Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde janese » 26 Mar 2013, 14:27

apropos de timp si vreme.......la unii sunt la a cincea turta!!!...am zis ca gata a venit caldura...si am facut 120 kile de sirop...si ieri am constatat ca imi trebui turta,nu sirop ...ca a venit boboteaza!!!...aseara am facut vreo cincizeci de turte de ma dureau deshtele de atata framantat si azi dupa masa pe la ora cinci ma duc sa le bag ca mi-a intrat morcovu-n c*r...i-am scos din iarna si raman dracu fara ei tocmai acu!!!! :P
ps...deh!!riscu-i meseria mea!!!
janese

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 14:38

janese scrie:apropos de timp si vreme.......la unii sunt la a cincea turta!!!...am zis ca gata a venit caldura...si am facut 120 kile de sirop...si ieri am constatat ca imi trebui turta,nu sirop ...ca a venit boboteaza!!!...aseara am facut vreo cincizeci de turte de ma dureau deshtele de atata framantat si azi dupa masa pe la ora cinci ma duc sa le bag ca mi-a intrat morcovu-n c*r...i-am scos din iarna si raman dracu fara ei tocmai acu!!!! :P
ps...deh!!riscu-i meseria mea!!!

" le bag ca mi-a intrat morcovu-n c*r.."

tot e de bine...altora la vremea asta , nu le mai intra nici acul de cusut.. ;) :lol: :lol: :lol:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde jenica67 » 26 Mar 2013, 15:30

Badea. claudian, eu zic ca am reusit sa imi insusesc destule cumostiinte, din ce am citit, ca la cate carti am, ca cred sa tot fie vre-o 100, si reviste vre-o 4-500, dar eu am o scuza, mai am cateva zile, in care pot sa spun ca sunt incepator si recunosc asta (daca ne luam ce ce zicea Hristea). :lol: Dar giovanii ne-a facut curiosi. Acum ce mai conteaza o saptamana, important sa nu uite, ca au mai promis si altii de pe forum, si care s-au facut ca uita. Oricum nu imi voi baza cresterea matcilor pe metoda aia, ca am alte intentii. Si nu cred ca voi schilodi vre-o data o matca ca sa mi-o schimbe.
jenica67

Mesajde italianu » 26 Mar 2013, 16:45

taiatul aripilor la regine nu influenteaza cu nimic starea familiei,dezvoltarea,productia
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Badea. claudian » 26 Mar 2013, 16:47

jenica67 scrie:Badea. claudian, eu zic ca am reusit sa imi insusesc destule cumostiinte, din ce am citit, ca la cate carti am, ca cred sa tot fie vre-o 100, si reviste vre-o 4-500, dar eu am o scuza, mai am cateva zile, in care pot sa spun ca sunt incepator si recunosc asta (daca ne luam ce ce zicea Hristea). :lol: Dar giovanii ne-a facut curiosi. Acum ce mai conteaza o saptamana, important sa nu uite, ca au mai promis si altii de pe forum, si care s-au facut ca uita. Oricum nu imi voi baza cresterea matcilor pe metoda aia, ca am alte intentii. Si nu cred ca voi schilodi vre-o data o matca ca sa mi-o schimbe.

Da dl. jenica nu contesta nimeni volumul dv. de cunostinte teoretice ,cu toate ca cate o data le cam incurci !...asaa!.. sa inteleg ca peste catevazile va avea loc avansarea dv. in grad !!(de catre cine ??)!!... veti deveni apicultor sef!!??... felicitari ;) .....eu cred ca giovani nu este un baiat rau si mai cred ca detine un bagaj bogat de cunostiinte si informatii utile pentru apicultura ,pentru aceste informatii omul a muncit ,a studiat ,a perseverat ,a experimentat poate ani de zile ,uneori poate sa neglijat pe el alteori poate sia neglijat familia !!.... mancat ne mancat el sa straduit sa obtina !... si a obtinut !.... sa nu uitam prezenta lui in Europa unde sia lasat o carte de vizita demna de invidiat !....pai !? toate astea nu spun nimic ? ...
Badea. claudian

Mesajde Jean Valjean » 26 Mar 2013, 16:51

Anul trecut, dupa ce mi-am cumparat stupii, am constatat ca o matca nu avea un picior.
Ce mi-am zis, lasa ca si-o schimba ele singure.
Toata vara am tras speranta asta, ca mi-a fost teama sa o schimb eu.
In toamna mi-am luat inima in dinti si am schimbat-o eu, cand am constatat ca de fapt lipsea un picior iar dintr-altul mai era doar un ciot.
De aici am tras concluzia ca schilodirea matcii nu duce la schimbarea linistita.
Sau, cel putin , nu intotdeauna.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde jenica67 » 26 Mar 2013, 16:55

Nu am avut nici o problema cu giovani nici o data. Aici ne contrazicem si discutam pe ce spunem. Dar faptul ca ne contrazicem, nu ne scade cu nimic respectul, fata de ceilalti, din contra cred ca timpul ne face, sa devenim prieteni si sa ne intelegem mai bine, mai ales ca nu ne cunoastem, multi dintre noi. Oricum, cu prima ocazie cand mai trec pe la varul meu, pe la Baia de Arama, nu ma las si dau si o fuga pana la el, daca accepta.
jenica67

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 17:31

daca tot se poarta ..imi permit sa pun si eu intrebare..:
-care matca-i mai valoroasa in opinia voastra ..: cea obtinuta prin schimbare linistita sau din crescatorie si de ce ??
avem aceleasi caractere genetice in ambele situatii.. :)
Albinel

Mesajde ovidiu_78 » 26 Mar 2013, 17:42

imi permit si eu sa rspund ca cea obtinuta prin schimbare linistita,dc?pt ca si selectia asta desfinteaza calea naturala de reproducere ceea ce inseamna roitul,iar prin interventia asupra acestui aspect nu tot timpul iese ceva bun
sau intervenit si asupra legumelor,si multe altele,si care e rezultatul???frumoase si mari dar fara gust,la animale la fel,seringa si gata,da la oameni???nu zic ca nu e buna selectia,dar are si bune si mai puitn bune

sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 17:50

"selectia asta desfinteaza calea naturala de reproducere"

se incearca ..,dar nu o desfiinteaza .. ;)
sanatate si tie !!
Albinel

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 18:08

Albinel scrie:daca tot se poarta ..imi permit sa pun si eu intrebare..:
-care matca-i mai valoroasa in opinia voastra ..: cea obtinuta prin schimbare linistita sau din crescatorie si de ce ??
avem aceleasi caractere genetice in ambele situatii.. :)

astept si alte pareri ..consider ca-i un subiect interesant de dezbatut ..
italianule..te vad online..tu ce parere ai ??
Albinel

Mesajde italianu » 26 Mar 2013, 19:01

ah-ha-ha,stiam eu ca ,cu mine ti s-o pus pata,ai pus o intrebare smechera :lol:
Cu aceleasi caractere genetice,as alege-o pe cea de schimbare linistita ,pe motiv ca ma face sa lucrez mai putin(si aicia nu tre sa intelegeti ca din cauza lenei,ci a timpului) ,dar in rest ptr mine sint egale.
italianu

Mesajde jenica67 » 26 Mar 2013, 19:33

Na ca mi-am amintit, pt giovanii : o metoda simpla de schimbare linistita este inlocuirea a doua matci din doi stupi intre ele. Chiar daca in prima faza familiile accepta matcile, in urmatorul interval de timp ele vor dori sa le schimbe.
Matcile de schimbare linistita, nu sunt cele mai bune matci, deoarece dupa unii autori, considera schimbarea linistita ca o roire, mai slabe. Adica familia a fost prea slaba sa roiasca si atunci trece la schimbarea matcii.
jenica67

Mesajde italianu » 26 Mar 2013, 19:52

mah,nu stiu daca e chiar asa,ele,albinele,simt ca matca nu mai da randament,(feromon ,ponta) , recurgind la schimbarea linistita.daca totul se face cu calm ai matca ,daca ponta se intrerupe brusc si nu esti pe faza,familia se duce!
italianu

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 20:01

italianu scrie:ah-ha-ha,stiam eu ca ,cu mine ti s-o pus pata,ai pus o intrebare smechera :lol:
Cu aceleasi caractere genetice,as alege-o pe cea de schimbare linistita ,pe motiv ca ma face sa lucrez mai putin(si aicia nu tre sa intelegeti ca din cauza lenei,ci a timpului) ,dar in rest ptr mine sint egale.

:lol: si daca excluzi factorii lucru si timp ..care crezi ca ramane valabila ?? :idea:
Albinel

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 20:10

jenica67 scrie:Na ca mi-am amintit, pt giovanii : o metoda simpla de schimbare linistita este inlocuirea a doua matci din doi stupi intre ele. Chiar daca in prima faza familiile accepta matcile, in urmatorul interval de timp ele vor dori sa le schimbe.
Matcile de schimbare linistita, nu sunt cele mai bune matci, deoarece dupa unii autori, considera schimbarea linistita ca o roire, mai slabe. Adica familia a fost prea slaba sa roiasca si atunci trece la schimbarea matcii.

"Chiar daca in prima faza familiile accepta matcile, in urmatorul interval de timp ele vor dori sa le schimbe."

-cine spune ca asta-i obligatoriu :?:

" Adica familia a fost prea slaba sa roiasca si atunci trece la schimbarea matcii'

-cine spune asta jenica..??? :shock: spune-le "autorilor" sa mai reflecteze asupra celor sustinute.. ;)
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR