Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 18 Feb 2013, 00:30

Am mai auzit asa ceva si cauza a fost varooa :(
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde BotaPaul » 18 Feb 2013, 00:31

Asa a fi Bogdan , din cate am mai citit si eu ,asa am auzit ca albina care are varroa si moare ,ia moare pe camp undeva nu in stup.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde talex » 18 Feb 2013, 00:42

varoa e exclus. s-a facut tratament, desi prezenta varoa nu putea fi observata. stiu ce inseamna stup infestat, am avut eu vara asta la galati si daca nu interveneam il pierdeam. mi-au spus ca au mai patit-o si altii, cica e un fenomen foarte rar, dar se intampla. albinele ar parasi stupul tot cu regina si mor undeva afara. din cauza unui anumit deranj, dar care o fi asta si de ce natura nu stiu sa spun.
talex

Mesajde Albinel » 18 Feb 2013, 00:44

Condurache Bogdan Constantin scrie:Am mai auzit asa ceva si cauza a fost varooa :(

asta incercam sa-i spun si eu prin expresia ..."daca iernatul le-au prins in cuib..si zic DACA..."
asta inseamna ca acele albine au disparut inainte de a fi bagate la iernat ..tratamente ..ioc ... si pregatire de iernat ZEROOOOO..alta explicatie nu sta in picioare !!

"am avut eu vara asta la galati si daca nu interveneam il pierdeam."

hai ca incet ,incet spui tot... :D
daca asta era situatia la tine vara ..inteleg ce tratamente le-ai facut primavara .. :oops:
pe de alta parte ,albinele voastre nu v-au parasit stupii iarna ,nici vii si nici moarte .. ele au refuzat stupul din toamna cand inca puteau zbura ,pe principiul "mai bine moarte ,decat in conditiile astea"
restul sunt povesti de adormit copii..
scuza-ma ..n-am vrut sa fiu rau ,dar altfel nu aveam cum sa-ti explic ceea ce tu stiai deja .. ;)
Ultima oară modificat de Albinel pe 18 Feb 2013, 00:53, modificat 1 dată în total.
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde talex » 18 Feb 2013, 00:49

@albinel
da cred ca nu sunt nebuni ai mei. n-au avut in nici un an pierderi, maxim 2-3 famili din peste o suta si ani in care au iesit toate. deci cade chestia cu tratament ioc si iernare zero. ai mei fac apicultura din 95, n-au patit asa ceva niciodata. chestia e ca de pe la 15 octombrie nu au mai desfacut cuiburile niciodata si au observat ca ceva nu e in regula cand a fost zborul de curatire, si cand le-au luat la verificat - jale.
talex

Mesajde Albinel » 18 Feb 2013, 01:01

"chestia e ca de pe la 15 octombrie nu au mai desfacut cuiburile niciodata"

daca -i deschideau in aprilie ,cum dau unii "indicatii pretioase" pe aici ..ce s-ar fi intamplat ???
dragule ...poti sa fii cat de vechi si bun apicultor ,daca rupi un timp contactul cu albina greu refaci ceea ce pierzi..multi sunt buni apicultori in tara asta ,dar din pacate... tot la fel de multi care se lasa pe tanjala din diverse motive ,crezand ca daca a tinut candva va tine si a doua data ..
imi pare rau de situatia voastra ..
Albinel

Mesajde talex » 18 Feb 2013, 01:11

da asta e, acum e esential sa fie salvate celelalte famili -93, o monotorizare mai stricta nu ar stica. eu pe ale mele le ascult saptamanal, azi le-am verificat si sunt toate 39 in viata. si eu le-am reprosat lasarea pe tanjala.
talex

Mesajde calin bondaru » 18 Feb 2013, 01:13

vorbiti de tot felu de probleme si va invartiti in jurul cozii!
domnule tatex va explic eu cum sta treaba si garantat asa a fost!
in astfel de cazuri se duc familiile cu regine tinere, de calitate care continua ponta pana la intrarea in iarna!
apicultorul x-ulescu vine cu varachet, prinde ce e pe albina, dar puietul din rame e compromis TOTAL!
din aceasta cauza se recomanda diversificarea tratamentelor!
stim cu totii ca albina afectata si bolnava isi paraseste familia pentru a nu fi o povara!
si daca gasiti cumva puiet care nu a eclozionat vand capacelele gaurite, verdictul e clar VAROOA!
salve! :D
calin bondaru

Mesajde talex » 18 Feb 2013, 01:17

sigur nu e varoa, stiu ce inseamna stup infestat cu varroa si cuma arata, poate brauloza, dar deja e prea tarziu
talex

Mesajde Albinel » 18 Feb 2013, 01:20

calin bondaru scrie:vorbiti de tot felu de probleme si va invartiti in jurul cozii!
domnule tatex va explic eu cum sta treaba si garantat asa a fost!
in astfel de cazuri se duc familiile cu regine tinere, de calitate care continua ponta pana la intrarea in iarna!
apicultorul x-ulescu vine cu varachet, prinde ce e pe albina, dar puietul din rame e compromis TOTAL!
din aceasta cauza se recomanda diversificarea tratamentelor!
stim cu totii ca albina afectata si bolnava isi paraseste familia pentru a nu fi o povara!
si daca gasiti cumva puiet care nu a eclozionat vand capacelele gaurite, verdictul e clar VAROOA!
salve! :D

multumim de sfat profesore..dar dupa cum vezi concluziile tale sunt cam tarzii.. :D
omul asta incerca sa explice ca albinele au disparut din stup pe timpul iernarii ..situatie dealtfel demontata mai sus..
oricum ..multumim de intentie si interventie ;)
Albinel

Mesajde talex » 18 Feb 2013, 01:25

@albinel.
e vorba de doua stupine, a nu se confunda. ai mei stupi la galati - 39, am avut probleme cu varroa la cativa. am cumparat 30 de familii in aprilie 2012. imi fac propria mea stupina aici. si stupina parintilor mei in r.moldova care nu au avut deloc probleme cu varoa, chiar vorbeam cu ei in timp ce am gasit la mine, care din 140 au ramas cu 93.
talex

Mesajde Albinel » 18 Feb 2013, 01:26

talex scrie:sigur nu e varoa, stiu ce inseamna stup infestat cu varroa si cuma arata, poate brauloza, dar deja e prea tarziu

braula ..e inofensiv bietul de el ,mai ales in perioada de iarna ;)
spune-le alor tai sa renunte urgent la cele .."8 rame de cuib.." sa reduca imediat cuiburile cat se poate de mult ,sa le asigure hrana si cum prinde o zi cu zbor sa-i trateze de varroua..
Albinel

Mesajde talex » 18 Feb 2013, 01:37

Am venit ieri din MD, de la ai mei. oricum nu vreau sa credeti ca sunt niste delasatori si din aia care nu le pasa de albine. chiar daca la noi cartea romaneasca ajunge mai greu, vreau sa va zic ca si ai mei i-au citit si pe Marza si Nicolaide (initiere si practica in apicultura) si cora rosenthal - lucrari in stupina, Jean louveaux - albinele si cresterea lor, etc. adica nu sunt niste nerozi carora nu le pasa de albine.Repet niciodata din 1995 incoace nu am patit asa ceva. maxim 2-3 pierderi sau deloc. Undeva s-a gresit. poate au vazut ai mei ca le merge, ca nu ne mor familiile de atatia ani si au lasat-o mai moale. acum ca sa glumesc (desi nu e de glumit) daca impart 47 de stupi la 18 ani de albinarit nu e atat de grav.
talex

Mesajde Albinel » 18 Feb 2013, 01:53

ba e foarte grav..si ar trebui sa va puna la munca ..!! sigur datorita studiului prea 'aprofundat" ati uitat de bietele vietati..sau asteptati sa vina Marza si Nicolaide sa faca ceea ce trebuia sa faceti voi..no' ca ai reusit sa ma scoti din ale mele.. :lol:
imi este foarte clar ca situatia relatata de tine ,e departe de adevar ..eu unul nu ma mai joc ...maine am treburi importante..merg sa vad daca nu mi-or fi fugit albinele din stupi ;) :lol:
m-am distrat destul..noapte faina sa ai !!
Albinel

Mesajde talex » 18 Feb 2013, 02:00

nu am scris toate astea ca cineva sa faca haz sau sa se joace si nici pentru a distra, s-ar putea s-o patesti intr-o zi si sa te vad atunci daca vei avea curajul s-o spui cuiva...
talex

Mesajde sorin_horezu » 18 Feb 2013, 09:13

Albinel scrie:ba e foarte grav..si ar trebui sa va puna la munca ..!! sigur datorita studiului prea 'aprofundat" ati uitat de bietele vietati..sau asteptati sa vina Marza si Nicolaide sa faca ceea ce trebuia sa faceti voi..no' ca ai reusit sa ma scoti din ale mele.. :lol:
imi este foarte clar ca situatia relatata de tine ,e departe de adevar ..eu unul nu ma mai joc ...maine am treburi importante..merg sa vad daca nu mi-or fi fugit albinele din stupi ;) :lol:
m-am distrat destul..noapte faina sa ai !!

Las-o mai usor cu atitudinea asta ca de asta le e unora frica sa mai posteze ceva pe aici. Prea multi care sar la gatul lor cand cer un sfat.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR