Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde BotaPaul » 29 Mar 2013, 16:32

interesant...nam mai intalnit :P
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde cucubau » 29 Mar 2013, 16:55

Mesajde gigibecalul » Astăzi, , 14:06

ovidiu_78 scrie:pai erau rezerve,dar asta a avut o schimbare de matca linistita,tarzie,pe la sf august,si era matca 2012,mergem mai departe
sper sa nu ai probleme si tu

...exact asa am patit si eu, schimb linistit de matca in august, si acum roiul acela e mort!

Pentru astfel de situatii de vina nu este matca , este ceva mult mai perfid si neiertator Nosemoza
........
cucubau

Mesajde gigibecalul » 29 Mar 2013, 18:11

...si atunci cum sa imi explic?...celalalt a primit exact aceleasi tratamente, aveau hrana asemanatoare ca si cantitate, au avut acelasi fel de miere, fiind aceeasi zona melifera...singura diferenta, zic eu, era populatia intrata in iarna, care a fost cu mult mai tanara la cel cu probleme si implicit lipsa corpului gras suficient acumulat...asta din pricina momentului schimbarii matcii, nu a calitatii matcii...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde Mircea_63 » 29 Mar 2013, 19:22

Becalule, acuma cand avem -noi astia de la talpa tarii- cate 2,3..5 sau 3.14 stupi, ne punem zeci de intrebari in cazul in care crapa unul. E normal sa fie asa. Cand ai cateva zeci sau chiar sute... a crapat unul, e statistica si gata.
Sau e selectie naturala!

La cativa stupi... e 10-20-30 la suta din stupina, e grav! Daca ai lucrat la fel ... au avut acelasi conditii... bine ca sunt OK ceilalti.
Daca asta a murit din vina ta, atunci ceilalti au trecut iarna datorita tie...felicitari.

Sentimentul asta de furie si neputinta l-am avut si eu cand mi-a plecat primul roi si nu l-am prins. Eram gata sa plang de ciuda! :( Esti bun, da-i inainte!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ovidiu_78 » 29 Mar 2013, 19:28

si eu stiu sigur ca am facut totul ca la carte :lol: adica stimulari,ajutari cu puiet,compltari,tratamente,trute....asta e,mergem mai departe
exact cum zice mircea,si la cei mari si veterani mai le mor cite ceva,si atunci daca nici ei nu fac bine,atunci cine???

ani de experienta vor spune daca facem bine au nu,pana atunci,muncaaaaaaaa :lol: :lol: :lol:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde 7Rame » 29 Mar 2013, 20:10

[quote="Mircea_63"]Becalule, acuma cand avem -noi astia de la talpa tarii- cate 2,3..5 sau 3.14 stupi, ne punem zeci de intrebari in cazul in care crapa unul. E normal sa fie asa. Cand ai cateva zeci sau chiar sute... a crapat unul, e statistica si gata.
Sau e selectie naturala!

Trebuie sa fie semn de intrebare, nu statistica. Si-apoi, una e sa ai 7 stupi in spatele gradinii (mor si gata si asa nu era mare lucru...) si alta e sa stai sub zapada cu 200... daca ceva nu a fost facut la timp si cum trebuie, daca un tratament nu a fost ok, daca..daca...e mare paguba. Nu am atatia, sunt pe la mijloc, insa cred ca stres mai mare il ai direct proportional cu nr de familii. Nu zic, stii ce faci, ai iernat 10-15 sau poate 40 de ierni, insa...odata e ca niciodata.
Un apicultor vechi de la noi, Vasiliu, din Gura Vaii , Mehedinti, catre subsemnatul: "Dom'l inginer, in '86 din 110 am ramas cu doi!! Facusem Babadagul cu ei, in vara.. Mai ia-o de la inceput!" Si acum, la vreo 82 ani duce 50 unitati prin pastoral, singur. Doamne fereste, o unitate pierduta, e un stup pierdut. o unitate slaba, aproape la fel, nu te incanta cu nimic 2 maini de albina iesite din iarna. samd. Adica, pierderea e pierdere, si trb luate masuri
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Mircea_63 » 29 Mar 2013, 20:20

Ai si tu dreptate seven-frames, dar daca au avut conditii identice, unul s-a dus, iar ceilalti sunt bine mersi...ce concluzii pot sa tragi?

Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa am multi si soarta sa ma puna pe zero! Recunosc, sunt fericit ca ai mei raspund toti la apel. Nu-mi asum vre-un merit, dar daca murea vreunul, ma simteam ca naiba de vinovat. Incercam
sa-i indulcesc suferinta si sa-l incurajez pe Becalul nostru. :D

Nu te contrazic. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cucubau » 29 Mar 2013, 21:01

Mesajde gigibecalul » Astăzi, , 17:11
...si atunci cum sa imi explic?...celalalt a primit exact aceleasi tratamente, aveau hrana asemanatoare ca si cantitate, au avut acelasi fel de miere, fiind aceeasi zona melifera...singura diferenta, zic eu, era populatia intrata in iarna, care a fost cu mult mai tanara la cel cu probleme si implicit lipsa corpului gras suficient acumulat...asta din pricina momentului schimbarii matcii, nu a calitatii matcii..

Explicatia este foarte simpla , de regula familiile afectate de nosemoza isi schimba linistit matcile ,deci schibarea matcii este un indiciu , iar alt argument care imi da dreptate este ca o data cu scimbarea matcii nu s-au schimbat si albinele , matcile nu au facut decat sa-si predea stafeta una celeilalte .
........
cucubau

Mesajde gigibecalul » 30 Mar 2013, 11:10

Mircea_63 scrie:Ai si tu dreptate seven-frames, dar daca au avut conditii identice, unul s-a dus, iar ceilalti sunt bine mersi...ce concluzii pot sa tragi?

Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa am multi si soarta sa ma puna pe zero! Recunosc, sunt fericit ca ai mei raspund toti la apel. Nu-mi asum vre-un merit, dar daca murea vreunul, ma simteam ca naiba de vinovat. Incercam
sa-i indulcesc suferinta si sa-l incurajez pe Becalul nostru. :D

Nu te contrazic. ;)

...merci...pierderea baneasca nu ma deranjeaza atat cat cea sufleteasca...adica mi-e mila de ele si ma gandesc ca puteam sa am mai mare grija...cine stie...de-asta e bine sa incepi cu putini stupi...la doi stupi daca pierzi unul, inseamna 50%...dar daca pierzi 50% din 200 de stupi, vorba colegului 7Rame...e nasol rau...mai ales daca e vina ta...oricum am tras ceva concluzii...stiti cum e...pana nu dai tu cu capu'...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 30 Mar 2013, 21:19

Am ajuns tarziu la stupina, dupa ora 17. Toati aveau activitate, veneau cu polen , e drep destul de "subtire". Doar unul mi s-a parut suspect- albina multa la urdinis pt. ora aceea cand soarele se pitula dupa deal, fara cules de polen, dar luni ii face revizia tata...( la 1 martie avea pe 3 r. puiet).
Totusi!...Am obs. la unii ca albinele se curatau una pe cealalta, se "bibileau'' ,se "puricau" parca aveau ceva pe ele. Foarte ciudat, ce sa fie?
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde BUNKA » 31 Mar 2013, 12:17

Dragos2006 scrie:Regretatul Gheorghe Dinica avea o vorba : lume multa , putini oameni. Asa se intampla acum in apicultura romaneasca : lazi multe , putine albine .
Apropo de lipsa culesului de polen : cine ne opreste sa administram hrana proteica in perioadele cu vreme nefavorabila ?

Stii cine ne opreste Dragoselu...nestiintza!!
Eu la inceput am stiut numai sa iau pana am constientizat ca tre sa mai si dau uneori...din nestiinta traim cu impresia ca NATURA DA si ca albina oricum ar fi TREBUIE SA CULEAGA ...total gresit insa fiind si foarte multi incepatori printre cei ce s-au avantat sa-si faca stupine mari, astia cu sigurantza ca nu au nici experienta necesara si nici dorintza de a invatza, de a citi de a studia.

Stii cum mi-am dat eu seama de problema cu polenul toamna?..am mentinut colectorul activ toamna, si ce am vazut..reducerea pontei, lipsa polen proaspat in rame, iar in sertarul colectorului in jur de 20-30g polen si ala cu granula mica ...atunci mi-am pus promlema ca natura are momente cand nu prea are ce da.
Asa se intampla de ex in zona mea dupa salcam...urmeaza o perioada de una-doua saptamani in care secretia de nectar se duce in cap la modul ca nu mai vezi nimic nectar proaspat acumulat ci se diminueaza drastic si ce mai e prin lazi ...asta daca ai lasat ceva dupa extractie...de unde sa stie incepatorul cu SUTE de stupi amanuntele astea ?
Sunt numeroase perioadele si situatiile in care apicultorul trebuie sa hraneasca ba energetic ba proteic in cursul unui an apicol insa cei mai multi invatza greu lucrul asta.

Ati vazut ce munca a facut Catalin Profiri ca sa traduca pt toata lumea acele pagini despre importanta hranirii proteice si vitelogenin...daca nu cunosti amanunte despre fiziologia albinei, atunci nu ai cum sa intelegi ca nu exista performantza din partea albinei daca ea nu este hranita in limite normale..toate secretiile albinelor sunt strans legate de balantza intre hrana energetica si cea proteica ingerata, in momentul in care ai inteles rolul acizilor grasi, al aminoacizilor, enzimelor, microelementelor, hranei glucidice, atunci poti sa zici EVRIKA..si sa te raportezi altfel la albina.

Acum o intrebare retorica...in cat timp se formeaza un apicultor???
Si o afirmatie...au aparut "apicultori" de fapt detinatori de sute de stupi fara sa fi trecut prin "ciclul de pregatire" de cativa ani.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 31 Mar 2013, 12:45

ghitacusman scrie:
alt stupar scrie: fara ca noi sa realizam, tocmai asistam la un astfel de "reglaj" facut de mama natura.

partea plina a paharului este ca mama natura nu face diferente intre incepatori si avansati ,profesori si elevi ,.....Cu cat tinem mai aproape de mama natura ,cu atat ea ne ajuta mai mult ;) .

Sa-ti spun ceva...noi cu totii, la gramada..suntem foarte departe de MAMA NATURA..pot sa si argumentez, dar o las asa ca o simpla afirmatie si pt curiosi pun un link cu o argumentatie mai mult decat solida!
http://www.youtube.com/watch?v=5DFKqgWuCBA
...de aia suntem putin zis departe de natura...omul s-a chinuit si in cele din urma a reusit sa distruga si acest echilibru natural al albinelor...va fi foarte greu spre imposibil sa constientizam problema si sa mergem pe acelasi drum dar in sens invers.
Putini sunt cei ce vor incerca asta... :cry:

Inca ceva Dee Lusby a facut o predictie..la un moment dat va exista un colaps la nivel global, tot ceea ce nu este pregatit genetic sa supravietuiasca va muri..si aici treaba e vasta, legata de felul in care omul intervine in "mentinerea starii de sanatate" al albinelor tratand cu diverse chestii, felul in care omul intervine in selectia albinelor inmultind si pastrand caractere de orice fel insa nu cele care tin de capacitatea de adaptare si SUPRAVIETUIRE...cu alte cuvinte nu selectionam o albina care sa faca fatza singura bolilor, parazitilor...QED.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 31 Mar 2013, 13:21

7 rame

Un apicultor vechi de la noi, Vasiliu, din Gura Vaii , Mehedinti, catre subsemnatul: "Dom'l inginer, in '86 din 110 am ramas cu doi!! Facusem Babadagul cu ei, in vara.. Mai ia-o de la inceput!" Si acum, la vreo 82 ani duce 50 unitati prin pastoral, singur.

Aia da, a fost o pierdere uriasa...important e ca acolo unde exista un om de mare calitate asta se vede imediat...simplul fapt ca omul a trecut peste moment si a avut puterea sa continue, spune multe...orice ar zice cineva eu cred ca orice apicultor tine la albinele lui si nu cred ca cineva ar vrea sa-si distruga asa o stupina fara sa aiba remuscari...dar se pot intampla si astfel de lucruri (accidente), important e ca unii oameni au puterea de a trece peste momentul dificil, de a invatza si de a continua.
BUNKA

Mesajde cucubau » 31 Mar 2013, 13:39

Sunt cateva zicatori care nu au nevoie de interpretare !
1 Omul invata din greseli , cel mai bine din ale altora si cel mai rau din cele proprii.
2 Pana nu dai cu capul de pragul de sus nu il vezi pe cel de jos .
Acum a venit momentul adevarului pentru cei mai multi dintre noi , problema cea mare ? Pragul de sus inca nu a fost atins , mai trebuie timp , rabdare si totul se rezolva .
........
cucubau

Mesajde sebestyen tibor » 01 Apr 2013, 11:23

BUNKA scrie:
Si o afirmatie...au aparut "apicultori" de fapt detinatori de sute de stupi fara sa fi trecut prin "ciclul de pregatire" de cativa ani.

Exact ca si soferii , sunt soferi la 20 de ani (buni) si soferi batrini( care indiferent de virsta nu vor fi buni niciodata)
raspunsul la intrebare poate in citiva ani 4,5 sau poate nici in 20 raman apicultori pe hirtie cu lazi multe si goale (ca si butoaiele cu miere).
sebestyen tibor

Mesajde italianu » 01 Apr 2013, 11:28

sebestyen tibor scrie:
BUNKA scrie:

Exact ca si soferii , sunt soferi la 20 de ani (buni) si soferi batrini( care indiferent de virsta nu vor fi buni niciodata)
raspunsul la intrebare poate in citiva ani 4,5 sau poate nici in 20 raman apicultori pe hirtie cu lazi multe si goale (ca si butoaiele cu miere).

sau poate e numai invidie. ;)
eu ma numar printre cei cu ani multi si cu stupi putini :lol: :lol:
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR