Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 29 Mar 2013, 01:12

Sau le poti tine in stup orfan.
Iar dupa decupaj presupun ca se ajuta si cu puiet familia respectiva. Nu?
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde giovanni » 29 Mar 2013, 01:36

botcile decupate se pun intr un roi fomat ,nucleu de imperechere s au protejata in alta fam. cu matca proasta sa nasca acolo,dupa care se elibereaza in prezenta celei batrane ,nu se elimina aceea,botca protejata poate fii in cuib s au magazie peste gratie,dupa ce este nascuta va fii protejata de albine pana la imperechere si va oua un timp cu cea din fam ca la SL.
in fam. din care decupezi mai raman 2 - 3 botci in stadii diferite de care nu te atingi , ele vor creste alta noua iar una din cele ramase de la prima interventie va fii iara capacita si matura, diferenta in jur de 5 zile, o decupezi si pe aceea si tot asa ,nu i dai puiet de obicei acestia nu sunt slabi incat sa fie ajutati cu puiet
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2013, 10:38

Concluzie:
- NU exista o metoda sigura si valabila, pe care s-o aplicam si sa obtinem strarea de SL! Ce s-a postat pana acum, face referire clara la faptul ca starea de SL era deja "indusa" si ca unii colegi o pot sesiza mai devreme si o pot grabi, obtinand acele "beneficii" de care se tot vorbeste!
Astept sa mi se spuna (mie, un RUS mincinos si care nu stie ce se intampla la americani - vorba lui horia_ch), de catre un apicultor, ca exista o metoda sigura, pe care a aplicat-o la o familie ce-si "vede normal de treaba", sa bage mana in foc si sa spuna ca a obtinut intradevar SL, avand in vedere ca acelei familii "nu-i trecea prin cap" acest lucru!
Daca vorbim in "limbajul" apiculturii de suprafata, adica cea cu caietzele, registre si insemnari pe rame, poate e valabil! Dar daca vorbim de FAMILIA DE ALBINE, de faptul ca am reusit intr-o oarecare masura sa intelegem acea familie si sa putem afirma ca am ajuns la stadiul de convetuire...atunci nu mai este valabil!
ignatov andrei

Mesajde jenica67 » 29 Mar 2013, 11:44

giovanni, si pana la urma cum faci ca familia sa isi schimbe matca ?? Ca ai zis ca ai o metoda simpla ?
jenica67

Mesajde ovidiu_78 » 29 Mar 2013, 12:12

Domnul giovanni a spus ca ne va comunica in curand metoda dansului,toti suntem curiosi,dar daca ne-o spunea de la inceput,ne-am mai fi expus noi aici,fel si fel de opinii?!asa au aparut multe pagini de dezbateri utile,constructive,altfel daca ne-ar fi zis deja,am fi comentat ceva poate fiecare si gata,rabdare sa avem :D
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2013, 12:39

Da - Ovidiu - si eu am urmarit prin postari - sa anim forumul! Prin raspunsuri incomplete, am lasat loc de intrebari! Ca au fost si colegi care nu au inteles si au sarit cu "betigasul", e altceva! Dar sa facem diferenta intre schimbarea matcii, generata de noi si SL! Cand discutam de SL, pai sa fie adevarata SL, adica ...ANECBALIE! Daca familia a "declansat SL", da, putem vorbi de metode care duc la obtinerea unui nr. mai mare de botci. Dar sa vorbim de SL, in conditiile in care interventia stuparului se face fara ca acea familie sa "dispuna" de aceasta insusire (SL), e o mare diferenta! Acestea (metodele) pot fi trecute la capitolul... METODE DE SCHIMBARE A MATCILOR, adica... cum schimbam NOI, apicultorii, matcile, nu albinele, prin acel - atat de controversat - fenomen!
ignatov andrei

Mesajde kamy » 29 Mar 2013, 13:25

[quote="ignatov andrei"]
-
(mie, un RUS mincinos si care nu stie ce se intampla la americani - vorba lui horia_ch),
ANDREI chiar vrei sa-mi ameninti pozitia pe care am castigat-o cu greu(de cel mai mincinos cu cresterea matcilor)sau stii proverbu ala o randunica nu face primavara,te pui tu un rus cu cati romani santem noi?oricat ai crede ca esti de bun la asta(minciuna)n-ai nici-o sansa!
in rest toate cele bune!
kamy

Mesajde Mircea_63 » 29 Mar 2013, 13:45

ignatov andrei scrie: Cand discutam de SL, pai sa fie adevarata SL, adica ...ANECBALIE! Daca familia a "declansat SL", da, putem vorbi de metode care duc la obtinerea unui nr. mai mare de botci. Dar sa vorbim de SL, in conditiile in care interventia stuparului se face fara ca acea familie sa "dispuna" de aceasta insusire (SL), e o mare diferenta! Acestea (metodele) pot fi trecute la capitolul... METODE DE SCHIMBARE A MATCILOR, adica... cum schimbam NOI, apicultorii, matcile, nu albinele, prin acel - atat de controversat - fenomen!

D-l Andrei? :D Sa intelegem ca d-vs contestati posibilitatea ca stuparul sa declanseze ANECBALIA? :o
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde horia_ch » 29 Mar 2013, 13:54

Aici îi dau dreptate lui andrei ignatov. Cel puţin parţial. În sensul că anecbalia nu poate fi influenţată de stupar, decât POATE (nu SIGUR), prin selecţie.
Unde e părerea mea diferită de a lui Andrei? Eu cred că adevărata schimbare liniştită nu este întotdeauna anecbalie, pe cand anecbalia reprezinta întotdeauna schimbarea liniştită. O SL este doar o SL (fără roire), şi atât! Ea poate fi influenţată şi este foarte "adevărată". Aşa văd eu lucrurile.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde ovidiu_78 » 29 Mar 2013, 14:00

pai asta ne si intereseaza,metode de declansare a SL cat mai rapide si eficiente :)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2013, 14:11

Da, Mircea, apicultorul nu poate declansa anecbalia! Parerea mea este ca nu putem vorbi de SL, atat timp cat noi intervenim si creem o stare de NELINISTE! Albinele stiau ca au o matca buna, iar dintrodata, se trezesc cu "alta matca"! Le-a "intrebat" cineva cat de "linistite" se simt?!? Pentru noi, o fi foarte linistita, dar pentru ele?!? Eu nu-mi pot inchipui ca albinele lucreaza "de azi pe maine"! In acest caz, termenul de SL, folosit de noi, poate fi trecut la ...jargou-ri!
ignatov andrei

Mesajde giovanni » 29 Mar 2013, 14:30

O fii si asa dar nu crezi ca albinele unei anumite colonii s au familii ,cum vreti sa i spuneti, s ar simtii mai fericite-linistite cu o regina tanara si mai prolifica ? Noi la aceste conditii ne gandim cand intervenim in viata lor,altfel ne intoarcem la buduroaie,stra mosu Avram avea vre o 300 si le retezea fagurii de mucenici, o interventie /an
giovanni

Mesajde jenica67 » 29 Mar 2013, 14:42

giovani, nu poti sa o iei ca ele vor sta linistite, ca le va fi bine, cand vor avea o matca mai tanara. Si tu te-ai simti mai bine, daca ai sti ca de maine ai o doamna mai tanara, dar te risti ? Numai noi romani stam linistiti, ca ne va fi mai bine, fara nici un argument. Albinele nu cred ca iau decizii de felul asta, ca asa ar schimba singure matcile in fiecare an, sa le aiba mereu tinere si frumoase. :lol:
jenica67

Mesajde giovanni » 29 Mar 2013, 14:43

jenica67 scrie:giovanni, si pana la urma cum faci ca familia sa isi schimbe matca ?? Ca ai zis ca ai o metoda simpla ?

faceti ceva si anuntatil pe Jenes , i am dat msj privat si nu apare, am promis ca o spun mai inainte lui,si dupa aia si aici , mai este Peter Neamt si Cristii x care nu au scris nimic, dupa aia cei doi vin iar cu mistouri ca la topicul din video-clipul saptamanii, nu vreau sa ne mai facem deranjuri unii altora
giovanni

Mesajde giovanni » 29 Mar 2013, 14:54

jenica67 scrie:giovani, nu poti sa o iei ca ele vor sta linistite, ca le va fi bine, cand vor avea o matca mai tanara. Si tu te-ai simti mai bine, daca ai sti ca de maine ai o doamna mai tanara, dar te risti ? Numai noi romani stam linistiti, ca ne va fi mai bine, fara nici un argument. Albinele nu cred ca iau decizii de felul asta, ca asa ar schimba singure matcile in fiecare an, sa le aiba mereu tinere si frumoase. :lol:

Domnule,am explicat clar ca caceste interventii se fac unde nu merge treaba,aceste interventii se fac de cei cu un nr de 50 de stupi max.s au ceva in apropierea acestui nr,eu am reg.imperecheate ,unde nu mi da satisfactia dorita, o schimb pe loc.
IN stupina la mine nu se schimba linistit mai mult de 2-5,acestea sunt cele donatoare de larve ptr crestere ,restul nu stau de preludiu cum stau cu fetele tinere, eu lucrez semiindustrial ca asa am conditiile deocamdata ,cand voi termina investitiile voi lucra si industrial,asta daca nu voi razgandii intre timp.
giovanni

Mesajde giovanni » 29 Mar 2013, 15:01

ignatov andrei scrie:Concluzie:
- NU exista o metoda sigura si valabila, pe care s-o aplicam si sa obtinem strarea de SL! Ce s-a postat pana acum, face referire clara la faptul ca starea de SL era deja "indusa" si ca unii colegi o pot sesiza mai devreme si o pot grabi, obtinand acele "beneficii" de care se tot vorbeste!
Astept sa mi se spuna (mie, un RUS mincinos si care nu stie ce se intampla la americani - vorba lui horia_ch), de catre un apicultor, ca exista o metoda sigura, pe care a aplicat-o la o familie ce-si "vede normal de treaba", sa bage mana in foc si sa spuna ca a obtinut intradevar SL, avand in vedere ca acelei familii "nu-i trecea prin cap" acest lucru!
Daca vorbim in "limbajul" apiculturii de suprafata, adica cea cu caietzele, registre si insemnari pe rame, poate e valabil! Dar daca vorbim de FAMILIA DE ALBINE, de faptul ca am reusit intr-o oarecare masura sa intelegem acea familie si sa putem afirma ca am ajuns la stadiul de convetuire...atunci nu mai este valabil!

RABDARE prietene rus ,mai stau un piculet si te servec cu farfuria pe tava dar fara garnitura ,aceea te las sa o faci singur ,nu va fii greu!
giovanni

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR