Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Luare de pozitie fata de reclama "profului on-line"

Mesajde Adi Hodis » 12 Mar 2013, 05:32

badguy_goodguy scrie:M-am uitat acuma pe forum la comentariile despre aparitiile sale pe OTV, RTV ,etc ...

Sincer nu mi se pare o prea mare realizare ca din 30 de familii sa obtii 150. Adica sa dintr-o familie sa mai scoti inca 4, mai ales ca la el o familie sta in buzunarel iar celalte doua se incalzesc reciproc.

Imi amintesc ca din primii 2 stupi am facut 12 in anul respectiv, cu precizarea ca: i-am luat la pomii fructiferi, si erau amandoi pe cate 10 rame de puiet full ochi de albine, a fost un an ploies - deci aport bun de polen, si i-am stimulat destul de mult, din dragoste :) Doar sa nu imi roiasca din fiecare am mai facut inca 2 familii :) apoi la inceputul verii i-am dublat :)

Mierea de la salcam (salcamul la 30 metri de ei) nu am cules nimic pentru ca fiind incepator mi-a fost frica sa scutur ramele de alibe, si nu stiam cum sa le fac sa fuga de pe rama. Imi aduc aminte de prima rama scoasa... era mierea necoapta pe ea, fagurele nu era construit complet si eu am primit vreo 30 de intepaturi. Unde mai pui ca era atata de bine afumata... (am facut fum din paie in afumatoare sa fac albinele sa fuga de pe rama).
Dar am luat pana la urma un borcan cu miere din piata si mi-am pus fagurii mei in ea :D :D

Asa si ... a fost mare productia de miere, a ? ... niste fagurei bagati intr-un borcan cu miere cumparata.
Tare de tot ...
Si cat puiet aveai in fiecare stup ? ... 10 rame, la pomii frructiferi ?... buna si asta.
Cam asa si cu 3 in 1 bio cu rama oarba dincolo de diafragma.
Nu-i mare necazul, isi permite unii.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ovidiu_78 » 12 Mar 2013, 06:04

Diferenta e ca colegul nostru a facut in mestiinta toate astea pe cind profu o face cu stiinta,si o ridica la nivel de stiinta :lol: :lol:
Saracul a intrat intr-o hora din care nu mai poate iesi,cel putin nesifonat :lol:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde badguy_goodguy » 12 Mar 2013, 14:22

adi hodis,

Dap, 10 rame de puiet la pomii fructiferi! Mi-am putut eu alege stupii, si i-am ales pe cei mai cool de la respectivul :))))
Inainte de salcam au vrut sa roiasca asa ca, cu botcile de roire am mai tras niste stupi :)
Doar unul a facut botci de roire.
Nu am scos ramele de la salcam de frica, doar le-am transversat cand am facut familii noi.
Aveam stupi de poliuretan si au primit sarmanii la mancare in hranitorul ala de sus.... de la pomii fructiferi pana la salcam, uneori chiar si 4 litri/zi :)).

Parca te-am sunat si pe tine cand nu stiam cum sa scot ramele din stup? Si am dat atunci cu fum, dar de scuturat nu am scuturat rama =))
Iti dai seama ca am dus rama acasa si a trebuit s-o las 1 saptamana pe balcoon doar sa isi piarda mirosul de paie?! :))
badguy_goodguy

Mesajde octav88 » 14 Mar 2013, 17:29

Se discuta pe un site din italia despre biostup. Cineva a pus o intrebare foarte interesanta... daca una dintre cele 3 familii se imbolnaveste nu cumva se imbolnavesc si celelalate 3. Dintr-un foc ai aranjat 3 familii.
octav88

Mesajde mirceas » 14 Mar 2013, 21:44

Nu merita investitia !!!
mirceas

Mesajde kiloz » 15 Mar 2013, 20:58

Un cadou la "dom. profesor" daca citeste cumva postarile.
http://www.youtube.com/watch?v=0Xs_OVl25lw
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde badguy_goodguy » 16 Mar 2013, 04:12

kiloz scrie:Un cadou la "dom. profesor" daca citeste cumva postarile.
http://www.youtube.com/watch?v=0Xs_OVl25lw

:? Asta nu e stupul 3 in 1 cu buzunaras si cu rama oarba pentru colectarea puietului de trantor umplut de varoua. :P
badguy_goodguy

Mesajde badguy_goodguy » 16 Mar 2013, 04:28

Marele avantaj al stupilui "Bio" - Ioan Ursu este rama claditoare impartita de cele 3 familii de albine... rama care poate fi inlocuita si cu o rama normala pe timp de iarna (una cu mancare).

Priviti cu atentie poza acesta:
Imagine

In momentul cand pui o rama oarba la cladit, nu cumva cele 3 matci pot trece de la un stup la altul?! Mai ales ca matca ponteaza pe rama oarba inainte ca tot fagurile sa fie cladit!? sau albinele, nu pot trece de la un stup la altul, sau sa omoare matca?!

adica ramane cam mult spatiu gol...

Mai pune si hranitor+rama oarba in loc de rama oarba?
badguy_goodguy

Mesajde badguy_goodguy » 16 Mar 2013, 11:55

cornelioandanciu scrie:Probabil ca daca profu va fi intrebat de asta o sa zica "stiti, pai aici va fi doar o familie rezultata din unificarea celor trei", adica o va intoarce dupa cum ii va conveni.

Trebuie sa fie o explicatie? Matcile se vor intalni fix pe rama oarba... sau el pune rama oarba plina?!

dar totusi am auzit si eu de marele avantaj, ca pune hranitor si vor fi hranitoare toate cele 3 familii?!
badguy_goodguy

Mesajde lucky5strike » 16 Mar 2013, 22:07

De cativa ani aud de rama asta oarba... la ce foloseste ea?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde costi_vic_ro » 16 Mar 2013, 22:51

lucky5strike scrie:De cativa ani aud de rama asta oarba... la ce foloseste ea?

la nimik,e oarba ce vrei sa faci ea?nu vede :D :) .sa-i dam un caine indrumator de orbi :)
costi_vic_ro

Mesajde kiloz » 16 Mar 2013, 23:13

Rama oarba
Cine sunt interesati de rama oarba, rama goala, rama claditoare, rama crescatoare, etc. Rama oarba practic este o rama normala sau o rama cu hranitor tip uluc deasupra, care se baga la marginea cuibului pentru a permite albinelor sa creasca celule de trantori. De obicei rama crescatoare se baga cand albinele incep sa creasca celule de trantori. Daca bagam rama claditoare la momentul oportun acesta v-a fi crescut in totaliltate cu celule de trantori. Momentul oportun este de pe la sfarsitul lui aprilie pana pe la sfarsitul lunii iulie. Aceasta perioada se poate decala in functie de zona geografica, de puterea familiei de albine si de evolutia vremii. Printre efectele pozitive a ramei goale se numara: ramele din cuib nu vor fi stricate cu puiet de trantor, se v-a scade numarul de acarieni prin taierea fagurelui cu puiet de trantor capacit, creste productia de ceara. Printre efectele mai putin imbucuratoare se numara faptul ca pentru a creste acest fagure albinele consuma miere, de multe ori s-ar putea sa fie si multe celule de albina pe fagure nu se poate aplica metoda decat la familii puternice,daca nu se recolteaza la timp este o crescatorie adevarata de varoa. Ne da informatii de starea familiei respective,de pofta de cladire,lipsa de cules,declansarea instinctului de roire aici apar primele boci,sau renuntarea la roire,cind incepe sa creasca celule de lucratoare.
Per total rolul ramei oarbe ar trebuisa fie acela de eradica puietul de trantor si odata cu el si acarienii care prefera sa se inmulteasca in celulele de trantor. Recoltarea fagurelui din rama se face dupa capacirea puietului si se da la topit pentru a recupera ceara. Sunt mai multe metode de folosire. Unii folosesc rame 1/1 in cuib la marginea cuibului, altii rame 1/2.Neajunsuri manopera multa,cere o evidenta foarte stricta si control consecvent,la efective mari greu de aplicat.
Ultima oară modificat de kiloz pe 16 Mar 2013, 23:17, modificat 1 dată în total.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Albinel » 16 Mar 2013, 23:15

diafragma oarba =diafragma etansa fara spatiu de trecere a albinei..
rama oarba ??? impropriu zis ..poate rama claditoare .. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde lucky5strike » 17 Mar 2013, 00:07

Ok, am parcurs sinteza. Ce cred eu:

1. Aspectul cu "ramele din cuib nu vor fi stricate cu puiet de trantor" cade din discutie. Matcile de anul II depun puiet de trantor in zona superioara a fagurelui din timpul si chiar mai devreme de pomii fructiferi. Clar nu vor astepta sa bagam claditoarea.
2. Productia de ceara e nesemnificativa fata de deranjul creat coloniei, sa dezvolte un fagur de la 0. Daca-l umplu cu miere, la un numar de familii devine corvoada.
3. Ca ajuta la controlarea Varroa, sunt de acord, dar costul metodei e prea mare.
4. Trantorii sunt esentiali intr-o familie de albine, si la cules, si la inmultire si la starea ei de echilibru. Element distinct intalnit in oricare familie productiva.
5. Semnele roirii, hm... copilareasca preocupare!

Adeptii acestei metode ar trebui totusi, macar pentru o zi, sa aiba viata doicilor care ingrijesc un fagur de larve de trantor.

Atunci ar pricepe costul real al cerii respective.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Adrian Galofteanu » 17 Mar 2013, 12:32

Mi-a trebuit mult pana sa ma hotarasc sa postez si eu ceva aici. Sunt intr-o pozitie mai delicata deoarece ma cunosc personal cu dl. profesor si o sa ma rezum sa va spun o poveste si concluziile sa le trageti singuri.......

Eu fac si stupi(in principal pentru mine dar mai fac si la terti). Dl Profesor a venit la mine acum cativa ani cand era la inceput cu acest model de stup. Am avut atunci o discutie pe marginea acestei solutii a dumnealui si in final m-a intrebat daca nu vreau sa ii fac eu aceasta lada.
I-am facut o oferta pentru ca sa produc aceasta lada dar am fost scump si dom' profesor a mai cautat si a gasit un tamplar care i-a lucrat lada destul de bine(mie chiar imi place cum arata)

Din acel moment nu am mai discutat decat la telefon de cateva ori pe divese chestiuni.

Asta toamna m-a cautat si a venit pe la noi impreuna cu sotia. L-am invitat la o cafea si mi-a spus povestea lui cu baietii de la Barlad. L-am ascultat, l-am compatimit........dar m-am tot intrebat dupa aceasta discutie: cum poti tu om batran, cu scoala, cu scoala vietii sa faci asemenea greseala? Raspunsul vine de la sine......lipsa masurii in dorinta de castig......

Scopul vizitei a fost de fapt altul. Dorea sa il gazduiesc(eu am o curte mare) cu vagoanele dumnealui la mine in curte. Raspunsul meu a fost urmatorul:

- Domnu' profesor, nu am nimic impotriva sa aduceti vagoanele aici si nu va costa nimic. Dar familiile de albine nu pot sa le primesc pentru ca suntem si asa foarte multi stupi pe aceasta vatra. Am eu 100 mai sunt ceva vecini care insumeaza si ei peste 100 si colac peste pupaza a mai venit si o stupina "marca UE" (despre care o sa deschid un topic special), de 180 familii. Deci sunt deja aproape 400 familii pe o vatra destul de saraca primavara.

Domnul profesor, si va rog sa notati ca acesta este motivul pentru care scriu acum aici, parea ca a inteles pozitia mea dar dupa o saptamana si-a mutat toti stupii in curtea unui vecin al meu............. :shock:. Deci :!: :!: :?: :?:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Dragos2006 » 17 Mar 2013, 17:55

Adrian Galofteanu scrie:Asta toamna m-a cautat si a venit pe la noi impreuna cu sotia. L-am invitat la o cafea si mi-a spus povestea lui cu baietii de la Barlad. L-am ascultat, l-am compatimit........

Ti-a povestit si de cati bani i-a facut pe baietii de la Barlad ? A scapat usor pana acum .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE