Salut, Albinel, am sosit din Siberia!
"Autorii" se numesc...Ruttner, dar Jenica a pus-o sub o alta forma, ca si contributie proprie!
ignatov andrei scrie:Salut, Albinel, am sosit din Siberia!
"Autorii" se numesc...Ruttner, dar Jenica a pus-o sub o alta forma, ca si contributie proprie!
Albinel scrie:italianu scrie:ah-ha-ha,stiam eu ca ,cu mine ti s-o pus pata,ai pus o intrebare smechera![]()
Cu aceleasi caractere genetice,as alege-o pe cea de schimbare linistita ,pe motiv ca ma face sa lucrez mai putin(si aicia nu tre sa intelegeti ca din cauza lenei,ci a timpului) ,dar in rest ptr mine sint egale.
si daca excluzi factorii lucru si timp ..care crezi ca ramane valabila ??
jenica67 scrie:Na ca mi-am amintit, pt giovanii : o metoda simpla de schimbare linistita este inlocuirea a doua matci din doi stupi intre ele. Chiar daca in prima faza familiile accepta matcile, in urmatorul interval de timp ele vor dori sa le schimbe.
Matcile de schimbare linistita, nu sunt cele mai bune matci, deoarece dupa unii autori, considera schimbarea linistita ca o roire, mai slabe. Adica familia a fost prea slaba sa roiasca si atunci trece la schimbarea matcii.
italianu scrie:Albinel scrie:italianu scrie:ah-ha-ha,stiam eu ca ,cu mine ti s-o pus pata,ai pus o intrebare smechera![]()
Cu aceleasi caractere genetice,as alege-o pe cea de schimbare linistita ,pe motiv ca ma face sa lucrez mai putin(si aicia nu tre sa intelegeti ca din cauza lenei,ci a timpului) ,dar in rest ptr mine sint egale.
si daca excluzi factorii lucru si timp ..care crezi ca ramane valabila ??
in teorie ,ar fii cea de schimbare,da eu(noi,aici) nu ne permitem asa ceva.
Aici se traieste din asa ceva , o regina nu poate fii tinuta mai mult de 2 ani in productie(cel muuuult al 3 lea an),neputind astepta schimbarea linistita.
Deci ,in concluzie matca de crescatorie(la urma urmei totul se reduce la rentabilitate)
jenica67 scrie:jenica67 scrie:Na ca mi-am amintit, pt giovanii : o metoda simpla de schimbare linistita este inlocuirea a doua matci din doi stupi intre ele. Chiar daca in prima faza familiile accepta matcile, in urmatorul interval de timp ele vor dori sa le schimbe.
Matcile de schimbare linistita, nu sunt cele mai bune matci, deoarece dupa unii autori, considera schimbarea linistita ca o roire, mai slabe. Adica familia a fost prea slaba sa roiasca si atunci trece la schimbarea matcii.
Mi-am amintit, inseamna ca am citit undeva si mi-am amintit, nu ca am facut eu descoperiri, nu am scris asta nici unde, deci sa nu fim carcotasi.
ignatov andrei scrie:Familia care-si schimba linistit mataca, are "n" botci! Cine a facut roi cu toate botcile, a constatat diferente intre matcile rezultate! Doar familia isi "pastreaza" matca cea mai buna si de aici si concluzia ca sunt matci deosebite! Pentru practica apicola tot cresterea controlata da rezultatele cele mai bune!
ovidiu_78 scrie:m-am reuitat peste un film de la dan margarit,mai exact 27,unde vb despre schimbarea linistita a matcii,prin izolarea matcii in corpul de jos cu un placaj intre caturi,uitati-va
sa fie asta metoda de 5 min a lui domnul giovanni?ca doar cat iti ia sa introduci placajul ala???
viewtopic.php?f=22&t=2501&hilit=apicultura+la+distanta&start=16
stoenescu gheorghe-gabriel scrie:D-lor, cand eram la inceputul stuparitului, am vazut in pastoral pe cineva care injura nervos la extractie cand gasea in caturi cate 4-5 rame de puiet si nu intelegeam de ce.De fiecare data imi spunea ca el vrea miere nu puiet pe rame ca sa faca roi.E drept ca acest fenomen il avea la peste 80% din stupi.Si nu mai avea toate matcile de schimbare linistita.Stupar foarte priceput!
Eu imi fac matcile ca de altfel toti dintre noi, din "varfuri",dar si cele de schimbare sunt exceptionale, doar ca atunci cand ''culegem'' din ele parca nu ies la fel totusi. Umila mea parere.
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori