Sau le poti tine in stup orfan.
Iar dupa decupaj presupun ca se ajuta si cu puiet familia respectiva. Nu?
ignatov andrei scrie: Cand discutam de SL, pai sa fie adevarata SL, adica ...ANECBALIE! Daca familia a "declansat SL", da, putem vorbi de metode care duc la obtinerea unui nr. mai mare de botci. Dar sa vorbim de SL, in conditiile in care interventia stuparului se face fara ca acea familie sa "dispuna" de aceasta insusire (SL), e o mare diferenta! Acestea (metodele) pot fi trecute la capitolul... METODE DE SCHIMBARE A MATCILOR, adica... cum schimbam NOI, apicultorii, matcile, nu albinele, prin acel - atat de controversat - fenomen!
jenica67 scrie:giovanni, si pana la urma cum faci ca familia sa isi schimbe matca ?? Ca ai zis ca ai o metoda simpla ?
jenica67 scrie:giovani, nu poti sa o iei ca ele vor sta linistite, ca le va fi bine, cand vor avea o matca mai tanara. Si tu te-ai simti mai bine, daca ai sti ca de maine ai o doamna mai tanara, dar te risti ? Numai noi romani stam linistiti, ca ne va fi mai bine, fara nici un argument. Albinele nu cred ca iau decizii de felul asta, ca asa ar schimba singure matcile in fiecare an, sa le aiba mereu tinere si frumoase.
ignatov andrei scrie:Concluzie:
- NU exista o metoda sigura si valabila, pe care s-o aplicam si sa obtinem strarea de SL! Ce s-a postat pana acum, face referire clara la faptul ca starea de SL era deja "indusa" si ca unii colegi o pot sesiza mai devreme si o pot grabi, obtinand acele "beneficii" de care se tot vorbeste!
Astept sa mi se spuna (mie, un RUS mincinos si care nu stie ce se intampla la americani - vorba lui horia_ch), de catre un apicultor, ca exista o metoda sigura, pe care a aplicat-o la o familie ce-si "vede normal de treaba", sa bage mana in foc si sa spuna ca a obtinut intradevar SL, avand in vedere ca acelei familii "nu-i trecea prin cap" acest lucru!
Daca vorbim in "limbajul" apiculturii de suprafata, adica cea cu caietzele, registre si insemnari pe rame, poate e valabil! Dar daca vorbim de FAMILIA DE ALBINE, de faptul ca am reusit intr-o oarecare masura sa intelegem acea familie si sa putem afirma ca am ajuns la stadiul de convetuire...atunci nu mai este valabil!
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori