Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde mihaistupar » 15 Mar 2013, 07:21

;)
mihaistupar

Mesajde proapis13 » 15 Mar 2013, 09:20

Ieri am aflat ca tatalui frizeritei ce ma tunde i-au murit subit intr-o luna 43 fam din 60 :shock:
Am intrebat de cauza si a zis ca nu se cunoaste
A ramas sa mergem zilele astea cu albine moarte si vii la analiza plus faguri cu miere si fara
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde 7Rame » 15 Mar 2013, 09:46

pff, nasol.
Tot ieri, dar la tamplarul la care vreau sa fac niste nuclee, :D am aflat ca i-au murit 8 fam (din cca 50). Banuieste ca de la apifonda, administrata primavara, si apiinvert, toamna, la completare. Repet, este parerea lui. Cauzele pot fi multiple, noi ne agatam insa de ultima interventie, si o vedem ca fiind determinanta.

Pregateste-te pt iarna ca si cum ar fi una siberiana, dar spera ca nu va fi asa!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde adrian.vintila » 15 Mar 2013, 10:16

Probabil ca de la faptul ca le-a pus apifonda cand erau mai mult moarte.
Apifonda se foloseste in toata tara si nu am auzit asa ceva pana acum.
Eu am iernat si in 2010 si acum integral pe apiinvert si nu am mortaciuni.
adrian.vintila

Mesajde Mircea_63 » 15 Mar 2013, 10:24

proapis13 scrie:Ieri am aflat ca tatalui frizeritei ce ma tunde i-au murit subit intr-o luna 43 fam din 60 :shock:
A ramas sa mergem zilele astea cu albine moarte si vii la analiza plus faguri cu miere si fara

Proapis13, omul avea ceva albine, iar paguba e considerabila. Sunt foarte curios de cati ani se ocupa de albine si cum le-a pregatit de iernare.
Daca a facut el greseli, e de bagat la cap, dar daca e om cu experienta si a facut ce trebuie...e de speriat.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde trantor » 15 Mar 2013, 10:31

:D Dar de ca sunteti "Very Happy" cand aflati de necazurile oamenilor? Cred ca v-ati uitat pre mult la Esca????
Cum poti sa dai o astfel de postare cu zambaretul in ea?
....
trantor

Mesajde andrei_calinescu » 15 Mar 2013, 10:52

proapis13 scrie:Ieri am aflat ca tatalui frizeritei ce ma tunde i-au murit subit intr-o luna 43 fam din 60 :shock:

Proapis,
Asa cum zice Bogdan Poncea, doar microscopul vorbeste. In rest...vorbe.
andrei_calinescu

Mesajde vid » 15 Mar 2013, 13:30

domnilor,in ianuarie le-am pus turta de zahar si totul era in regula,la 2-3 sapt am controlat din nou si am gasit 7 familii moarte(din 80). au inceput sa manace din turta si mai aveau si miere. care este este explicatia????????? sant incepator,va rog sa va dati cu parerea despre asta... :?:
vid

Mesajde bostina constantin » 15 Mar 2013, 13:38

vid scrie:domnilor,in ianuarie le-am pus turta de zahar si totul era in regula,la 2-3 sapt am controlat din nou si am gasit 7 familii moarte(din 80). au inceput sa manace din turta si mai aveau si miere. care este este explicatia????????? sant incepator,va rog sa va dati cu parerea despre asta... :?:

Da mai multe amanunte; locul unde erau moarte, cum arata fagurii, cum ai impachetat etc.
bostina constantin

Mesajde proapis13 » 15 Mar 2013, 13:57

trantor scrie::D Dar de ca sunteti "Very Happy" cand aflati de necazurile oamenilor? Cred ca v-ati uitat pre mult la Esca????
Cum poti sa dai o astfel de postare cu zambaretul in ea?

Trintore,daca mi-ai citit, intimplator doar, postarile observai dupa fiecare salve - :D
salve este forma de salut pe care v-o adresez tuturor dupa fiecare postare

Mircea_63 scrie: Proapis13, omul avea ceva albine, iar paguba e considerabila. Sunt foarte curios de cati ani se ocupa de albine si cum le-a pregatit de iernare.
Daca a facut el greseli, e de bagat la cap, dar daca e om cu experienta si a facut ce trebuie...e de speriat.

Omul are albine de o viata mare parte au fost mostenite de la tatal sau apicultor renumit - Bircu e numele de familie :!:
Are 77 de ani si niciodata nu i-au murit atatea familii - 1-2 pe iarna fiind o exceptie
Stupina era compusa din 60 de fam de albine; 25 ale lui,25 ale fratelui si 10 ale sorei lui
De experienta nu se pune pba si nici de impachetaj sau hrana de iernare - alta trebuie sa fie cauza
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 15 Mar 2013, 13:59

vid scrie:domnilor,in ianuarie le-am pus turta de zahar si totul era in regula,la 2-3 sapt am controlat din nou si am gasit 7 familii moarte(din 80). au inceput sa manace din turta si mai aveau si miere. care este este explicatia????????? sant incepator,va rog sa va dati cu parerea despre asta... :?:

De foame n-au murit!
De frig, n-au murit!

Deranjul si zaharul le-a provocat uzura. E o contributie, dar nu chiar cauza...
Ramane de vazut cum au avut plasata mancarea, cum au stat cu umezeala-aerisire-condensul,
cand si cu ce ai facut hranirile pentru iernare, ce tratamente si cand le-ai facut, cat deranj au avut de suportat peste iarna. Cat de mari sau de mici erau familiile bagate la iernat.

80 de stupi...incepator. E prima iernare?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde FLORINELU » 15 Mar 2013, 14:12

bostina constantin scrie:

Da mai multe amanunte; locul unde erau moarte, cum arata fagurii, cum ai impachetat etc.

7 din 80 zicem cu indulgenta 10%. e cam mult ,dar pentru un incepator nu consider ca e mult. daca ai 80 de familii zic eu ca nu esti chiar incepator. daca esti incepator si ai 80 de familii si le mai dai si turta in ianuarie, atunnci zic eu asta-i tot baiul. in mod sigur mai trebuia sa astepti cu turta aia. :?:
FLORINELU

Mesajde prisecarul » 15 Mar 2013, 16:23

depinde si cum a pus turta.
daca nu a pus-o deasupra ghemului, atunci albinele s-au dus la turta si le-a prins gerul acolo!
este o parere!
prisecarul

Mesajde vid » 15 Mar 2013, 17:34

bostina constantin scrie:

erau si pe jos in lada si pe rama,peste tot erau albine moarte...
vid

Mesajde vid » 15 Mar 2013, 17:41

Mircea_63 scrie:

De foame n-au murit!
De frig, n-au murit!

Deranjul si zaharul le-a provocat uzura. E o contributie, dar nu chiar cauza...
Ramane de vazut cum au avut plasata mancarea, cum au stat cu umezeala-aerisire-condensul,
cand si cu ce ai facut hranirile pentru iernare, ce tratamente si cand le-ai facut, cat deranj au avut de suportat peste iarna. Cat de mari sau de mici erau familiile bagate la iernat.

80 de stupi...incepator. E prima iernare?

au fund antivaroua deci au aerisire,tratamentul antivaroua facut,sant in camp eeci nu au fost deranjati,intradevar nu erau f mari familiile moarte...
vid

Mesajde vid » 15 Mar 2013, 17:44

prisecarul scrie:depinde si cum a pus turta.
daca nu a pus-o deasupra ghemului, atunci albinele s-au dus la turta si le-a prins gerul acolo!
este o parere!

pai turta este aproape cat lada e lunga,deci puteau urca pe ea de oriunde si cum am zis au inceput-o,au mancat din ea...
vid

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR