Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cules salcam 2013!

Mesajde unincepator » 22 Mar 2013, 21:07

bunaseara, ma bag si eu ca un mai putin priceput,oare ce ,cum ar fi daca cu totii ne-am face an jurul nostru cite ceva,putin cit putem,ceva plantat de copaci meliferi(evodia 4-5 bucati) sau citiva ari de facelia cu psibilitatea de ao reinsaminta dupa ce i-a trecut floarea,a-r fi un cit de mic ajutor?asa pentur antretinere pe perioade de lipsa alt cules.
unincepator

Mesajde costi » 22 Mar 2013, 21:18

Referitor la salcam: infloreste la aprox 40 zile de la mugur. Asa ca faceti va socotelile.
Daca tot faci un lucru, atunci fa-l bine!
costi

Mesajde andrei_calinescu » 23 Mar 2013, 11:40

catalin_vl scrie:daca ai fam ajutatoare este foarte bine, dar daca nu ai, at stai si te uiti.....
eu voiam sa vad daca au mai fost ani in care luna lui martie a fost asa capricioasa,
si daca au fost, cum a decurs culesul la salcam, in speta daca apicultorul a fost multumit de rezultat!
sanatate!

Catalin,

Am lucrat in stupini in Franta(si nu una) in care oamenii studiasera graficul culesurilor ani de zile la rand. Iernile erau pe alocuri aproape similare cu ale noastre.
In general aveau 2 loturi rasiale.
Un ex, albina neagra si Buckfast.
Albina neagra o vindeau uneori ca material biologic pentru traditionalistii sau nostalgicii apicultori francezi(care preferau rasa locala).
Buckfastul il foloseau la culesuri timpurii: rapita, salcam, bruyere.
Concluziile se pot trage lesne, nu?
Inca un amanunt, dorinta mea nu e sa creez controverse intre rasa locala de la noi si Buckfast, sunt doar simple observatii efectuate personal sau in colectivele cu care am colaborat.
Astept cu interes comparatiile din stupina proprie, la vremea lor(dupa 1 aprilie).
Pana atunci sunt de acord cu ce spune nea Eugen: "Matca buna e aia care-ti umple stupul de albina si miere".
andrei_calinescu

Mesajde badguy_goodguy » 24 Mar 2013, 18:25

Avand in vedere ca unei albine ii trebuie 21 de zile sa iasa din nou, iar mai apoi inca 22 de zile sa devina matura daca dorim sa prindem salcamul din plin va trebui sa incepm cu stimularile pe data de 1 aprilie cel tarziu, nu?

http://pollinator.org/Images/HoneyBeeLifeCycle.jpg

Sau la salcam si albinele de 3-5 zile ies la cules? (cum am auzit pe cineva pe forum)
badguy_goodguy

Mesajde cipry74 » 24 Mar 2013, 18:28

badguy_goodguy scrie:Avand in vedere ca unei albine ii trebuie 21 de zile sa iasa din nou, iar mai apoi inca 22 de zile sa devina matura daca dorim sa prindem salcamul din plin va trebui sa incepm cu stimularile pe data de 1 aprilie cel tarziu, nu?

http://pollinator.org/Images/HoneyBeeLifeCycle.jpg

Sau la salcam si albinele de 3-5 zile ies la cules? (cum am auzit pe cineva pe forum)

....sa stii ca la culesurile puternice,daca nu are activitate in stup participa si albina tanara
cipry74

Mesajde Ioan Guist » 24 Mar 2013, 18:41

catalin_vl scrie:eu voiam sa vad daca au mai fost ani in care luna lui martie a fost asa capricioasa,
si daca au fost, cum a decurs culesul la salcam, in speta daca apicultorul a fost multumit de rezultat!
sanatate!

Anul 2003 va spune ceva????????
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kiloz » 24 Mar 2013, 19:04

cipry74 scrie:
....sa stii ca la culesurile puternice,daca nu are activitate in stup participa si albina tanara

Ori-cum nu iese mai repede de virsta de 12-15 zile. Eventual mai sint cazuri de forta majora cind familia ramine fara culegatoare din diferite motive, primul zbor de orientare si de curatire este efectuat de albine tinere la virsta minima de 7 zile.Nu se poate sa fie culegatoare la virsta la care faceti referire,pur si simplu nu este maturizat.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Trantorul@ » 24 Mar 2013, 19:25

kiloz scrie:
cipry74 scrie:

Ori-cum nu iese mai repede de virsta de 12-15 zile. Eventual mai sint cazuri de forta majora cind familia ramine fara culegatoare din diferite motive, primul zbor de orientare si de curatire este efectuat de albine tinere la virsta minima de 7 zile.Nu se poate sa fie culegatoare la virsta la care faceti referire,pur si simplu nu este maturizat.

Vezi de treaba a mele cum eclozeaza cum sunt direct in floare. :lol: :lol: :lol:
Am tot cautat sa vad daca a facut cineva un studiu referitor la ce varsta frageda pleaca albina dupa nectar ( fortata in culesuri puternice) .
Eu nu am gasit asa ceva (sau sunt in alte limbi pe care nu le inteleg), sper totusi sa plece si de la 15 zile da tot e cu multe semne de intrebare .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde badguy_goodguy » 24 Mar 2013, 21:19

Am cautat si eu si nu am gasit nimic.... deci la vreo 2-3 rame cu puiet cat avem acuma vom avea maxim 2-3 rame cu miere de salcam? :lol: :lol: :lol:
badguy_goodguy

Mesajde Gabysgg » 25 Mar 2013, 10:31

Ioan Guist scrie:Anul 2003 va spune ceva????????

Spuneti-ne cateva vorbe eram pe la inceputuri :oops:
Gabysgg

Mesajde cipry74 » 25 Mar 2013, 11:10

kiloz scrie:
cipry74 scrie:

perfect adevarat....eu am spus ca participa si albina tanara..care in mod normal nu ar face-o....nu am spus ca albina de 7 zile face asta
cipry74

Mesajde mirel » 25 Mar 2013, 11:15

Gabysgg scrie:
Ioan Guist scrie:Anul 2003 va spune ceva????????

Spuneti-ne cateva vorbe eram pe la inceputuri :oops:

anul 2002 a fost un an prost, poate mai prost decat 2012,eu eram la inceputuri insa stuparii batrnii nu au scos miere ci au bagat cu sacii....
in 2003 primavara a fost capricioasa, similara cu 2013.....insa anul acela nectarul curgea din flori :)
oare sa fie un ciclu de 10 sau.......vrabia malai viseaza ???!!!! :D
ramane de vazut......
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde luci » 25 Mar 2013, 20:31

A aparut prognoza de inflorire.Am vazut afisat la noi la apicola Deva tabelul cu datele prognozate. Din ce am vazut e aproximativ cu 3 zile mai repede ca in 2012.
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

Mesajde talex » 25 Mar 2013, 21:46

@luci
va referiti la salcam? mai repede cu 3 zile decat in 2012? nu prea cred. in zona mea (galati) salcamul a inflorit anul trecut pe 29-30 aprilie. in mod firesc infloreste pe 8-9-10 mai. cum se arata vremea acum nu cred ca va inflori mai repede.
talex

Mesajde Ioan Guist » 25 Mar 2013, 22:05

Am auzit si eu de aceasta prognoza.
Nu stiu ce sa zic.Sunt sceptic.Meteorologii prognozeaza instalarea primaverii ca fiind dupa 15 april.Nu stiu daca e timp sa bubuie salcamul in 15 zile.
Pe de alta parte , doua saptamani de caldura nebuna, le arunca pe toate inainte puternic.
In 15-20 april vom sti mai multe

om vedea .
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde andrei_salaj » 25 Mar 2013, 22:18

Pana prin 20 aprilie vor fi si temperaturi de 10 grade ziua in unele zone.
andrei_salaj

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI