Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fat bees / Albine grase

Mesajde catalin_valenii » 17 Feb 2013, 23:41

Bunka despre ce carte a lui Malaiu vorbesti?
catalin_valenii

Mesajde BUNKA » 18 Feb 2013, 03:15

Sporirea productiei de miere 1976 Aurel Malaiu
BUNKA

Mesajde Alecs » 18 Feb 2013, 06:38

Adica aceasta
Fişiere ataşate
Sporirea productiei de miere.jpg
Alecs

Mesajde BUNKA » 18 Feb 2013, 11:36

Exact...eu ii zic "Biblia apicultorului" ... :lol: , din cauza ca are multa info de calitate concentrata in ea. Buna carte!
BUNKA

Mesajde catalin_valenii » 18 Feb 2013, 18:57

Multumesc. Am citit-o si eu o data iar acum o sa o mai lecturez o data. :D
catalin_valenii

Mesajde Jean Valjean » 19 Feb 2013, 23:43

BUNKA scrie:[quote="lucky5strike"
Legat de cei care extrag si cuibul...inca sunt, extrag si rame cu larve..va dati seama cat laptisor ajunge in miere, si ce borsh face ala acolo!...nu mai vb de resursa de hrana pe care o inlatura din cuib, miere sub care se mai afla polen etc...sunt care inca mai dau streptomicina, ce sa mai vb...noaptea mintii!

Ia uitati aici:

http://www.youtube.com/watch?v=lWRdPaYSbqA
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 19 Feb 2013, 23:55

Nu cred! Nici macar nu se uita de matca, iar miere de extras n-are 0,5 kg.!!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde ghimpati » 20 Feb 2013, 00:13

eu nu extrag nici macar ramele cara au un sfert din puietul care are rama din imagine
ghimpati

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 20 Feb 2013, 00:46

Acum cativa ani o femeie cumpara miere de la un apicultor si la cateva zile vine cu o sticla cu miere (asa i-o daduse) inapoi la el si ii zice :"ce facusi nea " NAE, imi dadusi mierea cu viermi?" M-am uitat si eu curios la ea si am vazut larve mici, ca niste viermi intr-adevar.Nu stiu ce sita a avut la centrifuga, dar cred ca este foarte relevant.
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Daniel Popovici » 01 Mar 2013, 09:20

Daniel Popovici scrie:Pentru mine e clar:
- Ponta nu o declanseaza mancarea.
- Ponta o declanseaza zborul de curatire + caldura + cresterea perioadei de lumina/24 de ore
- Nevoia de hrana vine dupa declansarea pontei.
- Daca nu au polen/proteina cand puietul le cere, adultele mor la datorie si apare depopularea

Daca nu au puiet, ai sanse sa nu se uite nici la polen.

Eu mai nou am 2 dileme:
1. Cat treiesc albinele care consuma substituent (comparativ cu cele care consuma polen)
2. Care sunt factorii care conserva albina si inhiba ponta pana la aparitia polenului in natura (si evita depopularea prin cadere la datorie), ducand la o mai buna adaptare a albinelor la foamea din februarie-martie - dar pentru acest lucru cred ca merita sa deschid un alt topic

Iata topicul:
viewtopic.php?f=4&t=3621
Daniel Popovici

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2013, 09:32

ca o curiozitate, am luat niste drojdie in toamna si am combinat-o cu zahar farin si dulcofruct in asa fel incat am obtinut o pasta cu 12% proteina...nu prea au mancat-o, adica au consumat, dar nu ceva de speriat. Ce a ramas din pungile de 800g-1000g am amestecat cu polen macinat (uscat)...la 100g de pasta s-a mai inglobat 100g polen, si pasta a devenit din cleioasa tare..am pus asa cate o chiftica de asta de 80-100g la stupii buni si..surpriza, mananca cu mare pofta!
Am pus piftica intr-o coala de hartie indoita dupa care am aplatizat-o pe masa si am rupt surplusul de hartie...e ca un plic si fanta prin care albinele au acces la pasta este de 1 cm...binenteles ca hartia o pot roade usor, dar ea mai protejeaza continutul de umiditate, eventuale pete de diaree etc.
Pasta mea are acum cam 18,5% proteina..din care 12,5% provin din polen si 6% din drojdie..mai am acolo oligoelemente, B-urile din drojdie ...e ok!
O sa observ cat de repede consuma "bolovanii" astia si o sa incerc si o stimulare cu lapte praf si sirop 1/1 la borcan.
BUNKA

Mesajde pngflorin » 06 Mar 2013, 09:55

Proportia de 1,5 kg FeedBee la 10 kg de sirop din zahar ti se pare ok ?
pngflorin

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2013, 23:38

Nu stiu cum se comporta Feed Bee in sirop de zahar, daca fermenteaza nu e ok...stiu ca BeePro era parca un supliment proteic care merge bine in sirop sta in suspensie, nu se depune pe fund si nu fermenteaza ...de Feed Bee nu stiu ce sa zic, in turte merge insa in combinatie cu sirop ca si laptele praf nu stiu, trebuie facut un test!
Daca se depune pe fund e problema ca se blocheaza gaurile perforate in capacele borcanelor si nu e ok.
BUNKA

Mesajde valigorj » 12 Mar 2013, 00:40

si dan margarit il prefera tot pe BEEPRO.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Daniel Popovici » 13 Mar 2013, 22:34

Daniel Popovici scrie:pentru mine nu are nici o logica ideea ca aminoacidul stie sa aleaga intre corpul gras si glanda faringiana in functie de sursa din care provine. Drojdia mi se pare teoretic mai buna, practic acum o voi incerca comparativ cu polenul si cu proteina de soia.
Ideea cu laptele la puiet si drojdia la corp gras am gasit-o la Malaiu - fara nici o explicatie si mai ales fara nici o logica.
Ceilalti cred ca au preluat-o pe negandite.
(eu prefer sa nu tin cont de ea, cel putin pana la proba contrarie)

Daca afla cineva explicatia - sunt curios si eu!

nae scrie: Cand DP il neaga pe Malaiu,fara argumente, nu va ofuscati niciunul sau Malaiu n-a muncit !?(!?=nedumerire,nu e intrebare-pt DP )

Daniel Popovici scrie:
In legatura cu Malaiu – nu l-am contrazis niciodata. Doar ca nu i-am gasit argumentele. In aceasta primavara am in studiu un experiment cu drojdie si voi da ocazia ALBINELOR MELE sa-l contrazica sau sa-i confirme spusele.

Si l-au contrazis.

Drojdia s-a comportat conform compozitiei chimice pe care o are si conform tuturor ideilor teoretice pe care le stiam despre proteine. S-a comportat TIPIC, nu atipic, cum pretindea Malaiu.
Cel putin anul acesta... Poate in urmatorul experiment (din nu stiu ce motive) albinele mele vor fi de acord cu Malaiu ;) , dar acest lucru se va vedea in anii ce vin daca vom fi sanatosi.

Experimentele de longevitate le-am ratat anul acesta.
Daniel Popovici

Mesajde BUNKA » 14 Mar 2013, 19:07

Daniel, felicitari pt carte..am intrat in posesia ei si abia astept sa o parcurg pe toata !
Eu am vazut niste date in cartea lui Malaiu prin care din experiment cantitatea de puiet rezultata in urma hranirilor cu drojdie comparativ cu cantitatea de puiet rezultata in urma hranirilor cu lapte praf este mai mica...deci e vb de niste experimente facute de mai multi cercetatori si concluziile au fost cam la fel...cum se intampla asta nici eu nu prea inteleg insa la baza celor sustinute de Malaiu in carte sunt niste rezultate ale unor cercetatori care nu stiu daca pot fi puse la indoiala....cel mult pot fi repetate !
Sa inteleg ca albinele tale au bagat puiet folosind drojdie...totusi trebuie sa experimentezi pe familii egale ca populatie si ca stare fiziologica, cu matci cat de cat apropiate ca varsta si valoare, si sa hranesti un esantion cu lapte praf combinat cu polen si un esantion cu drojdie combinat cu polen sa compari apoi suprafetele de puiet...sau ma rog un experiment comparativ care sa ne edifice in legatura cu treaba asta ca altfel suntem in ceatza...daca ma apuc sa citez din cartea lui Malaiu in loc sa ne limpezim intram mai mult in ceata si asta pt ca el practic aduce in atentia cititorului niste rezultate ale unor oameni care chiar au facut cercetare zeci de ani pe albina!
Te salut si suntem oki si urechi!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA