Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: atentie la mancarea din stupi

Mesajde cipry74 » 27 Mar 2013, 14:06

....adica pe flancurile puietului sa fie miere....sau turta direct "in cap"....interveniti urgent,daca spuneti ca nu mai aveau nimic pe laterale....inseamna fie ca nici nu prea au avut,fie este mult puiet si consumul este mare..totusi tind sa cred ca mancarea lasata in toamna a fost la limita..
cipry74

Mesajde murarudumitru » 27 Mar 2013, 14:17

cipry74 scrie:....adica pe flancurile puietului sa fie miere....sau turta direct "in cap"....interveniti urgent,daca spuneti ca nu mai aveau nimic pe laterale....inseamna fie ca nici nu prea au avut,fie este mult puiet si consumul este mare..totusi tind sa cred ca mancarea lasata in toamna a fost la limita..

Asa este bine spus
Ultima oară modificat de murarudumitru pe 27 Mar 2013, 15:15, modificat 1 dată în total.
murarudumitru

Mesajde cipry74 » 27 Mar 2013, 14:33

pai..si eu ce spusei bre' ??
cipry74

Mesajde jenica67 » 27 Mar 2013, 14:59

Tu nu o spusasi, asa bine ca el ! :lol:
jenica67

Mesajde murarudumitru » 27 Mar 2013, 15:14

cipry74 scrie:pai..si eu ce spusei bre' ??

Ai spuso ff bine, eu am gresit crezand ca scris tot persoana care a intebat nam fost atent eu acu ramane asa acuze
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 27 Mar 2013, 15:17

jenica67 scrie:Tu nu o spusasi, asa bine ca el ! :lol:

A spuso ff bine nam fost eu atent scz
murarudumitru

Mesajde aiudeanu » 28 Mar 2013, 01:38

mutumesc tuturor pentru indrumari, problema este ca inca ninge si acum (e ora 12 noaptea!), deci maine nu cred ca am vreo sansa sa le ajut!
aiudeanu

Mesajde cipry74 » 28 Mar 2013, 17:49

decat sa inceapa sa pape la puiet sau sa moara de foame,intervii si la -15....tu stii mai exact ce ai in stupi...daca hotarasti sa intervii cu turte si este frig nu uita sa tii in prealabil turtele pe soba sau pe calorifer ...este mult mai bine sa le introduci calde ,,chiar daca se vor inmuia putin..calde fiind
cipry74

Mesajde aiudeanu » 28 Mar 2013, 17:53

cipry74 scrie:decat sa inceapa sa pape la puiet sau sa moara de foame,intervii si la -15....tu stii mai exact ce ai in stupi...daca hotarasti sa intervii cu turte si este frig nu uita sa tii in prealabil turtele pe soba sau pe calorifer ...este mult mai bine sa le introduci calde ,,chiar daca se vor inmuia putin..calde fiind

Da, stiam treaba cu incalzitul, asa le-am pus si prima data si le-am dus impachetate pina la stupi (ce-i drept, sunt doar in gradina, deci nu mi-a fost greu).Mi-am luat liber vinerea si maine de dimineta voi fi la stupi, sper sa intervin totusi la timp.
aiudeanu

Mesajde cipry74 » 28 Mar 2013, 20:21

ca regula ..sa stii ca in mod obisnuit o familie normala in perioada asta papa o turta de ''juma de kil''cam in doua saptamani....de acum inainte poate mai mult
cipry74

Mesajde ANITEI » 29 Mar 2013, 09:23

In toamna am facut unificari drastice , din 8 discrete am facut 4 bunicele, am dat sirop mai mult decat in oricare din putinele inceputuri de an apicol, mai mult decat colaboratorul si decat cumantul meu. Si totusi azi trebuie sa recurg la Apifonda. Noi astia micii, cum bate vantul mai tare inchidem subarul , iese soarele il deschidem, vedem o picatura de condens luam naylonul, vine o saptamana de frig si stam cu morcovul cat sfecla furajera ca ne mor stupii pe ultima suta de metri.
Apicultorii asezati , cu experienta , in ordine alfabetica sa nu se supere nimeni: Adi Blaguescu , Adrian Calinescu, Donbazil , Guist Ioan si altii , fac la fel?(nu e retorica intrebarea ci adresata direct). La numarul lor de stupi ar trebui sa fie zilnic la ei sa-i "regleze" dupa vreme. Cand o sa ma fac mare si eu?! :|
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde Gabysgg » 29 Mar 2013, 09:35

cipry74 scrie:ca regula ..sa stii ca in mod obisnuit o familie normala in perioada asta papa o turta de ''juma de kil''cam in doua saptamani....de acum inainte poate mai mult

Inseanma ca ale mele sau grabit sa scape de ea 1 Kg cam in 9-12 zile :)
Vedem la urmatoarea am pus cam 550-600 g pe 23.03.2013 ;)
Gabysgg

Mesajde alt stupar » 29 Mar 2013, 10:08

ANITEI scrie: Apicultorii asezati , cu experienta , fac la fel?(nu e retorica intrebarea ci adresata direct). La numarul lor de stupi ar trebui sa fie zilnic la ei sa-i "regleze" dupa vreme. Cand o sa ma fac mare si eu?! :|

o sa-ti raspund spunandu-ti ceea ce probabil deja stii: depinde numai si numai de tine. Nu de unchiul, vecinul seful, etc...astea-s doar alibiuri paguboase ! TU personal decizi cat de repede acumulezi, cum si cu ce folos arzi etapele.
Iar daca ar fi sa-ti dau un sfat, atunci ti-as spune ca la orice interventie in stup dupa ce ai pus un diagnostic pe ce ai gasit deschizandu-l,obisnuieste-te ca in urmatoarea secunda sa iti formezi mental o proiectie a ceea ce va fi peste sapte zile in acel stup. In functie de asta iei decizia asupra operatiunii de facut.
Nu se poate merge inainte cu interventii de felul " maine ploua deci scot ramul, poimaine-i cald - bag ramul la loc", in modul acesta te irosesti in lucrari care se anuleaza reciproc plus ca, mai grav, dauneaza si albinelor...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 29 Mar 2013, 10:25

cipry74 scrie:ca regula ..sa stii ca in mod obisnuit o familie normala in perioada asta papa o turta de ''juma de kil''cam in doua saptamani....de acum inainte poate mai mult

ca regula... sa stii ( functie si de alti factori, evident ) ca in perioada tocmai incheiata, cu temperaturi nocturne negative, o familie a papat peste un kilogram pe saptamana. Verificat cu cantare asezate pe diverse vetre.
Pentru a mentine un echilibru, logic ca si completarile trebuie sa depaseasca consumul. Eu am fixat o ratie de 1,2-1,5/saptamana.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cipry74 » 29 Mar 2013, 11:47

cantitatea mentionata de mine era valabila pana in momentul in care incepe aport de polen....si bineinteles sa fie si miere pe rame....ca va lua o turta de 1 kg intr-o saptamana iarasi sunt de acord dar cred ca din aceasta cantitate vom regasi si in celule ceva....deci ca regula generala(fara sa luam in calcul exceptiile,care sunt convins ca exista)nu cred ca in martie o familie medie consuma 5 kg....este posibil acest consum si la o familie medie doar daca aportul de polen a fost timpuriu si cu ceva insemnatate......parerea mea
cipry74

Mesajde jenica67 » 29 Mar 2013, 11:55

Cred ca ar fi bine sa amintim inca o data, ca daca a disparut turta, sau siropul, nu inseamna ca a fost mancat neaparat. Poate este numai transportat, in rama, in apropierea cuibului.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA