Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde prisecarul » 15 Mar 2013, 18:37

da,dar daca spui ca era albina putina si nu era chiar deasupra ghemului, iti dai seama ce s-a intamplat!
iar daca a fost ger, nu a putut ajunge la ea si a murit de foame!
prisecarul

Mesajde BUNKA » 15 Mar 2013, 21:51

marian sima scrie:
Mircea_63 scrie:
proapis13 scrie:Ieri am aflat ca tatalui frizeritei ce ma tunde i-au murit subit intr-o luna 43 fam din 60 :shock:
Am intrebat de cauza si a zis ca nu se cunoaste
A ramas sa mergem zilele astea cu albine moarte si vii la analiza plus faguri cu miere si fara
salve :D

Proapis13, omul avea ceva albine, iar paguba e considerabila. Sunt foarte curios de cati ani se ocupa de albine si cum le-a pregatit de iernare.
Daca a facut el greseli, e de bagat la cap, dar daca e om cu experienta si a facut ce trebuie...e de speriat.

Problema in iarna aceasta nu a fost iernarea ,problema a fost toamna uscata si fara surse de polen,albina a intrat cu albina tinara putina in iarna,albina batrina a murit si a cazut pe fundul lazi astfel cu matca mai a ramas cu citeva albine care nu au facut fata si a dat coltul.
Situatia este chiar grava ,ieri puneam niste colete la Fan Courier domnisoara de la ghiseu ma intreaba ce am in colete ,eu spun ca unelte apicole,i-mi spune ca si bunici ei a avut stupi si in iarna aceasta le-au murit toti,ba in satul respectiv au murit stupi la toti apicultori.
Stiti ca ma interesez de familii de albina pentru un prieten ,am sunat pe cineva care avea stupi cu cit vinde familia,raspunsul ce sa mai vind ca au murit toti,unui politai care avea si el 12 familii i-au murit toate ,altii au pirderi mari.
Ma bucur cind vad apicultori spunind ca au pierdut cite o albina pe stup si ca aia a murit datorita ca a cazut de pe scindurica de zbor si si-a rupt gitul. :lol:

Mariane...ai pus punctul pe "I" exact alea cred si eu ca-s cauzele, probleme au fost si pana acum cu iernarea dar nu atat de grave cum au inceput sa fie in ultimii doi ani si parerea mea e ca asa va fi in continuare, nu dezvolt de ce aici, dar exista motive temeinice...cei care se bucura inca de iernare linistita si in bune conditii au avut norocul unei vetre de toamna bogata in polen, rezerve suficiente de miere in toamna, puiet la momentul potrivit, albina tanara la iernat bine hranita proteic si de aici norocul unei iernari bune INCA, insa trendul este negativ, se raporteaza pierderi la modul descris de tine si de colegul nostru incepator peste tot prin tara, semn ca situatia e oarecum extinsa...seceta, pesticidele, ierbicidele..lipsa surselor de hrana in toamna, coloniile cam fac foamea dupa floare si asta e marele bai!!
Probabil ca multi dintre colegi se uita la mine ca la un nebun ca-mi tai toate lazile si fac Deloni..da stiu eu ce fac in "prostia" mea...ma pregatesc de ce-i mai rau!
BUNKA

Mesajde ves.lucian.zabrani » 15 Mar 2013, 21:55

te salut , prietene Bunka !!! cum stai cu mortalitatea iarna asta ??? sanatate maxima tie si familiei tale !!! si familiilor tale ( de albine ) sanatate maxima !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde BUNKA » 15 Mar 2013, 22:02

Pai am 3 cacate pe ele, uzate probabil din cauza umiditatii (ventilatie doar prin niste gauri)...astea cred ca or sa crape, dar nu-i un bai, ce este sensibil la nosema e mai bine sa crape, ce-i bun, rezistent si a iernat bine si se dezvolta bine merge la selectie..restul sunt ok!
Cred ca de pe astia cati am acum o sa reusesc sa populez suficienti deloni de astia de ai mei pe un corp in prima faza...daca fac 40 de deloni si mai raman si cu cativa ME sunt multumit!
La anul rup norma pe delon, inmultesc numai deloni ...
Am scris si pe pagina mea cum au iernat in adapost. viewtopic.php?f=15&t=939&start=608
Ultima oară modificat de BUNKA pe 15 Mar 2013, 22:34, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 15 Mar 2013, 22:07

Lipsa pasturii e o problema! Da! Totusi, exista si unele solutii. Una din ele ar fi obtinerea si punerea la rezerva de rame cu pastura atunci cand aceasta exista din abundenta! Este dificil (lipsa fagurilor, conditii de pastrare etc.), dar trebuie facut un efort! Alta solutie ar fi colectarea de polen, mai simpla, dar care necesita investitii! Sunt si cazuri cand pastura in stupi exista, dar contine pesticide! Fruntea sus si curaj celor care au avut pierderi, atentie si grija sporita! Dupa ploaie si furtuna, vine si vreme buna!
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 16 Mar 2013, 00:39

ignatov andrei scrie: Dupa ploaie si furtuna, vine si vreme buna!

Gresit , dupa ploaie vine lapovita, zapada , furtuna si pe urma ger ! :lol:
SI te trezesti ca-ti mor familiile in aprilie de foamne ca nu au ce culege din cauza inghetului prin unele zone, sau daca sti le bagi la greu mancare.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde jenica67 » 16 Mar 2013, 11:16

Trantorul@, esti cam pesimist. De astazi se incalzeste vremea. La Resita soare, daca se mentine asa precis creste peste 5 grade, iar marti avem deja pe prognoza 16 grade. Asa ca nu este dracul asa de negru, cum vrei sa para.
jenica67

Mesajde BotaPaul » 16 Mar 2013, 11:59

Pe meteo in seara asta spun -11 Grade in zona noastra. :shock:
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde andrei_calinescu » 16 Mar 2013, 18:56

BUNKA scrie:
marian sima scrie:
Mircea_63 scrie:
proapis13 scrie:Ieri am aflat ca tatalui frizeritei ce ma tunde i-au murit subit intr-o luna 43 fam din 60 :shock:
Am intrebat de cauza si a zis ca nu se cunoaste
A ramas sa mergem zilele astea cu albine moarte si vii la analiza plus faguri cu miere si fara
salve :D

Proapis13, omul avea ceva albine, iar paguba e considerabila. Sunt foarte curios de cati ani se ocupa de albine si cum le-a pregatit de iernare.
Daca a facut el greseli, e de bagat la cap, dar daca e om cu experienta si a facut ce trebuie...e de speriat.

Problema in iarna aceasta nu a fost iernarea ,problema a fost toamna uscata si fara surse de polen,albina a intrat cu albina tinara putina in iarna,albina batrina a murit si a cazut pe fundul lazi astfel cu matca mai a ramas cu citeva albine care nu au facut fata si a dat coltul.
Situatia este chiar grava ,ieri puneam niste colete la Fan Courier domnisoara de la ghiseu ma intreaba ce am in colete ,eu spun ca unelte apicole,i-mi spune ca si bunici ei a avut stupi si in iarna aceasta le-au murit toti,ba in satul respectiv au murit stupi la toti apicultori.
Stiti ca ma interesez de familii de albina pentru un prieten ,am sunat pe cineva care avea stupi cu cit vinde familia,raspunsul ce sa mai vind ca au murit toti,unui politai care avea si el 12 familii i-au murit toate ,altii au pirderi mari.
Ma bucur cind vad apicultori spunind ca au pierdut cite o albina pe stup si ca aia a murit datorita ca a cazut de pe scindurica de zbor si si-a rupt gitul. :lol:

Mariane...ai pus punctul pe "I" exact alea cred si eu ca-s cauzele, probleme au fost si pana acum cu iernarea dar nu atat de grave cum au inceput sa fie in ultimii doi ani si parerea mea e ca asa va fi in continuare, nu dezvolt de ce aici, dar exista motive temeinice...cei care se bucura inca de iernare linistita si in bune conditii au avut norocul unei vetre de toamna bogata in polen, rezerve suficiente de miere in toamna, puiet la momentul potrivit, albina tanara la iernat bine hranita proteic si de aici norocul unei iernari bune INCA, insa trendul este negativ, se raporteaza pierderi la modul descris de tine si de colegul nostru incepator peste tot prin tara, semn ca situatia e oarecum extinsa...seceta, pesticidele, ierbicidele..lipsa surselor de hrana in toamna, coloniile cam fac foamea dupa floare si asta e marele bai!!
Probabil ca multi dintre colegi se uita la mine ca la un nebun ca-mi tai toate lazile si fac Deloni..da stiu eu ce fac in "prostia" mea...ma pregatesc de ce-i mai rau!

As adauga ceva.
Mortalitatile da, sunt grave, au murit stupi, mai ales roi dar si familii intregi.
Problema si mai mare sunt depopularile masive.
Asa cum am spus-o, remarc depopulari masive la ai mei, aud in stanga si dreapta acelasi lucru.
NOSEMOZELE. Cati va duceti la institut sa faceti analize? Sau are de suferit egoul dumneavoastra de apicultori romani fara pereche?
Banuiesc mai multe cauze pentru aceste depopulari masive.
De ceva timp, relativ recent, s-a impamantenit si la noi furajarea albinei la sfarsitul verii, pana toamna tarziu. De ce nu?
Dar exista o nuanta. Asta o faci ori pe o albina pe care ai tu curajul sa spui ca ai selectionat-o ca sa fie rezistenta la Nosema, ori pe o rasa care a fost selectionata sa fie rezistenta la Nosema acolo, la crescator.
Imi aduc aminte de niste spuse ale domnului Ioan Guist care vorbea despre importanta sursei de unde cumperi matci, selectionate cu adevarat pentru rezistenta la boli.
Toti cei de care amintiti ca au avut pierderi sau depopulari masive, ar trebui obligatoriu sa faca analize la Nosema.
Imaginati-va numai ca aveam o iarna pana la 1 aprilie(fara ferestre de curatire).
Ce-am fi concluzionat, ca ne-a lovit CCD-ul? E absurd.
Acum toti vom merge la surse de polen si o sa facem poze cu stupi care duduie la rapita. Dar sensibilitatea exista in continuare, se va manifesta poate nu la iarna urmatoare, dar poate la iarna de dupa.
Personalnu sunt de acord sa dau cu fumagilina pe lotul de crestere, nu are nici o relevanta vis-à-vis de rezistenta la Nosema, plus de asta folosirea antibioticului induce alte slabiciuni detectabile mai tarziu.
andrei_calinescu

Mesajde vid » 16 Mar 2013, 21:02

prisecarul scrie:da,dar daca spui ca era albina putina si nu era chiar deasupra ghemului, iti dai seama ce s-a intamplat!
iar daca a fost ger, nu a putut ajunge la ea si a murit de foame!

deci turta a fost inceputa chiar bine la toate familiile care au murit,de aia nu imi explic,de aia am si intrebat pt ca nu stiu f multe...
vid

Mesajde cavaleriu » 16 Mar 2013, 21:43

sall.
ale mele toates bine nam mai trecut pe la ele di 5 noembrie
da vorba lui nea eugen daca io nu le vad inseamna cas bine
erau 53 luna asta sigur ajung sa bag si io ochiul un pic
pe la dnsele mincalear tata mierea lor :)
cavaleriu

Mesajde Albinel » 16 Mar 2013, 21:50

cata hrana au..?? cat puiet ?? cate matci mai ai ?? cu igiena cum stau ??
daca speri sa ajungi si tu luna asta pe la ele..cred c-ai sa mananci miere dupa atentia ce le-ai acordat-o pana acum.. :oops:
apropos..sa bagi ochiul numa' un pic ,ca altfel le afecteaza grav sanatatii.. :lol:
Ultima oară modificat de Albinel pe 16 Mar 2013, 21:52, modificat 1 dată în total.
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 16 Mar 2013, 21:51

marian sima scrie:Colegule Andrei nosemoza se instaleaza atunci cind albina are un factor de stres ,de obicei aceasta boala se instaleaza la familiile mai slabe,la familiile cu mincare putina la familiile deranjate pe timpul ierni,la familiile cu rame cu miere descapacita ,miere care atrage umiditatea si altereaza hrana albinelor ,aranjarea gresita a cuibului si un stup deficitar ajuta la instalarea acestei boli.
Eradicarea acestei boli nu sta intr-o matca ci intr-o familie puternica lipsita de factori de stres.

Marian, nu vorbesc de eradicare.
Imunitate la Nosema nu e posibil. Rezistenta da.
Sa evaluam numarul de spori la albina care a cazut si la albina care acum e in stupi e posibil.
Ce concluzii poti sa tragi daca compari microscopic doua loturi rasiale si rezultatele microscopice sunt net in favoarea uneia(cat mai putini spori in campul analizat)???
Asta in conditii similare de numar zboruri de curatire,cules polen de toamna,tratamente antivarroua, completari de toamna, tip cutie, varsta matca, numar intervale stranse cu albina la 1 noiembrie, impachetare iarna, vatra iernare si corp gras vizibil in campul analizat si nu in ultimul rand lot de faguri artificiali similari dati la crescut in tot sezonul activ?
andrei_calinescu

Mesajde BotaPaul » 16 Mar 2013, 22:39

si nu in ultimul rand lot de faguri artificiali similari dati la crescut in tot sezonul activ?
adica ?
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde andrei_calinescu » 17 Mar 2013, 00:16

BotaPaul scrie:
si nu in ultimul rand lot de faguri artificiali similari dati la crescut in tot sezonul activ?
adica ?

Adica care provin de la aceeasisursa(producator).
E important caci ceara e unul din mediile ce transmit sporii. Iar astazi cerari sunt pretutindeni.
andrei_calinescu

Mesajde cavaleriu » 17 Mar 2013, 21:43

Albinel scrie:cata hrana au..?? cat puiet ?? cate matci mai ai ?? cu igiena cum stau ??
daca speri sa ajungi si tu luna asta pe la ele..cred c-ai sa mananci miere dupa atentia ce le-ai acordat-o pana acum.. :oops:
apropos..sa bagi ochiul numa' un pic ,ca altfel le afecteaza grav sanatatii.. :lol:

sall.din pacate astai realitatea mincare leam lasat sa aibe pina in martie sigur nu duc lipsa puiet nu stiu matci la fel .
crez ca daca eram linga el nu le intrebam io de sanatate ??
da de 5 luni is la plaja in sahara sper ca totul sa fie bine nu stiu ce o sa fac anul asta cu ele dar astai viata
abia astept sa bag ochianu pe la ele sper sa nu ma dezamageasca
un an bun va doresc.
cavaleriu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR