Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: alimentatia albinelor dupa tratament cu oxitetraciclina

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 22:22

andrei_calinescu scrie:Sunt insa lupii tineri care fac credite bancare si care viseaza blink-blink; pentru astia albina trebuie sa aiba 3 gushi.

Mda... :( :( :(
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde nicus » 29 Oct 2012, 23:17

Ruben, zici ca sunt interzise antibioticele acolo la NZ?
Controale nu se faceau in zona ta fiindca stiau ca s romani pe acolo si nu era nevoie. ;)
Despre occident si ce se intampla 'acolo' in alta rubrica.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 23:22

“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde nicus » 29 Oct 2012, 23:29

Asa e daca ai un singur copil, il protejezi cu riscul de a omori toti copii vecinului.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde alin m » 31 Oct 2012, 00:58

andrei_calinescu scrie:Personal treaba cu bolile o vad ca pe o evidenta.
Uneori subiectele nu sunt discutate sau praful este ascuns sub presh.
Sunt ca niste curve cu care suntem obligati sa traim, iar ca s-o facem trebuie sa ne protejam permanent.
Nu putem nega evidenta, cum nici puncte de vedere cum ca "eu nu am fost la curve', nu sunt de acceptat.
Trebuie format, deprinse ochjiul si nasul. Musai.
Odata cu inmultirea decelerata a stupilor, va trebui sa ne antrenam si pe astfel de problematici.
Si inca un aspect foarte util, INSTITUTUL unde sunt oameni competenti, iar ca o anecdota, tratamentul costa...gratis.

OK. Eu nu am avut asemenea probleme dar ce pot intelege din discutia de pana aici ?
-Ca daca invat sa administrez corect antibiotic voi mai avea albine si productie de miere si daca -NU- in viitorul apropiat voi pierde totul ?
-Ca productia tine de tratamentul corect efectuat in mod constant ?
-Ca daca nu am invatat de la unul din bransa (mai vechi) sint un pighidiu si in curind voi fi o problema ?
-Ca de fapt sint putini cei care recunosc ca si albina trebuie sa treaca pe la farmacie ca toate celelalte vietuitoare care ne hranesc dar ca nu recunoaste UE sau restul din bransa ?
-Ca de fapt albina nu reuseste sa se trateze singura ? Sau ca nu o lasam noi ?

Albinele am invatat singur sa le am , fara sa ma invete cineva trucuri diverse. Am pierdut sau castigat de unul singur si am invatat din cele cateva carti mai vechi si de pe internet. Si inca mai invat desi au trecut cativa ani de cind le am.
alin m

Mesajde peterneamt » 31 Oct 2012, 08:43

Poate la fel de distructiva ca si varooa este nosema dar mult mai perfida. Perioada maxima de dezvoltare este luna Mai....Daca tratezi cu F..b ,faci roiul in Mai pe doua rame de puiet si in al doilea an este de productie, daca nu.....nu. ;)
85% din schimbarile linistite au la baza afectarea matcii de Nosema Apis. :roll:
Daca este necesar tratamentul cu antibiotic...,concluzia, o trageti..... singuri. ;)
peterneamt

Mesajde Mircea_63 » 31 Oct 2012, 08:53

Peter, ce este F...b ?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 31 Oct 2012, 09:00

Antibioticul este fumagilina iar in medicamente Fumidil B, Fumagilin, sau Fumagilina B, in functie de producator. Ciuperca este aspergilius fumigatus si o intilnim pe ramele sfoiegite din stupi, dar cei de la institut o f.....de 40 de ani. ;)
Dar cine vrea gaseste solutii.
peterneamt

Mesajde kamy » 31 Oct 2012, 10:24

credeti ca degeaba s-a cerut si aprobat sa se renunte la controlul mierii de fumagilina? da nu se stie pentru cat timp!
kamy

Mesajde Slavic » 18 Ian 2013, 14:11

Sunt din republica Moldova si aici toti avem spori de loca in stupina , eu nu cred ca riul Prut opreste albinele infectate cu loca sa treaca in Romania si sunt sigur ca si la voi sporii de loca sunt in orisice stupina asa ca stupii dati pe foc e cea mai mare prostie . Din ce am observat cam in fiecare an cel putin 10 % din stupi au boala in stadiu avansat cu loca americana ( deobicei apar in lunile iulie-august) , acei stupi ii tratez cu antibiotice de vreo 10 ori pina in iarna ca tot sunt foarte eftine :lol: . in urmatorul an la majoritatea din cei tratati nu mai apare boala chiar daca ramin cu acelias rame in corp , la unii chiar nu mai apare niciodata si chiar sunt familii recordiste in urmatorii ani . Mare atentie ca in primavara urmatoare sa nu ramina multa miere la familiile tratate cu antibiotice inainte de primul cules pentru ca sa nu iasa antibiotic la analiza . Eu de 10 ani decand UE a pus interdictie fac asa si nu am avut probleme cu predarea mierei , mentionez ca am stupi orizontali si daca la mine nu se gasesc reziduri in miere apoi la cei pe verticali e si mai simplu .

Aici pina in 2000 s-a pus antibiotic la greu si nu am stiu cei aceia loca , din 2002 boala a aparut dintrodata chiar daca stupii sunt in stationar , de vina cred ca sunt fagurii artificiali pe care ii cunparam direct infactati asa ca schimbatul cat mai des a ramelor face mai mult rau decat bine( eu deacum ma gindesc din ce in ce mai mult la trecerea pe faguri de plastic).

Asa ca degeaba dati foc la stupii infectati fiindca in urmatorul an boala va fi din nou pentru ca daca aveti loca in stadiu avansat intrun stup inseamna ca 100% in ceilalti stupi aveti deja spori de loca pentru ca trece ceva timp pina acel stup ajunge in stare avansata iar albinele nu sunt gaini sa la tineti in cotet dar zboara la 3-4 km . Tot secretul e sa nu creati conditii de infectie , in Romania la stupii verticali sansele de infectare sunt mult mai mici decat la noi pe orizontali.

Vad ca in Romania toti se bat cu varooa , cel putin eu nu am probleme cu ei chiar daca la pun odata la 2-3 ani o panglica (de tip Mavrilor doar ca are alta denumire made in Moldova) pe care nu o mai scot niciodata din stup , ca o fi de la acea panglica, de la rasa albinei sau de la frigul din stupii orizontali pe timp de iarna dar eu niciodata nu am gasit 2 paduchi pe aceias rama cum vad in pozele din Romania. Principalul daunator la noi este loca americana si nu varoa.
Slavic

Mesajde talex » 19 Ian 2013, 01:21

am niste prieteni albinari la cahul , au vreo 130 de familii. am fost pe la ei in vizita august si n-am vazut zare de varroa. eu la galati daca nu faceam cu varachet pierdeam roiurile. doamne fereste de loca, oricum aici la galati, din cati apicultori cunosc, nimeni nu baga antibiotice.
talex

Mesajde Adi Hodis » 19 Ian 2013, 03:40

Hai sa traiesti domnule Slavic si bun venit pe forum !.
Eu locuiesc aproape de granita cu Ungaria. Nu am stupi cu loca, am cu Varroa, ca toti din Europa ( de vest, daca punem imaginar o granita pe Prut ).
Am citit ca sint ceva probleme cu loca in Moldova de dincoace de Prut ... o fi fost "imprumutata" de la voi ? ... nu stiu, dar stiu ca albinele zboara peste Prut si inspre est, nu doar invers. Iar pt. loca "imprumutata" , albinele voastre nu au retinut ca garantie nici v'o 1 - 2 Varroa ? ... acolo asa, de saminta. Ma mir !.
Cica ... si pe cale aeriana au venit Varroa la noi, prima data de la Bulgari. Apai daca au trecut Dunarea, cred ca au fost capabile sa treaca si Prutul. :)

Cu antibioticele si loca ... aici tin cu dumneata, ca s-au gindit altii sa comande in curtea noastra. Si o fac atit de bine incat, bucurati-va ca inca nu s-au hotarit sa mearga si peste Prut.
Zice-se ca s-au gindit ... dar deh, numa' una-i Moskova !. Asa ca inca nu s-a nascut un alt Napoleon, ori Hitler. :mrgreen:
Antibioticele face rau la matzu neamtului, de niste ani buni ... asa se facu' ca nu mai amvem voie sa le folosim. Dar cine stie, le foloseste, tot asa ca dumneata. Cine nu stie, le da foc.
In rest, ce sa zic ?.
Noroc si s'auzim de bine. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde giovanni » 19 Feb 2013, 07:42

Ruben scrie:
Dragos2006 scrie: Sefule daca esti asa informat prezinta directiva europeana prin care tratamentul cu antibiotice la albine este interzis !
hai sa nu ne mai hazardam in declaratii fara cunostinta de cauza .

Ia-o usurel. Ok, tu esti mai informat in ce priveste legislatia.

M-am exprimat gresit.Reformulez:

UE are niste reguli in ce priveste limitele maxime admise de reziduuri in miere. Daca nu-i asa, adu stuparilor vestea cea buna si lista cu procesatorii care nu fac analize desprea antibiotic. Nu am nimic impotriva.

Eu incercam, de fapt, sa spun altceva:Tratamentul cu antibiotic face mai mult rau decat bine, chiar si in varianta in care il faci in asa fel incat sa nu depasesti cantitatea de reziduu admisa.

Tratarea stupinei intregi este o eroare si va fi abandonata oricum in timp de catre stupari.

NU trebuie tratata toata stupina atunci cand apare loca la un stup. Trebuie tratata familia de albine, arse ramele cu puiet si dezinfectat cu soda caustica. E SUFICIENT.

Daca tratezi cu antibiotic, oricum nu omori sporii, ba chiar ii ajuti sa se propage, pastrand in stupina lazile si fagurii in acel sezon.

In rest....daca aveti chef de facut turte cu antibiotic in fiecare an, distractie placuta! :lol:

DA....este bine ce spui dar numai 50%, ori stii ori nu stii, in acest fel mai bine renunta la sfaturi ! Cand ai fost racit ,daca ai fost, ai avut s au nu rosu in gat si nu a cedat cu spalarea... s au o rana mai urata, o infectie , un sculament... , merge fara antibiotic?
Atunci cand o sa fii nevoit sa arzi toata stupina sa vezi ce bine iti pare ca nu ai tratat .
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 19 Feb 2013, 09:06

Nu am timp si nici rabdarea sa citesc tot , am facut- o pe sarite, observ ca unii tovarasi de forum se mai musca inca ... ,par sa dea lectii , ma rog poate ma insel eu, revenind la SUBIECT
- umiditatea, varooa,raceala puietului prin largirea inconstienta a cuibului primavarea s au nemicsorarea cuibului la timp toamna sunt numai unele din principala cauza in aparitiaa in mod neasteptata a locai.
Sugestie... cel mult la 3 ani tratamente preventive cu antibiotic ptr loca si nosema ,cea din urma mai sigura decat prima si datorita introducerii de material biolog.din diferite regiuni ale lumii, material care nu este compatibil genetic , produsii rezultati din imperecherile ulterioare intre autohtone si cele straine fiind slab rezistenti la conditiile mediului nostru ,mai putin productivi, normal se imbolnavesc mai usor.
Ce nu se gandesc multi care posteaza aici ce le trece prin cap , este aceea, ca un meserias bun sa si dea seama de o anomalie s au imbolnavire a unei colonii si vazand la fata locului si din ce povesteste altul , INAINTE ca acea colonie sa ajunga la stadiul a se putea diagnostica clinic (asta de cine are capacitatea de a pune un diagnostic clinic,in mai multe boli s au cel putin in principalele boli).
Aceste lucruri se vad pe dinafara(nu dignoticul,doar faptul ca este o problema) de un meserias ,nu numai din prima vizita ai putea sa ti dai seama ca la acel stup este o problema , la a doua ,a treia va merge la sigur.Asa ca nefiind multi care sunt in stare de acest lucru este bine sa fie mai temperati in raspunsuri, chiar daca raspund mai subtil in postarile lor, mai intai sa stapaneasca bine meseria si pe urma sa dea cu altii de pamant .
Asa cum m am hotarat sa nu mai scriu pe forum tot asa m am hotarat sa scriu pe unde vad cate o tendinta de gluma catre un coleg(sa folosesc un termen mai omenos) mai aparte scrisa, in rest spor la treaba si.. mai multa omenie !
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde Gicone de BmV » 14 Mar 2013, 21:32

Salu_Tare
Cred ca trebuie revizuit comportamentul romanului ...si asta trebuie sa faca fiecare pentru el insusi, pentru ca nimeni nu e mafalda sau detinatorul adevarului absolut.
Daca intrati pe situl de apicultura irlandez , nu o sa vedeti decit discutii prietenoase, tehnice si fara ironii sau injurii tiganesti asa cum gasesti pe la noi. Asa ca ...PUTINA DECENTA NU STRICA LA NIMENI.
Privitor la oxitetraciclina trebuie stiut faptul ca toate antibioticele duc la slabirea imunitatii , atit la oameni cit si la animale si insecte. Mai mult inca , generatiile viitoare ale albinelor, ( ca de ele ne intereseaza) vor fi si ele mai slabe din punct de vedere al imunitatii intrucit in natura fortata de om se regaseste un tratament care face modificari genetice.
Cred ca sunt in asentimentul tuturor ca in prezent nu se mai poate vorbi de albine salbatice care sa traiasca in paduri fara nici un tratament. Deci a disparut capacitatea de aparare a albinelor impotriva bolilor. La asta se mai adauga poluarea, OMG-urile si pesticidele si tabloul sumbru e deja configurat. Unii deja incearca sa faca selectie, dar timida, a albinelor privind varooza si celelalte boli, fara a mai folosi medicamente. Am vazut chiar pe un site sirbesc un filmulet in care albinele se despaduchiau singure. Nu stiu ce s-a mai intimplat cu ele caci nu am urmarit situl dea lungul anilor.
Si eu am folosit oxitetraciclina cu ani buni in urma . Acum nu mai folosesc antibiotice. Stupii in care au murit albine peste iarna, ii dezinfectez cu detrergent pe baza de clor , iar dupa uscare ii flambez, ...mai putin sitele de sirna de la fundurile antivaroa pe care nu le flambez din motive lesne de inteles... Ca sa ii spal cu soda caustica imi trebuie manusi de cauciuc si daca dai pe peretii stupului cu peria de plastic si sare solutie pe tine risti sa gauresti hainele sau sa te arzi. Unij o fac... dar necesita multa precautie .
Daca e bine sau nu ...astept un raspuns din partea dvs !!!!!!!!!
Cu prietenie,
Gicone de BmV tf : 0726522465
Robert Magnamara : Meritul lui in viata a fost ca a stiut sa se inconjoare de oameni mai destepti decit el.
Gicone de BmV

Mesajde comi » 14 Mar 2013, 21:40

Romanul cind nu are ce face se dezbraca si isi pazeste hainele.Asta este concluzia mea referitoare la acest subiect. :arrow:
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE