Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde ignatov andrei » 26 Mar 2013, 20:27

Salut, Albinel, am sosit din Siberia!
"Autorii" se numesc...Ruttner, dar Jenica a pus-o sub o alta forma, ca si contributie proprie!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 20:31

ignatov andrei scrie:Salut, Albinel, am sosit din Siberia!
"Autorii" se numesc...Ruttner, dar Jenica a pus-o sub o alta forma, ca si contributie proprie!

salut Andrei !! ma bucur sa te revad aici..era cam pustiu fara tine..cred totusi ca Ruttner a vrut sa zica altceva ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde italianu » 26 Mar 2013, 20:54

Albinel scrie:
italianu scrie:ah-ha-ha,stiam eu ca ,cu mine ti s-o pus pata,ai pus o intrebare smechera :lol:
Cu aceleasi caractere genetice,as alege-o pe cea de schimbare linistita ,pe motiv ca ma face sa lucrez mai putin(si aicia nu tre sa intelegeti ca din cauza lenei,ci a timpului) ,dar in rest ptr mine sint egale.

:lol: si daca excluzi factorii lucru si timp ..care crezi ca ramane valabila ?? :idea:

in teorie ,ar fii cea de schimbare,da eu(noi,aici) nu ne permitem asa ceva.
Aici se traieste din asa ceva , o regina nu poate fii tinuta mai mult de 2 ani in productie(cel muuuult al 3 lea an),neputind astepta schimbarea linistita.
Deci ,in concluzie matca de crescatorie(la urma urmei totul se reduce la rentabilitate) ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde jenica67 » 26 Mar 2013, 21:17

jenica67 scrie:Na ca mi-am amintit, pt giovanii : o metoda simpla de schimbare linistita este inlocuirea a doua matci din doi stupi intre ele. Chiar daca in prima faza familiile accepta matcile, in urmatorul interval de timp ele vor dori sa le schimbe.
Matcile de schimbare linistita, nu sunt cele mai bune matci, deoarece dupa unii autori, considera schimbarea linistita ca o roire, mai slabe. Adica familia a fost prea slaba sa roiasca si atunci trece la schimbarea matcii.

Mi-am amintit, inseamna ca am citit undeva si mi-am amintit, nu ca am facut eu descoperiri, nu am scris asta nici unde, deci sa nu fim carcotasi.
jenica67

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 21:35

italianu scrie:
Albinel scrie:
italianu scrie:ah-ha-ha,stiam eu ca ,cu mine ti s-o pus pata,ai pus o intrebare smechera :lol:
Cu aceleasi caractere genetice,as alege-o pe cea de schimbare linistita ,pe motiv ca ma face sa lucrez mai putin(si aicia nu tre sa intelegeti ca din cauza lenei,ci a timpului) ,dar in rest ptr mine sint egale.

:lol: si daca excluzi factorii lucru si timp ..care crezi ca ramane valabila ??

in teorie ,ar fii cea de schimbare,da eu(noi,aici) nu ne permitem asa ceva.
Aici se traieste din asa ceva , o regina nu poate fii tinuta mai mult de 2 ani in productie(cel muuuult al 3 lea an),neputind astepta schimbarea linistita.
Deci ,in concluzie matca de crescatorie(la urma urmei totul se reduce la rentabilitate) ;)

corect !! schimbarea-i mai buna si in opinia mea, dar in practica ..tot rentabilitatea are ultimul cuvant ,desi daca am vreun plocon de genul acesta si-i mai cunosc si radacina ..risc sa-mi devina devina iubita.. ;) :lol:
Ultima oară modificat de Albinel pe 26 Mar 2013, 21:40, modificat 1 dată în total.
Albinel

Mesajde ignatov andrei » 26 Mar 2013, 21:38

Jenica, stii ca nu sunt carcotas, doar ...glumet! E spre lauda pentru oricine l-a citit pe Ruttner! Toate cele bune!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 21:39

jenica67 scrie:
jenica67 scrie:Na ca mi-am amintit, pt giovanii : o metoda simpla de schimbare linistita este inlocuirea a doua matci din doi stupi intre ele. Chiar daca in prima faza familiile accepta matcile, in urmatorul interval de timp ele vor dori sa le schimbe.
Matcile de schimbare linistita, nu sunt cele mai bune matci, deoarece dupa unii autori, considera schimbarea linistita ca o roire, mai slabe. Adica familia a fost prea slaba sa roiasca si atunci trece la schimbarea matcii.

Mi-am amintit, inseamna ca am citit undeva si mi-am amintit, nu ca am facut eu descoperiri, nu am scris asta nici unde, deci sa nu fim carcotasi.

offf ,prietene.!! .nu te acuza nimeni si stii vorba aia din batrani..teoria ca teoria ..dar tot "praftica" e cea care ne arata drumul cel bun..
seara faina sa ai !!
Albinel

Mesajde ignatov andrei » 26 Mar 2013, 21:44

Familia care-si schimba linistit mataca, are "n" botci! Cine a facut roi cu toate botcile, a constatat diferente intre matcile rezultate! Doar familia isi "pastreaza" matca cea mai buna si de aici si concluzia ca sunt matci deosebite! Pentru practica apicola tot cresterea controlata da rezultatele cele mai bune!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 21:51

mai baieti ..!! eu tocmai ma lupt cu ceva tare de ceva timp..asa ca nu-i obligatoriu nici sa ma credeti om serios.. ,nici sa ma tratati ca atare ..am tot dreptul sa mai spun si prostii ,iar voi sa le taxati cum se cuvine..ca oameni suntem ..s-avem obligatia sa ramanem .. ;) :lol: :lol:
prietene giovanni ..!! cu tot respectul ,iti astept opinia ..e doar o dezbatere ,din care cu totii avem de invatat ..
Albinel

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 26 Mar 2013, 21:57

D-lor, cand eram la inceputul stuparitului, am vazut in pastoral pe cineva care injura nervos la extractie cand gasea in caturi cate 4-5 rame de puiet si nu intelegeam de ce.De fiecare data imi spunea ca el vrea miere nu puiet pe rame ca sa faca roi.E drept ca acest fenomen il avea la peste 80% din stupi.Si nu mai avea toate matcile de schimbare linistita.Stupar foarte priceput!
Eu imi fac matcile ca de altfel toti dintre noi, din "varfuri",dar si cele de schimbare sunt exceptionale, doar ca atunci cand ''culegem'' din ele parca nu ies la fel totusi. Umila mea parere.
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde ovidiu_78 » 26 Mar 2013, 21:58

m-am reuitat peste un film de la dan margarit,mai exact 27,unde vb despre schimbarea linistita a matcii,prin izolarea matcii in corpul de jos cu un placaj intre caturi,uitati-va
sa fie asta metoda de 5 min a lui domnul giovanni?ca doar cat iti ia sa introduci placajul ala???

viewtopic.php?f=22&t=2501&hilit=apicultura+la+distanta&start=16
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 21:58

ignatov andrei scrie:Familia care-si schimba linistit mataca, are "n" botci! Cine a facut roi cu toate botcile, a constatat diferente intre matcile rezultate! Doar familia isi "pastreaza" matca cea mai buna si de aici si concluzia ca sunt matci deosebite! Pentru practica apicola tot cresterea controlata da rezultatele cele mai bune!

in familia crescatoare sunt crescute "n-N botci" si aici acelasi principiu se aplica ..desigur proportional.. :P :)
Albinel

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 22:03

ovidiu_78 scrie:m-am reuitat peste un film de la dan margarit,mai exact 27,unde vb despre schimbarea linistita a matcii,prin izolarea matcii in corpul de jos cu un placaj intre caturi,uitati-va
sa fie asta metoda de 5 min a lui domnul giovanni?ca doar cat iti ia sa introduci placajul ala???

viewtopic.php?f=22&t=2501&hilit=apicultura+la+distanta&start=16

daca te uiti in primele mele postari referitoare la subiectul asta ..am facut vorbire de izolare..n-am dezvoltat acolo..oricum era vorba de altfel de metoda :)
Albinel

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 22:09

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:D-lor, cand eram la inceputul stuparitului, am vazut in pastoral pe cineva care injura nervos la extractie cand gasea in caturi cate 4-5 rame de puiet si nu intelegeam de ce.De fiecare data imi spunea ca el vrea miere nu puiet pe rame ca sa faca roi.E drept ca acest fenomen il avea la peste 80% din stupi.Si nu mai avea toate matcile de schimbare linistita.Stupar foarte priceput!
Eu imi fac matcile ca de altfel toti dintre noi, din "varfuri",dar si cele de schimbare sunt exceptionale, doar ca atunci cand ''culegem'' din ele parca nu ies la fel totusi. Umila mea parere.

parinte... ,la 4-5 rame cu puiet SUS..sigur avea mierea jos si el nu stia ..asta-i motivul de nu intelegea :lol: si-l mai avea si pe 80%..sau probabil lucra cu faguri de 1/2 :lol:
- nici dintr-un mar ,nu-s toate fructele la fel.. :)
Albinel

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 26 Mar 2013, 22:13

Avea stupi Dadant cu cat 3/4 si matcile iuti cum n-am vazut la nimeni.
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde ovidiu_78 » 26 Mar 2013, 22:14

stiu ca ati pomenit din prima de izolare fara sa dezvoltati,o fi alta metoda,tot caut raspunsuri,mai citesc,sunt tare curios de metoda domnului giovanni
ce mai stie sa ne tina la calculator :lol: :lol: :lol:

sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR