Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Layens + cat

Mesajde Ruben » 23 Mar 2013, 09:42

activ scrie:Nici MEA-urile mele INCA nu au albina si or devenit deja staruri, cu sedinta foto, conferinta de presa si poze cu fanii. :lol:
PS. Ruben iti poate confirma ! :lol: ... Te salut Ruben !

:D Mesterul:
Fişiere ataşate
DSC09456.JPG
Ultima oară modificat de Ruben pe 23 Mar 2013, 09:47, modificat 1 dată în total.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 23 Mar 2013, 09:46

:)
Fan MEA:
Fişiere ataşate
DSC09458.JPG
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde gabi bee » 23 Mar 2013, 10:01

activ scrie:
gabi bee scrie:va salut si eu ! falturile sunt facute pe toate laturile pt a putea pune si rame layens si rame dadant pt ca de , nu se stie niciodata ! dimensiunile interioare sunt 450/335 si intra 12 r layens sau 9 dadant iar rama , cum am mai spus, are lumina de 30/40 cm ! :D

Daca ii faceai in dimensiuni interioare de 450*340 , standardizarea era ca si facuta, ... din punctul meu de vedere.
Oricum ma bucur ca numarul apicultorilor cu Layensi in stupina e in crestere. 8-)

eu am luat ca punct de plecare rama layens originala [a doua] cu latimea fagurelui de 30 cm si de aici a rezultat si latimea interioara a lazii de 33,5 cm dar diferenta e mica si la o adica sunt compatibile ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 23 Mar 2013, 10:19

dogvet scrie:
gabi bee scrie:va salut si eu ! falturile sunt facute pe toate laturile pt a putea pune si rame layens si rame dadant pt ca de , nu se stie niciodata ! dimensiunile interioare sunt 450/335 si intra 12 r layens sau 9 dadant iar rama , cum am mai spus, are lumina de 30/40 cm ! :D

De ce spui ca folosesti rame DB ,pt ca in cuibul de Layens intra rame de 3/4 si sus si jos(adica 8 in corpul de sus si 8 in corpul de jos),daca spuneai ca ai cuibul de Layens dintr-o bucata era ok cu rama DB,dar se vede ca ai cuibul din doua corpuri.Facind falturi pe toate partile cum fixezi corpurile intre ele :idea: ?Ma bucur ca mai exista un coleg de ,,suferinta'' :) ,ai mei sint deja la lucru(adica biziie albinele in ei.

cuibul layens l-am facut din doua corpuri cu inaltimea de 24 cm adica inaltimea de ME ! din greseala , la frezarea pt asezarea ramelor, am frezat cateva laturi mici in plus , adica cele care veneau in corpul de jos si le-am montat asa , nu e nici o problema insa restul corpurilor de jos nu au frezari pt rame fiindca eu nu o sa mai folosesc corpuri de 3/4 si nici rame de 3/4 din cauza greutatii corpurilor ! caturile layensului la mine sunt cu rame de 160 mm adica 1/2 dadant si la o adica daca voi hotara sa merg pe un sistem multietajat layens o voi face cu corpuri layens cu rama de 160 mm adica un MER layens si nu un ME layens in cazul folosirii ramelor si corpurilor de 3/4 ! legatura frezarilor si pt rama dadant este ca in cazul in care nu va merge layensul cu cat in exploatare atunci ai voi putea folosi ca dadanti pe 9 rame ! toate cele bune !
a , si am uitat sa va spun , am facut si faguri pe comanda pt layens , dimensiunea foitei de 30/40 cm dar o sa pun si niste poze cat de curand ! toate cele bune ! :D
gabi bee

Mesajde gabi bee » 24 Mar 2013, 00:15

chestia cu greutatea corpului am mai scris-o parca tot pe topicul cu layensul si anume un corp ful cu miere de 1/2 layens are 28 kg cu tot cu lemn iar unul cu rama de 160 are 20 kg cu tot cu lemn ceea ce pt mine e mai practic si voi folosi cate doua caturi mici pt fiecare familie ! in caz ca nu da randament layensul voi folosi cutiile respective [scurtate in inaltime] in sistem dadant 9r 1/1 + cat dad 9r 1/1 adica echivalentul sistemului dad 10 r 1/1 + cat 3/4 care este folosit pe scara larga , sau chiar in sistem MER dadant 9r sau layens 12 r , deci variante sunt ! oricum , layensul trebuie pus in exploatare o perioada si apoi in functie de observatii trebuie facute ''reglajele fine'' adica rama ramane la fel de inalta , raman tot 12 rame in cuib , ce magazie este mai potrivita , etc ! :D
gabi bee

Mesajde akmm » 26 Mar 2013, 16:08

O comparatie intre Warre cu rame si Layens, printre altele, in franceza.Layens este cel modernizat al lui Jean Hurpin.
Am postat ca material didactic .
http://gentiana.chez-alice.fr/pdf/warre_layens.pdf
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde redoo » 26 Mar 2013, 19:41

de unde atiluat rame layens?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde gabi bee » 28 Mar 2013, 21:24

doua rame layens identice , cu latimea interioara de 30 cm , cea din stanga are fagure de layens iar cea din dreapta fagure de dadant cu latimea de 26 cm ! :D
Fişiere ataşate
Picture 1076 (Copy).jpg
gabi bee

Mesajde teinegru64 » 28 Mar 2013, 22:52

Pentru inceput este bine ca ai reusit sa evadezi din STAS .Si mai bine e ca avem avem un producator de faguri care ne poate oferi orice dimensiune la FA ....dar la urmatoarea comanda insista ca celula sa fie pozitionata normal (invers fata de pozitia actuala)
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Gheorghevici Iulian » 28 Mar 2013, 22:56

gabi bee scrie:doua rame layens identice , cu latimea interioara de 30 cm , cea din stanga are fagure de layens iar cea din dreapta fagure de dadant cu latimea de 26 cm ! :D

Am si eu doi layens, în poză ambii au câte un cat 1/2 dar îi voi folosi unul cu ambele caturi de 1/2 și unul cu un cat de 1/1 (sunt de 8 rame toate). Sunt în pat cald, fund AV și momentan nepopulați. :). Ramele sunt de dimensiunea ramei dadant 1/1 intoarsa la 90 grade.
Gheorghevici Iulian

Mesajde un OM » 29 Mar 2013, 23:01

Din practica celor cativa Layansi orizontali pe care ii folosesc, nu am observat sa le stea in gat celula cu "y" in sus, jos sau pe o coasta. Sau daca le sta eu nu vad. Folosesc fagurele de Dadant intors la 90 de grade, insarmare orizontala si mai nou verticala. Cand centrifughez pun rama cu speteaza superioara in jos, am centrifuga ce imi permite luxul acesta. Motivul este ca albinele cladesc celula pe fagure putin oblic de la orizontal in sus, iar cand o intorc la centrifuga ma folosesc si de forta gravitationala si de cea centrifuga.
un OM

Mesajde alt stupar » 29 Mar 2013, 23:17

despre ce vorbiti aici ?
despre imprimare foitza fagure artificial cu celulele orientate intr-o anumita directie direct din matrita ????
Mai oameni buni... :o :o :o

Altfel, orice producator de faguri care se respecta iti face la comanda foitele pe dimensiunea dorita, bineinteles conditionat de o cantitate rezonabila comandata.
Sunt 3 suruburi de strans si de destrans plus o reglare a timpilor la sistemul pneumatic de debitare si iese foitza la dimensiunea dorita.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gabi bee » 30 Mar 2013, 00:15

teinegru64 scrie:Pentru inceput este bine ca ai reusit sa evadezi din STAS .Si mai bine e ca avem avem un producator de faguri care ne poate oferi orice dimensiune la FA ....dar la urmatoarea comanda insista ca celula sa fie pozitionata normal (invers fata de pozitia actuala)

cand am dat comanda de faguri am omis sa specific pozitia celulelor ! ramane pt la anul insa , dar pana atunci fac observatii pe fagurii din dotare ! hai primavara , hai ! :D
gabi bee

Mesajde gabi bee » 30 Mar 2013, 00:23

dogvet scrie:
gabi bee scrie:doua rame layens identice , cu latimea interioara de 30 cm , cea din stanga are fagure de layens iar cea din dreapta fagure de dadant cu latimea de 26 cm ! :D

La rama din dreapta eu stiu ca-i zice ,,Layensul mic''.De ce ii faci Gabi insirmare verticala,nu ti-e frica ,ca o ia fagurele la vale in caz de caldura sau ti-e frica sa nu ti se strimbe lateralele la rama?

de anul asta folosesc doar insarmarea verticala pt ca la orizontala se mai deformeaza celulele in partea de sus a ramei si nu-mi place chestia asta ! nu se vede din poze dar insarmarea la layens este facuta in forma de V si nu cred ca o sa alunece fagurele sau mai bine zis sper sa nu fie probleme ! cat despre ''layensul mic'' , nu stiu daca asa ai zice la rama dadant intoarsa, sau la layensul cu inaltimea fagurelui de 36 cm dar daca stie cineva mai bine poate sa ne lamureasca si pe noi ! :D
gabi bee

Mesajde gabi bee » 14 Apr 2013, 19:17

cutii de layens terminate , 3 dintre ele populate prin cea mai rapida metoda , cumparare de familii ! de acum am sarcina sa le umplu pe toate 10 in luna mai ! cum ma asteptam , layensul e layens , bine populat si la toate le-am bagat cate o rama la ouat ca deja nu prea mai e loc , fiecare familie are deja 6 rame de puiet din care 4 capacite ! cred ca in maxim 10 zile va trebui sa le pun catul :D !
Fişiere ataşate
Fotografie0288 (Copy).jpg
Fotografie0287 (Copy).jpg
gabi bee

Mesajde un OM » 14 Apr 2013, 21:03

Sa le stapanesti sanatos! Parca as recunoaste cate ceva :lol: .
In ce priveste insarmarea, mai spun odata, nu am intampinat problema prabusirii fagurilor din cauza metodei de insarmare verticala sau orizontala atat pe Dadant cat si Layans. Poate fi doar o problema din cauza producatorului, proportia de ceara si parafina. In ce priveste centrifugarea pana acum am lucrat doar manual, tangential, in curand voi trece la etapa urmatoare. Daca apar probleme voi spune.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR