen ca si atractant...si sa nu uitam ca polenul are unele carente in niste aminoacizi specificati mai sus, deci un mix din polen drojdie lapte praf si substanta energetica este indicat atat primavara cat si toamna..si in perioadele cu carente de polen in natura...acuma ramane de vazut care este formula castigatoare...
BUNKA

Mesajde prisacar » 15 Feb 2013, 21:58

Multumim ppt articol, si sa avem un an bun.
Respectarea legilor naturii este intodeauna rasplatita.
albinalucratoare@gmail.com
prisacar

Mesajde Daniel Popovici » 15 Feb 2013, 23:32

BUNKA scrie:
Deci desi nutritiv polenul este inferior, el prin faptul ca este consumat mai rapid are efect si prin faptul ca incarca mai putin intestinul albinelor decat inlocuitorii.
Polenurile insa sunt incomplete in ce priveste unii aminoacizi (triptofan si metionina) si de aceea suplimentarea cu substituienti este indicata mai ales daca se foloseste si polen in compozitie si daca se foloseste hranirea proteica in perioadele de carenta in natura de polen.

1. Carentele de aminoacizi sunt diverse si inconstante, in functie de speciile de plante care produc polenul. As adauga la cei doi aminoacizi pe ... cam toti ceilalti, IN SPECIAL LIZINA.
2. As fi de acord cu o suplimentare a polenului cu proteine - maxim 40-50 % fata de cantitatea de polen (sau altfel spus polen sa fie cel putin dublu) - deci nu doar ca atractant. Dar suplimentarea sa fie CU PROTEINA. Deci cu un extract proteic de calitate sau cu drojdie, nu cu tot felul de fainuri care contin tot felul de substante nedigerabile.
3. Ramane in discutie longevitatea albinelor care consuma substituent!

BUNKA scrie: Ca indici privind stabilirea eficientei a cercetat:cresterea puietului, mortalitatea albinelor, evolutia greutatii albinelorvii, continutul de proteine din corpul albinelor, precum si activitatea productiva a acestora.
In cercetarile ulterioare Haydak a studiat numai productia de puiet, acest aspect fiind factorul determinant sub aspect productiv.

Am citit pe Haydak in original (el m-a convins sa nu mai urmaresc alte aspecte decat productia de puiet) - nu doar ca e factor determinant pentru productie, ci:
1. Reflecta fidel starea de sanatate a albinelor
2. Indica foarte bine calitatea si eficienta hranei cosumate.

BUNKA scrie: Dupa Haydak, productia cea mai buna de puiet o asigura in ordine descrescanda urmatoarele substante: drojdia uscata, laptele proaspat, laptele praf, faina de soia, faina de samanta de bumbac, faina de carne, galbenusul de ou, albusul de ou.
Fiecare din acesti substituienti insa au produs mai putin puiet decat in cazul folosirii hranirii cu polen!
Tot Haydak a observat ca prin amestecul substituientilor efectul lor creste.
Rezultatele obtinute insa, privind unul si acelasi substituient, uneori sunt contradictorii...doua exemple in acest sens sunt edificatoare:
Cercetatorii de prestigiu Haydak si O. Wahl atribuie drojdiei insusiri de prim ordin, in substituirea polenului...Gontarski considerand drojdia Torula utilis egala cu polenul de buna calitate.
Apar totusi unele lucrari (Goetze si Beutler) in care nu se obtin rezultate pozitive.
De asemenea valoarea fainii de soia a fost confirmata de Haydak, Wahl, Beauraing, Peterka, Svoboda, Lotmar, Jordan, Draher etc...dar in acest caz unii autori obtin rezultate negative.
Fatza de aparitia unor rezultate contradictorii dar in special pentru faptul ca nici un substituient nu a egalat eficienta polenului, se pune problema care ar putea fi factorii care duc la aceste rezultate.
Trebuie sa stea in atentie urmatoarele: continutul sbstituientilor in proteine si valoarea biologica a acestora, digestibilitatea substituientilor, nivelul proteic al preparatelor administrate albinelor, atractivitatea si gradul de consumabilitate al acestora.
...

Drojdia "sta in picioare" ca foarte buna pentru puiet, atat teoretic, cat si din spusele (scriptele) majoritatii cercetatorilor. Eu n-am avut ocazia sa o testez, dar pana la pasti voi avea raspuns pe viu - de la albine.
Daniel Popovici

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2013, 00:44

Am o pasta preparata din drojdie si dulcofruct si ceva zahar farin...ar trebui sa mai bag in ea polen si poate ceva lapte praf ca sa o fac completa din toate punctele de vedere..acum are 12% proteina, dar daca mai adaog ceva se schimba procentele, tre sa recalculez, numai ca mi-e cam frica sa o dau acum...nu am avut nici un zbor de curatire!
O sa risc totusi sa dau niste bile cat nuca exact acolo unde e albina sus si sa vad daca incep sa consume.
Succes Daniel!
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 16 Feb 2013, 01:09

Nu faci turta cu oaresce procent de miere si polen, nu se uita albina la ea usor.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 16 Feb 2013, 01:18

Corpul gras... hm, familia trebuie lasata in pace, de cu toamna, sa si-l formeze.

Adica ajutata pana atunci cu ce trebuie. Tratamente, indreptare matca, completare rezerve, facute pana la 10 septembrie, apoi nu ar mai trebui deranjate. Mai ales cu siropul!
Polenul si-l gasesc ele. Daca nu, apicultorul sa se gandeasca la alta vatra.

Doar pe calamitate e cazul sa intervenim cu inlocuitorii. Ganditi-va, auzim de atatea ori persoane zicand: "Nu extrag/nu obisnuiesc sa extrag mierea din cuib!" Frecventa unor asemenea vorbe , faptul ca se obosesc cu asemenea explicatii, te duce cu gandul ca inca mai exista destui spoliatori de miere de cuib si acum, in sec. XXI. Asta cu toate ca, cu exceptia manei, asemenea prostie nu e promovata de nicio carte.

Mi-e greu sa cred ca mai exista oameni care se mai preteaza azi la asa ceva.

Fara a sti valoarea mierii aceleia.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2013, 12:08

lucky5strike scrie:Nu faci turta cu oaresce procent de miere si polen, nu se uita albina la ea usor.

Polen trebuie neaparat ca are acel sterol care atrage albina cel mai tare alaturi side alti acizi grasi si substante aromatice volatile care intr-o mai mica masura dar nu nesemnificativa atrag si ele albinele catre stimulent.
Legat de cei care extrag si cuibul...inca sunt, extrag si rame cu larve..va dati seama cat laptisor ajunge in miere, si ce borsh face ala acolo!...nu mai vb de resursa de hrana pe care o inlatura din cuib, miere sub care se mai afla polen etc...sunt care inca mai dau streptomicina, ce sa mai vb...noaptea mintii!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2013, 12:19

Polenul si-l gasesc ele. Daca nu, apicultorul sa se gandeasca la alta vatra.

Doar pe calamitate e cazul sa intervenim cu inlocuitorii.

Intamplator au fost doua toamne problematice din punctul de vedere al polenului in natura...varianta de a cauta alte vetre nu tine, pt ca peste tot a fost cam la fel..doar prin luncile raurilor sa fi fost mai bine, insa in general se simte parca de la an la an lipsapolenului in cantitati suficiente toamna...eu intamplator m-am jucat mult cu colectoarele si stiu cam ce intra in stup toamna, cares necesitatile coloniilor de albine in ce priveste polenul e simplu..dam un oki prin cartzulia lui A. Malaiu si concluzia se contureaza singura...e nevoie de inlocuitori, e nevoie de stimulare proteica, e nevoie de colectoare de polen si de facut o rezerva de polen din primavara tocmai pt sigurantza stupinei in toamna, polenul trebuie pastrat proaspat in combinatie cu zahar pudra 2/1...poate sunt zone submontane unde inca polenul nu este o problema toamna insa in zona mea e cam jale!
Am 2 probleme care ma lovesc an de an..lipsa de polen in cantitati suficiente toamna, si iernile fara zboruri de curatire si cu temperaturi mai scazute decat in restul tarii, venirea primaverii mai tarziu etc..poate de asta ma si roade sa fac stupii astia Delon care cred eu ca s-ar descurca mult mai bine!
BUNKA

Mesajde andrei_calinescu » 16 Feb 2013, 12:35

Da, din punct de vedere al duratei fara zbor de curatire....la prima vedere poate parea o zona cu probleme, zona Moldovei.
Zic aparent, deoarece Genutzu in filmul sau spune contrariul, ca ii convine clima respectiva, cu ger prelungit, si lada plina cu miere si albine tratate.
Acuma daca tu, Bunka , le administrezi proteina, fara un zbor de curatire, nu le faci paradoxal, mai rau? Si asta indiferent de tipul lazii folosit.
De ce intentionezi sa te grabesti cu stimularea pontei? Care sunt graficele culesurilor la tine, cand infloreste salcamul, in general?
Nu ar fi preferabil sa ajuti fam ce pleqaca in pastoral cu puiet copt, la momentul oportun, in loc sa le umfli matzele cu subst proteice, pe fond de lipsa zbor?
Nu e deloc o morala ce am spus, e doar un subiect de discutie mai detaliata.
Aici, in zona mea, consider oportuna administrarea unei turte proteice dupa urmatorul zbor de curatire, caci natura evolueaza mai repede.
Dar oentru Moldova, consider ca poti face o dezprimavarare mai lenta, nu?
Si mai cred un lucru, de care m-am convins.
Daca vrei sa faci de exemplu salcam in sud(Baraganul, Dobrogea), apoi ideal, sau preferabil e sa faci dezprimavararea tot in zona aceea.
Pai degeaba astept eu sa infloreasca fructiferii la mine, in jur de 10 aprilie, caci atunci rapitza bate la usa.
Si atunci trebuie sa-i duc fain frumos la o salcie-papadie-padure, ideal pe o zona de lunca, in zona unde urmeaza sa fac rapitza.
Eu asa gandesc.
andrei_calinescu

Mesajde nae » 16 Feb 2013, 20:47

Pt ''rezolvarea ''decalajului intre zone nea Gica a folosit metoda incalzirii stupului ; metoda ,cred eu, mult mai buna decat iernarea in adapost sau deplasarea stupinei pe o vatra (Calafat )timpurie .(cand spun mai buna nu ma refer la costuri = nu le cunosc )
Conditiile din Moldova(similar )nu poti sa le pacalesti cu matci ''rosii''/''galbene'', doar moldave .
nae

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 16 Feb 2013, 21:04

Pai si atunci de ce ii dati cu pungi din ianarie nu ca sa culegeti timpuriu??????????????Destepti stuparii care ierneaza in zona de cules (cel putin aproape)! Nu vi se pare ca zonele de deal au temperaturi mai ridicate decat cele de campie(cu ceata, chiciura si presiune mai scazuta)???? mai ales in ultimii ani? Si pot influienta dezv. fam. de albine?????????
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Daniel Popovici » 16 Feb 2013, 23:44

Pentru mine e clar:
- Ponta nu o declanseaza mancarea.
- Ponta o declanseaza zborul de curatire + caldura + cresterea perioadei de lumina/24 de ore
- Nevoia de hrana vine dupa declansarea pontei.
- Daca nu au polen/proteina cand puietul le cere, adultele mor la datorie si apare depopularea

Daca nu au puiet, ai sanse sa nu se uite nici la polen.

Eu mai nou am 2 dileme:
1. Cat treiesc albinele care consuma substituent (comparativ cu cele care consuma polen)
2. Care sunt factorii care conserva albina si inhiba ponta pana la aparitia polenului in natura (si evita depopularea prin cadere la datorie), ducand la o mai buna adaptare a albinelor la foamea din februarie-martie - dar pentru acest lucru cred ca merita sa deschid un alt topic
Daniel Popovici

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 16 Feb 2013, 23:50

Cred ca numai D-zeu le stie!! Albina e totusi o minune de creatie! A-ti mai vazut asa ceva?
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde alt stupar » 16 Feb 2013, 23:52

Daniel Popovici scrie:2. Care sunt factorii care conserva albina si inhiba ponta pana la aparitia polenului in natura (si evita depopularea prin cadere la datorie), ducand la o mai buna adaptare a albinelor la foamea din februarie-martie - dar pentru acest lucru cred ca merita sa deschid un alt topic

e, de parca ADN-ul ei are treaba cu substituientii...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde peterneamt » 17 Feb 2013, 00:30

Pentru a supravieţui peste iarnă cu intestinul plin(cu riscul producerii de fermentaţii nedorite care duc la balonare ) albinele secretă catalaze cu rol inhibitor asupra florei simbionte.O parte din celulele epiteliale pot fi infestate cu nosema dar în acelaşi timp ele cheratinizează blocând protozoarul sau virusul în celula ieşită din funcţie.Datorită structurii grăunciorului de polen care are forme externe neregulate şi abrazive ( specifice fiecărei specii ) el îndeplineşte rolul de a curăţa (descuama ,îndepărta )celulele epiteliale moarte sau parazitate şi astfel poate reda intestinului posibilitatea absorţiei de substante hrănitoare(celulele tinere fiind cele ce favorizează osmoza).
De acea este vital polenul proaspăt recoltat cât mai devreme de albine deoarece îngăduie asimilarea aminoacizilor şi a proteinelor el fiind de fapt cel ce dă startul dezvoltării de primăvară a familiei de albine,deci a pontei susţinute.
Ce se întâmplă dacă dăm substituienţi de polen( fără adaus de polen )înainte ca albinele să culeagă polen proaspăt şi să facă zborul de curaţire,este (lesne) de dedus dar şi de verificat practic.Albinele îl refuză sau dacă îl consumă fac.... împrăştiat. ;)
peterneamt

Mesajde BUNKA » 17 Feb 2013, 05:12

andrei_calinescu scrie:Da, din punct de vedere al duratei fara zbor de curatire....la prima vedere poate parea o zona cu probleme, zona Moldovei.
Zic aparent, deoarece Genutzu in filmul sau spune contrariul, ca ii convine clima respectiva, cu ger prelungit, si lada plina cu miere si albine tratate.
Acuma daca tu, Bunka , le administrezi proteina, fara un zbor de curatire, nu le faci paradoxal, mai rau? Si asta indiferent de tipul lazii folosit.
De ce intentionezi sa te grabesti cu stimularea pontei? Care sunt graficele culesurilor la tine, cand infloreste salcamul, in general?
Nu ar fi preferabil sa ajuti fam ce pleqaca in pastoral cu puiet copt, la momentul oportun, in loc sa le umfli matzele cu subst proteice, pe fond de lipsa zbor?
Nu e deloc o morala ce am spus, e doar un subiect de discutie mai detaliata.
Aici, in zona mea, consider oportuna administrarea unei turte proteice dupa urmatorul zbor de curatire, caci natura evolueaza mai repede.
Dar oentru Moldova, consider ca poti face o dezprimavarare mai lenta, nu?
Si mai cred un lucru, de care m-am convins.
Daca vrei sa faci de exemplu salcam in sud(Baraganul, Dobrogea), apoi ideal, sau preferabil e sa faci dezprimavararea tot in zona aceea.
Pai degeaba astept eu sa infloreasca fructiferii la mine, in jur de 10 aprilie, caci atunci rapitza bate la usa.
Si atunci trebuie sa-i duc fain frumos la o salcie-papadie-padure, ideal pe o zona de lunca, in zona unde urmeaza sa fac rapitza.
Eu asa gandesc.

Nu pare, Andrei...este, pt ca una e sa ai 3-10 zboruri intense in ianuarie-februarie, si alta e sa stai cu ele la cutie pana la mijloc de martie!
Stiu eu de ce zice Genutzu asta..nu dezvoltam!
Nu am administrat inca proteic desi as fi vrut sa o fac pt ca albinele mele sunt de fapt niste roi mai buni..nu sunt familii babane cum le-am avut in alti ani, si asta conteaza enorm in luarea unei asemenea decizii in lipsa unui zbor de curatire...nu am avut curajul sa o fac in conditiile astea INSA eu cred in teoria lui A Malaiu,si cu sigurantza o voi testa cand conditiile vor fi altele..o galeata mare de albina la iernat in stare fiziologica optima, bine hranita proteic din toamna.
Citeste atent cartulia lui A Malaiu si vezi ca primele culesuri care pot fi de productie nu sunt salcamul sau rapitza ci pomii, chiar daca nu extragi la ei, cel putin familiile cu start bun primavara reusesc sa culeaga suficient de mult cat sa aiba acel plus de hrana care le stimuleaza si mai mult dezvoltarea...eu il inteleg pe Malaiu ce zice in cartea lui pt ca am vazut ce inseamna ca o familie buna sa bage in 2 zile un cat de jumate full la salcam in primele zile de inflorire...teoria lui sta cu sigurantza in picioare, numai ca nu poate fi aplicata oricum.
Trebuie 2,5-3kg de albina la iernat in stare fiziologica optima, trebuie rezerve serioase20-25kg, si trebuie in conditiile astea chiar si in lipsa zborurilor din ianuarie-februarie inceputa hranirea proteica din ianuarie...albina care creste puietul in ianuarie nu are matzelepline si pana sa o apuce maroneala moare la datorie crescand puiet...schimb de generatii mai rapid, albina tanara care este bine hranita proteic viabila care poate creste la randul ei puiet, nu mai este nevoie stringenta de zbor de curatire...creste consumul insa nu oricum...cu producere de masa vie care conteaza enorm in momentul exploziei naturii, nu ma deranjeaza ca familia consuma 5 kg de hrana in plus atata vreme cat imi produce albina care cand o scap din lada afara imi aduce hrana in prostie in lazi inca de la inflorirea pomilor..le prinde inceputul salcamului cu 20 de rame si mai bine 25-30 full de albina, abia atunci poti sa zici ca faci salcam serios, sau ca faci roiuri sau ce mai vrei tu sa faci.
Ce recomanda el in carte, nu e pentru incepatori sau pt nepriceputi !
Asta cu ajutatul cu rame cu puiet pt pregatirea de pastoral mi se pare o munca de sisf, care iti scoate din schema 50% din efectiv si e total neprofitabila...mai bine-i scoti pe majoritatea daca nu toti bomba din iarna si rupi norma cu toti la pomi si la salcam, dupa care poti face si niste roi zdraveni de pe fiecare din ei fara ca asta sa-ti afecteze culesul de la tei.
Incerc sa-mi adaptez stilul de lucru pt zona mea, nu sunt adeptul pastoralelor lungi care sunt o mare gaura neagra dupa parerea mea...se cheltuie enorm de multi bani, un pastoral pe o raza de 70-80km maxim de vatra este suficient pt zona mea cel putin.
Problema o constituie la noi hranirea proteica de sfarsit de vara-toamna cand Malaiu recomanda ca sa folosim polen crud pus la pastrare din primavara cu zahar pudra 2/1, si cu alti inlocuitori drojdie, lapte praf...pt ponta si in final doar polen si drojdie pt corp gras, apoi alta pb este asigurarea de populatii mari bune de iernat, o alta pb este identificata de mine forma spatiului in care ierneaza albina si accesul la 100% din resurse, si aici am gasit rezolvarea cu stupul Delon modificat, alta problema este asigurarea iernarii in spatiu protejat, asta scade consumul chiar si in situatia in care se creste puiet (conteaza enorm la tipul asta de tehnologie) si apoi problema matcilor...tre sa fie toate ok ca altfel e buba mare, plus ca trebuie iernate matci de rezerva in caz de Doamne fereste pica una undeva, in nuclee mici..un numar cat mai mare, asta ajuta si in cazul formarii de roi extratimpurii...metoda recomandata si de Malaiu in cartea sa.
O alta problema este managementul coloniilor pana la culesul mare de salcam...trebuie mentinute in stare activa, si evitat intrarea in friguri...si la asta am o solutie foarte simpla si eficienta 100%.
Cam asta e !
O sa incerc pt inceput sa ma mut pe Delon cu cat mai multe colonii posibil...e un prim pas important zic eu!
Potentialul coloniilor mari l-am vazut...in 7 zile de cules la tei ( la un cules slab) am avut media la 30 kg de miere nu nectar atentie!!
Colegul nostru Sebi Ciocan e martor...a venit la Copalau cand eram cu stupii acolo si l-am pus sa ridice cativa de manere...se smulgeau manerele din lazi, erau foarte grei, plini cu nectar nematurat !
Pot sa spun ca desi a fost anul in care am intrat prost la iernat din cauza mea...a fost si anul in care am gustat putin din ceea ce inseamna performantza.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA